Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie České republiky Datum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Povrch České republiky
Vodstvo ČR pro 4. ročník ZŠ
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Přirozené nádrže Umělé nádrže Podzemní vody Minerální vody Řeky
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Cíl Start Cíl Start.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VODSTVO ČR.
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
Opakování – přírodní poměry ČR
Vodstvo ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 – reky_CR
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Vodstvo Česka.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VODSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
Česká republika: Řeky Hospodářský zeměpis
Řeky, jezera, rybníky a přehradní nádrže
Řeky, jezera, rybníky a přehradní nádrže
Česká republika Vodstvo
Autor: Mgr. Alois Javůrek Doctrina ZŠ Liberec
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Řeka protékající Prahou
Klikni na správnou řeku nebo vodní nádrž
HYDROLOGIE Mgr. Iva Lulayová.
VODSTVO ČR Díky poloze můžeme ČR označit za „střechu Evropy“ – ČR prochází hlavní evropské rozvodí, které rozděluje řeku do tří úmoří (viz. obrázek)
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vodstvo ČR pro 4. ročník ZŠ
Vodstvo Řeky Jezera Rybníky Přehradní nádrže.
ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY K/41, M/01
Přirozené nádrže Umělé nádrže Podzemní vody Minerální vody Řeky
Klikni na správnou řeku nebo vodní nádrž
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_04_Česká republika – vodstvo.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_07 Název materiáluČeská vysočina.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření14.11.
Vodstvo České republiky
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření21.9.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření15.11.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_03_Vodstvo České republiky Téma: Vlastivěda - Česká.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření14.11.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření29.10.
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření13.11.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_625.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_03_ Vodstvo České republiky TEMA:Česká republika.
VY_32_INOVACE_Vac_III_03 Vodstvo ČR 1 Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Najdi na slepé mapě České republiky řeky podle zadání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Vodstvo ČR -Prezentace s výkladem
VODSTVO ČR Řeky na území Česka
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vodstvo České republiky
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
Opakování - přehrady
Člověk a jeho svět Vlastivěda Česká republika
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola, Hradec Králové
VY_32_INOVACE_VL4.08       Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: květen 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací.
Výukový materiál pro 8.ročník
Česká republika vodstvo.
Transkript prezentace:

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie České republiky Datum vytvoření Ročník2. Stručný obsah Vodstvo České republiky - Řeky Způsob využitígymnázium AutorMgr. Magdaléna Teplá KódVY_32_INOVACE_39_GTEP04

Zopakuj si pojmy: Povodí, rozvodí, úmoří, pramen, ústí, delta, průtok, plaveniny, splaveniny, meandry, říční síť, říční soustava, bifurkace, spád řeky, proudnice, říční niva Česká republika leží na hlavním evropském rozvodí. Je jím Králický Sněžník. Vody z našeho území odtékají do 3 moří: 63,3% plochy je odvodňováno do Severního moře 27,5% do Černého moře 9,2% do Baltského moře

Úmoří

Povodí

Vodní toky do 12. století měly toky přirozený režim poté – zásahy člověka (napřimování toků) dnes má pouze 10% vodních toků přirozený režim celková délka vodních toků v České republice: km

Nejdelší vodní toky na našem území Vltava 433 km Labe 357 km (celková délka:1165 km) Dyje 301 km Ohře 299 km Morava 258 km Berounka 239 km Sázava 219 km

Nejvýznamnější naše řeky Labe: celková délka toku 1165 km (12. nejdelší řeka Evropy). Pramení v Krkonoších na Labské louce ve výšce 1384 m n.m. na horním toku vodopády plocha povodí km 2 na našem území – 3 přehrady: Labská, Les Království, Střekov

Nejvýznamnější naše řeky Morava: pramení v celku Králický Sněžník ve výšce 1380 m n.m. Vlévá se do Dunaje v nadmořské výšce 136 m n.m. V úseku Litovelského Pomoraví hodně meandruje. Nemá žádné přehrady. Na dolním toku – zbudován Baťův kanál ( 56 km dlouhý umělý kanál, zprovozněn roku 1938). Byl zbudován kvůli dopravě lignitu z Ratíškovic do Otrokovic.

Nejvýznamnější naše řeky Vltava: - nejdelší tok na území ČR, plocha povodí km 2. Hlavní zdrojnice: Teplá a Studená Vltava. Teplá Vltava pramení na Šumavě pod Černou horou. ústí do Labe zleva u Mělníka řada vodních nádrží: Lipno I, II, Kořensko, Kamýk, Orlík, Slapy, Štěchovice, Vrané

Vodácky zajímavá část Vltavy

Slepá mapa

Ukaž pojmy ve slepé mapě Vltava, Morava, Ploučnice, Nové Mlýny, Orlík, Rožmberk, Lužnice, Ohře, Otava, Sázava, Mže, Nechranice, Slapy, Černé jezero, Orlice, Bečva, Radbuza, Otava, Berounka, Dyje, Svratka, Odra, Úpa, Jizera, Lipno

Úkol Vyhledej v textu české řeky. Háčky a čárky nemusejí nad hláskami být správně. Přihnala se veliká bouře. V tom Želivka opustila své koryto. Do vesnice se přihnal hladomor a vážné choroby. Za 5 dní děti volaly: „Už je tu jen kaluž, ni celý oceán!“ Vlak přivezl mosaz a vagón uhlí a hned se dařilo vesničanům lépe. Děti si vzaly na záda batoh, řemínky kolem pasu a vyrazily do školy. Paní učitelka jim vtloukala do hlavy: „ bů, pá a prc jsou citoslovce!“

Řešení Vyhledej v textu české řeky. Háčky a čárky nemusejí nad hláskami být správně. Přihnala se veliká bouře. V tom Želivka opustila své koryto. Do vesnice se přihnal hladomor a važné choroby. Za 5 dní děti volaly: „Už je tu jen kaluž, ni celý oceán!“ Vlak přivezl mosáz a vagón uhlí a hned se dařilo vesničanům lépe. Děti si vzaly na záda batoh, řemínky kolem pasu a vyrazily do školy. Paní učitelka jim vtloukala do hlavy: „ bú, pa a prc jsou citoslovce!“

Použité zdroje a literatura: Vlček (ed): Zeměpisný lexikon ČSR – Vodní toky nádrže. Praha: Academia, s. Dobrovolná, V.: Školní atlas světa, Praha: Kartografie Praha, s. Tomeš, J., Jelínek, R. a kol: Školní atlas – Dnešní svět, Praha: Terra, 1997, 93s. Demek, J. (ed): Zeměpisný lexikon ČSR – Hory a nížiny. Praha: Academia, s. Bradnová, H. a kol.: Geografický místopisný slovník, Praha: Academia, 1985, 924 s.