F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 6.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem listopad 2011
Ing. Radek Pavela Měření hmotnosti.
MĚŘENÍ HMOTNOSTI TĚLESA
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina H m o t n o s t Creation IP&RK.
Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti
Název materiálu: HMOTNOST – výklad.
Měření hmotnosti tělesa
Měření hmotnosti.
Měření hmotnosti tělesa.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Měření hmotnosti.
Hmotnost Fyzikální veličina
Měření hmotnosti Fyzika Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření hmotnosti
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Hmotnost tělesa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkŠestý - prima Stručný.
FYZIKA Měření hmotnosti tělesa. Vypracoval: Lukáš Karlík.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Jméno autora: Mgr. Roman Holoubek Datum vytvoření:
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T LAK VZDUCHU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Měření hmotnosti těles K určování hmotnosti používáme různé druhy vah. K určování hmotnosti našeho těla používáme osobní váhy. Obr.1 – foto autor.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/10 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Vážení Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P ÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Elektrický proud II Ing. Jan Havel.
MĚŘENÍ HMOTNOSTI TĚLESA
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
MĚŘENÍ HMOTNOSTI Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
VY_32_INOVACE_
AUTOR: RNDr. Ivana Bělohradová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_F+Z_06
Hmotnost a její jednotka
Měření hmotnosti.
Hmotnosť 6.ročník.
HMOTNOST AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Základní škola, Jičín, Soudná 12
Transkript prezentace:

F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.07 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: říjen Ročník: 1. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhMěření fyzikálních veličin Materiál slouží k výkladu o fyzikální veličině – hmotnosti. V prezentaci Jsou představeny základní vlastnosti hmotnosti, jednotky, převody jednotek a druhy měřidel. Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami a příklady. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Hmotnost K zamyšlení – co je těžší – „kilo železa nebo kilo peří?“ [1] [2]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Hmotnost Fyzikální veličina, která charakterizuje tělesa Určuje míru setrvačných nebo gravitačních účinků Značka:m (z angl. Mass) Základní jednotka:1 kg (kilogram) Další jednotky:násobky a díly (g, dkg, mg, t) vedlejší jednotky (libra, unce..)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Násobky a díly jednotek hmotnosti 1 kg = 1000 g 1 kg = mg 1 kg = 0,001 t Další běžným dílem základní jednotky je 1 dkg: 1 dkg = 10 g = 0,01 kg mggkgt :1000 x1000

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Násobky a díly jednotek hmotnosti Odhadni jednotky hmotnosti: o Slon africký váží přibližně 6,5 …… o Sáček špaget má hmotnost 0,5…… o Jeden trojúhelníček síra vážil 17…… o Motorka váží 347…… o Peříčko má hmotnost cca 130…… o „Kup v obchodě rohlíky a 15…… šunky

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Opakování hmotnost Převeď následující jednotky: 21,5 g=kg = mg 1,11 kg=mg =t 0,05 g = mg = kg 0,9 g + 0,03 kg + 9 mg = mg 0,6 g + 72,8 g mg =g

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Měření hmotnosti Při vážení porovnáváme hmotnost měřeného tělesa s vzorem (etalonem). Vzor nazýváme závaží a může mít různé hodnoty Váhy jsou různého druhu: o Mechanické o Digitální [3] [4]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Rovnoramenné váhy Závěs misky Aretační kolečko Stavěcí šrouby Břit Jazýček Stupnice Olovnice Miska vah Základní deska

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Postup měření na rovnoramenných vahách 1.Váhy vyrovnáme do rovnovážné polohy pomocí olovnice a stavěcích šroubů 2.Na levou misku vah položíme měřené těleso a na pravou závaží, které odhadem odpovídá hmotnosti tělesa 3.Odaretujeme váhy a pozorujeme na kterou stranu se vychýlí jazýček vah 4.Zaaretujeme a přidáme/odebereme závaží podle potřeby 5.Opakujeme krok 3 a 4, dokud jazýček vah nezůstává v rovnovážné poloze 6.Sečteme hodnoty hmotnosti jednotlivých závaží  určíme hmotnost měřené hmotnosti

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Úloha k zamyšlení Mezi devíti na pohled shodnými koulemi je osm koulí naprosto stejné hmotnosti a jedna, která má hmotnost o trochu vyšší (rozdíl je tak malý, že se nedá posoudit v ruce) Vymysli postup, jak pomocí rovnoramenných vah určit odlišnou kouli  k dispozici ale máte pouze dvě vážení

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Druhy vah Deformační – deformace pružiny je úměrná hmotnosti zavěšeného tělesa [5]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Druhy vah Digitální - tenzometrické – deformace piezoelektrického krystalu generuje napětí  převod na hodnotu hmotnosti [6]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Druhy vah Digitální - tenzometrické – deformace piezoelektrického krystalu generuje napětí  převod na hodnotu hmotnosti

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Druhy vah Hmotnost můžeme orientačně určit na základě známé hustoty látky  hmotnost je přímo úměrná objemu:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Opakování hmotnost Napiš značku a jednotku hmotnosti a napiš alespoň tři měřidla pro měření hmotnosti: Co děláme, když aretujeme váhy a proč to děláme? Navrhni postup, jak určit hmotnost kapalného tělesa

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Opakování hmotnost Převeď následující jednotky: 4,5 g=kg = mg 4,25 kg=mg =t 0,08 g = mg = kg 0,4 g + 0,01 kg + 7 mg = mg 0,3 g + 64,5 g mg =g

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] FREITAS, Joao Estevao Andrade De. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] HAHNDORF, Tomi. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [3] NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [4] NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [5] NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [6] EL CARLOSS. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ŠUPÍK, Jan. Hmotnost - veličina neveličina? [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Není-li uvedeno jinak, jsou obrazové materiály dílem autora, vytvořené v open-source sw Inkscape, případně jde o fotografie pořízené autorem materiálu