- CO TO JE A ROZDÍLY MEZI NIMI Zálohování, archivace a komprimace dat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makra v Excelu.
Advertisements

Obecně o operačních systémech
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Dlouhodobá paměť autor : Tomáš Geryk kontakt : web :
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Ing. Josef Brzák,CSc1 Zálohování v IS. Ing. Josef Brzák,CSc2 Zálohování Příčiny ztráty dat: porucha hardwaru lidský faktor softwarové selhání počítačové.
INFORMATIKA 9 Zálohování dat III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
INFORMATIKA 4_10_ HODINA 10. TÝDEN
Složky a soubory Zdeněk Jelínek pátek, 21. listopadu 2014.
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
Teorie komprese dat Veronika Srbová, 4.Z.
Pravidelné zálohování dat
NázevZálohování, komprimace a vypalování dat Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s.
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
Hardwarové vybavení počítače
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Diskový manažer Total Commander
Dotyková zařízení ve výuce ​ Aktivita B2 Ing. Libor Měsíček, Ph.D.
Složení počítače Informatika 5. třída.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
NERO 11 praktický kurz Ing. Jaroslav Parma.
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
Zálohování.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zálohování dat MS Windows - Aktovka.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
Základy informatiky. 4 DATA DATA – vytvoření – ochrana – uchování 3.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Archivace dat Střední odborná škola Otrokovice
INFORMATIKA 7 Ukládání dokumentu III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Základy informatiky. 4 DATA – uchování – ochrana.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-13.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Z ÁLOHOVÁNÍ. Jediná data, která není potřeba zálohovat jsou ta, o která už jste přišli. Více než 87% počítačů v České republice není dostatečně zálohováno.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Základy informatiky.
Informatika Soubory a složky
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Počítačová grafika Komprimace grafických dat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
Zálohování dat. Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Komprese (komprimace) dat  komprese = zmenšení objemu dat  používá se hlavně při archivaci nebo přenosu dat  slangové alternativní termíny: (za)zipování,
1 Záloha a ochrana dat Příčiny ztráty dat: porucha hardwaru lidský faktor softwarové selhání počítačové viry přírodní katastrofy.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Bezpečnost dat.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Informatika pro ekonomy přednáška 6
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
Software počítače 2 - opakování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro multimédia
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Bezpečnost práce s počítačem
INFORMATIKA – složky a soubory
Bezpečnost práce s dokumenty
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

- CO TO JE A ROZDÍLY MEZI NIMI Zálohování, archivace a komprimace dat

Zálohování Zálohování je proces, při kterém ukládáme data na zálohovací média (pevný disk, CD, DVD) Důvodem k této činnosti nejčastěji bývá porucha počítače (mobilu…) Pokud by jsme zálohovaní neprovedli, mohlo by se stát, že nám z počítače zmizí veškeré soubory - fotky, filmy, hudba, dokumenty, aplikace atd. Proto je zálohování důležité.

Archivace Archivace dat je proces, který slouží k dlouhodobému uchování dat, přičemž data jsou obvykle vhodně zabalena v archivu tak, aby byla uchována bez poškození. Archivace je vyvolána tehdy, jsou-li nějaká data vhodná pro archivaci. K archivaci dat tak může dojít například po odsouhlasení účetní uzávěrky, apod. Představuje především shromažďování informací pro případné pozdější použití. Počítáme při tom i s nasazením technologií pro rychlé vyhledávání a třídění výsledků. Pro práci s archivem pak bude nejdůležitější jeho uspořádání, dlouhodobá spolehlivost a vysoká trvanlivost.

Komprimace Hlavním úkolem při komprimaci (balení) dat je zmenšení objemu dat před jejich uložením nebo přenosem. Komprimační programy však také plní další úkoly: spojení většího množství malých souborů do jediného souboru rozdělení velkého souboru na části tak, aby se jednotlivé části vešly například na disketu ochrana dat heslem Komprimovaná data jsou uložena v souboru, kterému se říká archiv. Podle použitého komprimačního programu může mít archiv různé přípony (zip, arj, rar, cab aj.). Pokud chceme s komprimovanými daty normálně pracovat, musíme je dekomprimovat (rozbalit). Archiv může být vytvořen jako samorozbalovací (s příponou exe) nebo pro jeho rozbalení musíme použít komprimační program.

Rozdíly mezi nimi? Zálohování Zálohování- děje se vždy v uplynutí určitého časového intervalu (denní zálohy, týdenní zálohy atd.), vytváří bezpečnostní kopie dat nebo celého operačního systému tak, abychom mohli v případě havárie některé součásti počítače, obnovit stav, který existoval těsně před vznikem poruchy Archivace Archivace - je vyvolána tehdy, jsou-li nějaká data vhodná pro archivaci, představuje především shromažďování informací pro případné pozdější použití. Komprimace Komprimace - ukládá se do archivu, má za úkol zmenšit objem dat

Zdroje