Alois Jirásek Staré pov ě sti č eskéOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U-1-024.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Advertisements

Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_01 Tematická.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Karlův most Jakub Kořínek VI.S. Logo cestovky Co je to Karlův most??? Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší.
BAJKA Obyčejně kratší próza (existují však i bajky veršované) obsahující hlubší význam. Bajky využívají tzv. alegorie - zvířata jednají jako lidé, mají.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Nejvýznamnější představitel historické prózy 19.století
Číslo:VY_32_INOVACE_24_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Alois Jirásek.
Vyškrtej názvy měst. Ze zbývajících slabik slož název dalšího města. PRAHA BRNO PLZEŇ TÁBOR LIBEREC AŠ PRA HA BR NO PL ZEŇ TÁ BOR LI BE REC AŠJI HLA VA.
Identifikátor materiálu: EU
Obrázky z našich dějin Mgr. Lubomír Šára
Český stát za bájných Přemyslovců
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_01
Staré pověsti české.
Literární výchova 3.ročník ZŠ „ Staré pověsti české“
VY_32_INOVACE_ 18_ Praha (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_325_Pověsti AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
PAMÁTKY PRAHA.
Naše nejstarší minulost v pověstech 4. ročník
Alois Jirásek Staré pověsti české
Alois Jirásek byl český prozaik, dramatik a politik, autor řady historických románů a představitel realismu.
Historická tvorba – 19. stol.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U Náboženství a církve 2.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Historická próza. Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_264 Jméno autora: Mgr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_Vl.4.r.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U Vlastenectví a národní tradice.
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pověst 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
ALOIS JIRÁSEK - spisovatel *1851 v Hronově (₸1930 v Praze)
Alois Jirásek Alois Jirásek se narodil 23. srpna 1851 ve východočeském Hronově u Náchoda. A zemřel 12. března 1930 V Praze.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
SVATÝ VÁCLAV VY_32_INOVACE_XI-A-17.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
ČESKÉ POVĚSTI Název: VY_32_inovace_05 Vlastivěda-starší české dějiny
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_18_07_hora Říp – praotec Čech
Česká literatura 80. a 90. let 19. století
Středověk v českých zemích
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Český jazyk 9. ročník Alois Jirásek.
Základní škola a Mateřská škola,Šumná,okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a.
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Transkript prezentace:

Alois Jirásek Staré pov ě sti č eskéOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U-1-024

Alois Jirásek ( ) ● nar v Hronově u Náchoda ● studoval německé, později české gymnázium v Hradci Králové ● filozofii na Karlově univerzitě ● učitel dějepisu na gymnáziu v Litomyšli a v Praze

Alois Jirásek ( ) ● za první republiky senátorem ● několikrát navržen na Nobelovu cenu za literaturu ● zemřel v Praze 1930 ● pochován v Hronově

Význam Aloise Jiráska ● zakladatel české historické beletrie

Dílo Aloise Jiráska 1) téma husitství ● Mezi proudy ● Proti všem ● Husitský král

Dílo Aloise Jiráska 2) doba pobělohorská ● Temno ● Psohlavci

Dílo Aloise Jiráska 3) národní obrození ● F. L. Věk

Dílo Aloise Jiráska 4) nejstarší dějiny ● Staré pověsti české

Staré pov ě sti č eské * O Čechovi * O Krokovi a jeho dcerách * O Bivoji * O Libuši * O Přemyslovi * Libušina proroctví * Dívčí válka * O Křesomyslu a Horymírovi * Lucká válka * Durynk a Neklan

Pověsti doby křesťanské # O králi Svatoplukovi # O králi Ječmínkovi # Praporec svatého Václava # O Bruncvíkovi # Opatovický poklad # O Staré Praze # O Žižkovi # Kutnohorští havíři # Bílá paní # Růžový palouček # Boží soud # O Janošíkovi * O O Staré Praze * Žito kouzelník * O Králi Václavovi IV * Staroměstský orloj * O Daliborovi z Kozojed * Ze židovského města * Smutná místa * Faustův dům

Ze Starobylých proroctví * Sibylina proroctví * Proroctví slepého mládence * Proroctví Havlasa Pavlaty * Různá proroctví * Blaničtí rytíři

Poslechni si pov ě st: ● O Křesomyslu a Horymírovi ● ● (čas: 18 min) ● pověst v písemné podobě: ●

Úkoly: ● 1) Najdi v čtyřsměrce jména hlavních postav pověsti:

Úkoly: ● 2) Jak se jmenovala vesnice, odkud hlavní hrdina příběhu pocházel? ● 3) Které město bylo v dřívějších dobách proslulé těžbou stříbra?

Porozuměl jsi správně? ● 4) Dovedeš vysvětlit význam těchto slov? Můžeš použít slovník nebo internet. ● humna ● lada ● koukol ● kmet plece kovkop úhor

Porozuměl jsi správně? ● 5) Nahraď podtržená slova jinými podobného významu: ● dusivý dým ● divoký lomoz ● život se nachýlil

Porozuměl jsi správně? ● 6) Jak rozumíš rčením: ● Žíznili po jeho krvi. ● Byl zaslepený leskem stříbra. ● Role byla ladem.

Úkoly ze stylistiky: ● 7) Najdi v textu popis koně Šemíka. Popiš ho podle tohoto vzoru, ale vlastními slovy: ● 8) Popiš Horymíra a zamysli se nad jeho vlastnostmi. ● Čím se lišil od Křesomysla? ● Obě postavy porovnej.

K zamyšlení: ● 9) Na čem Křesomyslovi nejvíce záleželo a proč? ● 10) Které postavy příběhu můžeš označit za kladné a které za záporné. Vysvětli proč.

K zamyšlení: ● 11) Jak rozumíš větě: Lidé bohatli kovem, ale chlebem chudli. ● 12) Zamysli se nad větou: Mnozí vladykové a starostové rodů těžce nesli, že pro drahý kov hyne starý řád a kázeň. ● Jak větě rozumíš?

Odkazy k obrázkům: ● Bivoj.PNG/230px-MikolasAles_Bivoj.PNG Bivoj.PNG/230px-MikolasAles_Bivoj.PNG ● ● ● ● Jir%C3%A1sek%27s_Grave.jpg Jir%C3%A1sek%27s_Grave.jpg ● ● ● ● ● ● ● ● ●

Zdroje a prameny: ● Šulc, Petr: Alois Jirásek, Staré pověsti české, výběr. edice Školní četba. Pierot 2009 ● ●

Děkuji za pozornost. Prezentaci vytvořila: Mgr. Alena Bujáčková SPŠ Uherský Brod SPŠ Uherský BrodOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U-1-024