XLVII. zasedání Akademického sněmu AV ČR 15. prosince 2015 Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

3. výročí podepsání memoranda o spolupráci mezi Senátem PČR a AV ČR Vila Lanna
XLIV. zasedání Akademického sněmu AV ČR 24. dubna 2014 Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
XXXVI. zasedání Akademického sněmu AV ČR 22. dubna 2010 Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Budoucnost kohezní politiky Pozice Poslanecké sněmovny Kristýna Kočí.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu TP „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ (stručná informace) Ing. Vladimír Volák, člen Představenstva.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
XLVI. zasedání Akademického sněmu AV ČR 23. dubna 2015 Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Středočeské Inovační Centrum Středočeské inovační centrum, spolek, Pražská 636, Dolní Břežany,
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
OP VVV.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Technologická agentura
ČISOK a česko – izraelská spolupráce v oblasti inovací
Transkript prezentace:

XLVII. zasedání Akademického sněmu AV ČR 15. prosince 2015 Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR

Hlavní body  Úvod  Zpráva o činnosti Akademické rady v období od XLVI. zasedání Akademického sněmu  Výsledky výzkumné činnosti  Realizace „Strategie AV21“  Závěr

Zpráva o činnosti AR  Státní rozpočet ČR na VaVaI (2016–2018)  Finanční udržitelnost nových vědeckých center  Příprava nového zákona o podpoře VaVaI  Novela zákona o VŠ a novela zákona o VVI  Evropská agenda  Koncepce rozvoje činnosti AV ČR

Zdroj: SR, RVVI Zpráva o činnosti AR Institucionální prostředky na VaVaI (mil. Kč)

Finanční udržitelnost nových vědeckých center  Materiál MŠMT pro vládu ČR (11/2015) „Návrhy velkých infrastruktur pro VaVaI na léta 2016 – 2022“ −Indikativní rozpočtové náklady udržitelnosti 58 projektů velkých infrastruktur pro VaVaI cca 13 mld. Kč v letech 2016–2022 −V příštím roce bude potřeba zhruba 1,8 mld. Kč, což o 0,5 mld. Kč překračuje aktuálně schválené prostředky Zpráva o činnosti AR

Příprava nového zákona o podpoře VaVaI  Připomínkové řízení ukončeno v říjnu 2015 −celkem 452 připomínek, z toho 256 zásadních  Časový prostor pro odpovědné, věcné prodiskutování problematiky, by měl být podstatně větší

Novela zákona o VŠ a novela zákona o VVI  Novela zákona o veřejných výzkumných institucích obsahovala změny, které se vysokých škol netýkají  Akceptována připomínka AV ČR, že jde o tzv. legislativní přílepek Zpráva o činnosti AR

Evropská agenda  Příprava a implementace Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV)  Důraz na zajištění dostatečné podpory oblastí výzkumu, vývoje a vzdělávání v programovém období EU 2014–2020 Zpráva o činnosti AR

Zástupci SP ČR a AV ČR se dohodli na následujících bodech spolupráce:  Výměna informací k vládním materiálům  Analýza prostředí výzkumu, vývoje a inovací za podpory NHÚ  Nominace zástupce AV ČR do expertního týmu Svazu průmyslu a dopravy pro výzkum, vývoj a inovace Zpráva o činnosti AR

Koncepce rozvoje činnosti AV ČR  Další směřování AV ČR vyžaduje zpracování nové koncepce s cílem −přesněji postihnout celé spektrum výzkumných a odborných aktivit AV ČR a vytvořit systémové podmínky pro jejich další rozvoj  Návrh koncepce bude předložen Akademickému sněmu v roce 2016 po dopracování Vědeckou a Akademickou radou

Návrh na rozdělení Centra výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i., s nástupnickými institucemi  Mikrobiologickým ústavem AV ČR, v. v. i.; a  nově vzniklým Ústavem výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i. Zpráva o činnosti AR

Výsledky výzkumné činnosti Oblast věd o neživé přírodě  Vědci z Fyzikálního ústavu, Ústavu organické chemie a biochemie, Výzkumného ústavu veterinárního lékařství a Univerzity Palackého Olomouc ve spolupráci se společností Bioveta z Ivanovic na Hané vytvořili rekombinantní chimérickou multiepitopovou vakcínu proti lymeské borelióze, která bude určena jak lidským, tak i zvířecím pacientům. Proteoliposom zobrazen pomocí transmisní elektronové mikroskopie. Molekuly antigenu rOspC jsou označeny bílou šipkou. Identita antigenu je také potvrzena imunoafinitním značením koloidními částicemi zlata (černá šipka).

Výsledky výzkumné činnosti Oblast věd o neživé přírodě  Výzkumný tým z Fyzikálního ústavu byl oceněn za výzkum, vývoj a zavedení do výroby nových monokrystalických materiálů na bázi oxidu hlinitého a směsného oxidu hlinito-yttritého s použitím metody „Edge film growth“ a jejich uplatnění v hi-tech aplikacích v elektronickém, optickém, optoelektronickém, strojírenském a šperkařském průmyslu. Aktivní šperkový kámen na bázi cerem dopovaného yttrito-hliníkového granátu

Výsledky výzkumné činnosti Oblast věd o živé přírodě a chemických věd  Česká republika má nový systém pro předpověď stavu a intenzity zemědělského sucha díky úsilí společného vědeckého týmu Centra výzkumu globální změny a Mendelovy univerzity v Brně. Integrovaný systém sledování sucha (ISSS) přináší denně aktualizované mapy ČR s předpověďmi pro následujících deset dnů. Odchylka půdní vlhkosti od obvyklého stavu v období 1961–2010 vyjádřená stupněm sucha v půdní vrstvě 0–40 cm a 0–100 cm Bez rizika sucha Snížená úroveň půdní vláhy Počínající sucho Mírné sucho Výrazné sucho Výjimečné sucho Extrémní sucho

Výsledky výzkumné činnosti Oblast věd o živé přírodě a chemických věd  Vědci z Biologického centra se zúčastnili expedice TARA OCEANS s cílem zmapovat mikroskopický život oceánů se zaměřením na planktonní prvoky. Z 2,5leté výpravy se posádka vrátila s množstvím vzorků, jejichž počáteční analýza byla publikovaná v sérii pěti článků v Science. Mezinárodní výzkumný program TARA OCEANS

Výsledky výzkumné činnosti Oblast humanitních a společenských věd Homines Scientiarum. Třicet příběhů české vědy a filosofie přináší v pěti svazcích a na přiložených DVD nosičích soubor třiceti portrétů osobností české vědy a vzdělanosti ve 20. století. Jde o výsledek tříletého projektu ve spolupráci Ústavu pro soudobé dějiny a Filozofické fakulty Univerzity Pardubice. Reprodukce z Jenského kodexu. Scéna z prostředí pražské univerzity zobrazuje výuku založenou na četbě a výkladu – Doktor a žák (Jenský kodex, IV.B.24, 30r, 1490–1510). Foto: Knihovna Národního muzea v Praze

Výsledky výzkumné činnosti Oblast humanitních a společenských věd Mimořádným publikačním výstupem Kabinetu hudební historie Etnologického ústavu je tištěná podoba klavírního výtahu první Dvořákovy opery Alfred, kterým byla zahájena kritická edice New Dvořák Edition, jež by měla postupně zahrnout veškerá Dvořákova díla nebo alespoň jejich podstatnou část. Klavírní výtah Otomar Kvěch Eds. J. Gabrielová, M. Kratochvílová New Dvořák Edition Praha, Etnologický ústav AV ČR a Český rozhlas, 2014, 368 s.

Realizace Strategie AV21  Uskutečnily se čtyři schůzky členů AR s koordinátory výzkumných programů (VP) −Ukazuje se, že bude třeba formalizovat uspořádání a pravidla spolupráce uvnitř jednotlivých VP −Koordinátoři VP připraví materiál shrnující výsledky VP a zkušenosti z prvního roku fungování strategie −Na financování strategie v roce 2016 vyčleněno 70 milionů korun

Realizace Strategie AV21  Příznivý ohlas u zástupců podnikatelské sféry a státní administrativy, stejně jako u veřejnosti a její politické reprezentace  Vhodná platforma, jak propojit nejen ústavy AV ČR, ale i jednotlivé týmy a obory, odborníky z VŠ, průmyslu a státní správy  AV ČR je připravena k diskusi se všemi aktéry systému VaVaI o nových formách spolupráce, které realizace strategie nabízí

Realizace Strategie AV21  Společný seminář AV ČR a Poslanecké sněmovny „Poznatky českých společenských vědců o imigraci do ČR v evropském kontextu“  Nový výzkumný program strategie „Globální konflikty a lokální souvislosti“  Návrh Střediska společných činností na zřízení Centra transferu technologií AV ČR od 1. ledna 2016  Webová stránka „AV21.AVCR.CZ“

Předpoklady pro další rozvoj vědy a výzkumu v ČR  Podpora „strategické“ spolupráce a hledání synergických efektů  Obnovení důvěry mezi akademickou a podnikatelskou sférou  Zajištění finanční udržitelnosti nových vědeckých center  Vstřícné a stabilní politické prostředí Závěr

Děkuji za pozornost