CZ.04.1.03/3.1.15.2/0213 Praxe v technických oborech - součást výuky Integrovaná střední škola energetická, Chomutov, Na Průhoně 4800, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Projekt podpory technického vzdělávání B. Wojnar.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Rozvoj technického vzdělávání Strategie a hlavní cíle týmu 81. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Brno, 4. dubna 2013 Předkládá: Řídící tým.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Olomouc 5. října 2006 Stojíme na začátku: ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
prezentace1 Zaměstnavatelé v komunikaci se středními školami Jaroslava Raisová.
Závěrečné setkání Nové Dvory, 26. – Bc. Lucie Chládková Bc. Kristýna Juhová Mgr. Lenka Karbanová Bc. Markéta Kovářová Bc. Jana Vavříková.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Personální strategie mezinárodní firmy
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Představujeme Vám projekt TechIN - Propojení studia a praxe, TEMPO TRAINING & CONSULTING s.r.o. Okresní hospodářskou komorou Karviná. který realizuje společnost.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
„Okna technickým oborům dokořán“
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Šablony OP VVV a podpora nadání
Ostravská univerzita (1991 → )
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
IP Alena Kopáčková (DFP)
Setkání kariérových poradců
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
Kariérové poradenství a podnikavost
Setkání kariérových poradců Teplice –
Systémové řešení – Motivace a vzdělávání pedagogů aktivita Společně na trhu práce CZ /0.0/0.0/16_034/
Trh a jeho fungování, zaměstnání, podnikání 1 – Trh
Transkript prezentace:

CZ / /0213 Praxe v technických oborech - součást výuky Integrovaná střední škola energetická, Chomutov, Na Průhoně 4800, příspěvková organizace

Nositel projektu Integrovaná střední škola energetická, Chomutov, Na Průhoně 4800, příspěvková organizace

Podle zjištění odborníků zabývajících se v příslušných institucích EU otázkami souvisejícími s technickou úrovní a kvalifikací zaměstnanců dnes % podniků ve členských zemích pociťuje nedostatek pracovníků se vzděláním v technických nebo přírodovědeckých disciplinách. 1. východisko

Obecným a společným cílem managementu a personalistů firem s různým zaměřením je získávání kvalitních zaměstnanců za podmínek co nejefektivnějšího využití investovaných finančních prostředků i časových možností stávajících zaměstnanců. 2. východisko

Je zapotřebí informovat mladé lidi nejenom o obecných problémech techniky, o práci s kovy, dřevem, sklem, o plastech, o elektřině, o energiích apod., ale v dostatečné míře o věcech, které budou mít stále větší význam v budoucnosti a pochopitelně také způsobem, který je srozumitelný a atraktivní. 3. východisko

Rozhodují znalosti a předpoklady Odborníci upozorňují na to, že v praxi jde především o faktickou úroveň odborných znalostí a předpokladů u mladých lidí, nikoliv o formální ukončení studia, i když samozřejmě dokončit studium je nutné. V praxi tak rozhoduje schopnost a postoj konkrétního absolventa.

Projekt „Praxe v technických oborech - součást výuky“ Cílem projektu je posílit komunikaci mezi odbornou školou a firmami a nastavit komunikaci tam kde doposud chybí Posilovat praktickou složku výuky ve školách Iniciovat vyšší zapojení firem a zaměstnavatelů přímo do výuky Upravit výuku na středních školách tak, aby studenti získali dostatečné konkrétní praktické zkušenosti od zaměstnavatelů

Tři hlavní činnosti projektu 1. Aktivní zapojování studentů do praxí u firem 2. Tvorba speciálního kurzu pro pracovníky firem 3. Podnikatelský inkubátor ve školách

1. činnost aktivní zapojování studentů do praxí u firem zprostředkování vazby mezi školou a firmami „nabízení“ studentů hledání nových metod maximální stimulace zaměstnavatelů, aby si studenty brali na praxi (návod, směrnice a postupy pro zaměstnavatele, střední školy, společenská propagace praxí, …) vytvoření technologických profilů zaměstnavatelů včetně publikací a CD

2. činnost tvorba speciálního kurzu pro pracovníky firem (pedagogické minimum) vybraní pracovníci firem získají pedagogické minimum a následně se mohou podílet na odborné výuce ve školách (přenos praktických zkušeností do části výuky) a podíleli by se na vedení praxí pro studenty u svých zaměstnavatelů (odborný dohled). Současně by pracovníci firem měli své zkušenosti předávat také během specializovaných setkání mezi učiteli a pracovníky firem nad tématy výměn zkušeností těsnější spojení mezi školou a zaměstnavateli úzké propojení výuky s konkrétními poznatky z výrobní praxe

3. činnost podnikatelský inkubátor ve školách vytvoření kurzu podnikatelské minimum pro získání praktických zkušeností studentům pilotní ověření celého systému výše uvedených metod mezi zaměstnavateli a odbornými školami Ústecký kraj Kraj Vysočina Liberecký kraj Moravskoslezský kraj

Klíčové aktivity realizace Úvodní seminář Průběžná koordinace a administrace projektu Výběrové řízení na dodavatele Sběr dat o technologickém profilu zaměstnavatelů Zpracování publikací a CD Příprava kurzů a metodik výuky Školení pracovníků firem Školení pro odborné pracovníky a vedení SŠ Zprostředkování praxí Pilotní výuka a workshopy

Partneři a forma jejich zapojení KHK Moravskoslezského kraje KHK Kraje Vysočina KHK Ústeckého kraje KHK Libereckého kraje Úřad práce Most Český svaz zaměstnavatelů v energetice Pedagogické centrum Vysočina Pedagogické centrum Ústí nad Labem

Zdroj :

KHK Moravskoslezského kraje KHK Ústeckého kraje KHK Kraje Vysočina KHK Libereckého kraje Výkon a koordinace projektových aktivit v regionu Zajištění styku s cílovými skupinami a s dodavateli v kraji Zajištění komunikace se zaměstnavateli a asistence při praxích Podílení se na přípravě kurzů podnikatelského minima při výuce Přímá komunikace se středními školami v regionu, které se zapojí do projektu jako subdodavatelé Propagace a marketing projektu

Pedagogické centrum Vysočina, při ISŠS a U Jihlava Pedagogické centrum Ústí nad Labem Experti na procesní legislativní a další stránku výuky na středních školách v souvislosti s přípravou a realizací kurzu pedagogického minima pro pracovníky firem, kteří se zapojí do výuky na SŠ. Využití rozsáhlých zkušeností pro potřeby tvorby metodik

Český svaz zaměstnavatelů v energetice Spolupráce na přípravě metodik pro řešení praxí, pedagogického minima a zahájení podnikání v elektro a energetických oborech. Zajištění styku s podnikateli z oblasti elektro a energetiky pro potřeby získávání zkušeností a praxí - přímý kontakt s firmami, které mají zájem se podílet na realizaci praxí studentu středních odborných škol Odborník na problematiku v energetických oborech z hlediska úrovně výuky, potřebných znalostí studentu ve vztahu k situaci v energetických firmách apod.

Úřad práce v Mostě Přenos informací mezi firmami - nositelem projektu - a trhem práce, které se týkají poptávky na trhu práce po řemeslných oborech Příprava analytických podkladů a návrhy metodik výuky a řešení praxí u řemeslných oborů středních škol Komunikace s trhem práce a soustředěnost informací o poptávce a nedostatku praktických dovedností pracovních sil Zhodnocení přenosu informací od příchozích investorů po budoucím zajištění potřebných profesí

Výstupy projektu Realizační tým – počet zapojených osob - 52 Počet zapojených studentů a pracovníků škol a pracovníků firem – 448 Počet zapojených odborných škol – 8 Počet zapojených firem - 20 Systém praxe – 1 Profily zaměstnavatelů – 4 Program dalšího vzdělávání - 2

Řízení projektu Koordinátor projektu Krajští koordinátoři Zástupci odborných škol Zástupci zaměstnavatelů Metodik Specialisté pedagogické minimum Analytici – trh práce Zprostředkovatel poradce Asistentka Asistent technické a mediální podpory Ekonom Účetní

Harmonogram projektu 2006 – úvodní aktivity projektu, koordinační schůzka 2007 – úvodní seminář – konference, sběr dat o technologickém profilu zaměstnavatelů, zpracování publikací, příprava kurzů a metodik výuky, školení pracovníků firem, pracovníků škol, zprostředkování praxí, pilotní výuka, workshopy zprostředkování praxí, pilotní výuka, workshopy – konec projektu červen 2008

Děkuji za pozornost