E LEMENTARISTIKA ELEKTRONICKÝCH INFORMACÍ I. P RÁCE SE SOUBORY SOUBOROVÝ SYSTÉM, CLOUD, SÍŤOVÉ SLUŽBY Jiří Leipert.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Advertisements

Microsoft 4. Windows Live Messenger. Co je to Messenger ? Nástroj pro komunikaci s přáteli Textová komunikace formou chatu Videokomunikace přes.
Obecně o operačních systémech
Microsoft 5. Windows Live Essentials. Co je Windows Live Essentials ? Balíček moderních aplikací Dostupný zdarma V českém jazyce Další vývoj.
Microsoft Office OneNote
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Vytvoření nového účtu na Gmail. Odeslání u na konkrétní ovou adresu.
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
Představení Office365 Břetislav Regner PROJEKT financovaný
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
M-Cloud.cz Groupwarové řešení pro malé a střední podniky.
Dotyková zařízení ve výuce ​ Aktivita B2 Ing. Libor Měsíček, Ph.D.
Google Apps Kateřina Macháčková EU peníze školám Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
TEXTOVÝ EDITOR.
Sdílení obsáhlých souborů na webu Výpočetní technika.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Internetové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
T1: Základy práce s počítačem
WEBOVÝ PORTÁL ŽIVOT ONLINE.CZ. OBSAH Komu je portál určen Spolupráce Obsah portálu Návrh grafické podoby Účel.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Microsoft Excel  Editor z kancelářského balíku Microsoft Office.  Patří mezi tabulkové kalkulátory – aplikace, která hromadně zpracovává data.  Konkurenční.
Informační a komunikační technologie 1.2 Operační systémy, aplikace Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Kadeřník,
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
2OP381 Manažerská informatika 1
Základy informatiky část 6
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
U072 Microsoft Office OneNote 2007
Základy ovládání operačního systému Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy práce s PC , SB 104, 9.15 – h doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. kancelář: NB 246.
Zálohování fotografií
Ivana Topolová VŠE v Praze
Google Apps Martin Kotlík Brno, 12. květen 2015 Cloudová řešení 1.Cloudové řešení Apple 2.Cloudové řešení Microsoft 3.Cloudové řešení Google.
Office 365 Úvodní seznámení
Textový editor Maturitní téma č.12 (prostředí textového editoru, nastavení zobrazení dokumentu, zásady pořizování textu v počítači)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Smartphone – chytrý telefon Co se všechno naučíme??? Typy a.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Anotace: Kancelářský balík od firmy Microsoft je nejčastěji používané řešení ve firmách i domácnostech. Žáci získají přehled o tomto produktu, získají.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část Alternativní OS Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Ovládání a přizpůsobení prostředí AutoCADu uživatelské rozhraní možnosti nastavení profily.
E LEMENTARISTIKA ELEKTRONICKÝCH INFORMACÍ VI. T ABULKOVÝ PROCESOR FORMÁT LISTU, BUŇKY, ZÁKLADNÍ TECHNIKY PRÁCE Jiří Leipert.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Počítačové sítě.
Operační systém Windows
Operační systém Windows
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Organizace elektronické pošty v Gmailu
Přepínání mezi programy
Textový editor Lada Juráňová.
2OP484 Manažerská informatika 4 Google Suite
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Operační systém Windows
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Operační systém Windows
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
WEDA – řízené úložiště dokumentů Sociální agendy
Transkript prezentace:

E LEMENTARISTIKA ELEKTRONICKÝCH INFORMACÍ I. P RÁCE SE SOUBORY SOUBOROVÝ SYSTÉM, CLOUD, SÍŤOVÉ SLUŽBY Jiří Leipert

Druhy operačních systémů ●desktopové: UNIX, Windows, Mac OS, Chrome OS ●„mobilních zařízení“: Android, iOS, Windows Phone + BlackBerry, PalmOS - WebOS, Symbian ●cloudové (NOS): Android, Chrome OS, WebOS, ?Facebook? ●Web desktops: EYE OS, SilveOS, GlideOS, Icloud, Chrome! ●Internet věcí: Smart TV, chytrá domácnost, driveless cars...

Využívání dOS, mOS, nOS ●“kde OS můj” - na čem a v čem nejčastěji “pracuji”?

Využívání dOS, mOS, nOS ●“bytí online” - využívání síťových služeb => webový prohlížeč je nejvyužívanějším SW s prvky OS

Uvažování cloudového obsahu SW + data

Uvažování cloudového obsahu SW + data ?

Uvažování cloudového obsahu SW + data

Vybrané oblasti cloud služeb kancelářský SW el. agenda data na síti vzdálená práce sdílení dat, spolupráce, komunikace

Kancelářský SW ●Dokumenty Google (sdílení, současná spolupráce, Cloud connect, web forms) ●MS Web Apps (kompatibilita s MS Office, rich import, automatická synchronizace) ●Zoho Office (pokročilé nástroje textového a tabulkového editoru, klasický vzhled) ●online grafické editory (základní operace vektorových i bitmapových editorů – Aviary)

Osobní elektronická agenda ●Google Kalendář, Google Disk ●provázanost e-komunikace, kontaktů, dat a událostí o , Hangouts, chat, formuláře ●skupiny kontaktů (+Kruhy), sdílení via Google+ ●využití v mobilních zařízeních ●úkoly, poznámky, upozornění, skupinové události ●spolupráce na dokumentech, revize a historie, offline přístup, publikování na webu

Data na síti ●zálohování dat ( byvší MS Live Mesh) ●souborová úložiště OneDrive, DropBox, Google Disk, Mega ●cloudově organizovaná agenda ●ukládání a sdílení médií: o fotografie: Facebook, G+, Rajče, Instagram... o zvuk: Grooveshark, Google Music o video: YouTube, Vimeo, Stream o data: RapidShare, Uschovna, Uloz.to

Vzdálená práce OnLive, OneDrive, DropBox, Google Disk Vzdálená plocha TeamViewer (zdarma pro nekomerční využití) Google Cloud Connect koncept ChromeBooks, síťové OS Web Desktops

Adresace v LAN, WAN ●LAN jednotka\ cesta \soubor C:\dokumenty\dopisy\frantovi.doc ●WAN server / cesta /soubor *

Operace se soubory (Průzkumník) ●vyjímání, kopírování o copy and paste přes schránku (Ctrl+C, Ctrl+V) o copy and paste přes schránku (pravé tlačítko myši) o drag and drop z okna do okna (možnosti při použití pravého tlačítka myši) ●vytváření složek, přejmenování, mazání o možnosti kontextové nabídky pravého tlačítka myši ●práce s archivy o komprimace/dekomprimace ZIP, ochrana heslem, přidání/odebrání souborů,kompresní poměr *

Třídění souborů (Průzkumník) ●volba zobrazení - podrobnosti ●seřadit dle velikosti, typu – vzestupně, sestupně ●označování souborů myší s Ctrl či Shiftem ●vybrat vše Ctrl+A ●odznačování s Ctrl ●zjištění vlastností ●velikost souboru 1kB=? B ●disková velikost souboru

Orientace v souborovém manažeru ●hlavní okna, cesta k souboru ●tlačítková lišta, orientace v nabídkách ●lišta s disky ●záložky, oblíbené položky, historie ●záhlaví sloupců ●stavový řádek ●příkazový řádek ●lišta s funkčními klávesami

*

Vybrané funkce v Total Commanderu o hromadné přejmenování souborů o porovnávání složek o práce s archivy o FTP klient o synchronizace složek o velikost složky (mezerník) o velikost všech složek (Alt+Shift+Enter) o klávesy: Tab, F1-F10, Insert, Delete, + a –

Browser + ● synchronizace Google Chrome s účtem o záložky, hesla, rozšíření, aplikace o vzdálený přístup, Cloud Print o tablet, mobil; propojení historie ● Gmail jako centrála poštovních účtů o POP3 synchronizace s účty, štítky o IMAP pro jednotnou správu pošty o více identit pro odesílanou poštu o kontakty, chat, G+, Kalendář, Disk