Stroje a zařízení pro výrobu a přenos energií 3.Přednáška BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola Střední odborné učiliště a střední odborná škola Hustopeče, Masarykovo nám. 1 AutorIng. Ivana Bočková Číslo NázevKotle ve vytápění Téma hodinyKotle.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrická kamna 2.
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164.
Tepelné motory. Struktura prezentace úvod pokus otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače teploty, tlaku a výfukových plynů Tematická oblast:Zapalování Ročník:2.
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
Typy hydraulických soustav Poslední aktualizace: Verze: 1.0 © Použití pouze se svolením autora. ČVUT FD, Ústav letecké dopravy.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Obsah Generátor střídavého proudu Trojfázová soustava střídavého napětí Transformátor Přenos elektrické energie Střídavý proud v energetice 1.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
Palivová soustava traktoru Zetor
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada21 AnotaceCharakteristika,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_ROZ_17 Variabilní rozvod Honda VTEC.
Vynalezl ho německý vynálezce Felix Wankel r Patří do skupiny spalovacích motorů Je založen na principu rozpínání plynu Do motoru je vháněna směs.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
SPALOVACÍ MOTORY. Jsou to stroje (tepelné motory), ve kterých se přeměňuje tepelná energie vzniklá hořením paliva na energii pohybovou. Palivo spalují.
Stroje a zařízení pro výrobu a přenos energií 2.Přednáška BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Transformátory.
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
Účinnost různých systémů ukládání elektrické energie
Elektrické stroje točivé
Termika – Fotovoltaika
Tepelné motory.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
TEPELNÉ MOTORY.
Vypracoval: Tomáš Svrčina
Tlumiče kapalinové VY_32_INOVACE_14_265
SPALOVACÍ MOTORY (HISTORIE)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Pístové kompresory VY_32_INOVACE_21_416
Pístové spalovací motory
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Teplovodní otopné soustavy Vypracovala: Ing
Pracovní list k procvičení znalostí o tepelných motorech Autor
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství.
Elektromagnetická slučitelnost
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Tepelné motory Autor: Mgr. Alena Víchová
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Motor je stroj, který mění jiné druhy energie na mechanickou práci.
VY_52_INOVACE_I–04–10 Název a adresa školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Tepelné motory Motory s vnějším spalováním parní stroj parní turbína
VLASTNOSTI KAPALIN
Tepelné motory.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_18 Fyzika,
Člověk a technika – TEPELNÉ STROJE
Člověk a technika – TEPELNÉ STROJE
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Stroje a zařízení pro výrobu a přenos energií 3.Přednáška BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc.

Stroje a zařízení pro výrobu a přenos energií Dělíme je do čtyř skupin:  pneumatické stroje, kompresory  elektrické centrály  svářecí agregáty  teplovzdušné agregáty BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj: Zdroj:

Pneumatické stroje a kompresory = stroje sloužící k nasávání a stlačování plynů  Dělení podle výtlačného tlaku  Ventilátory  P p ≤ 0,03 MPa  Vývěvy  P p ≤ 0,1 MPa  Dmychadla  P p = 0,1 – 0,3 MPa  Kompresory  P p ≥ 0,3 MPa BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj: Zdroj: Zdroj: Zdroj:

Pneumatické stroje a kompresory Dělení kompresorů dle konstrukce:  Podle pohonu  elektrický motor  vznětový motor  Podle uspořádání konstrukce  stabilní  mobilní  Podle způsobu chlazení  vodou  vzduchem BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Pneumatické stroje a kompresory Dělení kompresorů podle způsobu stlačení vzduchu:  Pístové kompresory - v první fázi cyklu se píst pohybuje směrem dolů a nasává do válce plyn. Při pohybu pístu směrem nahoru dojde ke zvýšení tlaku a plyn je vytlačen ven. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj: www. hvaceducationaustralia.com

BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Schéma pístového kompresoru Zdroj:

Pneumatické stroje a kompresory Dělení kompresorů podle způsobu stlačení vzduchu:  Šroubové kompresory - stlačovací prostory se zmenšují rotačním pohybem. Mají dva rovnoběžně uspořádané šroubové rotory, které se otáčejí ve stlačovací skříni v protiběžném smyslu a vlivem otáčení dochází ke stlačení vzduchu. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Řez šroubovým kompresorem Zdroj:

Pneumatické stroje a kompresory Dělení kompresorů podle způsobu stlačení vzduchu:  Rotorové kompresory - ve stlačovací komoře se otáčí rotor s vysouvajícími se lamelami. Plyn je přiváděn sacím otvorem a otáčením rotoru je plyn stlačován na požadovaný tlak. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Schéma rotorového kompresoru Zdroj:

Elektrické centrály  jsou zařízení na bázi spalovacího motoru, které pohání generátor produkující elektrickou energii Dělíme je na:  mobilní BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:  stabilní  pojízdné Zdroj: Zdroj: Zdroj:

Elektrické centrály Nejdůležitější parametry centrál (např. pro výběr vhodného modelu):  provozní výkon [kVA, kW]  napětí [V]  maximální proud [A]  počet zásuvek  hmotnost a rozměry  druh podvozku BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Svářecí agregáty  pracují jako statický zdroj, který slouží k přeměně střídavého proudu na proud jednosměrný BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Svářecí agregáty Využití:  na svařování (na menší svářecí práce se používají svářecí transformátory!)  na nabíjení akumulátorových baterií či pro spouštění spalovacích motorů  jako zdroj elektrické energie pro další elektrické nářadí BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Svářecí agregáty Při výběru vhodného agregátu musíme znát následující parametry:  jmenovité vstupní napětí [V]  jmenovitý výkon [kVA]  regulační obsah [A]  hmotnost a rozměry BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Teplovzdušné agregáty  jsou určeny k udržování určitých tepelných podmínek (betonáž za nízkých teplot, dokončovací práce atd.)  při použití v uzavřených místnostech je nutné zajistit ventilaci (hrozí nedostatek kyslíku) BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Teplovzdušné agregáty Dle spalování dělíme agregáty na:  naftu - přímé/nepřímé spalování BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Teplovzdušné agregáty Dle spalování dělíme agregáty na:  propan - butan BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Teplovzdušné agregáty Dle spalování dělíme agregáty na:  elektrickou energii BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj: www. michacky-belle.cz

Teplovzdušné agregáty Dělení podle ovládání:  ovládání elektronické  ovládání elektronické s regulátorem teploty Dělení podle umístění:  přenosné  pojízdné BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Teplovzdušné agregáty Při výběru vhodného teplovzdušného agregátu dbáme zejména na:  výkon [kcal/hod, kW]  spotřeba paliva [kg/hod]  průtok vzduchu [m 3 /hod]  hmotnost a rozměry BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Tato studijní opora byla vytvořena v rámci projektu středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů (CZ.1.07/2.2.00/ ) financovaného z Evropského fondu regionálního rozvoje. Děkuji za pozornost! BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE