Vývojový tým UIS OKV UIKT Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně RNDr. Ing. Milan Šorm.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
Advertisements

Informační systémy podnikové systémy CRM
Audit IT procesů ve FNOL
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
SAP Ing. Jiří Šilhán.
SLDK Zvolen, 12. září 2007 Boj s plagiáty Milan Šorm
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
8. dubna 2013ISSS - Portál interních identit, Z. Motl1 Portál interních identit jako nadstavba identity managementu Mgr. Boleslav Bobčík, T-Systems Czech.
Strana 1 © Vema, a. s., 7. dubna 2015 Intranetová řešení v PIS DS -Personalis 2005.
Stipendijní informační portál - Informační Strategie.
Zkušenosti s distančními formami výuky na Slezské univerzitě
R VY a Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Prezentace studijních oborů 2013.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Školní informační systémy
Internetový portál Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Realizační tým ICZ duben 2005
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Inspirační databanka pro podporu strategického řízení rozvoje lidských zdrojů v krajích Národní vzdělávací fond, o.p.s. M. Mandíková, Z. Palán, I. Sládková,
ASP a.s. ASP a.s. ASP a.s. je mezinárodní softwarová společnost zaměřená na komplexní implementaci a maintenance FM systémů společností a institucí. 
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
SOA = Architektura orientovaná na služby
Portál hlavního města Prahy Ivan Seyček Jitka Pankrácová Magistrát hl
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Úvod Proč studovat informatiku?
Sales & Consulting IGS, Czech Republic © 2005 IBM Corporation Optimalizace a sdílení informací ve státní správě Pavel Hrdlička.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Protálová řešení Příklady reálných nasazení Tomáš Kutěj System Engineer Microsoft.
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
ECM – Enterprise Content Management
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II - IS nové generace Michal Varga.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
1 Martin Vojnar Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní SNK v Martine, 7. listopadu 2011.
Pro podporu začlenění České republiky do EU Microsoft s.r.o. „Informatická podpora procesů vzdělávání “
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Ekonomický IS SAP na MENDELU Seznámení s ekonomickým informačním systémem SAP a jeho praktické nasazení na MENDELU RNDr. Jana Gotthardová.
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Univerzitní informační systém Milan Šorm.
Znalostní a vzdělávací databáze pro energetiku Praha, Květen 2009 INERGO, a.s. Praha CDFE, o.p.s. Praha INERGO výukový server.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Univerzitní informační systém VIII., Karlov 2009 Fulltextové vyhledávání v UIS Miroslav Prachař.
Vývojový tým UIS OKV UIKT Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně RNDr. Ing. Milan Šorm.
UIS pro uživatelů Milan Šorm. 20. října 2006UIS pro uživatelů2 Obsah prezentace Struktura informačního systému UIS na MZLU v Brně Srovnání.
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Portlety, navigace a personalizace UIS Milan Šorm.
Konference Informatika XVI./2005, Svratka Studijní systém z pohledu systémového integrátora Ing. Jitka Šedá
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Manažerská nadstavba IS Milan Šorm.
as4u advanced system for you
Univerzitní informační systém podpora hlavní činnosti univerzity
Úvodní slovo o sekci SJS
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Nástroje podpory uživatelů
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Integrace IS na datové vrstvě
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Vědeckovýzkumný informační systém
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Identity management v UIS
PRŮBĚH DOKUMENTACE UNIVERZITNÍHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU MZLU V BRNĚ
Prezentace univerzitního informačního systému
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
GaP a správa úvazků.
Informační systémy podnikové systémy CRM
Transkript prezentace:

Vývojový tým UIS OKV UIKT Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně RNDr. Ing. Milan Šorm

 Portál jako nástroj integrace univerzitního IS a dalších služeb vysoké školy  Základní otázka – co je to portál  webová aplikace, která nabízí personalizaci, jednotné přihlašování a agregaci obsahu z různých zdrojů na prezentační úrovni IS  místo, které slouží jako vstupní bod pro přístup k ostatním službám webových IS  brána k webovým službám, která se přizpůsobuje vašim individuálním potřebám

 Jaké nároky klademe na portál  intuitivní používání  jednotnost ovládání a obsahu  integrace IS, služeb a statického obsahu  personalizace rozhraní a obsahu  single sign on  snadná rozšiřitelnost  komplexní vyhledávání  sledování změn

 Jaké portály můžeme dnes nalézt na českých a slovenských univerzitách?  CMS systémy nebo redakční systémy jako portál statických informací (web univerzity)  informační systém hlavní činnosti (studijní a vědeckovýzkumný informační systém)  webové aplikace (knihovna, stravování, či souborový přístup přes web)  záložkový systém typu „zajímavé odkazy“  experimentální nasazení frameworků

 Jaké služby od portálu ale univerzitní veřejnost očekává?  neinvazní charakter  jedno jediné místo pro všechny druhy potřebných informací – tedy jen JEDEN portál  možnost změnit údaje podle své role na univerzitě přímo na portálu  100% propojení portálu na ostatní ICT univerzity (portál není nadstavba, ale součást)  sledování změn (typicky na , mobil)

 Konkrétní integrované služby  informační servis  webové stránky univerzity  časopisy, aktuality, konference  orientační aplikace (lidé, pracoviště, pasportizace)  osobní management  pošta, kontakty, plánování času, osobní todo  projektový management (groupware, workflow)  dokumentový server (CMS), překladové služby  zpřístupnění osobních dat

 Konkrétní integrované služby  studijně administrativní systém  podpora SZŘ na všech úrovních a stupních  CRP systém (uchazeč až absolvent)  „umožní realizaci individuálně zaměřeného ECTS kompatibilního studijního systému univerzity“  e-learningový informační systém  podpora vlastního pedagogického procesu  „rozšíří možnosti vlastního procesu na úrovni podpůrné (prezenční až kombinované) či realizační (kombinované až distanční studium)“

 Konkrétní integrované služby  vědeckovýzkumný administrativní systém  podpora interní evaluace a reakreditace  CRP systém (studenti DSP až profesoři)  „umožní organizovat VV práci a zavést srovnatelné míry mezi zaměstnanci“  e-science informační systém  „smyslem je zpřístupnit VV infrastrukturu univerzity potenciálním uživatelům“  např. zpřístupnění výpočetních kapacit, gridů, simulátorů, ale také rešerše a záložkové portály

 Konkrétní integrované služby  ekonomické IS a systémy řízení  B2E nástroj pro zpřístupnění informací zaměstnancům, zejména workflow podnikových procesů (ERP systémy)  řídící a ekonomické informace pro klíčové pracovníky univerzity (to je ovšem i řešitel grantu)  B2B nástroje pro spolupráci s partnery univerzity  knihovní služby nezahrnuté do hlavní činnosti  katalogy, vyhledávání se zpětnou vazbou  rešerše nad rámec e-science (pro e-learning…)

 Konkrétní integrované služby  provozní systémy  stravování  inventarizace  přístupové systémy (kontrola vstupů)  management počítačové sítě  personalizace pracoviště  další z řady B2E systémů  vyhledávací služby  centrální podpora (helpdesk)

 Jak na to?  izolované aplikace zapojené do www stránek univerzity jsou pouze mezikrok  ani komplexní portálový framework není řešením, je pouze cestou  není možné vytvořit si vše vlastním vývojem  řešení je v naprosté ruční integraci  kvalitní framework může ušetřit část ruční práce, ale nemůže ji zcela nahradit

 Integrace na třech vrstvách  datová integrace  jediný centrální datový sklad (nereálné)  duplikace dat systémem datových pump  online datové pumpy (pohledy, Orákulum)  aplikační integrace  tvrdý oříšek, vyžaduje nákup jednotných systémů  definice standardů (požadavků) aplikační logiky  prezentační integrace  úkol portálového frameworku  personalizace by měla zajistit jednotné ovládání

 Case study na Mendelově univerzitě v Brně  situace 1999  izolované aplikace mimo webové prostředí  ručně tvořené statické webové stránky  žádná standardizace požadavků na nové nákupy  I. etapa 2000–2001  pilotní webové aplikace (studijní administrativa, některé aplikace osobního managementu, CMS)  ověření technologií, první definice požadavků na nové aplikace a informační systémy  nehledají se dosud cesty k integraci

 Case study na Mendelově univerzitě v Brně  II. etapa  vývoj Univerzitního informačního systému  standardní framework pro vlastní vývoj  studijní administrativa, e-learning, osobní management, CMS, provozní systémy  datová integrace na bázi datových pump  snaha o standardizaci aplikační logiky a prezentačního API při nákupu nových systémů  masivní školení uživatelů v oblasti ICT gramotnosti a užívání budovaných systémů

 Case study na Mendelově univerzitě v Brně  III. etapa  prudký rozvoj webových IS vlastním vývojem  kompletní studijně administrativní a e-learningový informační systém, postupně dobudováván VVIS  důraz na osobní management a informační servis  snaha o transparentní integraci portálu na technické zázemí (provozní systémy)  propojení statických prezentací na UIS  postupné odbourávání starých aplikací  zklamání SAP směrem k portálům a využití v UIS

 Case study na Mendelově univerzitě v Brně  IV. etapa (budoucnost)  další rozvoj vlastního vývoje  nové směry: e-science a vícestupňové B2E systémy (nadstavba SAP pro prezentaci informací, workflow systémy)  snaha o zpětnou standardizaci vlastního vývoje (refaktorizace systému oprávnění, dvojjazyčnost, zvyšování funkčnosti znovupoužitelností a novým stupněm integrace)  hledání nových frameworků

 Case study na Mendelově univerzitě v Brně  datová integrace  systém datových pump je nepružný  de facto dochází k zrcadlení podstatných informací do centrálního datového skladu  již dva roky je navržen nový koncept využívající ORB server pro online propojení na datové úrovni  projekt Orákulum představen na UNINFOS 2003 v Nitře, stále nedokončeno pro nedostatek času  bez datové integrace nevzniká jednotný dojem (zpoždění dat, nemožnost okamžité agregace)  kompetenční spory

 Case study na Mendelově univerzitě v Brně  aplikační integrace  existují typová řešení pro jednotlivé druhy aplikací  chování je dáno použitým frameworkem  vlastní framework na bázi open-source (Linux, Apache, Perl, TeX) a kvalitní databáze (Oracle)  framework stále zdokonalován, zvyšuje rychlost vývoje nových aplikací a snižuje požadavky na školení díky standardizaci aplikační logiky  kolem cizích aplikací je postupně budována obálka překrývající jejich funkce (intuitivnost)  podpora SSO nezbytná (síť LDAP serverů)

 Case study na Mendelově univerzitě v Brně  prezentační integrace  jednotné prezentační jádro s podporou personalizačních prvků (variantní designy, adaptabilní chování aplikací, navigační systém…)  užití technologie sémantického webu podporuje stejné look-and-feel statických i dynamických prezentací  od r připravujeme nové prezentační jádro Roke (snaha o dosažení funkcí moderních fw)  backportování funkcí do stávajícího jádra UIS (nedostatek času nedovolí reimplementaci UIS)

 Case study na Mendelově univerzitě v Brně  technologická integrace  řada provozních systémů budována s ohledem na napojení na jednotný portál UIS  vyžaduje vývoj vlastního ovládacího software pro jednotlivé systémy (správa sítě, kontrola vstupů…)  investice univerzity do ICT je nutno přizpůsobit myšlence jednotné integrace  zpětný efekt v podobě snížení nákladů na provoz provozních systémů („technologie řídí UIS“) a snazší přijímání nových technologií ze strany univerzitní veřejnosti

 Rekapitulace  vytvořit univerzitní portál neznamená zakoupit framework od renomované firmy  integrovat informační systémy, aplikace, služby a statické informace není možné příliš automatizovat, jedná se o ruční proces  typové řešení dnes nemožné vzhledem k roztříštěnosti ICT a zejména IS škol (též otázka prestiže a dosavadní práce univerzit)  průmyslové portály neodráží univerzitní potřeby

 Nabídka  vzhledem k faktu, že MZLU v Brně se touto problematikou zabývá úspěšně již 6 let, dovolujeme si ostatním univerzitám v ČR i SR nabídnout spolupráci na úrovni  sdílení know-how  společné projekty v oblasti portálů a IS  outsourcingu našich technologií na Vaší univerzitě  představíme libovolné naše řešení v našem školicím centru nebo přímo na Vaší univerzitě

 kontakt RNDr. Ing. Milan Šorm Oddělení koncepce a vývoje Ústav informačních a komunikačních technologií Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Zemědělská Brno   