Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Advertisements

Světová literatura po 1. svět. válce
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Erich Maria Remarque
Světová literatura po 1. světové válce
Světová literatura po 1. světové válce
Světová literatura 1. poloviny 20. století - 1
Tradiční proudy světové literatury 1. poloviny 20. století
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _15_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ERNEST HEMINGWAY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ernest Hemingway, Romain Rolland PaedDr. Hana Vítová
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Předmět: Literatura Cílová skupina: 3. ročník (septima) gymnázia Oblast podpory: III/2 Inovace výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Milena Krumphanzlová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_724_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_2060_ZEM
SVĚTOVÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Victor Hugo ( ).
Světová próza v 1. polovině 20. století
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Literatura na počátku 20.století
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
SVĚTOVÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
I. světová válka ve světové literatuře PaedDr. Hana Vítová
Světová próza 1. poloviny 20. století
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM Světová meziválečná próza
Romain Rolland Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HENRI BARBUSSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Eliška Dlouhá Gymnázium Jiřího Ortena V8A
Meziválečná literatura
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT  Název školy: SPŠ a SOŠGS Most  Předmět: ČJL  Tematický okruh:
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
KOMU ZVONÍ HRANA Ernest Hemingway. 21. července 1899 – 2.července 1961 americký spisovatel, žurnalista, esejista představitel ztracené generace vyrůstal.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
Mgr. Marie Havránková DEMOKRATICKÝ PROUD V ČESKÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková KATOLICKÝ PROUD, RURALISTÉ Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Romain Rolland Aneta Kozlová Septima
Ernest Heminhway Jana Cihelková, Kateřina Klausová.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
Próza a drama ve světové tvorbě
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Vypracoval: Ondřej Dutka
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
Milan Kundera NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
1.Svetová vojna v dielach autorov európskej literatúry
SVETOVÁ LITERATÚRA MEDZI DVOMA SVETOVÝMI VOJNAMI (1918 – 1945)
Německá próza mezi válkami
Americká próza mezi válkami
Odraz 1. světové války ve světové literatuře:
VY_12_INOVACE_Jir_I_05 E.Hemingway Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012

ANOTACE V této prezentaci budou žáci seznámeni s tím, jak se osobní prožitky z války promítly do tvorby světových autorů. Uvědomí si hrůzu a nesmyslnost války. Materiál může žáky motivovat k četbě některého díla.

LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ ODRAZ 1. SVĚTOVÉ VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE

ODRAZ 1. SVĚTOVÉ VÁLKY 1. světová válka – hluboký společenský a duchovní otřes ve světě i v Evropě v literatuře – nový termín = válečná próza zobrazování válečné tematiky – vylíčit válečné hrůza a varovat před nimi řada autorů líčí osobní zážitky angažovanost v protiválečném hnutí

ERICH MARIE REMARQUE (1898 – 1970) německý prozaik a dramatik v 18 letech odveden na frontu v nacistickém Německu zbaven občanství = emigrace DÍLO: Na západní frontě klid – generační román osudy studentů bojujících na frontě – ztráta životních iluzí, protest proti nesmyslnosti války Tři kamarádi, Miluj bližního svého – oslava přátelství a lásky (prověřeno válkou) Vítězný oblouk, Noc v Lisabonu – osudy emigrantů Jiskra života, Čas žít, čas umírat – tematika nástupu fašismu Černý obelisk – znovu osudy vojáků z 1. svět. války

ARNOLD ZWEIG (1887 – 1968) německý spisovatel prozaik a dramatik před nacismem odešel do Palestiny DÍLO: Velká válka bílých mužů – rozsáhlý románový cyklus, téma 1. svět. Války nejznámější román cyklu – Spor o seržanta Gríšu – o tragickém osudu ruského zajatce

ROMAIN ROLLAND (1866 – 1944) francouzský prozaik, dramatik, esejista, kritik nositel Nobelovy ceny za literaturu (1915) DÍLO: Jan Kryštof – desetidílný román – řeka komponován jako symfonie do 4 částí osudy geniálního hudebního skladatele Petr a Lucie – protiválečná novela shakespearovský motiv tragické lásky mladých lidí Okouzlená duše – psychologický román životní zrání levicové intelektuálky v období před 1. svět. válkou a po ní Dobrý člověk ještě žije – úsměvný obraz venkovského života

HENRI BARBUSSE (1873 – 1935) francouzský spisovatel a žurnalista DÍLO: Oheň – bezprostřední vlastní zážitky z fronty otřesný deníkový záznam vojenské čety kolektivní hrdina – četa kompozice – pásmo scén, úvah, symbolických vizí a epizod

ERNEST HEMINGWAY (1899 – 1961) americký prozaik a novinář, příslušník tzv. ztracené generace nositel Nobelovy ceny za literaturu (1954) za 1. svět. války těžce raněn jako dobrovolník na italské frontě za španělské občanské války dopisovatelem v Madridu žil v Havaně na Kubě a v USA

ERNEST HEMINGWAY - DÍLO Muži bez žen, Vítěz bere víc – povídkové soubory Sbohem, armádo – válečný román z 1. svět. války příběh tragické lásky amerického vojáka a anglické zdravotní sestry na italském bojišti protest proti nesmyslnosti války ve jménu lidství Komu zvoní hrana – román, námětově čerpá z občanské války ve Španělsku Stařec a moře – vrcholné dílo, novela symbolická metafora o nezdolnosti lidského života příběh kubánského rybáře Santiaga – podobenství o věčném zápasu člověka s přírodou

OTÁZKY PRO OPAKOVÁNÍ 1. Kteří autoři světové literatury se věnovali tematice 1. světové války? 2. Vysvětlete, proč vznikl pojem válečná próza právě jako odraz 1. světové války. 3. Který román E. M. Remarqua reaguje na 1. světovou válku? 4. Co zachytil R. Rolland v novele Petr a Lucie? 5. Co víte o tvorbě E. Hemingwaye? Co je námětem jeho novely Stařec a moře?

ZDROJE SOCHROVÁ Marie. Literatura v kostce pro SŠ. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, ISBN 978 – 80 – 253 – 0185 – 2 SOCHROVÁ Marie. Literatura v kostce pro SŠ. Havlíčkův Brod: Fragment, 3. vydání, ISBN 80 – 7200 – Odmaturuj z literatury. Brno: Didaktis, 2002, ISBN 80 – – 5 KUDRYS Milan, FETTER W. Richard. Nástin dějin literatury. Praha: Fortuna, 1995, ISBN 80 – 7168 – X