 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Jan Filka ZŠ a MŠ Horníkova 1
Advertisements

Dvoudobý zážehový motor
Tepelné motory Jan Nguyen 2.D Telskol.
Spalovací motory zážehové
MOTORY VY_32_INOVACE_03 - MOTORY.
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
Čtyřdobý zážehový motor (čtyřtakt)
TEPELNÉ MOTORY.
Výuka předmětu automobily
Co je to motor? Zařízení zpravidla přeměňující energii z chemické reakce (zpravidla hoření) na energii pohybovou. Motor je obvykle součástí a pohonem.
Spalovací motory vznětové
PÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY
Spalovací motory.
ZÁŽEHOVÝ MOTOR.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
VYUŽITÍ TEPELNÉ ENERGIE V PRAXI
Tepelné motory.
Tepelné motory. Tepelné motory Parní stroj Vaří-li se voda v hrnci s poklicí, pára poklici nadzvedá koná práci Parní stroj přeměňuje teplo.
Tepelné stroje -motory
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Elektronická učebnice – II
Spalovací motor zážehový
Pístové spalovací motory
(čtyřdobý zážehový motor)
Fyzika 8.ročník ZŠ Spalovací motory Creation IP&RK.
SPALOVACÍ MOTORY.
Spalovací motory s pístem
Základní škola a mateřská škola Bzenec
Čtyřdobý zážehový motor
Čtyřdobý motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 2.Carnotův cyklus 2.Carnotův.
Čtyřdobý zážehový motor – konstrukce, popis činnosti
Tepelné motory.
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
Vznětové motory Střední odborná škola Otrokovice
Mgr. Lenka Hanáková 2.ročník Gymnázium Otrokovice
Čtyřdobý vznětový motor – konstrukce, popis činnosti
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Spalovací Motory Benzínové
Vynalezl ho německý vynálezce Rudolf Diesel Patří do skupiny vznětových motorů Palivo je do motoru dopravováno odděleně od vzduchu Do spalovacího prostoru.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co mají tyto věci společného?
MOTORY Mgr. Martin Tichý MOTORY Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:F8 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Tučímová. Dostupné.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
AnotacePracovní list k procvičení znalostí o tepelných motorech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
P ÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Pístové spalovací motory
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32.
Spalovací motory 1 VY_32_INOVACE_21_420
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11 Tepelné motory –opakování
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Spalovací motory VY_32_INOVACE_29_Spalovací motory
Pístové spalovací motory
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Cyklus čtyřdobého motoru
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Spalovací motor Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Fyzika 8.ročník ZŠ Spalovací motory Creation IP&RK.
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou)
Rozdělení Podle způsobu zapálení pohonné směsi  Zážehové motory  Vznětové motory Podle počtu pracovních dob  Dvoudobé motory  Čtyřdobé motory.
Transkript prezentace:

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým a dvoudobým zážehovým motorem. Popis a ukázka pracovních cyklů motorů. Žák umí vysvětlit, který ze spalovacích motorů je ekologicky vhodnější. Žák zná použití motorů. Pístové spalovací motory Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 01/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_ FY.8.A.20_Fyzika pro 8. ročník Název: Pístové spalovací motory Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA

 Pístový motor je typ motoru, přeměňující TLAKOVOU ENERGII nebo TEPELNOU ENERGII pracovní tekutiny na mechanickou energii.  Základní pohyblivou součástkou je PÍST.  Pohyb pístu vyvolává expanze plynné náplně nebo přítok náplně (kapalné nebo plynné).

 Jde o spalovací motor, u něhož je směs paliva a vzduchu ve válci zapálena (zažehnuta) elektrickou jiskrou.  Oproti vznětovému motoru má nižší účinnost (asi 30%).  V automobilech se dnes nejčastěji používá ZÁŽEHOVÝ ČTYŘDOBÝ MOTOR – jako palivo se v něm používá směs benzinu a vzduchu.

1) Sání 2) Stlačování (komprese) 3) Rozpínání (expanze) 4) Výfuk

 Píst jde dolů, nad ním vzniká podtlak,  Otevřeným sacím ventilem vniká do válce chladná palivová směs.

 Píst jde nahoru a stlačuje směs, oba ventily jsou přitom uzavřené.  Zvýší se tlak směsi i teplota.  Ve vhodném okamžiku, kdy se píst blíží své horní poloze, zapálí se stlačená palivová směs elektrickou jiskrou.

 Zapálená směs hoří, zvyšuje se tlak vznikajícího plynu i teplota (asi na 2000 °C).  Oba ventily jsou uzavřené.  Vytvořený plyn se prudce rozpíná a tlačí píst dolů.  KONÁ PRÁCI a jeho vnitřní energie se zmenší, plyn se ochlazuje.  Část vnitřní energie plynu se přemění na pohybovou energii pístu.

 Píst jde nahoru, výfukový ventil se otevře.  Sací ventil zůstává uzavřen.  Spálené plyny jsou pohybem pístu vytlačeny výfukovým ventilem z válce.

 Ekologicky nešetrné.  V důsledku nedokonalého spalování pohonné směsi, která obsahuje i olej, uniká výfukem do ovzduší mnohem více škodlivých látek než u čtyřdobých motorů.  Spotřeba palivové směsi je větší.  Použití u malých motocyklů, travních sekaček apod.

Nemá sací a výfukový ventil. Pracovní cyklus: 1) Sání a stlačování:  Píst jde nahoru, palivová směs se nasává do prostoru pod pístem.  Současně probíhá stlačování směsi, která je pod pístem.  Na konci stlačování je směs nad pístem zapálena elektrickou jiskrou.

2) Rozpínání a výfuk:  Nad pístem se rozpínají plyny vzniklé shořením palivové směsi a tlačí píst dolů.  Současně se přepouští kanálkem nová palivová směs z prostoru pod pístem do válce nad píst.  Nová směs přitom pomáhá vytlačit plyny vzniklé předchozím spálením výfukovým otvorem.

 Obdobná konstrukce jako zážehový čtyřdobý motor,  NEPOTŘEBUJE však elektrické zapalování směsi.  Do válce se nasává vzduch z vnějšího prostoru.  Ve válci se prudce stlačí, a tím se zvýší jeho teplota asi na 600 °C.  Do horkého vzduchu se vstřikuje palivo, které se vznítí a hoří ve válci během třetí pracovní doby.

 Jako palivo se nejčastěji používá motorová nafta.  Účinnost tohoto motoru je asi 40 %.  Mají menší spotřebu paliva.  Motor je masivnější, a proto se používá hlavně v nákladních automobilech, lodích a lokomotivách… a stále častěji v osobních automobilech.

galerie office doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 8. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN [cit: ] [cit: ] motor/4t_animace.gifhttp:// motor/4t_animace.gif [cit: ] [cit: ] 01/clanek00185/upload/photo/dscn00169lj.jpghttp:// 01/clanek00185/upload/photo/dscn00169lj.jpg [cit: ] [cit: ] [cit: ]

1) Charakteristika pístového spalovacího motoru. 2) Žák se seznámí s čtyřdobým a dvoudobým zážehovým motorem. 3) Popis a ukázka pracovních cyklů motorů. 4) Žák umí vysvětlit, který ze spalovacích motorů je ekologicky vhodnější. 5) Žák zná použití motorů. 6) Žák vysvětlí, čím se odlišují vznětové a zážehové spalovací motory.