Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: 19.2.2013, ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Advertisements

Přemyslovští králové a jejich doba
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_571_Dědičný královský titul AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková.
Téma: Dějiny s osobnostmi
Cyril a Metoděj r Cyril a Metoděj r
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_402_KAREL IV. Téma: ČECHY ZA VLÁDY KARLA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Václav IV. Lucemburkové. Václav IV. Lucemburkové.
Poslední Přemyslovci  Materiál je určen pro žáky 4.ročníku ZŠ.  Je zaměřen na osobnost Václava II. A Václava III.  Děti se formou videí „Dějiny udatného.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_568_Václav a Boleslav AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK,
o králi Přemyslu Otakaru II.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_359_Bohuslav Martinů AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
VY_32_INOVACE_465_PRVNÍ_HABSBURKOVÉ_NA_ČESKÉM_TRŮNĚ
České země v době Přemyslovců 4. ročník
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Naši slavní předkové.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Monika Jáglová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4B_09_Česká.
Ochrana přírody Autor: Mgr. Jana Bieliková Datum: , ročník: 8. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Anotace: Výukový materiál se zaměřuje.
OPAKOVÁNÍ UČIVA 7.ROČNÍKU Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_171_O klášterech TÉMA: STŘEDOVĚK.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Mízní soustava člověka
Poznáváme živočichy lesa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Za vlády přemyslovských králů 1
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Autor: Mgr. Irena Rutarová
Člověk a společnost, Dějepis
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
1) Znáte děj této divadelní hry. Stručně ho převyprávějte
Přemyslovci - opakování
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola Netvořice
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Přehled významných panovníků
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
STÁTNÍ SVÁTEK DEN VYMEZENÝ ZÁKONEM.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_DĚJEPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Státní symboly státní znak velký a malý státní vlajka státní hymna
Transkript prezentace:

Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Anotace: Výukový materiál slouží ke shrnutí učiva o středověku v Čechách prostřednictvím hádanek osobnostostí formou prezentace. Prohlášení: Prohlašuji, že výukový materiál je mým původním autorským dílem, které jsem vypracovala samostatně a použila jen uvedených pramenů a literatury, které v práci řádně cituji. Výukový materiál je v souladu se ŠVP školy.

KDO JSEM ? Žil jsem v 7.století, byl jsem franckým kupcem. Stál jsem v čele předstátního útvaru, který poprvé sjednotil západní Slovany. S nimi jsem porazil Franky.

KDO JSEM ? Pocházím ze Soluně. Na žádost knížete Rastislava jsem byl spolu se svým starším bratrem vyslán na Velkou Moravu, abych zde šířil křesťanskou víru v jazyce srozumitelném místním lidem. Na konci života jsem vstoupil do kláštera v Římě a změnil si jméno.

KDO JSEM ? Jsem nejstarší syn knížete Vratislava I. a patron české země. Nikdy jsem nechtěl válčit a vždy jsem usiloval o mír v zemi. Byl jsem zavražděn na popud svého bratra Boleslava I.

KDO JSEM ? Vládl jsem v l a moje koruna byla dědičně odkázána potomkům podle Zlaté buly sicilské, vydané v r.1212.

KDO JSEM ? Jsem dcera krále Přemysla Otakara I. Žila jsem ve 13.stol. Byla jsem zakladatelkou a první abatyší kláštera sv. Františka. Svůj život jsem zasvětila církvi. V r.1989 jsem byla prohlášena za svatou.

KDO JSEM ? Jsem český král a římský císař. Žil jsem ve 14.stol. Založil jsem v r.1348 v Praze univerzitu, také Nové Město pražské a poblíž Prahy jsem měl hrad s jedinečnou uměleckou výzdobou, kde měly být uloženy nové korunovační klenoty. V době mé vlády česká země vzkvétala, a snad právě proto mi říkali „otec vlasti“.

KDO JSEM ? Jsem náboženský reformátor. Zasloužil jsem se i o reformu na univerzitě a o úpravy pravopisu. Pocházím z Čech. Bohužel mě upálili v Kostnici.

Výukový materiál je mým autorským dílem, při tvorbě byly použity následující zdroje: Sámo. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Cyril. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Sv.Václav. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Zlatá bula sicilská. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Sv.Anežka. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Karel IV. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: fragment.jpg Jan Hus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: _Jan_Hus_souzen_na_snemu_Kostnickem_r._1415.jpg