Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/21.0196 Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Starověká Indie.
STAROVĚKÁ INDIE.
LITERATURA SUMERSKÁ, AKKADSKÁ, BABYLONSKÁ
VY_32_INOVACE_Dj Indie-prezentace
STAROVĚKÁ INDIE.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Východní náboženství Petr Machala.
Test D6 - 1 Zpracovala: Mgr
ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012
VY_32_INOVACE_3D.6.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Starověká Indie Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o starověké Indii.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INDIE.
Starověká Indie.
Starověká Indie.
Starověká Indie.
 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Starověká.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Starověká Indie 6. ročník
VY_32_INOVACE_3D.6.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 6. ročník ZŠ Předmět: Dějepis Autor: Mgr. Tomáš Bicek Základní.
Starověká Indie Petr Machala.
VY_32_INOVACE_2D.6.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Kultura starověké Indie
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.8 Starověká Indie Název sady: Staroorientální státy a starověké.
Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.
usazování hebrejsko – židovských
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
Dominik Plašil, 6. A  V 6. st. př. n. l se objevují 1. významné osobnosti  Gautama Siddhártha – buddhismus  Vardhamána – džinismus  Vytlačování.
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:6.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.11_Staroveka_Indie Datum:
VY_32_INOVACE_D6.14   Autor: Mgr. Nováková Jana
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_28DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
INDIE VE STAROVĚKU s. 137.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Starověká Indie.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Kultura a vzdělanost ve starověké Indii
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
INDIE.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Indie Uč. str
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská škola Lipnice nad Sázavou Lipnice nad Sázavou Téma hodiny:Starověká Indie Doporučeno pro:6.ročník Předmět:Dějepis Autor:Marie Opršálová Kód:Inovace ICT -1D6 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoli další využití podléhá autorskému zákonu. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Starověká Indie

Asie, poloostrov Přední Indie

Harappská civilizace nejstarší Harappská kultura, hl. město Harappa, okolo roku 2300 př. n. l., velmi vyspělá ve městech stály lázně, vodovody, kanalizace,... Harappa Další významné město Mohendžo-daro Harappské písmo – nebylo rozluštěno Tato civilizace zřejmě zanikla, podlehla nově příchozímu kmenu Árjů

Harappská civilizace se nacházela v povodí řek Indus

Příchod Árjů Na území vpadá kmen Árjů, podmaňuje si místní obyvatelstvo, vytváří novou kulturu Árjové původně kočovní pastevci, kteří přišli ze severu, usídlili se v povodí řeky Gangy Jejich společnost přísně rozdělena do skupin = kast, mluvíme o kastovním systému jsou tvůrci nejstarších indických písemných památek- eposy a védy

Indické literární památky Védy = sbírky oslavných zpěvů Eposy: psány sanskrtem = staroindický jazyk, dnes je mrtvý Mahábhárata – bratrovražedné boje dvou rodů Ramajáma – o životě krále Rámy, který bojuje o svou ženu Sítu, kterou mu unesl démon, pomáhá mu opičí král Hanuman

Náboženství Hinduismus – polyteistické, základem je učení o odplatě, neubližování, převtělování a vysvobození Nejvýznamnější bohové: Brahma – bůh stvořitel, Višnu – bůh udržovatel, Šiva – bůh ničitel a znovustvořitel Buddhismus – zakladatel Buddha, učení o utrpení, jeho překonání a dosažení nirvány = stav blaženosti a klidu, věří v převtělování = reinkarnace

Stúpa – stavba v Sánčí, jsou zde uloženy ostatky Buddhy, je považována za nejstarší budovu v Indii

Buddha – původní jméno Siddhártha Gautama, Buddha = probuzený, osvícený

Ašóka Nejvýznamnější panovník Sjednotil stát Společnost byla řízena zákony Rozvíjela se kultura a vzdělanost Po jeho smrti říše zanikla vpádem Húnů

Otázky pro opakování 1. Název nejstarší indické kultury? 2. Významná města? 3. Čím byla tato kultura významná? 4. Jak to s touto kulturou dopadlo a proč? 5. Kdo vytvořil kulturu, která následovala? 6. Čím se vyznačovala? 7. Jaké literární památky vznikly? 8. Jakým jazykem byly napsány? 9. Jaká náboženství jsou v Indii? 10. Co o nich víš?

Opakování pojmů Co je to? Harappa Ganga, Indus Přední Indie Hinduismus Nirvána Sanskrt Reinkarnace Védy Rámajáma Árjové Buddhismus Stúpa Ašóka Mohendžo-daro

Snad Vás povídání o Starověké Indii zaujalo! Příště vás čeká Starověká Čína! Tedy příští hodinu dějepisu NASHLEDANOU! Už se na Vás moc těším!

Zápis do sešitu Starověká Indie -poloostrov Přední Indie v Asii -v povodí řek Indus, Ganga Harappská civilizace -v povodí řeky Indus -vznikly městské státy Harappa, Mohendžo-daro -harappské písmo nerozluštěno -civilizace zanikla příchodem Árjů Indie po příchodu Árjů -jednotný stát v povodí řeky Gangy -kastovní systém= rozdělení lidí do skupin -rozvoj vzdělanosti -vznik eposů – Mahábhárata, Ramajáma, psány sanskrtem=staroindický jazyk, dnes již není Náboženství - Hinduismus –polyteistické náboženství, věří v převtělování´= reinkarnaci, bohové Brahma, Višnu, Šiva - Buddhismus –zakladatel Buddha( Probuzený),učení o utrpení, jeho překonáním se dosáhne nirvány = stav blaženosti a klidu, věří v převtělování Ašóka -významný panovník, sjednotil stát, po jeho smrti říše zanikla vpádem Hunů

Všechny objekty použité k vytvoření předváděcího sešitu jsou soušástí SW ActivStudio, ActivInspire, recourse pack nebo jsou vlastní tvorbou autora. Autorská práva, odkazy, soupis citací, zdroje jsou chránné dle zákona 121/2000Sb. Použitá literatura: Mendelová a kol., Dějiny pravěku a starověku, Dialog, Liberec 2001, ISBN

Použité prameny

Jméno autora práce: Mgr.Marie Opršálová Datum vytvoření:Říjen 2010 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:Člověk a společnost Vzdělávací obor:Dějepis Tematický okruh:Starověké civilizace Téma:Starověká Indie Metodický list (anotace): Výklad nového učiva