Historie počítačů Historie počítačů se odvíjí od historie matematiky. Už starověké civilizace měly svoje počítadla – například (vznikl přibližně před.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie výpočetní techniky
Advertisements

Odtud vznikl název kalkulačka.
Počítač Název materiálu: VY_INOVACE_721_pocitac
Soutěž OfficeAréna 2012 –školní kolo
Informatika I 5. a 6. hodina 3. Týden.
Základy IT Tomáš Sládek
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Od počátků až po současnost
Historie počítačů současnost.
Historie počítačů Nedávná minulost.
Zjednodušená verze pro účely výuky na ZŠ.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Historie PC Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Historie počítačů Historie o počítačích. Anna Lustyková 8.A.
Přehled a vývoj elektronických počítačových generací
Historie počítacích strojů
Historie Počítacích strojů
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Historie počítačů A) Předchůdci počítačů a) Abakus
Historie počítačových strojů Eliška Hartvichová 8.B.
Vypracoval Mgr. David Mikoláš 8. září 2007
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_04_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
HISTORIE POČÍTAČŮ Něco na úvod:
Historie počítačů 1.hodina.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Nejsložitější integrovaný obvod
VÝVOJ POČÍTAČŮ stručně.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
VY_32_INOVACE_A3-02 HISTORIE POČÍTAČŮ II. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU HISTORIE VZNIKU POČÍTAČŮ.
Jana Hladíková Jana Hladíková Jana Hladíková.
Generace počítačů Nikola Řezníčková 5.A.
Historie počítačů.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_02_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
Informatika akademický rok 2012/2013 Historie, sou č asnost, budoucnost.
Procesor Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Pokud bychom přirovnali počítač.
Maturitní téma č.5 Historie výpočetní techniky a druhy počítačů
Historie a vývoj počítačů
Vytváření a realizace algoritmů Algoritmy a datové struktury
Výroky "Nemyslím si, že by na světovém trhu byla poptávka po více než pěti počítačích." (Thomas J. Watson, IBM, 1943) „Pro pokrytí celosvětových potřeb.
ICT ZÁKLADNÍ POJMY.
Historie počítačů.
... už několik desítek let jsou kolem nás a jsou součástí našich životů. Někdo si bez nich nedovede představit ani chviličku, někdo se jich naopak bojí,
HISTORIE POČÍTAČŮ III druhá a třetí generace počítačů
Historie počítačů Lenka Kohnová 1.ročník sovc
Historie počítačů.
Historie výpočetní techniky
INFORMATIKA Historie pc.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
Inf Historie počítačů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Historie výpočetní techniky
Historie počítačů (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Informační a komunikační technologie 4. Historie počítačů II. Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_05_HISTORIE_VYPOCETNI_TECHNIKY.
Historie výpočetní techniky od počítadla po počátek 20. století.
VY_32_inovace_01_infhistoriePC_04 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:6. ročník Škola - adresa:Základní.
Historie počítačů. Jednoduchá počítadla  Abacus  praděpodobně 600 let staré  umožňuje počítat základní matematické oprace.
Historie výpočetní techniky druhy počítačů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační systémy Vývoj počítačů
Historie výpočetní techniky
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
HISTORIE POČÍTAČŮ I. VY_32_INOVACE_A3-01 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Historie počítačů.
Historie výpočetní techniky
Transkript prezentace:

Historie počítačů Historie počítačů se odvíjí od historie matematiky. Už starověké civilizace měly svoje počítadla – například (vznikl přibližně před 5000 lety), který se v některých islámských zemích používá dodnes pro jednoduché výpočty. Začátkem průmyslové revoluce se významní badatelé zabývali tím, jak nahradit lidské počítání strojem.

Blaise Pascala První krok k mechanické kalkulačce udělal už, ale první doložená kalkulačka byla od Blaise Pascala, která uměla sčítat a odčítat. Tyto kalkulačky se dále zdokonalovaly a staly se užitečnou pomůckou obchodníků.

Významný badatel v oblasti počítačů se jmenoval Charles Babbage Charles Babbage. Už v polovině.století vytvořil mechanický sčítač děrných štítků a pak se snažil sestavit i univerzálnější počítač pro složitější matematické operace, ale před dokončením zemřel.

Koncem 19.století si vlády jednotlivých států uvědomily význam počítačů a začaly do této oblasti investovat. Počítače od té doby dělí na tzv. generace. Generace zatím byly. Počítače jednotlivých generací se od sebe liší především výkonem, rozměry a použitou technologií.

první generace (1945 až 1951) Počítače první generace (1945 až 1951) byly velice primitivní. Operační instrukce byly "šity" vždy na objednávku, přesně na míru, podle toho, jaký specifický úkol měl počítač plnit. Neexistoval žádný software alespoň minimálně sjednocený, ale každý jednotlivý počítač měl svůj vlastní program zakódovaný v konkrétním strojovém kódu, který byl uložen převážně na přenosných médiích. Z tohoto důvodu bylo programování velice obtížné a navíc tím byla omezena rychlost a všestranná použitelnost všech počítačů. Počítač mohla používat vždy pouze jedna osoba, nikdy ne více lidí najednou.

Vstupy a výstupy byly prováděny pouze pomocí děrných štítků a papírové pásky rychlostí několika set znaků za sekundu na vstupu a rychlostí do třiceti znaků na výstupu. Rozměry těchto počítačů byly na celou budovu a byly díky hlavním součástkám – elektronkám - velice poruchové. Pravá strana počítače Mark I.

ENIAC ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) je historicky první elektronkový počítač, jehož vývoj byl zahájen v roce 1943 v USA, dokončen byl po téměř tříletém vývoji v roce 1946 a pracoval až do roku 1955 pro americkou armádu. Počítač ENIAC

V průběhu 2.světové války vlády pro válečné účely vyvíjely šifrovací počítače a počítače pro výpočty třeba raketové trajektorie. Postupně se počítače staly spolehlivými, i když zabíraly celý dům. Počítač Colossus Mark II. Počítač začal pracovat v roce 1947 a byl předán americkému námořnictvu.

Druhou generaci (19 až 19 ) Druhou generaci (19 až 19 ) počítačů ovlivnil vynález polovodičů ve formě tranzistorů a diod, který nahradil neohrabané elektronky. Tradic První takovýto počítač byl sestaven ve Spojených státech a jmenoval se Tradic. Ve druhé generaci staré děrné štítky nahradily magnetické nosiče dat - magnetické pásky a disky. Ty zaznamenaly více dat a hlavně byly mnohokrát méně objemné. Objevily se i první programovací jazyky (COBOL, FORTRAN, ALGOL), takže už neměl každý počítač svůj programovací jazyk.

EPOS Roku 1960 byl ve Výzkumném ústavu matematických strojů (VÚMS) spuštěn elektronický počítač EPOS 1, zkonstruovaný pod vedením prof. Antonína, ale už v roce 1962 upravený typ EPOS 2, osazený tranzistory. Zvláštností počítače bylo hardwarové zařízení pro sdílení času mezi až pěti nezávislými programy. UNIVAC I UNIVAC I (UNIVersal Automatic Computer I) byl první komerční, sériově vyráběný počítač vyrobený v USA. UNIVAC I ve Franklinově životní pojišťovně

Tranzistory z druhé generace vydávaly velké množství tepla, které pálilo počítač zevnitř. Vědec Noyce proto vynalezl integrovaný obvod z křemíku. Nástup křemíku byl hodně pokrokový a od té doby se každý rok kapacita křemíkových obvodů zdvojnásobuje. Tento vědec založil světoznámou společnost I. Třetí generace (1965 až 1980) V této době počítače zabíraly už "jenom" jednu místnost a tyto počítače se nazývají sálové. Počítače se už nepoužívaly jen k výpočtům ale i k civilním účelům, třeba řízení dopravy. V této době vznikaly už první osobní počítače s jednoduchými funkcemi, ale moc se neujaly.

Čtvrtá generace (od roku 1981) Čtvrtá generace (od roku 1981) je charakteristická mikroprocesory a osobními počítači. Mikroprocesory z křemíku jsou vlastně hodně zmenšené a výkonnější integrované obvody z třetí generace. Přichází éra systémů a vznikají grafická uživatelská rozhraní. Další generace Další generace zatím nejsou známy, protože není jisté, jakým směrem se bude vývoj ubírat. Mohly by to být stroje s umělou inteligencí, kvantové počítače nebo něco úplně jiného.

NEUVEDEN, Neuveden. Historie počítačů [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. NEUVEDEN, Neuveden. Počítadlo [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.Obrázky Galerie Microsoft Office – klipart FLOMINATOR, Neuveden. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. COWLISHAW, Mike. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. MONNIAUX, David. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. NEUVEDEN, Neuveden. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.

NEUVEDEN, Neuveden. Historie počítačů [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. NEUVEDEN, Neuveden. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.Obrázky Galerie Microsoft Office – klipart NEUVEDEN, Neuveden. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.