STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistika.
Advertisements

Statistické funkce v tabulkovém kalkulátoru Excel MS
Statistická indukce Teorie odhadu.
Charakteristiky úrovně
Třídění dat OA a VOŠ Příbram. Třídění  rozdělení jednotek souboru do takových skupin, aby co nejlépe vynikly charakteristické vlastnosti zkoumaných jevů.
Statistické charakteristiky variability
NORMOVANÉ NORMÁLNÍ ROZDĚLENÍ
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb,
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
3. PRINCIP MAXIMÁLNÍ VĚROHODNOSTI
Charakteristiky variability
Popisná statistika - pokračování
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Charakteristiky polohy hodnoty znaku - čísla popisující polohu znaku na číselné ose -můžeme zvolit: -Aritmetický průměr -Modus, medián -Harmonický průměr.
Tloušťková struktura porostu
Obsah statistiky Jana Zvárová
Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Statistický soubor, jednotka, znak.
Charakteristické rysy a typy jednorozměrného rozdělení četností.
Statistika Ukazatelé variability
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09C17 AutorMgr. Monika Chvostková Období vytvořeníŘíjen.
Charakteristiky variability
Průměry aritmetický průměr: geometrický průměr: harmonický průměr:
Chyby jednoho měření když známe
Charakteristiky variability
Popisná statistika III
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Popisné statistiky. Výskyt strupovitosti se zdá být ve vztahu s obsahem některých chemických prvků “ve slupkách“ hlíz. Některé odrůdy trpí strupovitostí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Mgr. Marcela Sandnerová Pojem charakteristiky variability Variabilita (proměnlivost)  Odlišnost hodnot příslušného znaku Čím větší je variabilita sledovaného.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Na co ve výuce statistiky není čas
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
Distribuční funkce diskrétní náhodná proměnná spojitá náhodná proměnná
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základy statistiky Autor: Jana Buršová.
STATISTIKA 3  Opakování základních pojmů VY_32_INOVACE_21-18.
(Popis náhodné veličiny)
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
Kurzy eura v roce 2009 k prvnímu dni v měsíci zaokrouhlené na celé Kč Kč28.
© Tom Vespa STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Volba doby porovnání Určení a použití toku hotovosti.
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Charakteristiky variability VY_32_INOVACE_M4r0120 Mgr. Jakub Němec.
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
Náhodná veličina. Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristiky variability Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Charakteristiky úrovně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Statistika Statistický soubor, jednotka, znak.. Statistický soubor a znak Pro statistiku je charakteristické zkoumání jevů na dostatečně rozsáhlém souboru.
STATISTIKA 1. DISTRIBUČNÍ FUNKCE Slouží k popisu rozdělení (distribuce) číselných dat Je zobecněním relativních četností F(y) = p(Y≤ y) F(y) … udává podíl.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Mocniny Druhá mocnina.
Statistika 2.cvičení
STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
Popisná statistika: přehled
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
Parametry polohy Modus Medián
Typy proměnných Kvalitativní/kategorická binární - ano/ne
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Analýza kardinálních proměnných
Autor: Honnerová Helena
Základy popisné statistiky
Slovní úlohy o pohybu Varianta 2: Pohyby stejným směrem.
Distribuční funkce diskrétní náhodná proměnná spojitá náhodná proměnná
Transkript prezentace:

STATISTIKA 1

MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n 1, …, n k Aritmetické průměry ve skupinách Celkový počet objektů n 1 + … + n k = n Celkový aritmetický průměr

MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n 1, …, n k Aritmetické průměry ve skupinách Rozptyly ve skupinách Celkový počet objektů n 1 + … + n k = n Celkový rozptyl Celkový rozptyl je roven součtu meziskupinového a vnitroskupinového rozptylu

Parametry polohy Mají smysl jen u číselných veličin (diskrétních či spojitých) Vážené tvary má smysl používat jen tehdy, jsou-li k dispozici četnosti (tj. u diskrétních veličin) Použití prostého i váženého tvaru musí dát stejný výsledek (jde o totéž, jen jinak počítáno)

Parametry polohy ModusMedián Aritmetický průměr (pokud má smysl sčítání) Geometrický průměr (pokud má smysl násobení) Harmonický průměr (pro veličiny s jednotkami ve tvaru zlomku)

Geometrický průměr

Příklad: V průběhu let proběhlo několikrát zdražení využívané služby. Poprvé na dvojnásobek, poté na trojnásobek a nakonec na čtyřnásobek. Jaké bylo celkové zdražení? Jaké bylo průměrné zdražení?

Geometrický průměr Příklad - pokračování: Je celkové zdražení vypočteno následovně? 2+3+4=9 … Celkové zdražení je na devítinásobek? A je průměrné zdražení vypočteno následovně? ? Pokud naše služba původně stála 100, pak po prvním zdražení 100.2=200, po druhém 200.3=600 a po posledním zdražení 600.4=2400. Celkové zdražení je tedy na 24 násobek.

Geometrický průměr Příklad - dokončení: Pokud tedy nemá smysl celkové zdražení počítat 2+3+4=9, ale 2.3.4=24, je zřejmé, nemá smysl sčítání, ale násobení. K výpočtu průměrného zdražení je nutno použít geometrický průměr:

Příklad Peníze v bance jsme měli úrokovány v prvním roce 10%, v druhém 20% a v třetím 30%. Jaká byla průměrná úroková sazba? Byla ? Ověření: V bance jsme měli původně 100, tedy po prvním roce 110, po druhém 132 a po třetím 171,6. V případě využití průměrné úrokové sazby máme po prvním roce 120, po druhém 144 a po třetím 172,8. Tedy výpočet je chybný.

Příklad - pokračování Použijeme k výpočtu geometrický průměr následovně? Ověření: Po prvním roce této průměrné sazby máme 118,17, po druhém 139,64 a po třetím 165,01. Tedy opět špatně. NUTNO SI UVĚDOMIT, ŽE PŘIČÍTÁNÍ % ZNAMENÁ NÁSOBENÍ KONSTANTOU!!!

Příklad - dokončení Tedy správný výpočet je: Ověření: Po prvním roce této úrokové sazby máme 119,72, po druhém 143,33 a po třetím 171,60. Tedy máme konečně správný výsledek!!!

Harmonický průměr

Příklad 1: Na dovolenou jsme jeli nejprve 50km rychlostí 10 km/h a pak 200 km rychlostí 100 km/h. Jaká byla naše průměrná rychlost? Z fyziky víme v = s/t. Tedy:

Harmonický průměr ALE POZOR !!! Příklad 2: Na dovolenou jsme jeli nejprve 5 hodin rychlostí 10 km/h a pak 2 hodiny rychlostí 100 km/h. Jaká byla naše průměrná rychlost? Z fyziky víme v = s/t. Tedy:

Míry variability Variační rozpětí Kvartilové rozpětí Rozptyl – čtvercová míra variability (proměnlivosti) dat může porovnávat variabilitu souborů, v nichž je veličina zaznamenána v různých měrných jednotkách – např. platy u nás v Kč versus platy v Německu v Euro), či je na jiné úrovni (poloze) Směrodatná odchylka (stejné jednotky jako veličina) Relativní mírou variability je variační koeficient