ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_01_TVAR A ROZMĚRY ZEMĚ TEMA:Přírodní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

Tvar a rozměry Země.
ZEMĚ A MĚSÍC, TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Planeta Země.
Kartografické zobrazení zemí EU
ZEMĚ A MĚSÍC, TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Identifikátor materiálu: EU
Geografie jako věda a její využití
KARTOGRAFIE.
EKO/GISO – Kartografická zobrazení
TVAR ZEMĚ A JEJÍ NÁHRADNÍ TĚLESA
TVAR A ROZMĚRY ZEMĚ.
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Digitální učební materiál
Geodézie pro architekty
PLANETA ZEMĚ Tvar a velikost Země.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _620 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Stavební geodézie K154SGE
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se způsobem zaznamenávání nadmořské.
Slapové jevy Igor Dostal.
Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Země jako vesmírné těleso
Autor: Mgr. Helena Nováková
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Planeta Země Tvar a velikost
Tvar, velikost a pohyby Země
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Název materiálu: GRAVITAČNÍ POLE – výklad učiva.
Člověk a příroda Zeměpis Praktický zeměpis Planeta Země VY_32_INOVACE_01 Sada 7 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Tvar a rozměry Země.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_02_TVORBA MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPISNÉ SOUŘADNICE 1 ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Užití podobnosti v praxi Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_4_Užití podobnosti v praxi.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_PLANETA ZEMĚ ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
GLÓBUS. obsah  pohled do historie  glóbus  barevnost na glóbusu  měřítko glóbusu  kontrolní otázky.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. David Rohusch NÁZEV:VY_32_INOVACE_02C_20 NUTS 2 – Moravskoslezsko TEMA:Česká.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_02A_18_LESY MÍRNÉHO PÁSU TEMA:Přírodní obraz.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. David Rohusch NÁZEV:VY_32_INOVACE_02C_15_NUTS 2 - Praha TEMA:Česká republika.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_03_ Vodstvo České republiky TEMA:Česká republika.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název vzdělávacího materiálu
úvod a kartografická zobrazení
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
KUŽEL A JEHO POVRCH VY_42_INOVACE_ 31_02.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
1. TVAR A VELIKOST ZEMĚ VY_32_INOVACE_11_Z4
Země – modrá planeta.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Zobrazení zrcadlem dutým.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_01_TVAR A ROZMĚRY ZEMĚ TEMA:Přírodní obraz Země a jeho zobrazování na mapách ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

Anotace: Škola: Gymnázium Chomutov, Mostecká 3000, Třída: 2. ročník 6. letého gymnázia, 1. ročník 4. letého gymnázia (viz. ŠVP předmětu Zeměpis/Geografie, Člověk a příroda) Výstup: PowerPointová prezentace Obor: Zeměpis/Geografie Vzdělávací oblast: Přírodní obraz Země a jeho zobrazování na mapách Tematický okruh: Tvar a rozměry Země Využití: Výuka zeměpisu a geografie Pomůcky: PC učitele, tabule, Školní atlas dnešního světa (+ digitální podoba) Inovace: Materiál je určen k doplnění výkladu učitele. Do materiálu jsou vloženy kontrolní otázky k tématu pro zpětnou vazbu učitele. Žáci odpovídají na otázky ústně a doplňují informace digitálním perem do zadání na tabuli(PC). Žáci se tak aktivně podílejí na tvorbě zápisu do sešitu. Materiál je určen k interaktivní výuce.

Tvar a rozměry Země

Tvar Země Staré civilizace – Země je plochá deska plující po oceánu Řekové ( Pythagoras – 6. stol. př.n.l.) – Země má tvar koule Aristoteles – podal důkazy kulatosti Země ( stín Země při zatmění Měsíce je kulový, při pohybu k severu nebo jihu se mění obzor a s ním i hvězdy) Zploštění Země otáčení Země kolem osy vyvolává odstředivou sílu, která je největší na rovníku a způsobuje, že se Země zploštila v oblasti pólů a mírně se vydouvá na rovníku ( spor „mandarinka –citron?“) v důsledku zploštění je zemský průměr na rovníku asi o 40 km větší, než na pólech

Doplňte: Planeta Země má přibližně tvar …………. Vzdálenost z povrchu Země do jejího středu je ……………………………………… ( doplň jednotku). Uveďte tři příklady, které dokazují, že Země má takový tvar, který jste uvedli v předchozí otázce v první větě: ……………………………………………………….

Doplňte: Řešení. Planeta Země má přibližně tvar koule. Vzdálenost z povrchu Země do jejího středu je km ( doplň jednotku). Uveďte tři příklady, které dokazují, že Země má takový tvar, který jste uvedli v předchozí otázce v první větě: loď na obzoru zatmění měsíce družicové snímky

Idealizace tvaru Země – vztah geoidu a elipsoidu ke skutečnému povrchu Země

Země jako geoid tvar Země nejlépe vystihuje těleso zvané geoid geoid je geometricky nepravidelné těleso, jehož povrch si lze představit jako povrch střední klidné mořské hladiny, která by pokračovala i pod kontinenty a je v libovolném bodě kolmý na směr působení zemské tíže k povrchu geoidu se vztahují nadmořské výšky, ale nelze na něm provádět geodetické výpočty

Vyberte správnou odpověď: Geoid je těleso : A) Matematicky nedefinovatelné, fyzikálně se definuje jako těleso, které je v každém bodě svého povrchu kolmé na směr působení zemské tíže B) Které si můžeme představit jako povrch klidné hladiny oceánu, který by se rozšířil i pod světadíly C) Matematicky definované jako rotační elipsoid s vypočítanými rozměry D) Nepravidelné, nedá se definovat ani matematicky ani fyzikálně

Vyberte správnou odpověď: Řešení. Geoid je těleso : A) Matematicky nedefinovatelné, fyzikálně se definuje jako těleso, které je v každém bodě svého povrchu kolmé na směr působení zemské tíže B) Které si můžeme představit jako povrch klidné hladiny oceánu, který by se rozšířil i pod světadíly C) Matematicky definované jako rotační elipsoid s vypočítanými rozměry D) Nepravidelné, nedá se definovat ani matematicky ani fyzikálně

Idealizace tvaru Země Země jako elipsoid rotační elipsoid je geometricky pravidelné těleso, které se svými rozměry nejvíce blíží geoidu střed má umístěn v těžišti geoidu, delší poloosa odpovídá poloměru rovníku, kratší poloosa je pólový poloměr např. Krasovského elipsoid (1940) – používal se pro vojenské mapy u nás, Besselův, Hayfordův nejnovější a nejpřesnější elipsoid má označení WGS 84 – World Geografic Systém (zaveden 1984), byl vypočten pomocí družicových měření (střed je totožný se středem Země) Země jako koule koule – nahrazuje elipsoid, používá se ke konstrukci geografických map, tato koule má s elipsoidem stejný buď objem nebo povrch (používá se poloměr km)

Skutečný tvar Země v porovnání s elipsoidem.

Označte správná tvrzení A) Globus je zvětšený model Země. B) Globus vystihuje zakřivení zemského povrchu. C) Globus je zmenšený a zjednodušený model Země. D) Globus nevystihuje zakřivení zemského povrchu.

Označte správná tvrzení : Řešení. A) Globus je zvětšený model Země. B) Globus vystihuje zakřivení zemského povrchu. C) Globus je zmenšený a zjednodušený model Země. D) Globus nevystihuje zakřivení zemského povrchu.

Rozměry Země poloměr km obvod Země na rovníku km povrch – 510 mln. km 2

Rozměry Země Země má přibližně tvar koule. Doplňte chybějící údaje : Rovníkový poloměr Délka rovníku ………………………… Plocha povrchu ……………………….

Rozměry Země : Řešení. Země má přibližně tvar koule. Doplňte chybějící údaje : Rovníkový poloměr km Délka rovníku km Plocha povrchu 510 mln km²

Zdroje Slide SOBOTOVI, Miromila A Karel. Zeměpisný náčrtník. Praha: Česká geografická společnost, 1996, ISBN

Zdroje KAREL, Kašparovský. Zeměpis I. v kostce. Praha: Fragment, 2009, ISBN SOBOTOVI, Miromila A Karel. Zeměpisný náčrtník. Praha: Česká geografická společnost, 1996, ISBN Archiv autora.