Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření5.9. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HYDROSFÉRA.
Advertisements

Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Číslo a název šablony klíčové aktivity
AFRIKA Geografická poloha.
Rozdělení zásob vody na Zemi
HYDROSFÉRA.
Oceány a moře.
vypracovala: Vendula skalová
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
HYDROSFÉRA - Vodní obal.
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
TICHÝ OCEÁN (PACIFIK).
Světový oceán existuje na světě jeden – člověk si ho rozdělil na 4 (5) menších obsahuje 96,5 % vody na Zemi J polokoule (81% vody, 19% pevniny) - více.
Registrační číslo projektu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Hydrosféra oceánská voda
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
2.Kolik % povrchu zabírá světový oceán
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Atlantský a Severní ledový oceán
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
Vodstvo Asie – samostatná práce
VODSTVO NA PEVNINĚ Vítek Urban prima.
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Světový oceán Mgr. Petr Králík.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie České republiky Datum.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření14.11.
H YDROSFÉRA – SVĚTOVÝ OCEÁN Autor: Hana Brýdlová.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření21.9.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření15.11.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření14.11.
PLANETA ZEMĚ. Země ve vesmíru Vesmír vznikl asi před 15 miliardami let, kdy nastal tvz. "Velký třesk''. Stáří sluneční soustavy se odhaduje na 5,7 mld.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření29.10.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzická geografie Datum vytvoření
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření13.11.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
PLANETA ZEMĚ SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY.
VY_32_INOVACE_Vac_I_10 Zeměpisné pojmy
Název vzdělávacího materiálu
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
12.1 Hydrosféra - vodní obal Země
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Oceány a moře HYDROSFÉRA
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
Název vzdělávacího materiálu
Hydrosféra záliv podmořský svět jezero
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
VY_32_INOVACE_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VY_32_INOVACE_
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Oceány.
Hydrosféra – vodní obal země.
Voda na pevnině 2. února 2005.
Transkript prezentace:

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření Ročník1. Stručný obsahHydrosféra - Rozdělení vody na Zemi Způsob využitígymnázium AutorMgr. Magdaléna Teplá KódVY_32_INOVACE_39_GTEP02

Rozdělení vody na Zemi Zkuste se zamyslet a řekněte, kde se na Zeměkouli všude vyskytuje voda: Zkuste porovnat kolik procent plochy Země zaujímají oceány a kolik pevnina:

Rozdělení vodstva na Zemi A) Povrchová voda: oceány, moře, jezera, močály, rybníky, přehradní nádrže, voda tekoucí, sníh a led B) Voda v ovzduší: plynné, kapalné a pevné skupenství C) Voda podzemní: voda pod povrchem, v horninách z celkové plochy zemského povrchu 510 mil. km 2 zaujímají moře a oceány 361 mil. km 2 – 70,8%

Oceány a moře Tichý oceán: (179 mil. km 2 ) 49% z plochy oceánů, největší, nejhlubší Atlantský oceán: (91 mil. km 2 ) 26% z plochy oceánů Indický oceán: (77 mil. km 2 ) 21% z plochy oceánů, nejslanější, nejteplejší Severní ledový oceán: (14 mil.km 2 ) 4% z plochy oceánů, nejmenší, nejmělčí, nejchladnější Hranice mezi oceány jsou jen pomyslné, oceány jsou propojené

Pojmenuj jednotlivé oceány Atlantský Tichý Severní ledový Indický

Oceány

Rozdělení vodstva na Zemi 97% vody je v oceánech 1,5% vody je v ledovcích 1,5% vody je v močálech, jezerech, řekách a v podzemí Voda na Zemi je v neustálém oběhu 1/3 vody se vypaří 1/3 vody odteče z povrchu 1/3 vody se vsákne

Koloběh vody na Zemi vodplan.sazp.sk/index.php?choice=kolobeh – koloběh vody vodplan.sazp.sk/index.php?choice=kolobeh - koloběh vody

Moře, zálivy Menší části oceánů nazýváme - moře Moře obklopená pevninou – vnitřní moře Vypiš 3 vnitřní moře: ………………………………… Moře přecházející volně v oceán – okrajová moře Vypiš 3 okrajová moře:..……………………………. Některé mořské plochy označujeme jako - zálivy Záliv – výběžek oceánu nebo moře pronikající hluboko do pevniny Vypiš 3 zálivy: …………………………………………….

Vnitřní moře

Bengálský záliv

Ostrovy, souostroví Ostrovy: vyčnívající části pevniny nad hladinu moře, jezera nebo oceánu jsou ze všech částí obklopeny vodou Původy ostrovů: pevninské, sopečné, atoly Největší ostrov: Grónsko Vypiš 5 ostrovů: ………………………………………. Skupiny ostrovů vytváří souostroví Vypiš 3 souostroví:.………………………………….

Hawajské souostroví

Pevninský ostrov

Sopečný ostrov

Atol

Průliv, průplav Jaký je rozdíl mezi průlivem a průplavem?

Průliv, průplav Průliv: zúžená část moře nebo oceánu mezi pevninami nebo mezi pevninou a ostrovem Vypiš 5 průlivů: ………………………………………… Nejdelší průliv na světě: Malacký Průplav: uměle vybudovaný kanál spojující moře a oceány, který zkracuje námořní cestu Jaké znáte průplavy?

Průplavy Jaké znáš průplavy? Panamský, Suezský, Korintský

Suez

Korintský

Malacký průliv

Použité zdroje a literatura: Ondrejka, K.: Rekordy Země – neživá příroda. Bratislava: Slovenská kartografia, s. Dobrovolná, V.: Školní atlas světa, Praha: Kartografie Praha, s. Tomeš, J., Jelínek, R. a kol: Školní atlas – Dnešní svět, Praha: Terra 1997, 93s. Karniš,J., Kupka, R., Gutwirth, L.: Obecný fyzický zeměpis. Praha: SPN, s.