Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opěrná (kosterní) soustava Soustava kostí, kostních spojení a vazů „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Advertisements

Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Opěrná soustava. Typy opěrných soustav Vnitřní (obratlovci) Vnejší (bezorbratlí, ostnokožci, apod.)
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Kosterní a svalová soustava. odchylky ve tvaru lebky rozštěp patra, horní čelisti a rtu končetiny postižení kyčelního kloubu deformity hrudníku překřížená.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,Dr.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Poznávačka - kosti Číslo vzdělávacího materiálu: ICT4/5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/04 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Správné držení těla Správný postoj Správný posed Správná chůze VY_32_INOVACE_04_36.
Tvoří ji páteř a hrudník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_06_PR_KOSTERNÍ SOUSTAVA
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LIDSKÉ TĚLO
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_10_Kostra dolní
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Pohybová soustava ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_01_Vylučovací
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Tvar a pohyb těla Kostra.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Kosterní soustava Funkce – opora těla - spolu se svaly umožňuje pohyb
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Strunatci obratlovci.
Popis svalových skupin
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
MĚKKÝŠI 15. října 2013 VY_52_INOVACE_210213
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr. Taťána Radimská Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_III.Vu_LIDSKÉ.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
LIDSKÝ ORGANISMUS KOSTRA.
Mgr.Martina Dundová VY_32_INOVACE_4C_16_Přírodověda Kostra a svaly
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
zpracovaný v rámci projektu
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_09_Kostra horní
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_04_28_Kostra
Opěrná soustava - kostra
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.08_Lidské_tělo Datum:
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, přísp. organ.
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
Test popis kostry.
Kostra končetin 8. ročník.
Obr.1 ZŠ Hejnice M. Hradil.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
KOSTRA.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika Eberlová Název:VY_32_INOVACE_02_a_1 KOSTRA Sada:Přírodopis VIII. – Člověk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Eberlová

Název: Přírodopis VIII. – Kostra člověka Autor: Monika Eberlová Anotace: Prezentace slouží k výkladu látky o lidské kostře. V první slide si mohou žáci vyzkoušet své povědomí o lidské kostře a seznámit se s ní z různých pohledů. V dalších slidech následuje výklad jednotlivých částí lidské kostry. Jednotlivé slide lze použít i k procvičování učiva. K této výkladové prezentaci je vytvořena procvičovací část v programu Easiteach. Metodické zhodnocení: Prezentace použita v hodině Přírodopisu v 8.ročníku, jako názorný doplněk výkladu látky. S prezentací se pracuje dobře, žáky byla přijata se zájmem. Tato prezentace byla odpilotována dne v VIII. třídě ZŠ Jičín, Soudná 12.

KOSTRA ČLOVĚKA

KOSTRA Opora těla Ochrana vnitřních orgánů Umožňuje pohyb Hlavní části: 1. páteř se žebry a kostí hrudní 2. kostra hlavy 3. kostra končetin spojení kostí: pohyblivé – klouby pevné

PÁTEŘ - páteř umožnuje vzpřímenou chůzi - páteř zajišťuje ochranu nervového systému - obratle jsou spojeny meziobratlovými ploténkami Nedostatek pohybu, vysedávání u počítače, nesprávné držení těla způsobují problémy s páteří!

PÁTEŘ Části páteře:krční - 7 obratlů hrudní - 12 obratlů bederní - 5 bederních křížová - srostlé obratle - obratle jsou spojeny:chrupavkami klouby vazy - dvojité esovité prohnutí páteře zajišťuje pružnost

KOSTRA HRUDNÍKU funkce: chrání srdce a plíce podílí se na dýchání hrudní koš: hrudní kost hrudní obratle žebra

LEBKA 1.kost čelní 2.kost temenní 3.kost týlní 4.kost spánková 5.kost klínová 6.kost lícní 7.horní čelist 8.dolní čelist 9.oční důlek 10.oční důlek 11.kost nosní kostra hlavy – kosti párové a nepárové (ploché) spojeny švy, dolní čelist - kloub kosti lebeční – chrání mozek, v dutinách spánkových kostí - sluchové a rovnovážné ústrojí kosti obličejové – horní a dolní čelist (zuby)

KOSTRA HORNÍ KONČETINY lopatka pažní kost ramenní kloub loketní kloub kostra předloktí: kost vřetení kost loketní kostra ruky: kůstky zápěstní kůstky záprstní články prstů Pro zdravý růst kostí jsou nezbytné vitamíny C a D, minerální látky fosfor, vápník, zinek, hořčík. Proto jíme mléko a mléčné výrobky, ovesné vločky, ořechy, ryby a chodíme často na ven!

KOSTRA DOLNÍ KONČETINY kost pánevní kyčelní kloub stehenní kost kolenní kloub kostra bérce: kost holenní kost lýtková kostra nohy: kůstky zánártní kůstky nártní články prstů

INFORMAČNÍ ZDROJE: [online] [cit ]. Dostupné z WWW: [online] [cit ]. Dostupné z WWW: s&tbnid=K43T03r72llZ_M:&imgrefurl= /&docid=G_R7rWOqgHGCgM&imgurl= /s1600/skelet.jpg&w=853&h=1200&ei=eZamUMiGC- ek4gSG6IC4Cg&zoom=1&iact=hc&vpx=1044&vpy=169&dur=1015&hovh=266&hovw=189&tx=144&ty=123&sig= &page=8&tbnh=130&tbnw=87&ndsp=28&ved=1t:429,r:13,s:183,i:46 system.ic.cz. [online] [cit ]. Dostupné z WWW: [online] [cit ]. Dostupné z WWW: [online] [cit ]. Dostupné z WWW: [online] [cit ]. Dostupné z WWW: [online] [cit ]. Dostupné z WWW: [online] [cit ]. Dostupné z WWW: d=qkBd6uYsGuYKYM:&imgrefurl= ovahatela.ic.cz/obrazky/57.png&w=500&h=747&ei=srezToG3LoXcsgbtpOS7Aw&zoom=1&iact=rc&dur=517&sig= &sqi=2&page=1&tbnh=122&tbnw=82&start=0&ndsp=25&ved=1t:429,r:1,s:0&tx=64&ty=64>.