ZÁVISLOSTI Prim.MUDr.Václav Dvořák. MULTIFAKTORIÁLNÍ ETIOLOGIE ZÁVISLOSTÍ Sociální faktory-vliv rodiny,vrstevníků,přátel,společenského statutu a norem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkoholy ethanol.
Advertisements

Projekt Fakultní nemocnice u sv
Neurózy, psychózy, rané poruchy
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Klinická propedeutika
Teoretické základy šlechtění lesních dřevin Milan Lstibůrek 2005.
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Faktory ovlivňující reakční rychlost, teorie chemické kinetiky
Návykové látky, závislosti
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
PhDr.L.Trapková MUDr.V.Chvála
Rozdíly mezi osobnostmi
Genetika.
Markery asistovaná selekce - MAS
Downův a Edwardsův syndrom
Alkoholismus.
Rizikového chování v dospívání
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Klára Šťastná 2.Ročník MK
Jiří Kec,Pavel Matoušek
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Klasifikace duševních poruch
Heritabilita multifaktoriálních chorob, Dědičnost vázaná na pohlaví
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Olga Bürgerová.
Binomická věta Existují-li 2 alternativní jevy s pravděpodobnostmi p a q (q =1- p), četnosti možných kombinací p a q v serii n pokusů jsou dány rozvinutím.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Obecná endokrinologie
Agrese a agresivita.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
Genetické poruchy - obecně
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Zvláštnosti ve vývoji člověka Vypracoval: Pavel Maděrka Obor: Technické lyceum Třída: 1.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PREVENCE ŠKODLIVÝCH ÚČINKŮ KONZUMACE ALKOHOLU Bohumil Fišer Simon Jirát.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Minnesota Twin Family Study
Genetika Přírodopis 9. r..
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Genetika.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Genetika.
Genetika.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Transkript prezentace:

ZÁVISLOSTI Prim.MUDr.Václav Dvořák

MULTIFAKTORIÁLNÍ ETIOLOGIE ZÁVISLOSTÍ Sociální faktory-vliv rodiny,vrstevníků,přátel,společenského statutu a norem Psychické faktory-specifická struktura osob-silná potřeba péče,nízká tolerance vůči frustraci a bolesti Komplexy méněcennosti,labilita Faktory biologické-vnější a vnitřní Vnější-prenatální,perinatální a postnatální-stres matky v době těhotenství,vliv návykových látek na plod- nejčastěji tabák a alkohol,velmi negativní vliv-zneužívání a týrání dětí Vnitřní –interakce velkého množství genů-geny ovlivňující vývoj mozku,růst a diferenciaci neuronů,vzájemné propojení a přežívání neuronů

Proč mozek touží po droze? Každý mozek savce včetně člověka v sobě nese tzv.odměňovací systém-hlavní substrát motivací.Byl objeven na začátku padesátých let dvacátého století-James Olds,Peter Miller Sebestimulace popsána u morčat,psů,koček,delfínů,opic i člověka Stimulace center slastiprovokuje pocity blaženosti, štěstí a neobyčejné duševní pohody Stimulace averzivních center-pocity úzkosti,blížícího se nebezpečí,izolace a opuštěnosti Stimulace odměňovacího systému záleží především na účinku dopaminu a serotoninu Poruchy odměňovacího systému-bulimie,anorexie,psychosexuální poruchy,nadměrná agresivita,závislost na alkoholu a jiných drogách,patologické hráčství atd. Vrozené dispozice k závislosti na alkoholu a jiných drogách se samy o sobě nijak neprojeví,pokud se dotyčná osoba nedostane do kontaktu s drogou Předpokládá se,že dispozice k závislosti na alkoholu a jiných drogách jsou pozorovatelné před propuknutím závislosti zkušenými psychology jako určité osobnostní rysy(Šerý et Zvolský,) K aktivaci odměňovacího centra dochází nejen při přirozených činnostech jako je pití,jedení,sexuální aktivita,ale také při užívání látek způsobujících závislost(DiChiara et Imperato) Chronické užívání návykových látek vede k dlouhodobým adaptivním změnám v mozku,které se projeví vznikem senzitivizace (zvýší se citlivost na drogu) a často také tolerance (k vyvolání účinku je potřeba stále větší množství drogy)

GENETIKA ZÁVISLOSTÍ:ADOPČNÍ STUDIE A STUDIE DVOJČAT Genové ovlivnění-čtyřicet-šedesát procent Vznik závislosti musí splňovat hlavní kritérium-přítomnost genetických dispozic i faktorů z prostředí(Šerý,Zvolský2001) Kaij,174 párů dvojčat mužského pohlaví,71,4% u jednovaječných dvojčat,32,3% u dvojvaječných Hrubec a Omenn,69 párů dvojčat m.pohlaví,26,3% u jednovaječných,11,9 u dvojvaječných Grove,31 párů jednovaječných dvojčat,68,7%žen,konkordance pro alkoholismus 33%,nebo abuzus drog 36% Pickens 114 párů dvojčat mužského pohlaví a 55 párů dvojčat žen.podíl dědičné složky u m.je 59,6% a 42% u žen McGue,268 dvojčat obou pohlaví a 85 smíšených párech.Heritabilita pro muže byla 54%. Kendler,dvojčata žen.pohlaví.Heritabilita od 50% do 61% Adopční studie-Roe,61 dětí umístěných do dětských domovů,36 dětí otec těžký alkoholik,v pozdějším věku nebyl rozdíl Dánská adopční studie,3 skupiny synů,18% se stalo alkoholiky u nichž byl biologický otec alkoholik Švédská adopční studie,862 mužů adoptovaných před 3.rokem,u 22,4% otec alkoholik Bohman,913 žen,4x vyšší riziko u dcer jejichž biologická matka byla alkoholička,podobný výsledek matka i otec alkoholici

Molekulárně biologické studie závislostí Předpokládá se,že na vzniku závislostí se podílí vliv interakce velkého množství genů,jejichž exprese probíhá v mozku.Vzhledem k tomu,že alkohol i další drogy ovlivňují odměňovací systém skrze dopaminový systém,předpokládá se prvotní porucha dopaminového systému.Z tohoto důvodu mezi nejstudovanější geny patří ty,které se podílejí na dopaminových neurotransmisích.Jedná se o receptory pro dopamin a o enzymy,které se účastní metabolizmu dopaminu Byl potvrzen vztah mezi enzymem katechol-O-metyl-transferázou (COMT) a alkoholismem mužů na české populaci(Šerý et al)Ovlivňuje nejen dopaminové neurotransmise,ale především má vliv na vyvíjející se mozek České studie přinesly zjištění,že také gen pro interleukin 6 (IL-6),což je cytokinin ovlivňující imunitní systém,ovlivňuje vývoj dopaminového systému ve vyvíjejícím se mozku. Vlastní genetická příčina dispozic bude spíše založena na polymorfizmech genů,které ovlivňují vývoj mozku,včetně růstu a diferenciace neuronů a gliových buněk,přežívání neuronů v průběhu vývoje mozku.Chápání dispozic k závislosti na drogách by se pak přeneslo z oblasti nedostatečnosti regulace dopaminového systému do oblasti vývojové poruchy mozku.další jsou geny pro polymorfizmus AFY19 a AFY NS Užívání drog nebo některých psychofarmak mění buněčnou strukturu mozku.Například amfetamin přímo mění tvar a stavbu neuronů v určitých částech mozku (nucleus accumbens a prefrontální kůra) Lze předpokládat,že do několika let bude díky novým technologiím objevena další sada kandidátních genů