Spojené arabské emiráty (SAE) je stát na Středním východě, rozkládající se v jihozápadní Asii na východě Arabského poloostrova při pobřeží Perského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_20 Opakování Asie
Advertisements

Alexandria, perla Středomoří, je, jeden z nejdůležitějších egyptských přístavů, druhé největší město Egypta a hlavní město stejnojmenného guvernátu.
ASIE – OBYVATELSTVO A HOSPODÁŘSTVÍ
ASIE Jihozápadní Asie III2-Z7-II-01
Singapur.
Persie a muslimský svět
STŘEDNÍ VÝCHOD.
SEVERNÍ AFRIKA.
Dubai.
VY_32_INOVACE_4.1.GE2N.09/Mč Jihozápadní Asie.
JIHOZÁPADNÍ ASIE = „BLÍZKÝ VÝCHOD“
Jihozápadní Asie Přibližná mapa Jihozápadní Asie.
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
Rumunsko, Bulharsko 21. prosince 2005.
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
ASIE.
Jihozápadní Asie.
Islám, ropa, oblast napětí
Severní afrika Tunisko Libye Alžírsko Egypt Maroko Súdán
JIHOZÁPADNÍ ASIE.
Djidda - Jeddah je důležité město v Saúdské Arábii na pobřeží Rudého moře. Po Rijádu je to druhé největší město v zemi. Má 3,4 mil. obyvatel. Je považováno.
Islám, ropa, oblast napětí
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Mimoevropské regiony – Jihozápadní Asie3 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
Spojené Arabské Perla luxusu, skvelých pláží, teplého more a arabského sveta. Emirát y.
Rozšíření Islámu v dnešní době
Viet Nam.
Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C
Ohnisko napětí současného světa
Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
NIZOZEMÍ.
Asie Josef Hanzl 6.B.
ARABSKÝ POLOOSTROV Jiří Korec SEXTA 2008/2009. O Arabském poloostrově…  Křižovatka mezi Evropou a Asií  Rozloha: km²  Na JZ ohraničen Rudým.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_JIHOZÁPADNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Střední východ Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
MEŠITA SHEIKH ZAYED ABU DHABI Mešita Sheikh Zayed je stavba v Abu Dhabi, hlavním městě Spojených arabských emirátů. Je to jedna z největších takových.
VY_32_INOVACE_ Jihozápadní Asie – 2. část Blanka Škantová Zeměpis listopad ročník Prezentace je určena pro představení JZ Asie, zemědělství.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Jihozápadní Asie ropa islám Izrael.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Blízký východ, Zakavkazsko, Střední východ
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
BLÍZKÝ A STŘEDNÍ VÝCHOD
NORSKO SE ROZKLÁDÁ NA POLOOSTROVĚ
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
VY_32_INOVACE_Fi_I_19 Název Jihozápadní Asie
DUBAJ SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY
Mešita šejka Zayeda Abu dhabi.
VY_32_INOVACE_Z7. 19 ASIE Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_160_Evropská část Ruska
Základní škola, Hradec Králové
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 2
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Spojené arabské emiráty autor: Jakub Čentík
Spojené státy americké
  Hlavní město: Tripolis.  V zemi žije 6,5 mil. obyvatel  Jazyk: Arabština a Italština  Přibližně 95 % území je tvořeno Saharou.  Přibližně 97 %
Dělení Blízký východ Země Arabského poloostrova Mezopotámské státy.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Předmět: Zeměpis Ročník: 7. Tématický celek: Regiony světa – Asie
Dubaj Petr Ambrož 4.A.
Kuvajt
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Transkript prezentace:

Spojené arabské emiráty (SAE) je stát na Středním východě, rozkládající se v jihozápadní Asii na východě Arabského poloostrova při pobřeží Perského zálivu. Sousedí s Ománem a Saúdskou Arábií. Do poloviny 19. století zde bylo hlavním zdrojem obživy pirátství, později lov perel, ryb a obchod s kořením. Hospodářství doznalo proměny poté, co se tu roku 1962 začala těžit ropa a zemní plyn. Okolo 60% exportu připadá právě na ropu. Díky ní se SAE staly jedním z nejbohatších států světa. Průmysl je velice rozvinutý. Vyrábí se cement a hliník, dále se kromě ropy těží také mramor. Zemědělství je zanedbatelné. Obdělává se asi 0,5% plochy a to buď v oázách nebo na územích s umělým zavlažováním. Hlavní plodinou je palma datlová. 80% potravin a spotřebního zboží se musí dovážet. Země má kvalitní silnice, velké přístavy (Abú Dhabí či Dubaj) a čtyři mezinárodní letiště. Zdravotnictví a školství (jsou zde i vysoké školy) jsou na velice vysoké úrovni a jsou zcela bezplatné.

Administrativní členění Země se skládá ze sedmi autonomních emirátů: Abú Dhabí Adžmán Dubaj Fudžajra Rás al-Chajma Umm al-Kuvajn Abu Dhabi (též Abú Dhabí, arabsky أبو ظبي ‎‎ Abū Ẓ abī ) je hlavní město Spojených arabských emirátů a metropole stejnojmenného emirátu. Město má obyvatel.

Město má za sebou pestrou minulost zahrnující období, kdy bylo útočištěm pirátů. Od 60. let 20. století prošlo město závratnou přeměnou do moderního střediska se širokými bulváry a vysokými budovami. Ze starého města do dnešních dnů zůstalo jen pramálo, výjimku tvoří Starý palác, který reprezentuje jednu z nejstarších budov postavenou nad pramenem. Její architektura byla odvozena z marocké mešity v Casablance, patří k největším v islámském světě. Zaujímá plochu metrů čtverečních a pojme 41 tisíc věřících, ženám je vstup povolen pouze v dlouhém oděvu zakrývajícím hlavu (vlasy), paže i nohy. Měšita byla otevřena v prosinci roku Je zbudována především z bílého mramoru, vykládána dalšími barevnými kameny, některé výzdobné články jsou zlacené, skleněné lustry dodala firma Swarowski. V sousedství měšity je hrob šejka Zayeda, který stavbu financoval.