Zpracování výsledků měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geodézie 3 (154GD3) 1 Téma č. 9: Hodnocení a rozbory přesnosti výškových měření.
Advertisements

Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
3. PRINCIP MAXIMÁLNÍ VĚROHODNOSTI
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
FI-02 Fyzikální měření Hlavní body Fyzika je založena na experimentu. Plánování měření a zpracování dat. Chyby měření. Chyby.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
CHYBY MĚŘENÍ.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_07  Název materiálu: Fyzikální měření  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace: Prezentace slouží.
Tabulkový procesor MS EXCEL II. VZORCE A FUNKCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v.
ŠÍŘENÍ A PŘENÁŠENÍ CHYB A VAH
Měření fyzikální veličiny
Přesnost a chyby měření
Technická zpráva z laboratorního měření
Chyby jednoho měření když známe
Experimentální fyzika I. 2
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Hustota dřevěného hranolu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Hodnoty tP pro různé pravděpodobnosti P
Hodnocení přesnosti měření a vytyčování
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Maximální chyba nepřímá měření hrubý, řádový odhad nejistoty měření
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Nejistota měření Chyba měření - odchylka naměřené hodnoty od správné hodnoty → Nejistota měření Kombinovaná standartní nejistota: statistické (typ A) -
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
Aritmetický průměr - střední hodnota
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
Optika – lom světla VY_32_INOVACE_ března 2014
Energie tuhého tělesa VY_32_INOVACE_ března 2013
Pohyby v homogenním tíhovém poli Země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vodorovný vrh VY_32_INOVACE_ února 2013
Zvuk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Tekutiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Zákon zachování energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Tuhé těleso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy:Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:VY_32_INOVACE_NAV2-4.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Účinnost přeměny energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Úvod do fyzikálního měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB, ZRYCHLENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Laboratorní práce 2 Nejistoty měření.
Experimentální metody v oboru – Přesnost měření 1/38 Naměřená veličina a její spolehlivost © Zdeněk Folta - verze
Měřicí systém Metex MS 91 XX metrologické ověření laboratorního zdroje POZOR zapojení pouze po odsouhlasení vyučujícím.
Rozdělení četností 13. prosince 2013 VY_42_INOVACE_190224
Chyby měření / nejistoty měření
Elektrické měřící přístroje
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Šikmý vrh VY_32_INOVACE_ února 2013
Elektrické měřící přístroje
Číselné řady VY_32_INOVACE_ září 2013
Úvod do praktické fyziky
Vzorce, vkládání vzorce, kopírování vzorce
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ CHYBY PŘI MĚŘENÍ.
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Průměr intervalové řady
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Přesnost a chyby měření
F-Pn-P062-Odchylky_mereni
Transkript prezentace:

Zpracování výsledků měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_32_INOVACE_ srpna 2013

2 Hlavička protokolu: Laboratorní práce z fyziky PROTOKOL Č. Téma: Zpracování výsledků měření Jméno a příjmení : Třída: Datum:Skupina: Spolupracovali: 2

3 Chyby měření Každé, sebepřesnější měření je vždy zatíženo chybami. Jsou důsledkem nepřesnosti lidských smyslů či měřících přístrojů. Základní dělení chyb: Systematické -Jsou jimi zatíženy všechny pokusy. Náhodné -Objevují se nahodile. Hrubé -Jsou způsobeny nepozorností, únavou atp. 3

4 Náhodné chyby -Jsou důsledkem zcela nepravidelných vlivů. -Objevují se naprosto nahodile. -Projevují se tak, že výsledky měření dané fyzikální veličiny se pohybují kolem střední hodnoty – nejsou všechny stejné -Nelze je nijak odstranit, jejich vliv můžeme při mnoha měřeních pouze potlačit pomocí statistických metod (viz dále). 4

5 Systematické chyby -vyplývají z nepřesností měřících přístrojů, nedokonalosti měřící metody atp. -Jsou jimi zatíženy všechny pokusy -Často jde odhalit jejich příčina a tu odstranit (např. špatně zastrčený kabel při změření nadsvětelně se pohybujících částic v CERNu v roce Článek 1 článek 2Článek 1článek 2 5

6 Náhodné chyby -Jsou důsledkem zcela nepravidelných vlivů. -Objevují se naprosto nahodile. -Projevují se tak, že výsledky měření dané fyzikální veličiny se pohybují kolem střední hodnoty – nejsou všechny stejné. -Nelze je nijak odstranit, jejich vliv můžeme při mnoha měřeních pouze potlačit pomocí statistických metod. 6

7 Statistické metody -Náhodné chyby nelze odstranit, a proto provádíme velké množství stejných měření a ta statisticky zpracováváme. -Toto statistické zpracování závisí na typu měření. -Buď jde o bezprostřední měření fyzikální veličiny nebo o výpočet hodnoty fyzikální veličiny z naměřených veličin. 7

8 Bezprostřední měření 8

9 Odchylka měření 9

10 Průměrná odchylka měření (tzv. směrodatná odchylka) 10

11 Zápis výsledku měření 11

12 Zhodnocení přesnosti měření 12

13 Relativní odchylka 13

14 Výpočet relativní odchylky 14

15 Výpočet fyzikální veličiny pomocí změřených veličin Př. 1: 15

16 Užití tabulkového kalkulátoru při zpracování měření 16 Změřené hodnoty délky zapíšeme do tabulky.

17 Užití tabulkového kalkulátoru 17 Klikneme do políčka B13 a pomocí funkce průměr(B3;B12) vypočteme průměrnou délku.

18 Užití tabulkového kalkulátoru 18 Tuto hodnotu necháme excel zaokrouhlit na jedno desetinné místo pomocí funkce zaokrouhlit(B13;1)

19 Užití tabulkového kalkulátoru 19 Klikneme do políčka C3 a pomocí funkce (B3-$B$13) vypočteme odchylku prvního měření od průměru. Tažením za pravý dolní roh buňky C3 směrem dolů nakopírujeme tento vzorec do celé tabulky.

20 Užití tabulkového kalkulátoru 20 V buňce D3 určíme absolutní hodnotu první odchylky pomocí funkce abs(c3) a tento vzorec opět nakopírujeme do dalších buněk D4 až D12 tažením myši za pravý dolní roh buňky d3 směrem dolů.

21 Užití tabulkového kalkulátoru 21

22 Užití tabulkového kalkulátoru 22