Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Advertisements

Češi a Slováci za 1. sv. války
Naše země za 1. světové války
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
I. světová válka, vznik Československa
Téma: 1. světová válka Předmět: Dějepis Ročník: 9.ročník
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Autor: Mgr. Ilona Nováková
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
1.Světová válka.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
1. světová válka ( ).
První světová válka Cesta k válce.
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Atentát na Františka Ferdinanda d Este, vypuknutí 1.světové války
VY_32_INOVACE_2D.9.02 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
I. světová válka – příčiny a záminka
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Cesta k první světové válce
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.
Opakujeme dějepis na II. stupni.. I. světová válka - TESTÍK Název : Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: 59 Autor: Mgr. Soňa Blažková.
I. SVĚTOVÁ VÁLKA  do počátku 20.století – nejstrašnější válečný konflikt  Předpoklady: bude krátká, rychlá (naopak)  1.sv. v. – končí NOVOVĚK,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ světová válka Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.2 Franská říše za vlády Karla Velikého Název sady: Raný.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vznik Československé republiky Téma: Člověk a jeho svět -
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Fašismus - opakování Název sady: Moderní dějiny 1914.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_HISTORIE ČR_PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_01_PRVNI_SVETOVA_VALKA Název materiálu:První světová válka Předmět:Člověk a jeho světRočník: 5. Časová dotace:45 minutDatum.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_04_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
AUTOR: Marcela Kaderová
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.9 Sámova říše
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Směřujeme k samostatnosti
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
První světová válka. Vznik československého státu.
Druh učebního materiálu
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.1 Vznik Franské říše
VY_12_INOVACE_Vl_4.58 VY_12_INOVACE_Vl_4.71.
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
První světová válka 8. třída.
Téma: Člověk a jeho svět – Vlastivěda
První světová válka 8. třída.
Rakousko-Uhersko.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Češi za první světové války
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace, vytvořená v programu PowerPoint, je určena k opakování látky o I. světové válce. Byla použita pro opakovací soutěž skupin v 9.ročníku, ale je možné ji užít i pro opakování individuální nebo jako shrnutí učiva pro celou třídu. Je rozdělena na dvě části – otázky(úkoly ) a odpovědi. Obsahuje animace.

OPAKOVÁNÍ I. SVĚTOVÁ VÁLKA

1) Část : KDO JSEM ?

1) Byl jsem významným pedagogem, politikem, filozofem a univerzitním profesorem. Během I. světové války jsem přesvědčoval státníky velmocí o potřebnosti samostatného československého státu jsem byl zvolen prezidentem nové ČSR.

2) Pocházel jsem z rodiny Habsbursko- Lotrinské. V letech jsem se stal posledním českým králem. Byl jsem sesazen nejen z trůnu českého, ale také z rakouského a uherského. Zemřel jsem roku 1922 na Madeiře.

3) Za I. světové války jsem působil v domácím protihabsburském odboji. Byl jsem zatčen a odsouzen k trestu smrti za velezradu. Nakonec jsem byl omilostněn jsem se stal předsedou 1. čs vlády.

4) Byl jsem významným českým spisovatelem, novinářem. Roku 1915 jsem narukoval na frontu, nechal se zajmout a roku 1916 jsem vstoupil do čs. legií. Můj nejslavnější humoristický román byl přeložen do 54 světových jazyků. Stále oblíbená je jeho filmová verze v hlavní roli s Rudolfem Hrušínským

5) Vystudoval jsem astronomii, byl jsem významným slovenským politikem, generálem francouzské armády. V letech jsem organizoval čs. legie v Itálii a Rusku. Zahynul jsem roku 1919 při návratu do vlasti.

2) Část : Najdi logickou souvislost mezi pojmy a urči událost. Objasni její dopady. František Ferdinand d´Este Gavrilo Princip Sarajevo Žofie Chotková záminka Srbsko Browning M 1910 Terezín

3) Část : Ve větách najdi ukryté pojmy a urči, co mají společné.  Postavím stan k jabloni na zahradě.  Bonbóny Lipo Norka Lise nemá ráda.  Do koláče pak vysype Rita celou misku malin.

4) Část : Utvoř dvojice 1)Spáchán sarajevský atentát 2) Německo podepsalo smlouvu o příměří 3) Vznik ČSR 4) R-U vyhlásilo válku Srbsku 5) Uzavřen brestlitevský mír 6) USA vstupují do války a) b) 1917 c) d) e) f)

5) Část : Najdi chyby a oprav je 1) Němci plánovali zákopovou válku. 2) v bitvě u Verdunu byl poprvé v historii lidstva použit chemický bojový plyn. 3) Nejpočetnější čs. legie byly vytvořeny na území Itálie. 4) Jádro Dohody tvořily v létě roku 1918 Francie, Velká Británie a Rusko. 5) V čele čs. zahraničního odboje stál K. Kramář.

ODPOVĚDI

1) Část : Kdo jsem ? 1) Tomáš Garrique Masaryk 2) Karel I. 3) Karel Kramář 4) Jaroslav Hašek 5) Milan Rastislav Štefánik

2) Část : Najdi logickou souvislost mezi pojmy a urči událost. Objasni její dopady. atentát na rakouského následníka trůnu Františka Ferdinanda d´este a jeho manželku Žofii Chotkovou v Sarajevu záminka k vyhlášení I. světové války

3) Část : Ve větách najdi ukryté pojmy a urči, co mají společné.  Postavím stan k jabloni na zahradě.  Bonbóny Lipo Norka Lise nemá ráda.  Do koláče pak vysype Rita celou misku malin. nové zbraně použité za I. světové války

4) Část : Utvoř dvojice 1) Spáchán sarajevský atentát 2) Německo podepsalo smlouvu o příměří 3) Vznik ČSR 4) R-U vyhlásilo válku Srbsku 5) Uzavřen brestlitevský mír 6) USA vstupují do války a) b) 1917 c) d) e) f)

5) Část : Najdi chyby a oprav je 1) Němci plánovali zákopovou válku. 2) v bitvě u Verdunu byl poprvé v historii lidstva použit chemický bojový plyn. 3) Nejpočetnější čs. legie byly vytvořeny na území Itálie. 4) Jádro Dohody tvořily v létě roku 1918 Francie, Velká Británie a Rusko. 5) V čele čs. zahraničního odboje stál K. Kramář. bleskovou u Ypry Ruska USA T.G.Masaryk

Použité zdroje MUSEUM OF MILITARY HISTORY, VIENNA, AUSTRIA. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. ILUSTROWANY KURIER WOJENNY r. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN.. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. BETTMANN/CORBIS. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. ilustrace klipart ČAPKA, František; VYKOUPIL, Libor. Dějepis, novověk. Brno: Nová škola, s.r.o., 2009, ISBN