Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy sportovního tréninku mládeže
Advertisements

Člověk a vývojová stádia člověka
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
VOLNÝ ČAS TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PSYCHOLOGICKÉ POTŘEBY KAŽDÉHO ČLOVĚKA.
Bílé plemeno Člověk se mění
Hra a její atributy doc. PhDr. D. Tomajko, CSc..
Základní škola Uhlířské Janovice, okres Kutná Hora
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Hra hračky.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Těhotenství, dětství a dospívání
Komunikace s dětským pacientem
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Rozdíly mezi osobnostmi
TEORIE A METODIKA HER Zora Syslová.
DĚTSKÁ HRA.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Hrové chování.
SZŠ a VOŠZ Zlín Vývoj dětské hry Zdravotnický asistent, druhý ročník
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Etapy vývoje člověka - křížovka
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
KLUB POHÁDKA Dům dětí a mládeže Praha Stodůlky. Dopolední blok pro rodiče s dětmi Klub Pohádka je určen pro rodiče s dětmi od 1 – 3 let. Cíl klubu: zapojení.
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
TEORIE A METODIKA HER Zora Syslová. Obsah semináře: 1.Vymezení pojmu hra 2.Teorie hry 3.Význam a funkce hry 4.Zákonitosti hry 5.Charakteristické znaky.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Hra a její atributy Mgr. Tomáš Pětivlas,Ph.D. Mgr. Tomáš Pětivlas,Ph.D.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
Hračky Zbožíznalství 3. ročník Hračky - slouží ke hře dětí i dospělých - mají za úkol u dítěte: a) upoutat jeho pozornost b) zabavit jej c) rozvíjet.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY 2. část Mgr. Irena Kudláčková.
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
STÁŘÍ Morávková, Jiránková C3A. STÁŘÍ poslední etapa lidského života, vysoký věk imunitní systém oslaben → větší náchylnost k nemocem stáří rané (65 -
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Etapy vývoje lidského života. Periodizace vývoje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zákony vývoje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Současné pojetí školní TV, inovace ve vzdělávání
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Vývoj člověka Ontogeneze.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Periodizace lidského vývoje
Období lidského života
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Vypracoval: Marcel Palát, Huni – PVA3
Vývoj dětské hry.
Transkript prezentace:

Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková

Hra – prostředek výchovy a jedna ze základních lidských činností. Je dominantní činností v předškolním věku. Se hrou se však setkáváme i u školáků, pubescentů, adolescentů i u dospělých.

Hra jako ČINNOST Spontánní - vychází ze zájmu jedince samotného Samoúčelná - dítě si hraje pro hru samotnou – významem je průběh, nikoliv výsledek činnosti Symbolická - Uplatňuje a rozvíjí se v ní FANTAZIE. - Znakem je SYMBOLIČNOST – zastoupení skutečného reálného podnětu (hračka).

Etapy hry: Motivace a) vnější – pohádkou, sladkou odměnou b) vnitřní – vyplývá z potřeb dítětě Průběh objevuje se citové prožívání Výsledek hra je uspokojením dítěte

HRA jako VYJÁDŘENÍ POTŘEB dítěte 1. Sociální potřeba spolupracovat, soutěžit, být spolu, sdílet 2. Potřeba poznávací zvídavost 3. Potřeba aktivity hlavně v pohybových hrách 4. Potřeba nápodoby – vzoru námětové hry – na maminku, na tety, na prodavačky, na zpěvačky Biologická potřeba u dětí stejné jako u mláďat – hravá koťata, štěňata...

HRA jako ZÁBAVA a UVOLNĚNÍ Dítě při hře vydá energii, ale není unavené Hra podporuje psychickou rovnováhu - ve hře se dítě vyrovnává s náročnými situacemi Funkce relaxační a terapeutická Hra je pro dítě velmi přitažlivá - hrají si děti zdravé i nemocné, děti živé i klidné, bystré i opožděné.

HRA jako PROSTŘEDEK POZNÁNÍ Poznatky o sobě samém Poznatky o druhých lidech Poznatky o vnějším světě

HRA V JEDNOTLIVÝCH ETAPÁCH VÝVOJE 1. Kojenec, batole Předhrová stádia a) manipulace ( měsíc) b) experimentace (cca 2 roky) c) hra (mezi 2. a 3. rokem)

2. Předškolní věk Hra je dominantní činností. Zvyšují se požadavky na pravdivost her a hraček Hry s pravidly ( kolem 4 let) vyžadují kázeň a spolupráci tvoří přechod ke školní práci

3. Mladší školní věk Plní funkci relaxační, odpočinkovou. Hry pohybové a didaktické Vytváří se homogenní skupiny mezi nimi panuje nepřátelský vztah dívky - klidnější hry Chlapci - pohybově náročnější Spojení skupin - kolektivní sportovní činnosti

4. Starší školní věk První místo zaujímají hry kolektivní – cílem je navázat kontakt s osobou opačného pohlaví 5. Dospělost Hra rozvíjí zájmy – odpočinek, relaxace, záliby, koníčky. Na prvním místě je PRÁCE.

VÝVOJOVÁ STÁDIA HRY 1. Individuální do 2 let 2. Paralelní 2 – 3(4) let 3. Párové kolem 4 let

VÝVOJOVÁ STÁDIA HRY 4. Skupinové od 4 let 5. Kolektivní u dětí školního věku – 6 let a více

Informační zdroje:

Vlastní fotografie