6. Taoismus PhDr. Irena Martínková, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Advertisements

Orientece v čase Romana Straussová
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU
Čínská filozofie Konfucianismus, Taoismus, nauka o Jin a Jang
Starověká Čína 1.A.
Energie.
Lao-c' Eliška Lindnerová, C4B.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. STAVBA A PROVOZ STROJŮ 2. OZUBENÉ PŘEVODY.
1 Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života – kraj Vysočina Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Homeopatie a TAO Co spojuje homeopatii se staročínskou naukou MUDr. Zuzana Čajková 14. dubna 2012.
č. 43 Občanská nauka, 1. ročník, obor Obchodník
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
Taoismus Lao-c‘ (Laozi) jap. Róši 老子
Geografie dopravy Práce s literaturou Mgr. Filip Chvátal Prezentace vznikla v rámci projektu OP VK Inovace výuky geografických studijních oborů" (reg.
Když víru máš. Noc je v modlitbách, strach, že nás nebe neslyší. V srdcích píseň nadějí, tak plynul život náš. Už necítíme strach i když je nouze nejvyšší,
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
Východoasijská náboženství
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
ZEMĚ a MĚSÍC.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU HYBNOST - příklady
Japonská studia pro Univerzitu Palackého v Olomouci se zaměřením na modularitu a uplatnění v praxi CZ 1.07/2.2.00/ ÚVOD DO NÁBOŽENSTVÍ V JAPONSKU.
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU 3. NEWTONŮV POHYBOVÝ ZÁKON
Výpisky z fyziky − 6. ročník
ANALYTICKÁ GEOMETRIE VZÁJEMNÁ POLOHA KUŽELOSEČKY A PŘÍMKY Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
1. Jméno Ježíš nevybledne, | nezmaří je času shon, | jménu jeho, věků Krále, | ať zní věčné chvály tón. | Poselstvím je mladým, starým, | novým raší životem,
TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: Z AOSTŘENO NA PŘÍRODU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Tiskárna 1.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Terénní zeměpisná exkurze
náboženství staré Číny a Japonska
PhDr. Irena Martínková, Ph.D.
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ČÍNSKÁ FILOSOFIE I Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Filosoficko-náboženské systémy Číny
Učení, praktické aplikace principů učení
Taoismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
TAOISMUS Emma Bruniková.
PhDr. Irena Martínková, Ph.D.
METEOSTANICE počasí.
Krajina kolem nás START: Hraniční přechod Hartava-Hrádek nad Nisou 21
PhDr. Irena Martínková, Ph.D.
Židům 1. kapitola Bůh mluví a ANDĚLÉ.
Tato prezentace byla vytvořena
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Vysoké učení technické v Brně
Vysoké učení technické v Brně
Jak lidé využívají přírodu
NOC JE V MODLITBÁCH, STRACH, ŽE NÁS NEBE NESLYŠÍ
RYTMUS SLUCHOVÉ VNÍMÁNÍ.
Předsokratovská filozofie
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
Literární Praha - Muzeum Franze Kafky
TECHNIKA KRAUL – základní a kotoulová obrátka Lekce č. 9
Technika kraul – činnost horních končetin Lekce č. 6
Roční období – znaky, svátky a tradice
Transkript prezentace:

6. Taoismus PhDr. Irena Martínková, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Lao-c‘ ( ) = Starý mistr legendární mistr:  archivář u dvora dynastie Čou  prostý a skromný život  kniha Tao te t‘ing Následovníci: Lie-c‘, Čuang-c‘

3 druhy taoismu  Filosofický (5.-3. stol. př. n. l.) - založen na porozumění knihy Tao te ťing - založen na porozumění knihy Tao te ťing  Náboženský (2.-3. stol.) - zbožštění zakladatele, uctívání božstev - zbožštění zakladatele, uctívání božstev  Regenerativní - získání a uchování čchi, kult nesmrtelnosti - získání a uchování čchi, kult nesmrtelnosti

Terminologie  Způsob myšlení i terminologie vychází z knihy I-ťing (Kniha proměn)  tao = cesta, mluvit  te = ctnost  čchi = vnitřní energie

TAO „Kdo je zná, nemluví o něm, kdo o něm mluví, nezná je.“ „Tao, co se dá povědět, už není to věčné Tao.“

Bezejmenné TAO  nedefinovatelný, konkrétní běh světa  nejvyšší realita - absolutno – ne abstraktní, ale konkrétní (ale ne materialistické)  rytmus přírody  hnací síla přírody  lůno – z nějž vše pochází a vše se do něj vrací  neuchopitelný prazáklad světa  míra všech měr: „člověk je spravován mírou země, země mírou nebes, nebesa mírou tao a tao mírou sebe sama“ „člověk je spravován mírou země, země mírou nebes, nebesa mírou tao a tao mírou sebe sama“

TAO: JIN - JANG  JIN = odvrácená strana hory  JANG = osvětlená strana hory V každém z principů je semínko druhého principu

JIN a JANG - protiklady JIN JIN  chlad  tma  měsíc  žena  poddajnost  pasivita  měkkost  klid JANG JANG  teplo  světlo  slunce  muž  prosazování se  aktivita  tvrdost  pohyb

Princip WU WEJ WU – ne WEJ – akce, konání, dělání, snažení  ne-konání  konání nekonáním  neuchopování, neodmítání, nezískávání, nepodržování

Princip WU SIN WU – ne SIN – mysl (příliš intelektuální) srdce (příliš emocionální) srdce (příliš emocionální)  ne-mysl  využití vrozené a spontánní inteligence mysli bez jejího znásilňování  mysl bez vlastních projekcí / konceptů

Meditace  pozorování přírodních dějů  vizualizace nebeských těles a planet  meditace nad Jednem (šou-i)  meditace v pohybu: tai-chi, čchi- kung nevede-li k prodloužení života, pak alespoň k prodloužení činorodosti nevede-li k prodloužení života, pak alespoň k prodloužení činorodosti

Metafora vody „Nejvyšší dobro je jako voda: dobrotivě prospívá všemu tvorstvu s nikým není ve sváru. Spokojuje se s nejnižšími místy, o něž nikdo z lidí nedbá; tím se blíží věčnému tao.“ 8. kapitola

Doporučená literatura k tomuto tématu  Lao-c´. Tao te ťing (překlad B. Krebsová). DharmaGaia, Praha  Watts, A. Cesta Zenu. Votobia, Olomouc  Watts, A. TAO: The Watercourse Way. Pantheon Books, New York 1975.