Bezpečnost na Internetu. Jsi digitální domorodec? Digital natives – digitální domorodci – věková skupina lidí, kteří se v digitálním, internetovém, světě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana dětí na internetu
Advertisements

Sociální sítě.
Děti vyrůstají v podstatě online. Na síti se dokáží skvěle orientovat, často lépe než rodiče. Není divu, počítač mají doma, ve škole a někteří i v mobilu.
Název: VY_32_INOVACE_VZK689_ Autor: Mgr. Lucie Fajfrová
BOJUJ SE ŠIKANOU! Tento materiál vznikl za finanční podpory EU prostřednictvím programu Daphne. Za obsah je zodpovědný příjemce podpory The BB Group a.
Historie a princip INTERNET.
Bezpečnost na internetu
Název: Co mi hrozí Vypracovali:Kateřina Kratochvílová a Jiří Virgl
Název: Co nám hrozí na internetu
Práce se soubory a OchraNA OSOBNÍCH DAT
INTERNETOVÁ BEZPEČNOST
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
K čemu slouží facebook? Díky Facebooku můžete navázat kontakty s lidmi a sdílet s nimi své zážitky.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Sociální sítě II Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_130_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Nebezpečí na Internetu
Sociální síť Sociální síť, zvaná též společenská síť, komunitní síť či komunita, anglicky social network, je propojená skupina lidí, kteří se navzájem.
DĚTI VE SVĚTĚ MÉDIÍ Úvod Média jako potrava pro duši naše cíle: 1) umět děti ochránit před tím, co jim škodí.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Sociální sítě.
Sociální sítě I Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Facebook je rozsáhlý společenský webový systém sloužící hlavně k tvorbě sociálních sítí, komunikaci mezi uživateli, sdílení multimediálních dat, udržování.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Bezpečný internet Výpočetní technika.
ZDRAVĚ A BEZPEČNĚ S počítačem patrně strávíš velkou část života. Proto je třeba se u něj umět správně a bezpečně chovat. Je důležité vědět, jak chránit.
SOCIÁLNÍ SÍTĚ.
 Podle řady nezávislých zdrojů se sociální sítě staly nejčastější aktivitou na internetu, čímž sesadily pornografii. A to je pravděpodobně jen začátek.
Pro vlastní bezpečnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Kyberšikana.
Zálohování dat Zoner cloud Webové úložiště fotografií. Virtuální disk. Zabezpečené přihlašovací údaje.
DALŠÍ NEBEZPEČNÉ KOMUNIKAČNÍ JEVY
CO O FACEBOOKU (FB) NEVÍTE
Happy Chickens Bezpečně na internetu.
závislost na internetu
SOCIÁLNÍ SÍTĚ.
Sociální sítě Sociální síť, je propojená skupina lidí, kteří se navzájem ovlivňují. Sociální síť není tvořena na základě zájmů, vazeb nebo z podobných.
Sociální sítě v našem životě Umíte používat Facebook?
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/28 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
VYTVOŘENÍ RODINNÉHO ROZPOČTU. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_03_Majetek a závazky domácnosti TEMA:Finanční.
V YUŽÍVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ Loučková, Hrabinová, Jurášková.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Uvadající význam značek David Antoš, Lupa.cz. Kdo jsem? David Antoš Jabber:
Moderní nástroje komunikace a jejich využití Jiří Vanke Ondřej Čermák.
FACEBOOK. CO JE FACEBOOK? - společenský webový systém - komunikace mezi uživateli - přeložen do 68 jazyků -V roce 2010 vznikl americký film The Social.
Kyberšikana – co s tím?. Zamyslete se, co všechno se o vás může někdo cizí dozvědět z internetu?  Jméno?  Věk?  ?  Telefonní číslo?  Adresu.
Inf Sociální sítě Facebook. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny.
Kyberšikana Denisa Opatrná ČJL+AJ. Centrum pro rodiče a děti Google  Je dostupné na
 Nebezpečná internetová manipulace, v rámci které útočník usiluje o osobní schůzku s nezletilou osobou.
Anotace: Prezentace je určena žákům 5. ročníku, slouží k seznámení žáků s internetem, jeho nejčastější používání, varování před některými nástrahami a.
IKT SOCIÁLNÍ SÍTĚ Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
SOCIÁLNÍ SÍTĚ.
BEZPEČNĚ NA INTERNETU VY_32_INOVACE_13
PROČ JSEM SI VYBRAL … Za týden to bude jeden rok od doby, kdy jsem se zaregistroval na facebook.Důvod proč jsem se na něj zaregristroval je takový: používám.
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
Informatika INTERNET ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Elektronická pošta.
Jak lze využívat internet
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-09
Transkript prezentace:

Bezpečnost na Internetu

Jsi digitální domorodec? Digital natives – digitální domorodci – věková skupina lidí, kteří se v digitálním, internetovém, světě cítí jako doma. Do tohoto světa se již narodili. Druhá skupina – starších, dospělých, je zpravidla označována jako digital immigrants. Umíš to přeložit?

Víš že… děti ve věku 9-16 let tráví online v průměru 88 minut denně, ve věku let 118 minut denně? Úkol pro tebe – každý den si zapiš počet minut který strávíš u počítače a součet zapiš příští hodinu do tabulky, která bude u paní učitelky.

Víš že… téměř 100% dětí hraje na internetu hry 86% sleduje na internetu videa 75% používá internet pro komunikaci 56% stahuje filmy a hudbu a sdílí obsah

Internet využívám: jako zdroj informací ke stahování filmů a hudby ke komunikaci s ostatními jinak – napiš jak

Pravidla internetového provozu Na internetu nalezneš různá doporučení, soupisy pravidel a rad pro děti a mládež, jak se správně chovat v online prostředí. Všechny se dají shrnout do podoby desatera. Podívej se na nebo

Netiketa Slovo etiketa jsi slyšel. Co ale znamená slovo netiketa? Podívej se na online.cz nebo nebo slovo zadej na Wikipedii. online.czwww.saferinternet.cz

Riziková komunikace Mami, proč by se to mělo stát zrovna mě? Proč by nemohlo? Zkus mi říci důvody, proč ne!

Fakta o dětech v Evropě 40% dětí hledá na internetu přátele 36% dětí si mezi přátele přidává lidi, které nikdy neviděly 16% se na internetu vydávalo za někoho jiného, než ve skutečnosti jsou 15% poskytlo někomu, koho nikdy neviděly, osobní informace

Fakta o dětech v Evropě 14% poskytlo někomu, koho nikdy neviděly, své fotky či videa pouze 56% dětí ví, jak si nastavit soukromí na sociálních sítích Jak jsi na tom ty???

FACEBOOK je největší a nejrozšířenější sociální sítí světa hlavní sídlo je v USA, tudíž její aktivity podléhají americkému právu nejbližší centrála je v Irsku (Dublin) řešení potíží je zdlouhavé a rozhodně ne v českém jazyce

FACEBOOK v podstatě jednoduchá registrace – je umožněno se registrovat komukoliv, kdo uvede věk nad 13 let na Facebooku je uloženo přibližně 200 miliard fotografií, každý den se nahraje asi 250 milionu dalších

Nebezpečí na Facebooku děti sdělují své osobní údaje a sdílí informace Facebook obsahuje velké množství osobních údajů, které lze zneužít nejrůznějšími způsoby – k verbálním útokům na jiné osoby, k vyhrožování, vydírání…

Nebezpečí na Facebooku Facebook neověřuje, zda jsou jeho uživatelé skutečně osobami, za které se vydávají. Facebook obsahuje velké množství falešných profilů. Řada sociálních sítí přitom již ověření identity uživatelů umožňuje – Google+, Lide.cz… děti se „přátelí“ s lidmi, které vůbec neznají děti bez zábran navazují nové kontakty věří tomu, že mohou mít na Facebooku soukromí

Problémy a Facebook Pro veškeré materiály, které na Faceook nahraješ, uděluješ Facebooku nevýhradní, přenosnou, převoditelnou, celosvětovou, bezúplatnou licenci na použití veškerého obsahu podléhajícímu duševnímu vlastnictví. Tato licence končí, jakmile obsah podléhající duševnímu vlastnictví odstraníš ze svého účtu, s výjimkou případů, kdy jsi tento obsah sdílel s ostatními, pokud jej také oni neodstranili.

Problémy a Facebook Jestliže obsah podléhající duševnímu vlastnictví odstraníš, bude odstraněn obdobným způsobem, jako při přesunutí do koše v počítači. Uvědom si, že odebraný obsah může existovat v záložních kopiích po přiměřeně dlouhou dobu (nebude však dostupný ostatním).

Problematicá blokace Facebook je vybaven formuláři pro blokaci závadného obsahu. Bohužel účinnost blokace realizované tímto způsobem je různá – od několika hodin až do několika měsíců. Vhodnější je nahlásit závadný obsah na nebo Online poradnu na

Dokonalé smazání účtu? Ačkoli je Facebook vybaven funkcemi smazat a deaktivovat účet, v řadě případů po smazání účtu a opětovné registraci na Facebook s použitím původní ové adresy došlo i po půlročním nepoužívání Facebooku k obnově osobních údajů a informací, které uživatel považoval za smazané.

Zdroje Eckertová, L., Dočekal D., Bezpečnost dětí na Internetu, Brno, Computer Press, 2013, ISBN Centrum prevence rizikové virtuální komunikace, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, 2012