Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: 17.2.2012 Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Ženská pohlavní soustava
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
Název Pohlavní soustava - ženská Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZMĚNY V ŽIVOTĚ ČLOVĚKA 6. ROČNÍK
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
ANTIKONCEPCE.
PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D.
PS muže a ženy Emma Pecháčková Prenatální vývoj
REPRODUKČNÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Rozmnožovací sousta va Popis a funkce rozmnožovací soustavy
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_640_POHLAVNÍ ÚSTROJÍ Téma:STAVBA A FUNKCE POHLAVNÍHO.
Těhotenství (gravidita) 8. ročník
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Rozmnožovací soustava
Pohlavní soustava - žena
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Ženská pohlavní soustava
Rozmnožovací soustava
Rozmnožovací soustava ženy
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Pohlavní soustava.
SEXUÁLNÍ VÝCHOVA - PROCVIČOVÁNÍ
Rozmnožovací soustava muže a ženy
Ženské pohlavní ústrojí
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
Rozmnožovací soustava ženská Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_15_Rozmnožovací soustava.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. Š TĚPÁNKA B ERANOVÁ D ATUM : Č LOVĚK A JEHO SVĚT, ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ. N ÁZEV MATERIÁLU.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Autor: Vendulka Kudlíková Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Dospívání_vk1 Vzdělávací oblast/obor/okruh:
FUNKCE = zajištění rozmnožování a uchování genetické informace.
POHLAVNÍ SOUSTAVA ŽENY ZŠ Hejnice - M. Hradil. Funkce: 1. 1.Zrání vajíček a jejich uvolňování z kůry vaječníků Produkce pohlavních hormonů – který?
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_PŘ8_BO.
VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
Pohlavní soustava - žena
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Pohlavní soustava ženy
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_35_01_ženské pohlavní orgány.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
10 pohlavní soustava ženská
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_08_PŘÍRODOPIS
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Rozmnožovací soustava - žena TÉMATICKÝ CELEK:
Pohlavní soustava ženy
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS Téma: Anatomie a fyziologie člověka- Ženské pohlavní orgány Ročník: 8. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Ženské pohlavní orgány Ženské pohlavní orgány se dělí na zevní a vnitřní pohlavní orgány. Mezi zevní pohlavní orgány patří: -Velké stydké pysky -Malé stydké pysky -Poštěváček -Poševní předsíň Ženské pohlavní orgány se dělí na zevní a vnitřní pohlavní orgány. Mezi zevní pohlavní orgány patří: -Velké stydké pysky -Malé stydké pysky -Poštěváček -Poševní předsíň

Vnitřní pohlavní orgány Mezi vnitřní pohlavní orgány patří: -Vaječníky -Vejcovody -Děloha -Pochva Mezi vnitřní pohlavní orgány patří: -Vaječníky -Vejcovody -Děloha -Pochva

Vaječníky Vaječníky jsou párový orgán. Vaječník má velikost vlašského ořechu. Jsou umístěny v dolní části pánve na bočních stranách. Již při narození holčičky obsahují vaječníky okolo milionu vaječných buněk. Do dospělosti se jejich počet sníží na 300 tisíc. Během života ženy dozraje asi 450 vajíček. Vaječníky jsou párový orgán. Vaječník má velikost vlašského ořechu. Jsou umístěny v dolní části pánve na bočních stranách. Již při narození holčičky obsahují vaječníky okolo milionu vaječných buněk. Do dospělosti se jejich počet sníží na 300 tisíc. Během života ženy dozraje asi 450 vajíček.

Vaječníky Kromě nezralých vajíček obsahují vaječníky ještě buňky, které tvoří ženské hormony – estrogeny. Tvorbu estrogenů řídí hormony hypofýzy. V intervalech cca 28 dní dozrává ve vaječníku jedno vajíčko. Zralé vajíčko se uvolní do vejcovodu – tzv. ovulace. Kromě nezralých vajíček obsahují vaječníky ještě buňky, které tvoří ženské hormony – estrogeny. Tvorbu estrogenů řídí hormony hypofýzy. V intervalech cca 28 dní dozrává ve vaječníku jedno vajíčko. Zralé vajíčko se uvolní do vejcovodu – tzv. ovulace.

Cesta vajíčka Uvolněné vajíčko putuje vejcovodem do dělohy. Vejcovody jsou párový trubicový orgán s řasinkovým epitelem dlouhý asi 10 – 15 cm. Řasinky posunují vajíčko směrem k děloze. Během této cesty se vajíčko může setkat s mužskou zárodečnou buňkou – spermií, která sem vnikne při pohlavním styku. Uvolněné vajíčko putuje vejcovodem do dělohy. Vejcovody jsou párový trubicový orgán s řasinkovým epitelem dlouhý asi 10 – 15 cm. Řasinky posunují vajíčko směrem k děloze. Během této cesty se vajíčko může setkat s mužskou zárodečnou buňkou – spermií, která sem vnikne při pohlavním styku.

Cesta vajíčka Oplodněné vajíčko se usadí v děložní sliznici a začne se vyvíjet – těhotenství. Není-li vajíčko oplodněno, zaniká a odchází ven z těla spolu s krví z děložní sliznice – menstruace. Oplodněné vajíčko se usadí v děložní sliznici a začne se vyvíjet – těhotenství. Není-li vajíčko oplodněno, zaniká a odchází ven z těla spolu s krví z děložní sliznice – menstruace.

Děloha Děloha je nepárový dutý orgán hruškovitého tvaru. Je uložena mezi močovým měchýřem a konečníkem. Děložní sliznice prochází pravidelnými změnami – menstruační cyklus nebo jednorázovou změnou – těhotenství. Není-li vajíčko oplodněno, sliznice dělohy se odlučuje a vzniká krvácení. Děloha je nepárový dutý orgán hruškovitého tvaru. Je uložena mezi močovým měchýřem a konečníkem. Děložní sliznice prochází pravidelnými změnami – menstruační cyklus nebo jednorázovou změnou – těhotenství. Není-li vajíčko oplodněno, sliznice dělohy se odlučuje a vzniká krvácení.

Poševní předsíň a pochva Pochva je trubicový orgán. Vyústění pochvy se nalézá mezi malými stydkými pysky. Pochva je vstupní cestou pro penis při pohlavním styku. Pochva je vývodnou cestou při porodu. Lékařský obor zabývající se ženskými pohlavními orgány se nazývá gynekologie. Pochva je trubicový orgán. Vyústění pochvy se nalézá mezi malými stydkými pysky. Pochva je vstupní cestou pro penis při pohlavním styku. Pochva je vývodnou cestou při porodu. Lékařský obor zabývající se ženskými pohlavními orgány se nazývá gynekologie.

Onemocnění ženských pohlavních orgánů Záněty – vaječníků, děložní sliznice Pohlavní choroby – kapavka, syfilis, AIDS Nádorová onemocnění Důležitost antikoncepce Hygiena při menstruaci Záněty – vaječníků, děložní sliznice Pohlavní choroby – kapavka, syfilis, AIDS Nádorová onemocnění Důležitost antikoncepce Hygiena při menstruaci

Otázky 1. Co patří k zevnímu pohlavnímu ústrojí ženy? 2. Zjisti na internetu, jaké jsou způsoby rozmnožování u různých organismů. 3. Čím je řízena ovulace ? 4. Jaké znáš pohlavní nemoci a jak se proti nim bránit – vyhledej na internetu 1. Co patří k zevnímu pohlavnímu ústrojí ženy? 2. Zjisti na internetu, jaké jsou způsoby rozmnožování u různých organismů. 3. Čím je řízena ovulace ? 4. Jaké znáš pohlavní nemoci a jak se proti nim bránit – vyhledej na internetu

Odpovědi 1. prezentace str. 2 a 4 – malé a velké stydké pysky, poševní předsíň, poštěváček, pochva, děloha, vejcovody, vaječníky 3. prezentace str. 7 – hormony hypofýzy 1. prezentace str. 2 a 4 – malé a velké stydké pysky, poševní předsíň, poštěváček, pochva, děloha, vejcovody, vaječníky 3. prezentace str. 7 – hormony hypofýzy

ANOTACE Cíl hodiny: - seznámení se stavbou a funkcí pohlavních orgánů - zdůraznit důležitost prevence nákazy pohlavními nemocemi - antikoncepce a plánované rodičovství - práce s prezentací Znalosti lze využít v dalších předmětech: výchově ke zdraví, chemii.

Použitá literatura, zdroje  LUDĚK J. DOBROURUKA, BLANKA VACKOVÁ, REGINA KRÁLOVÁ, PAVEL BARTOŠ. Přírodopis III. Praha: Scientia, ISBN  IVAN DYLEVSKÝ. Anatomie a fyziologie člověka. Olomouc: Epava, ISBN  JAN KANTOREK, JAROSLAV JURČÁK,JIŘÍ FRONĚK A KOL. Přírodopis 8. Olomouc: Prodos, ISBN  EDUARD KOČÁREK, EDUARD KOČÁREK. Přírodopis pro 8. ročník základní školy. Praha: Jinan,  JIŘÍ FRONĚK. Lidské tělo. Praha: Blug, ISBN  Zdroje : Vlastní tvorba 