Rámcová úmluva o kontrole tabáku; podpora ratifikačního procesu v České republice ze strany WHO Kancelář WHO v ČR MUDr. Alena Šteflová, PhD. 13. října.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

SVĚTOVÝ DEN BEZ TABÁKU ekoTEAM ekoTEAM SOŠ LOGISTICKÁ A SOU DALOVICE 31. května 2012.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Kontrola tabáku v ČR a ve světě Yvona Tous, MA Policy Advisor, FCA.
Koncepce péče o staré občany
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
MUDr. Stanislav Kos. CSc. Předseda ČOPN
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
PaedDr. Lenka Kubrichtová, Ing. Dana Prejzková, Ing. Eva Šebestová
Vzpomínka k mezinárodnímu dni BOZP a informace k aktivitám Evropské agentury pro BOZP v roce 2007 RNDr. Sedlák, ředitel odboru bezpečnosti práce a pracovního.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Transformuje Kraj nebo kraj ?
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Seminář pořádaný Výborem pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pod záštitou poslance výboru Bc. Stanislava Mackovíka na téma PONEHODOVÁ PÉČE.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Světová zdravotnická organizace – World Health Organization (WHO)
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
World Health Day 2014 Vector-borne diseases #Just1Bite Alena Šteflová Kancelář WHO v ČR.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Kanadská obchodní komora v České republice Březen 2016.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010 červen 2010.
Východisko protialkoholové strategie EU Boj proti alkoholu jako takovému nebo boj proti alkoholu jako návykové látce?
Mgr. Martin Ježek Magistrát hl. města Prahy Odbor zdravotní péče Aktuální stav právní regulace ochrany před tabákem Seminář dne ; PSP PČR.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
POZADÍ VZNIKU ALKOHOLOVÉ STRATEGIE V EU A JEJÍ SOUČASNÁ PODOBA.
SPOV – POR - červen 2011 Cíl SPOV  nastolit toto téma v přesvědčení, že právě venkov a zejména malé obce mohou sehrát velmi důležitou roli při obnově.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Projekt POLYCE Markéta Borovská, Útvar rozvoje hl. m. Prahy Národní informační den pro zájemce OP ESPON února 2011.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Institut ochránce práv dětí
Mezinárodní den sester květen 2009
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
Parlament České republiky " PREVENCE SEZÓNNÍ CHŘIPKY V ČR"
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Národní diabetologický program (NDP)
Alkoholem a tabákem vše začíná
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Transkript prezentace:

Rámcová úmluva o kontrole tabáku; podpora ratifikačního procesu v České republice ze strany WHO Kancelář WHO v ČR MUDr. Alena Šteflová, PhD. 13. října 2011

WHO Rámcová úmluva o kontrole tabáku | 13. října | Fakta a ukazatele WHO Tabák je příčinou 1 z 10 úmrtí dospělých na světě a zapříčiňuje úmrtí až 5,4 miliónů lidí ročně, v průměru tedy jedno úmrtí každých 6 sekund Více než lidí zemře každý rok v důsledku pasivního kouření, z čehož více než čtvrtinu tvoří děti Tabák zabíjí 50% svých pravidelných uživatelů V průběhu 20. století tabák způsobil 100 miliónů úmrtí, během 21. století se očekává až 1 miliarda úmrtí Tabák je rizikovým faktorem šesti z celkových osmi nejčastějších příčin úmrtí celosvětově Tento rok zemře více než 5 milionů lidí na onemocnění spojená s kouřením tabáku jako například srdeční infarkt, plicní a nádorová onemocnění. Ve vyspělých zemích je kouření zodpovědné za zhruba 80% všech plicních rakovin a způsobuje odhadovaných 40-70% rakovin močového měchýře

WHO Rámcová úmluva o kontrole tabáku | 13. října | WHO Rámcová úmluva o kontrole tabáku WHO Framework Convention on Tobacco Control (1) FCTC - první právně závazný dokument v historii WHO Pětiletý proces projednávání všech členských zemí WHO ( ) Úmluva byla přijata WHA dne a dne vstoupila v platnost Úmluva zdůrazňuje právo všech lidí na nejvyšší zdravotní standard a poskytuje nové právní rozměry v kontrole tabáku.

WHO Rámcová úmluva o kontrole tabáku | 13. října | Požadavky úmluvy (opatření za účelem řešení problémů se snižováním poptávky a nabídky) Článek 6. Cenová a daňová opatření za účelem snížení poptávky po tabáku Článek 8. Ochrana lidi před vystavením tabákovému kouři Článek 9. Regulace složení tabákových výrobků Článek 11. Balení a označení tabákových produktů Článek 12. Vzdělávání a informování o nebezpečí tabáku Článek 13. Zákaz reklamy, propagace a sponzorování tabáku Článek 14. Opatření nápomocná k ukončení závislost na tabáku Článek 15. Ilegální obchod s tabákovými výrobky Článek 16. Prodej tabákových výrobků nezletilým Článek 17. Podpora ekonomicky schůdné alternativy k pěstování tabáku

WHO Rámcová úmluva o kontrole tabáku | 13. října | Podpora pro implementaci Kromě zmíněných požadavků, Rámcová úmluva poskytuje poradenství a podporu pro spolupráci v oblasti implementace Zejména v sekcích: Obecné povinnosti (článek 5) Vědecká a technická spolupráce a komunikace (články 20, 21 a 22) mezinárodní spolupráce a zdroje (články 25 a 26)

WHO Rámcová úmluva o kontrole tabáku | 13. října | Conference of the Parties to the WHO Framework Convention on Tobacco Control Konference zúčastněných stran, určená pro zástupce zemí, které FCTC ratifikovaly – předmětem jednání odborné, procedurální a finanční záležitosti implementace FCTC v jednotlivých zemích Zhodnocení dosaženého postupu od minulé konference Vypracování postupů pro implementaci jednotlivých článků úmluvy První setkání - únor 2006, Ženeva Druhé setkání - červenec 2007, Bangkok Třetí setkání - listopad 2008, JAR Čtvrté setkání – listopad 2010, Uruguay ČR – může zastávat pouze statut pozorovatele

WHO Rámcová úmluva o kontrole tabáku | 13. října | WHO Rámcová úmluva o kontrole tabáku WHO Framework Convention on Tobacco Control (2) Aktualizace říjen signatářských zemí se svými oficiálními podpisy zavázalo k procesu ratifikace 174 států již FCTC ratifikovalo (v roce 2011 Turkmenistán ( ) a Svatý Kryštof a Nevis ( )) Česká republika mezi nimi není

WHO Rámcová úmluva o kontrole tabáku | 13. října | WHO Rámcová úmluva o kontrole tabáku WHO Framework Convention on Tobacco Control (3) ČR se přihlásila k úmluvě v r. 2003, ale dosud ji neratifikovala Bezúspěšné projednávání v Parlamentu ČR v roce 2005 Aktivity kanceláře WHO ve spolupráci s politiky a odborníky s požadavkem k urychlenému projednání ratifikace FCTC (Ledeburská deklarace, semináře na parlamentní půdě, Pantheon Národního muzea v Praze - ČLS JEP, ČLK, Česká onkologická společnost, 1.LF UK, Společnost léčby závislosti na tabáku,ČARO)

WHO Rámcová úmluva o kontrole tabáku | 13. října | Podpůrné akce související s FCTC 31. květen - Kampaň Světový den bez tabáku – každoroční apel na veřejnost k upozornění na nebezpečí plynoucí z tabákových výrobků a právo na ochranu vlastního zdraví (organizováno od r. 1988). K tomuto dni se také připojují jednotlivá města v rámci projektu Zdraví města se svými kampaněmi upozorňujícími na problematiku užívání tabáku. Tématem Světového dne bez tabáku pro rok 2011 byla právě Rámcová úmluva o kontrole tabáku. Studie Global Youth Tobacco Survey (GYTS) globální zmapování užívání tabákových výrobků u mládeže - 56 otázek týkajících se znalostí a přístupu mladých lidí ke kouření, prevalence kouření mezi mladými lidmi, role médií a reklamy na kouření mladých lidí, školní kurikula apod. WHO studie HBSC (The Health Behaviour in School-aged children – studie evropského regionu zaměřená na životní styl školní mládeže, včetně kouření – data o školácích ČR BCA - Bienální smlouva o spolupráci mezi WHO EURO a MZ - odborná podpora vytváření politik a strategií v jednotlivých členských zemích

WHO Rámcová úmluva o kontrole tabáku | 13. října | Rámcová úmluva v praxi MPOWER, balíček 6 opatření byl v roce 2008 zaveden za účelem pomoci zemím naplnit povinnosti vyplývající z Rámcové úmluvy, MPOWER – šest klíčových aktivit, které byly zjištěny jako účinné v redukci užívání tabáku : 1.Monitorovat užívání tabáku a postupy prevence 2.Chránit lidi před tabákovým kouřem 3.Nabídnout lidem způsob, jak s kouřením přestat 4.Varovat o nebezpečích spojených s užíváním tabáku 5.Prosazovat zákaz reklamy, propagace a sponzorování tabáku 6.Zvýšit daně spojené s tabákem MPOWER poskytuje praktickou podporu implementace efektivních politických opatření na úrovni jednotlivých zemí MPOWER nová zpráva, která analyzuje změny v jednotlivých státech a následně vytváří podněty pro další jednání

WHO Rámcová úmluva o kontrole tabáku | 13. října | Podpora ratifikačního procesu ze strany WHO –Prosinec 2009: dopis Dr. Haika Nikogosiana, vedoucího sekretariátu WHO pro FCTC, Tomáši Husákovi, velvyslanci mise OSN v Ženevě, ohledně nabídky pomoci ratifikace a následné implementace ze strany Sekretariátu úmluvy (the Convention Secretariat) –Únor (březen) 2010: Dopis velvyslance Tomáše Husáka s odpovědí, že vláda nemá politický mandát k zahájení ratifikace a další postup bude možný až po volbách v druhé polovině roku 2010 –Listopad 2010: Dopis RŘ WHO EURO Zsuzsanny Jakab premiéru Petru Nečasovi ohledně znovu nabízené pomoci ze strany Regionální kanceláře WHO pro Evropu a také ohledně závažnosti tabákové epidemie na celosvětové úrovni –Březen 2011: Dopis premiéra Petra Nečase s odpovědí, že Česká republika si uvědomuje závažnost situace a opětovně přistoupila k zahájení ratifikačního procesu. Dále uvedl, že ČR podporuje aktivity v rámci Úmluvy –Srpen 2011: Dopis Zsuzsanny Jakab ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi s poděkováním vládě k přijetí návrhu ratifikace Úmluvy a znovu s nabídkou podpory a pomoci české vládě při jeho dokončení.

Kancelář WHO v ČR U.N. HOUSE, Nám. Kinských 6, Praha 5 Tel.: Dotazy na