Zkušební hodnocení zdravotnických technologií podle navržené metodiky Hodnocení a posuzování technologií v rámci veřejného zdravotního pojištění, verze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro reformu
Advertisements

zdravotnickÉ ProstředkY Aktualní témata Pohled VZP ČR
Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
METODIKA TVORBY ODBORNÉHO TEXTU
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Studie iniciované zkoušejícím (GSK supported clinical or experimental studies) MUDr. Veronika Bártová GlaxoSmithKline.
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Inovace povinného studijního předmětu pediatrie a vytvoření multimediálního textu pro praktickou výuku B.Ludíková, V.Mihál Dětská klinika, Lékařská fakulta.
Zdravotnické prostředky a hodnocení zdravotnických technologií Leoš Heger 15. let Czech Med,
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Personální plán pro podnikatelský plán
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Seminář MD ČR, Alena Heinišová Ekonomické hodnocení investičních akcí na SŽDC, s.o.
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Dokument pro MZ ahcm - consulting. Obecná východiska Politická vůle – Evropská unie a Česká republika mají zájem vytvořit lokální i celoevropské struktury,
Organizace Screeningových Programů z Pohledu MZ ČR Josef Vymazal Poslanecká sněmovna září 2015.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
Jmenování krajských odborníků dle Koncepce. 2 Institut krajských odborníků vyplývá ze Střednědobé koncepce zdravotnictví Pardubického kraje. Jmenováno.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Realita českého HTA v přístupu ke zdravotnickým prostředkům Proces vzniku návrhů na organizaci HTA procesu v ČR AHCM - consulting.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
doc. MUDr. Zoltán Paluch, Ph.D., MBA
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
V Českých Budějovicích, únor 2017
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Rozvoj inovací v kontextu finančních možností českého zdravotnictví
Přínosy inovativní léčby seminář
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Struktura a vypořádání hospodářského výsledku v dané obchodní korporaci.
Technické znalectví a pojišťovnictví
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Obhajoba bakalářské práce
Standardizace odborné zdravotní péče
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Multifaktorová analýza
Národní diabetologický program (NDP)
CleverTech v rukou CPPT. …očima CleverTechnologies, s. r. o. R
„Stárnutí populace – analýza nákladů zdravotního a sociálního systému“
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Presentation Title 1st September 2002
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
MUDr. Ján Dudra, Ph.D., MPH RNDr. Eva Šťastná
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Transkript prezentace:

Zkušební hodnocení zdravotnických technologií podle navržené metodiky Hodnocení a posuzování technologií v rámci veřejného zdravotního pojištění, verze III.

zadání Léčiva – – ranibizumab u diabetických pacientů - diabetic macular oedema (DME) – lucentis v léčbě dibetického makulárního edému Zdravotnické prostředky – – stenty různé generace – přínos použití EES stentu (everolimus eluting stent) Diagnostické a terapeutické postupy – – robotická chirurgie v různých oblastech – roboticky asistovaná minimálně invazivní chirurgie karcinomu prostaty Prevence – očkování proti lidskému papiloma viru – vakcinace proti onkogenním (high risk) subtypům HPV jako prevence karcinomu děložního hrdla vakcinou Silgard

„žadatelé“ lucentis v léčbě diabetického makulárního edému – doc. MUDr. Zoltán Paluch, Ph.D., MBA přínos použití EES stentu (everolimus eluting stent) - doc. JUDr. Pavel Mates, CSc. roboticky asistovaná minimálně invazivní chirurgie karcinomu prostaty - PharmDr. Martin Višňanský, MBA, PhD., MSc. (HTA) vakcinace proti onkogenním (high risk) subtypům HPV jako prevence karcinomu děložního hrdla vakcinou Silgard - MUDr. Vlastimil Jindrák

„oponenti“ lucentis v léčbě diabetického makulárního edému – ČFES, PHP přínos použití EES stentu (everolimus eluting stent) – FBMI, ČFES roboticky asistovaná minimálně invazivní chirurgie karcinomu prostaty – 1.LF UK, iHETA, FBMI, ČFES vakcinace proti onkogenním (high risk) subtypům HPV jako prevence karcinomu děložního hrdla vakcinou Silgard – LF HK, ČFES

„oponenti“ ČFES – Česká farmakoekonomická společnost, prof. MUDr. Jan Švihovec, DrSc. FBMI – fakulta biomedicínského inženýrství (CzechHTA), ČVUT, doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. iHETA - Tomáš Doležal, M.D., Ph.D. 1. LF UK- MUDr. Jana Skoupá, MBA, prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA LF UK HK - prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D. PHP, JL klinika - MUDr. Gabriela Šírová

Hlavní úskalí dodržení základních pilířů metodiky Přesné stanovení otázky – přínos technologie z hlediska nákladů veřejného zdravotního pojištění Přesná a výstižná definice problému, který technologie řeší a k němuž jsou vztaženy její přínosy Jasná definice cílové populace Úplný seznam komparátorů – technologií, metod řešící stejný či obdobný problém Následný výběr komparátorů, které budou použity pro srovnání, inkrementální analýzu

Hlavní úskalí dodržení základních pilířů metodiky Přesná citace a hierarchizace zdrojů, které jsou použity pro popis klinické účinnosti, bezpečnosti a hodnocení přínosu technologie a pro srovnání použitých komparátorů Náklady jsou stanovovány základně ve vztahu k v.z.p. (ICER vzp ) a případně v další fázi jsou-li k dispozici data i k nákladům celospolečenským (zvl. z oblasti sociální), nejsou tedy započítávány náklady zdravotnických zařízení, které nehradí v.z.p., pacient, či veřejné rozpočty

Hlavní úskalí dodržení základních pilířů metodiky Ekonomická analýza CUA – cost utility analysis (přínosy měřené QALY), smí být nahrazena CEA – cost effectiveness analysis (přínosy měřené ve zdravotních jednotkách) jen v případě nedostatku dat, zcela vyjimečně při prakticky srovnatelných přínosech s komparátory je možno použít CMA – cost minimalization analysis (hledání levnější varianty)

Obecné závěry pilotních projektů a jejich hodnocení Centrum HTA ať již bude zřízeno na jakékoliv úrovni státní nebo veřejné právy má být na vysoké profesionální úrovni Je vhodné, aby před předáním žádosti proběhlo předběžné slyšení, které upřesní aplikaci metodiky na daný problém (žadatel, Centrum HTA, oponenti) – definice přínosů, volba komparátorů, zdroje dat, druh ekonomické analýzy Centrum HTA i oponenti by měli mít k dispozici základnu pro širokou medicínskou oponenturu

Obecné závěry pilotních projektů a jejich hodnocení Je nutné zajistit dostupnost klinických i ekonomických dat, relevantní data z oblasti nákladů v.z.p. jsou klíčová (NRC, VZP a oborové pojišťovny) Je nutné počítat s relativně vysokou časovou a tím i ekonomickou náročností posudků, odborná podpora Centra HTA je klíčová peo snížení náročnosti

Obecná metodologická doporučení vycházející ze zkušenosti s pilotními projekty Mimo základní metodiku je vhodné vyžádat od žadatele souhrn obsahující hlavní body HTA analýzy – definice otázky, řešený problém, výběr komparátorů, definice cílové populace, výběr zdrojů informací pro klinická a ekonomická data a závěry ekonomické analýzy Metodika kopírující rozsah EUnetHTA doporučení je podle některých oponentů zbytečně rozsáhlá a druhá polovina snad i zbytečná, předkladatelé doporučují vzhledem k vhodnosti EU kompatibility uchovat tento rozsah, ale doplnit ho souhrn obsahující hlavní body (viz výše)

Obecná metodologická doporučení vycházející ze zkušenosti s pilotními projekty Je vhodné provézt hlubší diskuzi mezi českými experty o hodnotě důkazů, struktuře a hlavně přesně definovat hierarchii Je potřebné přesně stanovit zdroje dat, která budou standardně využívána pro ekonomickou analýzu a pravidla pro jejich získávání, resp. poskytování