Datum: Zpracoval(a): 18.6.2015 Regionální akční plán Moravskoslezského kraje Denisa Toráčová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE (RAP)
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Aktuální informace z programového období Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor regionální politiky RSK Jihomoravského kraje.
Programovací období Fondy ESIF - nový souhrnný název Evropské strukturální a investiční fondy EU (ESIF) - jednotný soubor předpisů  Evropský.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Nové programové období, rozvojové strategie území Regionální rozvoj ve vazbě na podporu EU David Koppitz ředitel Odboru regionální politiky Ministerstvo.
PRAHA INTEGROVANÉ NÁSTROJE. INTEGROVANÉ NÁSTROJE V OBDOBÍ 2007 – 2013 Integrované nástroje
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro dopravní infrastrukturu Brno,
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Regionální akční plán Olomouckého kraje 1. jednání Pracovní skupiny Vzdělávání
PRAHA ITI HRADECKO- PARDUBICKÉ AGLOMERACE.
Regionální akční plán Libereckého kraje Inovační platforma pro Strategii inteligentní specializace 6. března 2015, science centrum iQLANDIA.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Regionální stálá konference pro území Olomouckého kraje činnost, pracovní skupiny 1. jednání Pracovní skupiny Vzdělávání
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Regionální stálá konference Středočeského kraje
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje
Regionální akční plán / ITI
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Informace z 1. ustavujícího zasedání Národní stálé konference
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Příprava Regionálního akčního plánu Kraje Vysočina
Transkript prezentace:

Datum: Zpracoval(a): Regionální akční plán Moravskoslezského kraje Denisa Toráčová

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu  všechny operační programy schváleny (včetně Programu rozvoje venkova) Výzvy  1. výzvy: OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost  avíza výzev: OP Životní prostředí, OP Výzkum, vývoj a vzdělávání, OP Zaměstnanost  harmonogram výzev na rok 2015: zveřejněn na web stránkách Ministerstva pro místní rozvoj Informace k programovému období Schválení operačních programů Evropskou komisí

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Územní dimenze koncentrace prostředků do specifických typů území cílené výzvy  výzvy zacílené územně, tematicky  podkladem bude Regionální akční plán (RAP) integr. nástroje  Integrovaná teritoriální investice (ITI)  Integrovaný plán rozvoje území (IPRÚ)  Komunitně vedený místní rozvoj (CLLD) v rámci MSK: ITI ostravské aglomerace; CLLD (MAS) Moravskoslezský kraj však může získat další prostředky mimo územní dimenzi na základě plošných výzev.

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Řízení územní dimenze – Stálé konference Stálé konference slouží k zajištění vzájemné provázanosti a koordinace státu a regionů při implementaci územní dimenze  Národní stálá konference (NSK)  sleduje čerpání prostředků pro územní dimenzi; slaďuje cílení a časování výzev  projednává doporučení RSK k zacílení výzev s řídícími orgány  členové: MMR, zástupci RSK, nositelé integrovaných nástrojů, zástupce Asociace krajů ČR, SMO ČR, SMS ČR, zástupce Národní sítě MAS, Agentura pro sociální začleňování, zástupci ŘO  Regionální stálá konference (RSK)  v každém kraji  členové: zástupci kraje, měst, venkova, nestátních neziskových organizací, akademického sektoru, krajské sítě MAS,…

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Regionální stálá konference MSK (RSK MSK)  : 1. ustanovující zasedání zahájení přípravy Regionálního akčního plánu MSK zřízení 4 poradních skupin  : 2. zasedání

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Role Regionální stálá konference (RSK)  koordinuje přípravu a realizaci územní dimenze (s využitím zejména ESI fondů) v územním obvodu kraje definování společných představ a priorit pro rozvoj regionu  zajišťuje přípravu a schvaluje Regionální akční plán tím přispívá k naplnění cílů Strategie regionálního rozvoje ČR  dává doporučení k zacílení výzev v rámci programů ESI fondů

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Řízení územní dimenze – zacílení výzev Sekretariát NSK sleduje harmonogram výzev OP Sekretariát NSK předloží projednané návrhy ŘO OP Sekretariát NSK kompletuje návrhy RSK dle OP RSK vytvoří návrhy konkretizace věcného a územního zacílení výzev NSK žádá RSK o konkretizaci věcného a územního zacílení výzev RSK zašle návrhy na sekretariát NSK NSK projedná návrhy RSK

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Regionální akční plán (RAP)  v územním obvodu každého kraje dle Postupu pro tvorbu RAP  pro období s každoroční aktualizací Role RAP  dokument definující priority a potřeby partnerů na území kraje (vazba na financování z Evropských strukturálních a investičních fondů i dalších zdrojů)  nástroj pro formulaci doporučení k zacílení výzev do regionu  nástroj pro naplnění Strategie regionálního rozvoje ČR Cílem je plánovat a koordinovat rozvojové aktivity v území.

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Postup přípravy Regionálního akčního plánu MSK informace o absorpční kapacitě  období: 1. čtvrtletí 2015  osloveny: obce, NNO, vysoké školy, podnikatelé,odbory KÚ MSK výstupy z poradních skupin informace od členů RSK  projektové záměry/potřeby regionu  souhrnné pojmenování typových projektů – aktivity RAP  doplnění povinných údajů (vazba na strategie, finanční náročnost/plán, indikátory,…) Zdroje pro tvorbu RAP MSKPostup tvorby RAP MSK

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Struktura Regionálního akčního plánu (RAP) 2. Textová část - zdůvodnění obsahu a potřebnosti jednotlivých aktivit 1. Formulářová část a)Vydefinování aktivit RAP = typové projekty v dané oblasti b)Vazba na strategie c)Vazba na podporu z Evropských strukturálních a investičních fondů i mimo d)Indikátory aktivit e)Finanční plán

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Aktuálně RAP MSK zahrnuje potřeby přibližně v objemu 100 mld. Kč s vazbou na podporu z operačních programů

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Poradní skupiny Regionální stálé konference

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu PORADNÍ SKUPINA PŘÍVĚTIVĚJŠÍ REGION Největší potřeby v oblastech:  udržitelného rozvoje dopravy ve městech a obcích (cyklostezky, přestupní terminály a uzly, nízkoemisní a bezemisní vozidla hromadné dopravy, optimalizace plnících a dobíjecích stanic)  výstavby kanalizací a čistíren odpadních vod  snižování emisí do ovzduší  revitalizace národních kulturních památek - udržitelné doprava, životní prostředí, kultura

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu PORADNÍ SKUPINA PODNIKAVĚJŠÍ REGION - Výzkum, vývoj a podnikání Největší potřeby v oblastech:  dalšího rozvoje výzkumných kapacit  posilování spolupráce výzkumných organizací s aplikační sférou  rozběhu nových výzkumně orientovaných studijních programů  posílení výuky cizích jazyků

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu PORADNÍ SKUPINA VZDĚLANĚJŠÍ A ZAMĚSTNANĚJŠÍ REGION Potřeby zejména v oblastech:  posílení jazykových dovedností žáků, studentů, absolventů, zaměstnanců  rozvoje technického vzdělávání  propojení studia s praxí  podpora sociálního začleňování a zaměstnávání vybraných cílových skupin

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu PORADNÍ SKUPINA VYBAVENĚJŠÍ REGION - doprava, IZS, zdravotnictví, sociální služby Potřeby zejména v oblastech:  rozvoje silniční infrastruktury  posílení vybavení složek Integrovaného záchranného systému  sociálních služeb (sociální byty, zařízení komunitního typu, sociální podnikání)

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu  místní komunikace a technická infrastruktura (chodníky, parkoviště)  občanská vybavenost (revitalizace náměstí, veřejné osvětlení, sportoviště, hřiště,…)  služby cestovního ruchu včetně propagace  kulturní památky a památkově chráněné nemovitosti  infrastruktura kulturního dědictví, cestovního ruchu a podpora návštěvnické infrastruktury, včetně jejich propagace  bytová výstavba  cyklostezky (turistické) Tematické zaměření projektů mimo podporu z evropských fondů

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Harmonogram přípravy finální verze Regionálního akčního plánu MSK (RAP MSK) TermínPostup přípravy finální verze RAP duben/květen 2015Konání poradních skupin Regionální stálé konference Zaslání verze RAP MSK Ministerstvu pro místní rozvoj Zaslání návrhu 1. verze RAP MSK členům Regionální stálé konference Schválení RAP MSK v Regionální stálé konferenci a zaslání schválené verze Ministerstvu pro místní rozvoj

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Informace k Regionálnímu akčnímu plánu: -Denisa Toráčová, tel: Miriam Šůstková, tel:

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Děkuji za pozornost.