1.Bývalá Jugoslávie 2.Kypr 3.Izrael 4.Blízký Východ (Írán, Írák, Afghánistán) 5.Srí Lanka OHNISKA KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj politické mapy Evropy
Advertisements

HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
TERORISMUS.
JIHOZÁPADNÍ ASIE = „BLÍZKÝ VÝCHOD“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vznik státu Izrael.
BLÍZKÝ VÝCHOD.
Arabsko – izraelský konflikt 1. část
KONFLIKTY V SOUČASNÉM SVĚTĚ 1
Jihovýchodní Evropa Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Kypr, Maďarsko, Řecko, Makedonie, Moldavsko, Rumunsko, Slovinsko,
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
Arabsko-izraelský konflikt
IZRAEL Prezentace do předmětu: Mezinárodní vztahy Autor: Bc
Test – Jihovýchodní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Balkánské války Petr Machala.
Evropské regiony – Jihovýchodní Evropa– Jadranské státy 2
Vlastivěda 5 Vypracovala: Lucie Holanová, ZŠ a MŠ Višňová
Evropské regiony – Jihovýchodní Evropa– Jadranské státy1 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo.
Z_095_stupeň rozvoje států světa _ohniska neklidu v současném světě
Ohniska neklidu v současném světě
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
Marek Bach Jiří Hejtmánek Lukáš Visingr Michaela Jakubcová ČESKÁ REPUBLIKA A ZAHRANIČNÍ MISE BSS103 Bezpečnostní politika ČR 26. dubna 2006.
Jugoslávie Jana Požárová.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Jihozápadní Asie.
SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA.
Jihozápadní Asie Jiří Suchánek, 8.J.
JIHOZÁPADNÍ ASIE.
VY_32_INOVACE_25-04 První světová válka Situace před válkou.
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
Jihovýchodní Evropa Štěpán Dobeš.
 U Středozemní ho moře  Jihozápad – Egypt  Jih, východ a sever – Izrael  Rozloha 362 km 2.
Kolébka civilizací a náboženství
BLÍZKÝ VÝCHOD.
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA – státy bývalé Jugoslávie
Bc. Weberová Kristýna, PALESTINSKÁ SAMOSPRÁVASTÁT IZRAEL  Hlavní město: vedení Palestinské samosprávy sídlí v Ramalláhu (arab. Rám Alláh),
Válečné zločiny a jejich stíhání, Ľ. Majerčík.  1946 – 1991: Socialistická federativní republika Jugoslávie – 6 republik  4 fáze konfliktu: 
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum : červen 2012  Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
ŠRÍ LANKA. Základní Info Počet Obyvatel : (2005) Rozloha : km2 Hustota : 306 obyv./km2 Jazyky : Sinhálština (úřední), Tamilština Hlavní.
Ohniska napětí po 2. světové válce. 1) Válka ve Vietnamu 2) Oblast Perského zálivu 3) Konflikt v bývalé Jugoslávii.
Jihovýchodní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_ Jihozápadní Asie – 2. část Blanka Škantová Zeměpis listopad ročník Prezentace je určena pro představení JZ Asie, zemědělství.
 Terorismus je hrubé zastrašování politických odpůrců hrozbou síly a užití různých forem násilí. Vedle individuálního terorismu existuje terorismus.
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
Konflikty ve světě. Balkán ETA ve Španělsku Separatismus v Belgii Liga Severu v Itálii Severní Irsko (Kypr)
EVROPSKÁ INTEGRACE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Nové státy na mapě světa TÉMATICKÝ CELEK:
Blízký východ, Zakavkazsko, Střední východ
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
První arabsko-izraelská válka
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Jugoslávie – Kosovo pole
Název Ohniska politických, národnostních a náboženských konfliktů
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
Izrael Izra – el = bůh Izra – kmen
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Ohniska konfliktů TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Makedonie
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
EVROPA politická mapa 50 nezávislých států (včetně euroasijských států Rusko, Turecko, Kypr a Kazachstán.
Státy - Jihozápadní Asie.
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
10. e Jadranské státy.
SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA.
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Transkript prezentace:

1.Bývalá Jugoslávie 2.Kypr 3.Izrael 4.Blízký Východ (Írán, Írák, Afghánistán) 5.Srí Lanka OHNISKA KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ

BÝVALÁ JUGOSLÁVIE Jugoslávie = Slovinsko, Chorvatsko, Makedonie, B&H, Kosovo, Srbsko, Černá Hora Po 1990 nepokoje, občanské války s nacionálním podkladem. Nejsnadnější osamostnění pro Slovinsko (1991), nejproblematičtější pak Bosna a Hercegovina s Kosovem. Ve sporech šlo o to, že Srbové se nehodlali smířit s tím, že by se okolní státy s velkou menšinou Srbů odtrhly v nových podmínkách (pád Železné opony a vleklé krize Jugoslávie, včetně koule u nohy Kosova). Začala válka Srbsko vs. zbytek, resp. Srbsko podporující menšiny v ostatních státech. Nejvážnější situace v Bosně a Hercegovině (válka CH,SR,Bosny a Her., Srebrenický masakr) a Kosovu, které je doteď pod mezinárodní správou OSN. Situace v B&H „ukončeno“ listopadem 1995 dohodou z Daytonu. Do vleklé OV se zapojila OSN i NATO – mezinárodní společenství mělo ve správě některé regiony, udržovalo pořádek (jednotky EUFOR, KFOR, SFOR, UNPROFOR). Aspoň se o to pokoušelo... Váleční zločinci Karadžič, Mladič

KYPR Ostrov se Středozemním moři. Je rozdělen na tureckou a řeckou část. V roce 1974 byla ukončena válka na Kypru a ustanoveny 2 republiky ohraničené demarkační čárou – Kyperská a Severokyperská turecká republika. V zemi je dohled OSN (na hranicích). Severní Kypr je v mezinárodní izolaci a je na tom po všech stránkách hůře než jižní soused.

IZRAEL Po vzniku Izraele (1948) začaly okolní státy útočit na tento novš vzniklý stát. Zároveň začal Izrael osidlovat přidělené území Palestiny. Jde o spor 2 odlišných etnik (židé x Arabové). Palestině patří pásmo Gazy a část území na břehu Jordánu. Izraelci se snaží vytrvale palestince z Izraele vykopat a získat pro sebe celý Jeruzalém. Za to si vysloužil opakovanou kritiku MS, což ale konflikt neřeší. MS podporovalo Palestinu do 2006, kdy v Palestině zvítězil Hammás. V regionu Gazy se střetává Hammás s odbojovými jednotkami Palestinců, Izrael občas vyšle nějakou tu raketu jako odpověď na rakety z Gazy (Gaza je obehnáná zdí, aby teroristé nemohly na Izrael útočit). V roce 1993 byly obě strany donuceny k vzájemnému dialogu (měly se navzájem uznat). Po těchto jednáních palestincům připadla správa Gazy, ale konflikty pokračovaly. Al-Fatáh, Hammás, Izrael, Jásir Arafat, Mojše Dajan, Gaza, Jeruzalém, Golanské výšiny.

BLÍZKÝ VÝCHOD Afghánistán – od roku 1996 pod kontrolou Tálibánu. Po USA napadly Aghánistán (úkryt Usámy Bin Ládina), operace Trvalá svoboda. Země je největším výrobcem opia na světě, je chudá a zdevastovaná. ÍRÁK a)V roce 2003 napaden USA pro podezření z vlastnictví ZHN, předtím sankce OSN. b)Vnitřní spory mezi národnostmi – šiíté x sunité x kurdové. c)Stát bohatá na ropu ÍRÁN je v současnosti kritizován za snahu o získání jaderných zbraní. Od roku 1973 je to teokratický stát. Má bohatá ložiska ropy i plynu.

SRÍ LANKA Ostrov blízko jižního cípu Indie Konflikt Sinhálců (budh., 15 mil.) a Tamilů (hin.,3,8 mil.) 1972 – nová ústava, odstavení Tamilů na druhou kolej a následné bouře (rozuměj teroristické útoky) tamilské menšiny (požadavek nezávislosti) byli tamiští tygři definitivně poraženi.