BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc. Výroba, doprava a zpracování čerstvého betonu 5.Přednáška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BETONY.
Advertisements

STROJE PRO VÝSTAVBU KOMUNIKACÍ
Vrtání otvorů pro piloty.
Stroje pro manipulaci s materiály
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba betonu(STA23) Ing. Naděžda Bártová.
Čerpadla Zubové čerpadlo Rotační zubové čerpadlo
Tato prezentace byla vytvořena
NK 1 – Konstrukce Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
Zážehový motor 1,4 l / 92 kW TSI
Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky
Vznětové motory Vznětový motor je v principu konstruován stejně jako zážehový motor. Palivo je do spalovacího prostoru dopravováno odděleně.
Co je to motor? Zařízení zpravidla přeměňující energii z chemické reakce (zpravidla hoření) na energii pohybovou. Motor je obvykle součástí a pohonem.
Spalovací motory vznětové
Tato prezentace byla vytvořena
Kontejnerová technika
Tekutinové mechanismy
Rozmetadla statkových hnojiv
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Česká Lípa, 28
Výuka předmětu automobily
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Dopravníky bez tažného elementu impulsní dopravníky
Páka,kladka,kladkostroj, nakloněná rovina
Jednoduché stroje Kladka, Pevná a volná kladka,
Třídění rozemletých surovin Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2.
Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory:
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Jak specifikovat beton a další produkty
Elektrické stroje a zařízení
Generátory elektrického napětí
Finanční náročnost instalace miniturbínky
5. Seminář Beton University, Plzeň Petr Krejča STEELCRETE Příklady použití v praxi Petr Krejča.
Tato prezentace byla vytvořena
Dvoustupňové míchání Střední odborná škola Otrokovice
(kladka,páka,nakloněná rovina,kladkostroj)
Wankelův motor Střední odborná škola Otrokovice
Návrh složení cementového betonu.
Pneumatická doprava Nejčastěji se používá pro dopravu sypkých materiálů U výroby oplatek Výhodou je, že se mouka současně provzdušňuje Podtlaková doprava.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Stroje Zbožíznalství 1. ročník 1. Hnací stroje - mění přiváděnou energii na energii mechanickou - dělíme je podle: a) druhu spotřebované energie na vodní.
BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc. Stroje a zařízení pro recyklaci stavebních materiálů 11.Přednáška.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Spalovací Motory Benzínové
Vytápění Ostatní zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc. Mechanizace stavebních prací Obecné informace o stavebních strojích 1.Přednáška.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc. Stroje a zařízení pro těžbu a úpravu dřeva pro výrobu stavebních materiálů 8.Přednáška.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 21 AnotaceDruhy,
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Mechanické převody. Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení. Úvod do problematiky mechanických spojů.
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV59 Název školy.
BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc. Inženýrské sítě a komunikace 9.Přednáška.
BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍBW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Ing. Svatava Henková, CSc. Mechanizace práce ve stavebnictví Základní konstrukční prvky strojů 1.Přednáška.
Dopravní a čerpací technika Komunikace Beton university Ing. Zdeněk Honzík.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 21 AnotaceDruhy,
Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu. Účelem.
Stroje a zařízení pro výrobu a přenos energií 2.Přednáška BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 21 AnotaceDruhy,
Zvláštní druhy betonu VY_32_INOVACE_02_031
Pístové spalovací motory
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_23-05
Spalovací motory 1 VY_32_INOVACE_21_420
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_23-20
Finanční náročnost instalace miniturbínky
Dopravní prostředky pro vodorovnou dopravu
Složení betonu VY_32_INOVACE_02_029
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164
Transkript prezentace:

BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc. Výroba, doprava a zpracování čerstvého betonu 5.Přednáška

Výroba, doprava a zpracování čerstvého betonu  beton je vyráběn v betonárnách  betonárny jsou v závodech pro výrobu betonu nebo přímo v místě stavby Betonárny dělíme na:  jednostupňové  dvoustupňové BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Jednostupňové betonárny  mají zásobníky, dávkovací zařízení, váhy a míchačky uspořádány nad sebou  jednotlivé složky postupují směrem dolů samospádem (úspora energie x vyšší investiční náklady – výška) BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Jednostupňové betonárny  tento typ se používá hlavně pro dlouhodobou a velkokapacitní výrobu na jednom místě BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Dvoustupňové betonárny  skládají se ze dvou stupňů, které jsou umístěny vedle sebe  v prvním stupni jsou zásobníky, dávkovací zařízení a váhy  v druhém stupni jsou míchačky BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Dvoustupňové betonárny  půdorysná plocha je větší, ale investiční náklady jsou menší, většinou jsou snadno demontovatelné a přemístitelné  druhý stupeň s míchačkami lze oddělit a umístit do větší vzdálenosti - tohoto se využívá u mobilních betonáren BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Míchačky jsou zařízení, které slouží k zamíchání jednotlivých složek betonu BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Míchačky Parametry míchaček:  užitečný objem - max. množství nesmísených složek betonu, které lze kvalitně zamíchat [m 3 ]  mísící cyklus - doba od začátku plnění složek do bubnu po jeho úplné vyprázdnění [s]  jmenovitý výkon - objem vyrobené BS při využití užitečného objemu [m 3 /h] BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Míchačky Míchačky lze dělit podle:  průběhu míchání (cyklické, kontinuální)  způsobu míchání (spádové, s nuceným mícháním, aktivační)  způsobu použití (stabilní, převozné, pojízdné)  druhu pohonu (elektromotor, spalovací motor, hydromotor)  způsobu vyprazdňování (překlopením bubnu, změnou smyslu otáček bubnu, otevřením klapky nebo segmentu) BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Míchačky Typy míchaček:  Spádové  skládají se z bubnu, který má vevnitř pevně přidělané lopatky  míchání BS probíhá otáčením bubnu, zvedáním BS pomocí lopatek a následným pádem dolů  používají se na stavbách pro míchání malt a méně kvalitních betonů (nedokonalá homogenizace)  užitečný objem dosahuje max. 0,25 m 3 BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Spádová míchačka Zdroj:

Míchačky Typy míchaček:  S nuceným oběhem  mají pohyblivé lopatky a vertikální osu otáčení  většinou je buben nepohyblivý a kolem jeho osy se otáčí lopatky (převrací BS, stírají dno a stěny bubnu)  pohon zajišťuje většinou elektromotor BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Míchačka s nuceným oběhem Zdroj:

Míchačky Typy míchaček:  Žlabové  pracují s nuceným oběhem a můžou být jedno nebo dvourotorové  rotory jsou opatřené lopatkami a jsou uloženy ve žlabech  dosahují vysokých objemů a jsou velmi odolné proti opotřebení BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Žlabová míchačka Zdroj:

Míchačky Typy míchaček:  Aktivační  používají se pro aktivaci cementového tmele (lze docílit rychlejšího nárůstu počátečních i koncových pevností)  vlivem vysokých otáček dosažených pomocí lopatek speciálního tvaru dochází k intenzivnímu míchání  zároveň dochází k otírání povrchu zrn cementu o buben míchačky a tím ke zvětšení jejich měrného povrchu BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Aktivační míchačka Zdroj:

Míchačky Typy míchaček:  Kontinuální  mají nepřetržitý proces výroby BS  principem je šnekové míchání, problém je kvalita a stálost zhotovených směsí  výhodné je použít kontinuální míchačky pro přípravu BS z předmíchaných složek BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Kontinuální míchačka Zdroj: Zdroj:

Doprava čerstvé betonové směsi  čerstvý beton je nutné přepravovat tak, aby nedošlo k rozmísení složek betonu nebo k jeho znehodnocení  rozlišujeme prostředky na primární dopravu (od výrobny na staveniště) a na sekundární dopravu (po staveništi) BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Doprava čerstvé betonové směsi - Jednoduché dopravní prostředky  slouží pouze k sekundární dopravě betonu na krátké vzdálenosti v rámci staveniště  mezi jednoduché dopravní prostředky řadíme kolečka, žlaby a skluzy BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Doprava čerstvé betonové směsi - Pásové dopravníky  používají se pouze pro sekundární dopravu suchých betonových směsí (u tekutých betonových směsí by vlivem otřesů mohlo dojít k rozmísení) BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj: civil-engg-world.blogspot.com

Doprava čerstvé betonové směsi - Bádie  Jedná se o objemný koš zavěšený na zdvihacím mechanismu  slouží k sekundární dopravě směsi do velkých výšek a vzdáleností BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Doprava čerstvé betonové směsi - Bádie  vyprázdnění bádie probíhá pomocí spodní výpustě, objemy se pohybují od 0,5 - 4 m 3  výhodou je úspora nákladů, nevýhodou je přetržitá dodávka BS a větší časová náročnost oproti čerpadlům BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Doprava čerstvé betonové směsi - Nákladní automobily  používají se pro primární dopravu Dělíme je na:  Vanové přepravníky  nákladní automobily, které mají na podvozkovém rámu vanu  plnící otvor je v horní části a k vypouštění slouží výpustný otvor opatřený segmentovým uzávěrem  při vypouštění se vana sklápí dozadu a tím dosahuje dobrého vyprázdnění BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Vanový přepravník Zdroj:

Doprava čerstvé betonové směsi - Nákladní automobily  používají se pro primární dopravu Dělíme je na:  Valníky  nákladní automobily, které mají na podvozkovém rámu valník  valník je nejjednodušší provedení nástavby, má rovnou podlahu a bočnice sklopné do tří stran  používají se na dopravu tuhých betonových směsí na krátké vzdálenosti BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Valník Zdroj:

Doprava čerstvé betonové směsi - Aktivní dopravní prostředky  stroje určené k primární dopravě betonových směsí  v průběhu přepravy dochází k nucenému míchání směsi v bubnu Existují dva typy aktivních přepravních prostředku:  automíchače  autodomíchávače BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Doprava čerstvé betonové směsi - Aktivní dopravní prostředky Automíchače  na automobilovém podvozku je namontovaný míchač, který je plněn suchou směsí a s vodou se smísí až na stavbě  v ČR se téměř nepoužívá BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Doprava čerstvé betonové směsi - Aktivní dopravní prostředky Autodomíchávače  na automobilovém podvozku je namontováno domíchávací zařízení (buben o objemu 6 – 15 m 3 ), které nuceným mícháním udržuje betonovou směs v čerstvém stavu BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Doprava čerstvé betonové směsi - Čerpadla betonové směsi  mohou být součástí autodomíchávačů nebo mohou být samostatně upevněny na automobilovém podvozku  díky zalomeným výložníkům umožňují velké dosahy pro a také jsou po složení lehce přepravovatelné  u velkých staveb nejpoužívanější způsob sekundární dopravy BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Doprava čerstvé betonové směsi - Čerpadla betonové směsi Čerpadla betonových směsí dělíme podle:  konstrukčního systému  pístové  rotorové  přetlakové  pohonu čerpadla  hydraulické  elektrické  druhu podvozku  automobilový  přívěsný  stabilní BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Hutnění betonu  beton je nutno po uložení zhutnit, protože jeho pevnost závisí na kvalitě zhutnění K hutnění betonu se používají dva základní typy strojů:  Ponorné vibrátory ▪ Příložné vibrátory BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Hutnění betonu - Ponorné vibrátory  skládají se z pohonu, ohebné hřídele a z vibrační hlavice s vestavěnými excentry  účinek ponorného vibrátoru působí na bet. směs v soustředných kružnicích a největší je v těsné blízkosti vibrační hlavice BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Hutnění betonu - Ponorné vibrátory  nevýhodou je nutnost přenášení a vedení obsluhou, poměrně malé výkony a nelze je používat pro hutnění mezerovitých směsí  používají se k hutnění prostého i vyztuženého betonu BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Hutnění betonu - Příložné vibrátory  nazývají se také vibrační latě  dělí se na nízko a vysokofrekvenční BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Recyklace čerstvých betonových směsí  využívá se ve výrobnách betonu – betonárnách  autodomíchávače a míchačky se čistí pomocí vody, která je následně i se zbytky čerstvého betonu odváděna do recyklačního zařízení BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Recyklace čerstvých betonových směsí  recyklační zařízení je tvořeno otáčivým bubnem, ve kterém je soustava hradítek, lopatek a sít  pomocí sít je odděleno zbylé kamenivo a voda s cementovým kalem  kamenivo lze opět použít do betonových směsí  voda s cementovým kalem lze použít pouze jako náhrada části záměsové vody BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Tato studijní opora byla vytvořena v rámci projektu středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů (CZ.1.07/2.2.00/ ) financovaného z Evropského fondu regionálního rozvoje. Děkuji za pozornost! BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE