CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Baroko.
Advertisements

Baroko.
Barokní umění.
Baroko a rokoko Věk nové zbožnosti.
Barokní architektura v českých zemích
1/ Barokní architektura
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Období raného novověku je vymezeno obdobím mezi 15. a 17. stoletím Objevení Ameriky - Kolumbus - Bahamy Změny politické (proměny absolutismu), společenské.
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti.... intelektuální hnutí, životní postoj a filozofický směr 18. století, kdy se v Evropě rozšířily racionální,
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Opakování, shrnutí Sochařství a architektura v českých zemích v období baroka Materiál je zpracován v rámci.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis -. Barokní malířství,
Barokní kultura Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3611_Barokní_kultura Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
VÝTVARNÉ UMĚNÍ Sochařství vnitřní výzdoba kostelů zámecké a palácové interiéry venkovní schodiště sochy v zahradách, na mostech atd. většinou byl ztvárněný.
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
UNESCO UNESCO je Organizace pro výchovu, vědu a kulturu založená při OSN v roce 1946 v roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Gotický sloh TÉMA SADY: Vlastivěda.
16. století – polovina 18. století. Dějepis – Kultura v dějinách Šablona : III/2 Pořadové číslo: 1.4 Baroko Autor: Mgr. Soňa Blažková Škola : ZŠ Choltice.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_31_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Italská renesance.
Co je renesance? Co znamená slovo renesance? Kde se zrodilo? Do jakého období spadá? Slovo pochází z italštiny a znamená „znovuzrození“ „obnovení“ Kolébkou.
Baroko Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola Městec Králové
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Druh učebního materiálu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola Čelákovice
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/06
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_06
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název školy: Zš a MŠ Březno
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
HRADČANY třetí pražské město založené kolem Hradčanského náměstí
Středověká literatura
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_02_Život v baroku
ŠABLONA III/2 Baroko u nás
Klasicismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Baroko Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _8.ročník_01
BAROKO sochařství, malířství, literatura
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Svitavské památky – sochařství
VM byl ověřen v 8.B Název školy:
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická
Renesance.
Transkript prezentace:

CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk BAROKO ROKOKO CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk

SPOLEČENSKO-HISTORICKÁ SITUACE od pol. 16. stol. do počátku 18. stol. změny a válečné konflikty v důsledku šíření reformačních myšlenek – rozpory mezi katolíky a protestanty obnoveno inkviziční soudnictví, založen jezuitský řád, upevněna autorita katolické církve období válek a nejistot – třicetiletá válka (původně nábožensko - politický konflikt uvnitř Svaté říše římské a Habsburského impéria, který se rozrostl v celoevropskou válku velmocí), války mezi evropskými křesťany (reprezentovanými zejména Habsburky a Benátkami) a Osmanskou říši (v poslední čtvrtině 16. století byla její expanze v evropském prostoru zastavena), anglicko - holandské války (střet dvou námořních velmocí o jejich místo na slunci a pravidla námořního obchodu), anglická občanská válka životní nejistoty – víra v Boha jako útěcha zrod absolutistických monarchií kolonizace amerického území vzestup Holandska a Anglie

BAROKO z portugalštiny barocco = velká perla nepravidelného tvaru umělecko - kulturní směr, který vládl v Evropě v 17. a 18. století proniklo do všech uměleckých a životních projevů (architektura, výtvarné umění, literatura, divadlo, hudba) - poslední univerzální a jednotný umělecký styl celé Evropy většina tvůrčích podnětů vyšla z Itálie, následovalo Německo, Rakousko, Francie a Nizozemí protipól racionální renesance (proti renesanční dokonalosti) silná náboženská citovost a obřadnost smrt = cesta k nadpozemskému ráji

ZNAKY BAROKA nedůvěra v rozum, absolutizace víry odvrat od přírody, zaměření k vlastnímu nitru, převaha náboženských témat mysticismus, tajemnost, duchovnost citovost, rozšíření mariánského kultu monumentálnost, dynamika - snaha ohromit člověka, okázalá nádhera dramatičnost – zásada kontrastu (obraz rozporů doby) naturalistická konkrétnost významně se uplatňuje ornamentální štukatura dává přednost asymetrickým formám, vyklenutým a vydutým zaoblením, výrazným prvkem je pohyb - barokní stavbu, sochu nebo kašnu je nutné vnímat v pohybu - obcházet ideálem je ovál či elipsa

BAROKNÍ UMĚNÍ

BAROKNÍ UMĚNÍ

BAROKNÍ UMĚNÍ

BAROKNÍ ARCHITEKTURA osovost (souměrnost) oblé linie (křivky, oblouky, kopule) půdorysem staveb byla elipsa nebo průniky elips (nekonečno) vlnění – dojem pohybu fresky, bohaté štukatury, světelné kontrasty drahé materiály: zlato, vzácná dřeva, barevné mramory z materiálů se na stavbu budov používaly především cihly a malta převaha církevních staveb (kostely, chrámy) - stěny, kupole a stropy pokrývaly malby znázorňující nebe s postavami světců nebo mytologických postav kostely měly působit jako obraz nebe přenesený na zem, paláce a zámky reprezentovaly bohatství a moc měšťanské domy (štíty) mariánské morové sloupy Gian Lorenzo Bernini, Francesco Borromini, Guarino Guarini, Johann Bernhard Fischer von Erlach, Johann Lukas von Hildebrandt, Balthasar Neumann, rodina Dientzenhoferů (otec Kryštof a syn Kilián Ignác), Jan Blažej Santini - Aichel, Carlo Lurago, Giovanni Battista Alliprandi, František Maxmilián Kaňka, Jean Baptiste Mathey Valdštejnský palác v Praze, Svatá Hora u Příbrami, zámeček Humprecht, zámek v Mikulově, Arcibiskupský zámek v Kroměříži, Trojský zámek, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele v Sedlci u Kutné Hory, chrám sv. Mikuláše v Praze, zámek Vranov nad Dyjí, morový sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci

BAROKNÍ MALÍŘSTVÍ, SOCHAŘSTVÍ, HUDBA a LITERATURA šerosvit malíři Caravaggio, Diego Velázquez, Peter Paul Rubens, Rembrandt van Rijn, Karel Škréta, Petr Brandl, Václav Vavřinec Reiner základním znakem barokního sochařství jsou rozevláté šaty dramatický pohyb, patos na mostech se objevuje socha nového patrona Jana Nepomuckého Matyáš Bernard Braun, Ferdinand Maxmilián Brokoff fuga, opera, varhanní hra Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Händel, Claudio Monteverdi, Adam Michna z Otradovic, Pavel Josef Vejvanovský, Jan Dismas Zelenka, Bohuslav Matěj Černohorský, Šimon Brixi aktualizace typických středověkých žánrů: legenda, duchovní píseň, epos, traktát nebo reflexivní lyrika využívá obraznosti a alegorie symbolů

ROKOKO z francouzštiny rocaille = mušlička, lastura umělecký sloh, který představoval další vývoj baroka poč. 18. století ve Francii, vrchol za vlády Ludvíka XV. dekorativní styl: stěny a klenby světských i sakrálních staveb jsou pokryty lehkými, elegantními ornamenty, rokajemi, ve štuku a zlatě, ve formě fresek a motivů popínavých rostlin zdobnost, přeumělkovanost, zjemnění baroka rozvinulo jemnou hru světla a stínu až k citově sentimentální lyričnosti hravost, galantnost, intimita, niternost prožitku drobné, půvabné tvary, zvlněné linie, asymetrické mušlovité ornamenty parková architektura zámků - celá příroda vyjadřuje dobovou představu ráje, lepšího, přírodního, a proto přirozeného světa plného harmonie nábytek se vyznačoval zvlněným povrchem, štíhlými a prohnutými nožkami výtvarný styl se inspiroval čínským a japonským uměním používá se mosaz, cín, želvovina, intarzie s motivy květin zámek Nové Hrady u Skutče, Arcibiskupský palác v Praze, zámek Dobříš

ROKOKO

ZDROJE http://www.zamecekmikulov.cz/d89-lednicko-valticky-areal-html.html http://www.zdarns.cz/o-meste/zelena-hora.asp http://archiv.radio.cz/vanoce/mikulas.html http://www.turistik.cz/cz/kraje/stredocesky-kraj/okres-praha-vychod/kategorie/historie-a-umeni/duchovni-pamatky/ http://www.ingema.net/in2001/clanek.php?id=225 http://cas.bethel.edu/dept/ges/cwc/barart http://www.infoslany.cz/cs/modul/web/turisticke-cile/?filter=active&f_type=4&pg=4 http://www.karluvmost.cz/l_12.html http://www.antiquestore.cz/21-socha-barokni-putto-andel.html http://www.artsz.org/rococo-in-architecture/ http://www.novinky.cz/cestovani/143169-kralovske-vylety-na-ceske-zamky.html http://www.tyden.cz/rubriky/relax/cestovani/unesco-vita-stepanka/poklady-unesco-bavorske-rokoko-uprostred-luk_61766.html http://www.svet-bydleni.cz/bydleni-1/historicky-nabytek-jaky-styl-vybrat.aspx http://cz.prague-stay.com/lifestyle/kategorie/36-prazska-architektura/41-rokoko/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Baroko https://cs.wikipedia.org/wiki/Barokn%C3%AD_architektura_v_%C4%8Cesku https://cs.wikipedia.org/wiki/17._stolet%C3%AD https://cs.wikipedia.org/wiki/Barokn%C3%AD_architektura https://cs.wikipedia.org/wiki/Barokn%C3%AD_hudba https://cs.wikipedia.org/wiki/Barokn%C3%AD_literatura https://cs.wikipedia.org/wiki/Rokoko