Multikulturní poradenství. Pomoc učitelům Ideologie multikulturalismu, interkulturalismu, inkluzivního vzdělávání Organizace na pomoc ve vzdělávání MŠMT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
PRIORITNÍ PROJEKTY LIBERECKÉHO KRAJE V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ PRO OBDOBÍ 2014+
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Společenská změna. „Panta rei“ (vše plyne) Herakleitos.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Asistent pedagoga jako nástroj pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Lucie Macků.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
Rozhodování. Podle typu rozhodovacího problému  za jistoty  za rizika (nejistoty)  za neurčitosti Kdo bude řešit  Skupina  Jednotlivec.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Individuálně, ale společně a jinak
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
Informační a poradenské centrum ZČU
Návraty žen do práce očima zaměstnavatelů
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Doprovázení jako základní postoj služby ve věznici
Institucionální cesta podpory
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Problémy a specifika pedagogiky
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
GENDER.
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Dětský klub Malý drak.
Specifika výuky češtiny jako druhého/cizího jazyka pro děti a mládež
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Organizační struktura
Andragogika Vzdělávání.
Pedagogika školního sportu
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Školní poradenské pracoviště
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami
Digitální gramotnost Informatické myšlení
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Výběrové řízení z hlediska právního a psychologického
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Předcházející pedagogická praxe a nadějná současnost
Výchova v rodině k zodpovědnému rodičovství
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
ZŠ KRNOV, Janáčkovo náměstí 17
Život bez střeva , Praha.
Profesionalizace sociální práce v ČR
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Střední škola obchodně technická s. r. o.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Transkript prezentace:

Multikulturní poradenství

Pomoc učitelům Ideologie multikulturalismu, interkulturalismu, inkluzivního vzdělávání Organizace na pomoc ve vzdělávání MŠMT dotační tituly SIM + CPIV (centra podpory inkluzivního vzdělávání) Neziskové organizace Formy: doučování, lektorování, volnočasové aktivity edukační materiály, (etnob u s si n e s),

Nedostatky (Svoboda 2010) Učitelé neidentifikují kořeny potíží Malá míra informovanosti Nepochopení dalších problémů menšin (Nezájem o školu?) Etnizace a mýtizace problémů Tlak na segregaci + být mezi svými je lepší Absence systémové podpory – únik ke krátkodobě efektivním strategiím – rezignace Rizikové chování = důsledek výchovy v rodině, škola nenese zodpovědnost Rezignace na individuální plány Nepracuje se se třídou jako sociální skupinou Škola neselhává

Pedagogické ideologie Hájková, Vanda, Strnadová, Iva. Inkluzivní vzdělávání, Grada: Praha 2010 s.42 – idea výkonově vyrovnaných tříd (věk) je třeba zvládat (fiktivní průměr) v české škole v přístupu učitelů nalézáme Koncepty modelů separačního (založený na asimilačním a segregačním pojetí) (Romové - odmítají, USA – neosvědčilo se) Koncepty modelu přizpůsobení ( asimilační a ignorující, popř. pozitivně diskriminující) (USA desegregace – neosvěčilo se) Inkluzivní model = budoucnost, zahrnující různorodost – akceptace různosti a odmítání toho, že rozdílnost bude překonána selekcí a asimilací

Typy vzdělávacích systémů Segregační - oddělení vzdělávaných dětí dle klíče: sociální postavení x etnická příslušnost x náboženství, pohlaví – reprodukce sociálního systému (i v demo zemích jako pozůstatky) Integrační – škola pro běžné děti x děti které se významným způsobem odlišují od normy ( rozumové nadání, kulturní a sociální zvyklosti, rodinné uspřádání (děti z DD), mohou být za mimořádných podmínek integrovány Inkluzivní – hlavní vzdělávací proud pro všechny, nezávisle na jejich speciálních potřebách = podstata lidské diverzity nepozoruje děti skrze specializované profese – učitel jeho role inegrační a aktivní spolupráce s ostatními odborníky Situace ČR – míšení prosegregačních, prointegračních a proinkluzivních strategií – problém zejména ve vztahu k romským dětem (Evropský soud x praxe = negramotnost ano či ne) (Nikolai 2010)

Strategie přístupu k heterogenitě Zvládání heterogenity a společenské přístupy na úrovni přístupu k jedinci: 1.Segregativní – akcent na odlišnost, oddělené vzdělávání 2.Asimilační – odlišnost ignorována, korigována terapií a rehabilitací s cílem splynout 3.Integrační – odlišnost akceptována soužití odlišných vítáno nezbytné za podmínky vyrovnání příležitostí těm, kteří jsou odlišností znevýhodněni 4.Inkluzivní – různorodost přínosná pro celou společnost (Hájková, Strnadová 2010) – jako je společnost to zažít již v hlavním proudu vzdělání

Řešení dle Ogbu uznání různých druhů menšin a na ně vázaných kulturních odlišností, k aktivitě učitele a obecně lidi zapojené do tvorby vzdělávacích programů. Aktivně komunitu nedobrovolné menšiny, 1.„učit děti oddělovat postoje a chování, které vedou k akademickému úspěchu od těch, které vedou ke ztrátě etnické identity a kultury nebo jazyka 2.„její členové uznávají akademický úspěch a cení si ho“ (46) 3.„učit děti uznat a přijmout odpovědnost za jejich školní přizpůsobení a akademický výkon“ 4.„ střední třída z nedobrovolné menšiny potřebuje přehodnotit a změnit svou roli vůči komunitě. – propast mezi střední a nižší třídou Střední třída z nedobrovolné menšiny musí vůči mládeži z menšiny přehodnotit svou roli. – přijmout závazek Chybí vzory

Poradenské služby a)Segregační – změřit výkon a poslat do typu školy b)Integrace – identifikace normy a odlišení subnormální populace (vyhledávání možných subnormálních jedinců a doporučení podmínek pro jejich integraci c)Inkluzivní – diagnostika do pozadí. a)Práce s kolektivem b)Multidicsiplinární diagnostika pro navržení vhodné ped. I psychologické intervence SIM + CPIV (centra podpory inkluzivního vzdělávání) = v duchu inkluzivního vzdělávání zkompetentňovat učitele

Východiska pro současnost Kulturní psychologie x sociokulturní psychologie Nehledat podstatu v odlišnosti kulturně ohraničených skupin (KP) X ale zaměřit se na otázku procesů v multikulti společnosti, procesy dynamiky kulturní změny.

Nikolai (2010) „Bez akceptace segregačních, integračních nebo inkluzivních mechanismů ze strany školských poradenských zařízení nemůže vzdělávací systém fungovat.“ Spoluodpovědnostza stav a podobu vzdělávacího systému

Důvody (požadavky) inkluzivního vzdělávání Důvody humánní - úcta k lidem Právní - respektování práv minorit Pragmatické - rozšiřujeme naše poznání a osobnost (Bendl 2003)

Multikulturní kompetence (MKP – Sue a kol. 1992) I.Uvědomění si vlastních předpokladů Názory a postoje : 1.vědomí vl. kult. dědictví a hodnot+respekt k jinak. 2.Vědomí, že kult. zázemí ovlivňuje psych. Procesy 3.Schopnost rozpoznat limity svých kompetencí 4.Nemají potíže s odlišnostmi mezi sebou a jinými na základě víry, kultury a etnicity Znalosti: 1.Specifické znalosti o svém rasovém a etnickém dědictví a jak to ovlivňuje jejich perspektivu o normalitě 2.Jak útlak, diskriminace ovlivňuje je osobně a jejich práci 3.Vědí o svém vlivu na druhé 4.Vědí o komunikačních stylech druhých Dovednosti: 1.Hledání zkušeností 2.Snaha o sebereflexi v rovině rasové a etnické

Multikulturní kompetence II. Porozumění světovému názoru Názory a postoje : 1.Nepředsudečné porovnání vl. názorů s názory klienta 2.Vědomost o svých stereotypech a předsudcích vůči menšinám Znalosti: 1.Informace o skupině, se kterou pracují 2.Jak rasa a minorita utvářejí osobnost a její volby 3.Znalost sociopolitického kontextu Dovednosti: 1.Znalost relevantních výzkumů 2.Obohacovat mezikulturní dovednosti 3.Zájem o jedince z menšin i mimo poradenské situace

Multikulturní kompetence III. Rozvoj intervenčních strategií a technik Názory a postoje : 1.Respekt vůči přesvědčení a hodnotám v rovině tělesného a duševního fungování 2.Respekt vůči domorodým praktikám a jejich pomáhacímu systému 3.Bilingválnost přínosem Znalosti: 1.Osvěčenost pomáhacích praktik 2.Vědomost o institucionálních bariérách 3.Interpretace výsledků a rad v kontextu kulturních a jazykových charakteristik 4.Znalost sociálních struktur menšiny 5.Znalost diskriminačních praktik Dovednosti: 1.Škála komunikačních praktik 2.Rozlišení problému předsudek x problém klienta 3.Spolupráce s tradičními autoritami 4.Jazyk klienta 5.Vědomí kulturního omezení testů 6.Na odstranění předsudků – výcviky 7.Odpovědnost za vzdělání klienta

Stačí IZ na problémy vzdělávání? Škola místo sociální mobility x místo reprodukce sociální nerovnosti Rovné podmínky všem x individuální vzdělávací plán s ohledem na možnosti a potencionality – zažít úspěch a úctu Přísně hierarchizovaný svět ekonomického trhu x komunitní představa společnosti = výchova pro nerovnost či výchova k sociální rovnosti?

Multukulturní poradenství V každodenních kontaktech vznikají významy idividuálních a kolektivních významů diverzity a jinakosti (Multikulti poradenství 188)