Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Terezín.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Židé za 2.světové války….
Advertisements

ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Osud Židů a Romů za protektorátu
Z Kolína do Jeruzaléma Hana Greenfieldová.
Základní škola Školní 1/814 Havířov – Šumbark,
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
ČASOPIS VEDEM TEREZÍN
2.Světová válka v próze obrázek
v historii holocaustu obecně, i ve Vsetíně“
Holocaust českých Židů a Romů
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Terezín (1941 – 1945).
Protektorát Čechy a Morava
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (X. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Terezín Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Šárka Nová a Lenka Petráková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
"Konečné řešení židovské otázky" Protižidovská politika na českém území v letech
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ KA2 Exkurze se zpracováním výstupů Základy společenských věd a historie v realitě Terezín 29.
Terezín.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Protektorát Čechy a Morava
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XI. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Terezín.
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Koncentrační.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
VY_32_INOVACE_Lul_II_11 Leo Haas a Hans Krása Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_Lul_II_01 Úvod do problematiky holocaustu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Nicolas.
VY_32_INOVACE_Lul_II_13 Petr Ginz Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Koncentrační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
VY_32_INOVACE_Lul_II_16 Osvětim I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Spravedliví.
Jiří Brady se narodil 9. února 1928 v Novém Městě na Moravě. (88 let) Je kanadský podnikatel českého původu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hostinec U Zlaté Prahy Rodina Schückova z Bobrové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_DĚJEPIS
VY_32_INOVACE_Lul_II_04 Děti a mládež v ghettu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_Lul_II_05 Transporty, židovská samospráva a kulturní život Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
OSVĚTIM.
Předmět: Dějepis Ročník: 9.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Terezín II. Autor Mgr. Lenka Nečilová Tematický okruh Antisemitismus a holocaust Ročník třetí Datum tvorby AnotaceGhetto Terezín Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu. Procvičovací cvičení lze použít jako test. Možnosti využití: promítání ve třídě při výkladu na interaktivní tabuli Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Terezín hrál velice důležitou roli v nacistické propagandě. Nacisté se snažili maskovat pravdu o likvidaci Židů a prezentovali Terezín jako „samosprávné židovské sídelní město „ s dobrými podmínkami života“. proběhla tzv. zkrášlovací akce, kdy byl zlepšován vzhled ghetta. nešlo o zlepšení životních podmínek vězňů, ale o zastření pravého účelu tábora. Opatření se zdála směšná i samotným vězňům. Změnilo se označení ulic, byla zřízena kavárna, obchody, banka, byly vydávány táborové peníze. Ty však ve skutečnosti neměly žádnou hodnotu. Vězni směli vycházet na zelené plochy ve městě, kam dosud nesměli. Vylepšeny byly některé ubikace, na náměstí byl zřízen hudební pavilon, byl zřízen park pro děti, s houpačkami Vhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/Terezin10K.jpg peníze pro ghetto, které byly vydány při zkrášlovací akci

Pro samotnou návštěvu Červeného kříže (vedl ji Švýcar Maurice Rossel) byl vypracován velice podrobný scénář, byla dopředu určena trasa prohlídky, vše bylo naplánováno minutu po minutě. Vybraní vězni se pečlivě naučili svoje role, vše se několikrát zkoušelo. Rosselem vypracovaná zpráva tvrdila, že v Terezíně jsou skvělé podmínky pro život. Ve stejném duchu byl natočen i propagandistický film o Terezíně. odkaz na nacistický propagační snímek zde:

Přehled národností deportovaných do Terezína Země původuPočet zaokrouhlen Protektorát Čechy a Morava Německá Říše Rakousko Nizozemí5 000 Slovensko1 400 Maďarsko1 100 Dánsko500 + děti narozené v ghettu250 + Bialystocké děti (Polsko evakuační transporty a pochody smrti Dohromady

kultura byla nejprve zakázána Mezi vězněnými byli vynikající umělci, vědci, politici, pedagogové z předválečné éry divadlo, opery, koncerty, přednášky ulehčovaly život v ghettu a pomáhaly vězňům uchovat si naději lidskost v těžkých podmínkách umělecká činnost byla omezována transporty na východ, kdy bylo nutné stále hledat náhradu, za ty, kteří odešli koláž z děl umělců tvořících v ghettu

Terezínem prošlo za 2. světové války více než lidí, zemřelo přímo v Terezíně, dalších zemřelo vy vyhlazovacích táborech. koncentračních táborech či při pochodech smrti. na sklonku války byly do města směrovány evakuační transporty z koncentračních táborů, ke kterým se blížily spojenecké armády. Vězni s sebou přivezli nákazu skvrnitého tyfu, na kterou v samém konci války a po ní zemřelo asi 1500 osob. Tajná synagoga zřízená v ve sklepě jednoho z terezínských domů

děti, které dovršily 14 let, musely pracovat, někdy byly na práci přidělovány i mladší děti. Svým způsobem to bylo výhodné ( pokud se nejednalo o nějakou fyzicky náročnou práci). Práce totiž neznamenala jen větší příděly jídla, ale také dočasnou ochranu před transporty na východ. bydlely ve společných ubikacích (tzv. heimy), kde se jim židovští vychovatelé snažili co nejcvíce zlepšit jejich úděl. Na heimech probíhalo tajné vyučování, děti kreslily, zpívaly, hrály divadlo. chlapci na ubikaci č. 1 vydávali časopis Vedem. Jedním z hlavních vydavatelů byl Petr Ginz.

Děti také pod vedením Rudolfa Freudenfelda nastudovaly dětskou operu Hanse Krásy Brundibár Opera měla premiéru v září 1943 v Magdeburských kasárnách. Dočkala se 55 repríz, kvůli stále odjíždějícím transportům se ale neustále měnilo obsazení. koleje po kterých odjížděly terezínské transporty na východ

Brundibár poražen, už jsme ho dostali, zaviřte na buben, my jsme to vyhráli. Vyhráli proto jsme, že jsme se nebáli, že jsme se nedali, že jsme si všichni svou písničku veselou do kroku zpívali. dobový záznam opery Brundibár na tomto odkazu: com/watch?v=nXvFKA tTa_k

Otázky Jak nacisté využili Terezín ve své propagandě? Co to byla tzv. zkrášlovací akce? Co víte o Brundibárovi? Kdo vydával časopis Vedem? Kolik lidí prošlo ghettem Terezín?

Všechny použité obrázky jsou z databáze autorky Informace jsem čerpala ze vzdělávacích seminářů pořádaných Památníkem Terezín a Židovským muzeem v Praze LUDMILA CHLÁDKOVÁ. Terezínské ghetto. 1. vyd. Praha: V Ráji, ISBN VOJTĚCH BLODIG A KOL. Terezín. Litoměřice: Místa utrpení a hrdinství. 1. vyd. Praha: V Ráji, ISBN Zdroje: