Bioprodukce chovu ovcí a koz - prodej ze dvora - EU a ČR právní předpisy a skutečnost Pavel Mach, Svaz chovatelů ovcí a koz Martina Filipová & Jan Mertlík Poradenské centrum pro venkov Bioakademie, 28. června 2007, Lednice
Prodej masa ze dvora – česká cesta 1.Prodejte prvnímu zájemci (říkejme mu Franta) živý kus na splátky. 2.V rámci sousedské výpomoci mu jej zabijte, rozbourejte 3.To co si neodnese, uložte do svého chlaďáku či posléze mrazáku 4.Až přijde další zájemce (Karel), zaplatí další splátku a dostane kus Frantova zvířete, ať mu ho donese. To, že nedojde, je problém mezi Frantou a Karlem. Tuto metodu doporučuje alespoň jeden veterinář z deseti.
Východiska a cíle konkurenceschopnost drobných zemědělců a zpracovatelů bezpečnost potravin udržitelný rozvoj regionů (přímý prodej v místě: ekonomické, sociální a environmentální přínosy)...
Pojmy I prvovýroba (primární produkce) – chov zvířat nebo pěstování plodin, včetně sklizně, dojení a chovu zvířat určených k produkci potravin před porážkou. Rovněž zahrnuje lov zvířat, rybolov a sběr volně rostoucích plodů potravinářský podnik – veřejný nebo soukromý podnik, ziskový nebo neziskový, který vykonává činnost související s jakoukoli fází výroby, zpracování a distribuce potravin uvádění na trh – držení potravin nebo krmiv za účelem prodeje, včetně nabízení k prodeji nebo jakékoli jiné formy převodu, zdarma nebo za úplatu, jakož i prodej, distribuce a další formy převodu jako takové NR (ES) č. 178/2002
Pojmy II přímý prodej – vztahuje se na prodej malých množství vlastních produktů z prvovýroby konečnému spotřebiteli nebo místnímu maloobchodu, který je přímo dodává konečnému spotřebiteli netýkají se ho NR 852/2004 a 853/2004 o hygienických požadavcích pro potraviny pravidla pro přímý prodej si stanoví členské státy NR (ES) č. 852/2004 čl. 1 odst. 3 maloobchod – manipulace s potravinami nebo jejich zpracování a skladování v místě prodeje nebo dodávky konečnému spotřebiteli; zahrnuje distribuční terminály, provozy veřejného stravování, závodní jídelny, podnikové restaurační služby, restaurace a další podobné stravovací provozovny, obchody, distribuční centra supermarketů a velkoobchodní prodejny NR (ES) č. 178/2002
Přímý prodej bioproduktů z prvovýroby ze dvora nebo nebo místnímu maloobchodu není potřeba povolení pro: syrové mléko a smetanu vejce med králičí a drůbeží maso živá jehňata a kůzlata Prodej zpracovaných bioproduktů kdekoli není rozdíl mezi malou a velkou provozovnou schválení a registrace Krajskou veterinární správou je podmínkou pro: mléčné výrobky maso z domácí porážky masné výrobky ČR: Zákon č. 166/1999 Sb. § 22, vyhláška č. 375/2003 Sb., § 7 NR 854/2004
supermarket supermarket je pro ty, kteří nechtějí přemýšlet jeden zhrzený zákazník bez podpory médií nic neznamená prodej na farmě nákup na farmě by měl být pro ty, kteří požadují jinou kvalitu závadné výrobky odradí místní zákazníky, kteří jsou základem udržitelnosti faremního prodeje výrobek s duší
Neoficiální mlékárna
“Biodekorace” z kozího mléka Určeno pro ozdobu slavnostních tabulí Varování: Pozor dráždí chuťové buňky Netoxický, pro včely neškodný První pomoc: Při náhodném požití zajezte nebo zapijte
výroba na farmě výroba velmi malého množství periodická výroba (ne každý den) žádní zaměstnanci nebo pod přímým dozorem rodiny důraz na kvalitu – (je to i pro vlastní spotřebu) velkovýroba výroba velkého množství stálá výroba i vícesměnné provozy pouze zaměstnanci, kontroly provádějí rovněž zaměstnanci důraz na zisk
Pekárna na biodynamickém statku - D
„centrálně plánovačský“ přístup na vše je přísná norma důraz kontroly je na výrobní prostředí spotřebitel je chráněn i před tím, o co má zájem „tržní“ přístup jsou stanovena základní pravidla důraz kontroly je na výrobek předpokládá se, že spotřebitel je zodpovědný za sebe (vědom si rizik)
porážka na farmě nemožnost uvádět do oběhu maso z domácích porážek (ani po provedené veterinární kontrole) výjimkou je prodej čerstvého masa drůbeže a králíků na tržnici a v místní prodejně lovená zvěř možnost dodávat maso ulovené zvěře po kontrole (stačí proškolenou osobou) do maloobchodů, vč. restaurací prodej v rámci kraje
Nakolik se předpisy zakládají na vědeckých doporučeních? statistiky srovnávací studie (materiálů a postupů používaných při výrobě) vyhodnocení míry rizika
Srovnání předpisů - příklady AT: Zpracování mléka by se mělo odehrávat v samostatné místnosti, prostorově oddělené od dojení a skladování mléka. !!Pokud se ve stejných místnostech vyrábí nebo zpracovávají další produkty – např. chléb, marmeláda, maso a masné výrobky – musí toto být časově oddělené a mezitím musí proběhnout čištění a dezinfekce. AT: Pro personál musí být k dispozici šatna; u malých provozů postačí možnost se převléknout. AT: Použití dřeva je možné, pokud provozovatel potravinářského podniku prokáže, že neovlivní hygienickou bezpečnost produktu nebo když hyg. bezpečnost zajistí jinými opatřeními Příručka správné hygienické praxe pro faremní zpracování mléka
Multifunkční místnost V pondělí jatka, v úterý mlékárna, ve středu konzervárna ovoce,... - Rakousko
Tatarský biftek aneb kde rizika nevadí Ve školní jídelně, v menze, při stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu, v rámci zdravotních a sociálních služeb včetně lázeňské péče a při stravování zaměstnanců osoba provozující stravovací služby nesmí podávat pokrmy z tepelně neopracovaných vajec a syrového masa včetně ryb. V ostatních stravovacích službách lze tyto pokrmy připravovat a podávat pouze na základě jednotlivé objednávky spotřebitele. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví § 24 odst. 3
Co bychom si přáli 1. Rozlišovat požadavky na malé a velké provozy Je nutná přesná definice? limit množství produkce? zpracovávání výhradně vlastních surovin? podnik bez zaměstnanců (kromě rodinných příslušníků)? 2. Umožnit přímý prodej (výrobcem konečnému spotřebiteli) také u zpracovaných produktů v malém množství, při dodržování požadavků NR (ES) č. 852/2004 a č. 853/2004. Zejména mléčných výrobků, masa z domácí porážky a masných výrobků. Přímý prodej rozšířit i na jehňata a kůzlata do 12 měsíců (nevyžadují veterinární vyšetření stejně jako drůbež a králíci) - § 20 odst. 5 zákona 166/1999
3. Umožnit porážky na farmě pro přímý prodej masa a masných výrobků. Zejména u ovcí a koz. Varianta: pouze zvířata do 12 měsíců stáří. Prohlídka úředním veterinářem nebo proškolenou osobou (jako u myslivců).... a co ještě
Za Vaši pozornost děkují Pavel Mach, Svaz chovatelů ovcí a koz, Frýdlant Martina Filipová & Jan Mertlík Poradenské centrum pro venkov, Turnov Skálova 466, Turnov - CZ Vytvořeno v rámci projektu Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití nových mechanismů financování Evropského společenství financovaného z prostředků UNDP-GEF.
Bioprodukty jinak