Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0455 Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA. Vznik 2 mocenských uskupení Trojspolek = Německo, Rakousko-Uhersko, Itálie Trojdohoda = VB, FR, Rusko Cesta k válce.
Velká válka geografie Jitka Němčanská Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je.
Druhá světová válka Společný postup Spojenců – str Spojenci = ? 2. O čem jednali v Moskvě (1943)? 3. O čem jednali na konferenci v.
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
Konec I. Světové války a vznik Československa.
Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: říjen 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:První světová.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA Světová bojiště západní fronta východní fronta jižní fronta turecká fronta.
DĚJINY VE FOTOGRAFIÍCH I První světová válka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK: 9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.2 Důsledky I. světové války, poválečné uspořádání Evropy.
Řecko-perské války Nejslavnější hodina Řecka. Perská říše Peršané v 5. stol. př.n.l. vytvořili obrovskou veleříši. Šáh-in-šáh Dareios I. Chtěl dobýt i.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
Obchodní akademie, Střední odborná škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
1. světová válka Průběh 1914 – 1916 Autor: Lenka Mulačová
Digitální učební materiál:
Matyáš Fornůsek 5. ročník ZŠ
Člověk a jeho svět - Dějiny ČR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Marca Aurelia Téma: Řím za Marca Aurelia Téma: Řím za 1
První světová válka 8. třída.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Světová a národní gastronomie
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
VY_32_INOVACE_219_Pařížská mírová konference
Třicetiletá válka
Moderní dějiny.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
PAŘÍŽSKÁ MÍROVÁ KONFERENCE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Novověk
výZBROJ I.SVĚTOVÉ VÁLKY
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
ŠABLONA III/2 PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA Mgr
Češi za první světové války
EVROPSKÉ STÁTY V 1. POLOVINĚ 19. STOLETÍ
Evropské právní dějiny
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název a číslo materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Revoluce ve Francii
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
SVĚT PO PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE
Mezinárodní vztahy v předvečer Velké války
1. světová válka Josef Petera ZŠ Nový Hrádek
Evropské právní dějiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
První světová válka „Válka na ukončení všech válek“
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Člověk a jeho svět Vlastivěda Prezentace EU peníze školám
1. světová válka.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_08_22_I. SVĚTOVÁ VÁLKA
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Transkript prezentace:

Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dagmar Kellerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Občanská nauka 1. světová válka

První světová válka Obrázek č. 1

Doba trvání: 28. červenec 1914 – 11. listopad Místo: Evropa, Afrika, Asie Proč začala: úspěšný atentát na arcivévodu a následníka rakousko- uherského trůnu Františka Ferdinanda d´Este. Kdo provedl atentát : Gavrilo Princip, člen radikálního hnutí MLADÁ BOSNA, jehož cílem bylo sjednocení jižných Slovanů a nezávislost na Rakousko-Uhersku. Kde se to stalo: v Sarajevu, během vojenské přehlídky, kde byl se svojí manželkou Žofií, která byla těhotná. Poslední slova před smrtí: „ Žofie, Žofie, neumírej! Zůstaň na živu pro naše děti!“ Následovala slova: „Nic mi není.“ Kdo byl Gavrilo Princip: narodil se 25. července 1894 a zemřel 28. dubna 1918 v terezínské pevnosti. Nejdříve se pokusil zabít spolknutím kyanidu, ale jed vyvrátil. Poté se zabil svou zbraní.

Doplňte údaje o 1. sv. válce! Doba trvání: Místo: Proč začala? Kdo a kde provedl atentát? Obrázek č.2

Válka proběhla mezi dvěma koalicemi Válka proběhla mezi dvěma koalicemi: a)MOCNOSTI DOHODY a)MOCNOSTI DOHODY => Francie, Spojené království, Itálie, carské Rusko b)ÚSTŘEDNÍ MOCNOSTI b)ÚSTŘEDNÍ MOCNOSTI => Německo, Rakousko-Uhersko, Osmanská říše, Bulharsko

Účast vojáků na 1. světové válce: asi 70 milionů Mocnosti DohodyÚstřední mocnosti Mrtví: Mrtví: Zranění: Zranění: Pohřešovaní: Pohřešovaní: Konec války: vítězství DOHODY a kapitulace ÚSTŘEDNÍ MOCNOSTI, konec první světové války – 11. listopad 1918, od 11 hodin zavládlo na všech frontách příměří ( v 11 hodin), dohoda byla podepsána německou generalitou ve štábním vagoně vrchního velitele dohodových vojsk francouzského maršála FOCHE v COMPIÉGNE.

Odpovězte: 1. Kdo zvítězil v 1. sv. válce? 2. Kdy válka skončila?

Vývoj podle bojišť Balkánská fronta  V roce 1914 proběhly tři rakousko-uherské útoky na Srbsko, útočící vojska byla pokaždé poražena a zahnána zpět.  Roku 1915 zaútočila na Srbsko uhersko-rakouská a bulharská vojska. Srbskou armádu porazili a její zbytky byly přepraveny na ostrov Korfu.  Roku 1916 vypovědělo Rumunsko válku Rakousko-Uhersku.  2. července 1917 vypovědělo Řecko válku ústředním mocnostem.  V září 1918 byla zahájena ofenzíva, bulharská armáda se zhroutila. Pak padla celá balkánská fronta a Srbsko se osvobodilo.

Italská fronta  Itálie byla dříve spojencem Německa a Rakouska- Uherska, do války nejdříve nevstoupila a byla neutrálním státem. 23. května 1915 se ale přidala na stranu protivníka (DOHODA) a za to měla slíbené území na Balkáně (Istrie, Dalmácie).  11 bitev mezi italskou a rakousko-uherskou armádou o řeku Soči.  Od podzimu roku 1917 proběhla bitva u Caporetta, při které se fronta posunula k řece Piavě, a na této řece probíhala bitva až do konce války.

Západní fronta  Květen 1915 – vážné střetnutí u belgického města Ypres (tam byl poprvé použit plyn chlór, později se podle tohoto města pojmenoval plyn Yperit).  Únor 1916 – zahájena bitva u Verdunu, která trvala až do prosince.  Rok 1917 – v bitvě u Cambrai Britové poprvé použili tanky v součinnosti s pěchotou.  15. července – 6. srpna 1918 nedaleko Paříže proběhla poslední velká bitvou na západní frontě. Bojovaly zde Francie, Spojené státy, Spojené království a Itálie s německou armádou. Němci zde byli poraženi.

Východní fronta  Německá armáda porazila Rusy v bitvě u Tannenbergu.  Srpen 1914 – v bitvě u Krašniku byla ruská armáda poražena rakousko-uherskou armádou.  26. srpen – 11. září -> bitva o Halíč, kdy ruská armáda postoupila do Karpat, na východní Slovensko a do Slezska a ohrožovala české země.  V bitvě u Gorlice v červnu 1915 byla ruská armáda poražena.  7. listopad 1917 byla Velká říjnová socialistická revoluce.  3. března 1918 podepsalo Rusko brestlivský mír a přestalo se válčit.

Svět  Bojovalo se i na moři, protože k Německu patřily ostrovy Karolíny, Marshallovy ostrovy, Německá Nová Guinea.  Marshallovy ostrovy v roce 1917 obsadili Japonci.  Listopad 1914 – Dohoda vyhlásila válku Osmanské říši.  11. březen 1917 – Angličané dobyli Bagdád.  Duben 1917 – vstupují do války Spojené státy, válka se stává světovou.

Důsledky První světové války  Zánik Rakouska- Uherska, carského Ruska, Německého círařství a Osmanské říše.  Rakousko-Uhersko se rozpadlo na Československo, Rakousko a Maďarsko.  Vytvořeny nové státy Polsko a Jugoslávie. Obrázek č.3

Odpovězte! 1.Které státy zanikly? 2.Které státy byly nově vytvořeny?

První světová válka přinesla světu značné množství změn a)Vojenské a)Vojenské – vynález tanku a užívání bojových letadel. b)Sociální b)Sociální – deformace věkové a pohlavní struktury obyvatelstva mnoha zemí vlivem úmrtí značného počtu mužů. Ženy se začaly domáhat svých práv (např. volební). c)Politická c)Politická – rozmohl se pacifismus (odmítání válek a násilí), ale i nacionalismus (národovectví).

Odpovězte: Jaké změny přinesla 1. sv. válka?

Úkol: Porovnej mapu na obrázku č. 4 a 5. Jaké jsou zde rozdíly?

Obr. 4 Obr. č. 5

Odpovězte: Na kterém kontinentě byly kolonie Německa? Nápověda: Obr. 6

Správné řešení: V Africe.

Pomocí odborné literatury najdi odpověď na otázku: 1. Co se stalo s koloniemi Německa po 1. světové válce?

Správná odpověď Versailleská mírová smlouva rozhodla o zániku německé východní Afriky. Západní část země připadla Belgii jakožto Ruanda- Urundi, malé území Kionga Triangle jižně od řeky Rovuma přešlo pod správu Portugalců jakožto součást Mosambiku. Zbylá část území byla Brity pojmenována Tanganika a přešla pod jejich vládu.Versailleská mírová smlouvaBelgiiRuanda- UrundiRovumaMosambiku

Pomocí odborné literatury odpověz na otázku: 1. Kde se nacházela Osmanská říše?

Správná odpověď: Obr. 7

Vědomostní test: 1. První světová válka trvala: a)28. června 1914 – 11. říjen 1918 b)28. červenec 1914 – 11. listopad 1918 c)28. srpen 1914 – 11. prosinec Proč začala první světová válka? a)atentátem na arcivévodu b)výbuchem v hlavním městě Francie c)přepadením vojenského vlaku 3. Válka propukla mezi: a)dvěma koalicemi b)třemi koalicemi c)čtyřmi koalicemi 4. Účast vojáků v první světové válce: a)asi 90 milionů b)asi 80 milionů c)asi 70 milionů 5. Vstoupily do první světové války Spojené státy? a)ano b)ne

Zdroje a odkazy Obrázky: Obr. 1: Palickap. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 2: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 3: Österreich-Ungarns_Ende.png: AlphaCentauri. Rowanwindwhistler [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: %A1lka.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Martin_van_Meytens_010.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Disgregaci%C3%B3ndeAustriaHungr%C3%ADa.svg?uselang=cs Obr. 4: AlphaCentauri. Wikimedia commons. File:Österreich-Ungarns Ende.png [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 5: Andrejj. Wikimedia commons. File:Europa zemljevid.png [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 6 WIKIMEDIA COMMONS. File:Deutschen Kolonie Afrika - Deutsch-Ostafrika.png [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Ostafrika.png Obr. 7 File:Ottoman Empire 1914 h.PNG [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:

Zdroje a odkazy Wikipedie Otevřená encyklopedie: První světová válka [online]. editována v 22:58 [cit ]. Dostupné z: _v%C3%A1lka _v%C3%A1lka František Ferdinand d´Este [online]. © M. Lukšíček [cit ]. Dostupné z: Dějpis.com [online]. © [cit ]. Dostupné z: