● Experimentální próza, Vladislav Vančura ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Advertisements

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_725_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Rozbor uměleckého textu
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Současná česká a světová literatura
Prof. Marie Königová Havlíčkův Brod června 2008.
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Lustig – Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Celkový rozbor textu
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
VYPRAVOVÁNÍ.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Karel Čapek – 1. část tvorby Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-U
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Vladislav Vančura 9. ročník.
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Vladislav Vančura Markéta Lazarová.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Eduard Petiška Český spisovatel.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Světová literatra mezi světovými válkami
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Johann Wolfgang Goethe Utrpení mladého Werthera.
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
Vladislav Vančura ( ). Základní životopisné údaje ● Narodil se v Háji u Opavy ● Vystudoval medicínu na UK v Praze ● Lékařskou praxi vykonával.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
1 Josef Škvorecký. 2 Josef Škvorecký (1924) Vystudoval filozofii v Praze, působil jako redaktor, spisovatel. Po r emigroval, přednášel jako univerzitní.
Rozmarné léto Vladislav Vančura Jiří Korec Gymnázium Plasy Septima 2009/2010.
● Ivan Olbracht a inspirace Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod.
 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-L
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Vladislav Vančura Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení H. de Balzaca Ročník / obor.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Tichotová NÁZEV: VY_12_INOVACE_01B_10_Vladislav Vančura: Rozmarné.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Jan Neruda - dílo.
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.05_Vladislav Vančura.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
TÉMA: VLADISLAV VANČURA AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_ČESKÝ JAZYK
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
Česká meziválečná poezie
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

● Experimentální próza, Vladislav Vančura ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod

Experimentální próza, Vladislav Vančura

Základní životopisné údaje ● Narodil se v Háji u Opavy ● Vystudoval medicínu na UK v Praze ● Lékařskou praxi vykonával jen krátce ● Věnoval se literatuře ● Za okupace stál v čele ilegálního výboru inteligence ● Za stanného práva po atentátu na Heydricha byl zatčen a popraven.

1) Vstup do literatury ● Povídkové soubory, které se hlásí k poetice Devětsilu: ● Amazonský proud ● Dlouhý, Široký, Bystrozraký

2) Odraz proletářské literatury ● Pekař Jan Marhoul ● - román o pekaři, který pro svou dobrotu není schopen ani uživit sám sebe ● - inspirován skutečným příběhem ● Pole orná a válečná ● - román vracející se k 1. světové válce

3) Díla psaná ve znamení poetismu ● Rozmarné léto ● - humoreska zachycující městečko Krokovy Vary a tři tamější přátele: plavčíka Důru, kanovníka Rocha a majora Huga

- letní idylku poklidné plovárny rozruší vjezd komediantského vozu s kouzelníkem Arnoštkem a s krásnou Annou - Ona vnáší aspoň na pár míjivých okamžiků poezii a krásu do jejich životů

● Hrdelní pře aneb Přísloví ● - román opět psaný ve stylu poetismu ● - ironizuje detektivní příběhy, které tehdy přicházely do módy ● - kriminální syžet s nevyřešenou otázkou skutečného vraha je pouze pozadím pro jazykový experiment, při němž základním materiálem textu jsou přísloví.

Ukázka: ● „Viděl jsem kradí krátkou zbraň a tratoliště krve... ● Bylo to k ránu, kdy se ukracují noci... ● Král krásy rázem srazil můj krok...“

4) Návrat k velkým románům ● Vančura reaguje na obecně pociťovanou krizi románu ● Markéta Lazarová ● - baladický román ze středověku z prostředí loupeživých rytířů – lapků ● - osou příběhu je silný citový vztah Markéty Lazarové k Mikuláši Kozlíkovi z nepřátelské rodiny ● - Vančura evokuje svět velkých skutků a citů jako protipól současnosti

● Podle románu byl natočený stejnojmenný film Markéta Lazarová ● Režie se v roce 1967 ujal František Vláčil ● Snímek byl označen za nejlepší český film

Ukázka z filmu: ● I I

● Útěk do Budína ● - román měl být oslavou současné lásky ● - zachycuje krizi a rozpad mladého manželství Češky a Slováka ● Konec starých časů ● - román s hlavní postavou ruského knížete Megalrogova, představujícího jakéhosi moderního barona Prášila

● Koně a vůz ● - zamýšlená trilogie o vývoji české společnosti od začátku 20. století ● Vančura dokončil pouze první část Rodinu Horvatovu

5) Pomnichovská tvorba ● Obrazy z dějin národa českého ● - společností velmi očekávané dílo ● - zůstalo nedokončeno ● - nejznámější novela o kronikáři Kosmovi

Rysy Vančurových próz: Dílo obsahuje celou řadu experimentů – hledá nové způsoby vyjádření. Pro jeho díla je typický specifický jazyk a sloh, který napodobuje větnou stavbu staré češtiny, usiluje o zvukomalbu. Archaická slova a knižní výrazy spojuje s lidovou mluvou. Větná stavba je zastaralá, užívá složitá souvětí, zdůrazňuje jimi důležitost daného okamžiku. Tento jazyk dává dílům monumentální ráz.

Děj je potlačován, důležité místo má vypravěč, který vyjadřuje svůj názor k ději, přerušuje vyprávění a oslovuje čtenáře, hodnotí chování postav. Části příběhů připomínají filmové scénáře. Opěvuje život, zdůrazňuje prožitky, detailně vyjadřuje náladu, barevnost příběhu, city.

● Postavení Vladislava Vančury ve světové literatuře (např. ve srovnání s Karlem Čapkem) je ovlivněno náročností adekvátního překladu.

Citát závěrem: „Vančurovo dílo patří k tomu nejhodnotnějšímu, co bylo v české řeči napsáno. Čtenář, který se setká s jeho romány poprvé, se však nesmí nechat odradit úskalími náročného poetického stylu a musí přistoupit k jeho dílu s otevřeným srdcem a plným soustředěním. Až se začte, až překoná počáteční obtíže, propadne kouzlu velkého vypravěče, který čerpá z nejčistších zdrojů mateřštiny, jíž zobrazil pestrost života, lidské vášně a charaktery a celý lidský úděl v takové kontrastnosti a básnické svrchovanosti jako velcí tvůrci světové literatury.“ Emil Lukeš

Uveďte alespoň 4 charakteristické rysy Vančurovy prózy: nápověda

K jednotlivým úryvkům přiřaďte název Vančurova díla, doplňte hlavní postavy: ● „Je chladno a můj dech, jakkoliv jsem nepozřel vody, je mrazivý. Který měsíc nám zbývá, jestliže ani červen není dost vhodný, abychom pečovali o zdraví a o tělesnou čistotu? ● Nuže, ať je podnebí příznivé čili nic, tyto věci nesnesou odkladu.“ ● Dílo: ● Postavy:

● „ Neuplyne ani hodina a loupežníci usínají, táborem procházejí stráže a z koňského stanu je slyšeti frkání. Tu přichází Mikoláš, přetne dívčino pouto a objímá ji. Jeho ruce jsou palčivé, pod jeho polibky tryská krev, dech pekelníkův žhne a mámí jako pára.“ ● Dílo: ● Postavy:

Zdroje:

Zdroje: Soukal a kol.: Čítanka pro 3. ročník SOŠ, SPN Praha 2002 Panorama české literatury (Literární dějiny od počátků do současnosti), Rubico Olomouc