Bioprodukce chovu ovcí a koz - prodej ze dvora - EU a ČR právní předpisy a skutečnost Pavel Mach, Svaz chovatelů ovcí a koz Martina Filipová & Jan Mertlík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybraná ustanovení z platné legislativy ČR a EU
Advertisements

PRODEJ MALÉHO MNOŽSTVÍ VLASTNÍCH PRODUKTŮ („Prodej ze dvora“)
Tržní opatření Březen 2003 Žatec. 22 Společných organizací trhu - chronologicky •nařízení Rady (EHS) č. 136/1966, o zřízení společné organizace trhu olejů.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Prodej ze dvora legislativní požadavky
Prodej ze dvora za deset týdnů
Veronika Dubská A09B0007P KMA/MAB
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Place – místo prodeje (distribuce)
Projekt UNDP-GEF Název: Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití.
Potravinová politika.
Projekt UNDP-GEF Název: Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Marketing medu MUDr.Radek Hubač.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
CO CO je to SKLIZENO ? Samoobslužná prodejna s opravdovými potravinami PROČ PROČ vzniklo SKLIZENO ? jako odpověď na vzrůstající poptávku zákazníků po potravinách.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Zkušenosti a výsledky veterinárního dozoru v tržní síti
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
MASO.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Trh s potravinami živočišného původu z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2015 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Přímý prodej produktů prvovýroby konečnému spotřebiteli MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR Klatovy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Metodický postup pro zavedení CSR do strategie vybrané veřejné vysoké školy Lucie Háková (ČZU) Lucie Susanyiová (ČZU) Anna Cibulková (UK) Lenka Bednárová.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Skutečně zdravá jídelna Bohuslav Sedláček
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Novela veterinárního zákona
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Změna veterinární legislativy
Problematika potravinových odpadů v ČR
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
FARMÁŘSKÁ BURZA 6. ročník – 30. května 2018
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Transkript prezentace:

Bioprodukce chovu ovcí a koz - prodej ze dvora - EU a ČR právní předpisy a skutečnost Pavel Mach, Svaz chovatelů ovcí a koz Martina Filipová & Jan Mertlík Poradenské centrum pro venkov Bioakademie, 28. června 2007, Lednice

Prodej masa ze dvora – česká cesta 1.Prodejte prvnímu zájemci (říkejme mu Franta) živý kus na splátky. 2.V rámci sousedské výpomoci mu jej zabijte, rozbourejte 3.To co si neodnese, uložte do svého chlaďáku či posléze mrazáku 4.Až přijde další zájemce (Karel), zaplatí další splátku a dostane kus Frantova zvířete, ať mu ho donese. To, že nedojde, je problém mezi Frantou a Karlem. Tuto metodu doporučuje alespoň jeden veterinář z deseti.

Východiska a cíle konkurenceschopnost drobných zemědělců a zpracovatelů bezpečnost potravin udržitelný rozvoj regionů (přímý prodej v místě: ekonomické, sociální a environmentální přínosy)‏...

Pojmy I prvovýroba (primární produkce) – chov zvířat nebo pěstování plodin, včetně sklizně, dojení a chovu zvířat určených k produkci potravin před porážkou. Rovněž zahrnuje lov zvířat, rybolov a sběr volně rostoucích plodů potravinářský podnik – veřejný nebo soukromý podnik, ziskový nebo neziskový, který vykonává činnost související s jakoukoli fází výroby, zpracování a distribuce potravin uvádění na trh – držení potravin nebo krmiv za účelem prodeje, včetně nabízení k prodeji nebo jakékoli jiné formy převodu, zdarma nebo za úplatu, jakož i prodej, distribuce a další formy převodu jako takové NR (ES) č. 178/2002

Pojmy II přímý prodej – vztahuje se na prodej malých množství vlastních produktů z prvovýroby konečnému spotřebiteli nebo místnímu maloobchodu, který je přímo dodává konečnému spotřebiteli  netýkají se ho NR 852/2004 a 853/2004 o hygienických požadavcích pro potraviny  pravidla pro přímý prodej si stanoví členské státy NR (ES) č. 852/2004 čl. 1 odst. 3 maloobchod – manipulace s potravinami nebo jejich zpracování a skladování v místě prodeje nebo dodávky konečnému spotřebiteli; zahrnuje distribuční terminály, provozy veřejného stravování, závodní jídelny, podnikové restaurační služby, restaurace a další podobné stravovací provozovny, obchody, distribuční centra supermarketů a velkoobchodní prodejny NR (ES) č. 178/2002

Přímý prodej bioproduktů z prvovýroby ze dvora nebo nebo místnímu maloobchodu není potřeba povolení pro:  syrové mléko a smetanu  vejce  med  králičí a drůbeží maso  živá jehňata a kůzlata Prodej zpracovaných bioproduktů kdekoli není rozdíl mezi malou a velkou provozovnou schválení a registrace Krajskou veterinární správou je podmínkou pro:  mléčné výrobky  maso z domácí porážky  masné výrobky ČR: Zákon č. 166/1999 Sb. § 22, vyhláška č. 375/2003 Sb., § 7 NR 854/2004

supermarket supermarket je pro ty, kteří nechtějí přemýšlet jeden zhrzený zákazník bez podpory médií nic neznamená prodej na farmě nákup na farmě by měl být pro ty, kteří požadují jinou kvalitu závadné výrobky odradí místní zákazníky, kteří jsou základem udržitelnosti faremního prodeje výrobek s duší

Neoficiální mlékárna

“Biodekorace” z kozího mléka Určeno pro ozdobu slavnostních tabulí Varování: Pozor dráždí chuťové buňky Netoxický, pro včely neškodný První pomoc: Při náhodném požití zajezte nebo zapijte

výroba na farmě výroba velmi malého množství periodická výroba (ne každý den)‏ žádní zaměstnanci nebo pod přímým dozorem rodiny důraz na kvalitu – (je to i pro vlastní spotřebu)‏ velkovýroba výroba velkého množství stálá výroba i vícesměnné provozy pouze zaměstnanci, kontroly provádějí rovněž zaměstnanci důraz na zisk

Pekárna na biodynamickém statku - D

„centrálně plánovačský“ přístup na vše je přísná norma důraz kontroly je na výrobní prostředí spotřebitel je chráněn i před tím, o co má zájem „tržní“ přístup jsou stanovena základní pravidla důraz kontroly je na výrobek předpokládá se, že spotřebitel je zodpovědný za sebe (vědom si rizik)‏

porážka na farmě nemožnost uvádět do oběhu maso z domácích porážek (ani po provedené veterinární kontrole)‏ výjimkou je prodej čerstvého masa drůbeže a králíků na tržnici a v místní prodejně lovená zvěř možnost dodávat maso ulovené zvěře po kontrole (stačí proškolenou osobou) do maloobchodů, vč. restaurací prodej v rámci kraje

Nakolik se předpisy zakládají na vědeckých doporučeních? statistiky srovnávací studie (materiálů a postupů používaných při výrobě)‏ vyhodnocení míry rizika

Srovnání předpisů - příklady AT: Zpracování mléka by se mělo odehrávat v samostatné místnosti, prostorově oddělené od dojení a skladování mléka. !!Pokud se ve stejných místnostech vyrábí nebo zpracovávají další produkty – např. chléb, marmeláda, maso a masné výrobky – musí toto být časově oddělené a mezitím musí proběhnout čištění a dezinfekce. AT: Pro personál musí být k dispozici šatna; u malých provozů postačí možnost se převléknout. AT: Použití dřeva je možné, pokud provozovatel potravinářského podniku prokáže, že neovlivní hygienickou bezpečnost produktu nebo když hyg. bezpečnost zajistí jinými opatřeními Příručka správné hygienické praxe pro faremní zpracování mléka

Multifunkční místnost V pondělí jatka, v úterý mlékárna, ve středu konzervárna ovoce,... - Rakousko

Tatarský biftek aneb kde rizika nevadí Ve školní jídelně, v menze, při stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu, v rámci zdravotních a sociálních služeb včetně lázeňské péče a při stravování zaměstnanců osoba provozující stravovací služby nesmí podávat pokrmy z tepelně neopracovaných vajec a syrového masa včetně ryb. V ostatních stravovacích službách lze tyto pokrmy připravovat a podávat pouze na základě jednotlivé objednávky spotřebitele. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví § 24 odst. 3

Co bychom si přáli 1. Rozlišovat požadavky na malé a velké provozy Je nutná přesná definice?  limit množství produkce?  zpracovávání výhradně vlastních surovin?  podnik bez zaměstnanců (kromě rodinných příslušníků)? 2. Umožnit přímý prodej (výrobcem konečnému spotřebiteli) také u zpracovaných produktů v malém množství, při dodržování požadavků NR (ES) č. 852/2004 a č. 853/2004. Zejména mléčných výrobků, masa z domácí porážky a masných výrobků. Přímý prodej rozšířit i na jehňata a kůzlata do 12 měsíců (nevyžadují veterinární vyšetření stejně jako drůbež a králíci) - § 20 odst. 5 zákona 166/1999

3. Umožnit porážky na farmě pro přímý prodej masa a masných výrobků. Zejména u ovcí a koz. Varianta: pouze zvířata do 12 měsíců stáří. Prohlídka úředním veterinářem nebo proškolenou osobou (jako u myslivců).... a co ještě

Za Vaši pozornost děkují Pavel Mach, Svaz chovatelů ovcí a koz, Frýdlant Martina Filipová & Jan Mertlík Poradenské centrum pro venkov, Turnov Skálova 466, Turnov - CZ Vytvořeno v rámci projektu Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití nových mechanismů financování Evropského společenství financovaného z prostředků UNDP-GEF.

Bioprodukty jinak