Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Advertisements

Téma hodiny: Moldavsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
ESTONSKO.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovensko.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
RAKOUSKO.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
Moldavsko.
MOLDAVSKO.
RAKOUSKO.
Východní Evropa – Ukrajina
BULHARSKO.
SRBSKO.
Rumunsko.
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
Jihomoravský kraj.
ŠVÝCARSKO.
Bělorusko Daniel Knápek 8.B
Evropské regiony – Východní Evropa – Moldavsko, Ukrajina, Bělorusko
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
BENELUX.
PORTUGALSKO.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Arménie znak vlajka.
Předmět a očekávaný výstup
Українська Республіки
Albánská republika Republika e Shqipërise
Postsovětské státy Ukrajina 1991 ze SSSR
MAĎARSKO.
SLOVINSKO.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko
Jihoafrická republika
LITVA.
Lotyšsko Nikola Žabová 8.B
MAKEDONIE.
Švédsko.
RUMUNSKO.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
MOLDAVSKO.
Írák.
Bělorusko.
Malta.
DÁNSKO.
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
EVROPA Stát, který jsem si vybral(a) a doporučuji ho i vám navštívit Název mé fiktivní cestovní kanceláře JMÉNO: TŘÍDA DATUM.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_032_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_17_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Východní Evropa Základní škola Libina, příspěvková.
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
Libanon
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Antonín Košíček Sára Šobková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Moldavie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
VY_32_INOVACE_158_Rumunsko, Moldavsko, Bulharsko
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Polsko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Rakousko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Česká republika
Bělorusko rozloha 3x ČR, 10 mil. ob. republika – diktátor Lukašenko
Transkript prezentace:

Moldavsko Kamil Bulka Sexta

Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko

Obecné informace vnitrozemský stát hlavní město: Kišiněv rozloha: km² počet obyvatel: cca 4 mil. hustota zalidnění: 131 ob. / km² nejvyšší bod: Dealul Bălăneşti (430 m n. m.) nejnižší bod - Dněstr (2 m) jazyk: moldavština (rumunština) náboženství: pravoslavní 98 %, židé 2 % státní zřízení: republika v čele s prezidentem vznik: 27. srpna 1991 HDP/ob.: 2000 USD Členství: OSN, CE, OBSE, SNS

Státní vlajka a znak

Kišiněv 730 tisíc obyvatel průmyslové a obchodní centrum státu považováno za jedno z nejzelenějších v Evropě nachází se ve středu země na řece Bîc.

Mapa mírně zvlněná Podolská plošina střed republiky – nízká vysočina Kodry hlavní řeky – Prut, Dněstr města: Kišiněv, Tiraspol, Bălţi, Tighina (Bendery), Cahul, Ungheni…

Administrativní členění 32 okresů 3 městské autonomní celky (Kišiněv, Bălţi a Tighina) 2 částečně autonomní regiony (Gagauzsko a Podněstří).

Obyvatelstvo Moldavané (65%) + Ukrajinci (14%), Rusové (13%), Gagauzové (3,5%), Židé a Bulhaři J Moldavska - autonomní oblast Gagauzsko, kde žije obyvatelstvo tureckého původu Na V - autonomní oblast a neuznávaný stát Podněstří (Rusové, Ukrajinci)

Hospodářství ekonomicky nejzaostalejší země Evropy závislá na dovozu energie a surovin z Ruska zemědělství - hlavní opora ekonomiky, 53 % plochy tvoří orné půdy, úrodné černozemě obilí, ovoce, zelenina, vinná réva a tabák skot, ovce, prasata a drůbež průmysl - potravinářský nezaměstnanost - 25% průměrná mzda v roce 2007 dosahovala pouze 100 USD => emigrace obyvatel turistický potenciál – nízký (nemá hory, ani moře) nerostné suroviny – skoro žádné (lignit, fosfor, vápenec)