MLADÍ LÉKAŘI o.s. FINANCNI PODMINKY LEKARU V PREDATESTACNI PRIPRAVE MUDr. Štěpán Sulek 22.11.2010 Poslanecká sněmovna ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Způsobilost k výkonu povolání
Advertisements

Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Specializační vzdělávací program
MUDr. Radomír Maráček Praha
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Ivan Novák, Katedra pediatrie IPVZ
MASÉR kvalifikační kurz akreditovaný MZ ČR
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Česká asociace adiktologů
Pracovní doba lékařů.Josef Vymazal. Evropská směrnice 2003/88/ES v ČR Základní pracovní doba v ČR je 40 hodin Přesčas max. 8 hod. týdně, 150 hod. ročně.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
Fakulta zdravotnických studií
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Specializační kurz Interní základ
Novinky ve specializačním vzdělávání
Financování regionálního školství
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Odměňování pedagogických pracovníků
Pracovníci ve zdravotnictví, zdravotnické vzdělávání MUDr.Petr Kašpar Ústav veřejného zdravotnictví a preventivního lékařství, 2.LF UK Praha.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Kudy vede cesta z pasti ven z pasti ven MUDr. Milan Kubek - prezident ČLK1.
Atestace, jak na to… Ondřej Blohoň.
Vzdělávání zdravotníků. Transformace specializačního vzdělávání – 2 fáze  Fáze – změna zákonů (lékaři a nelékaři) – realizováno v roce 2008  Fáze.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
KONCEPČNÍ ZÁMĚR REFORMY SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
DOTAČNÍ PROGRAM MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ REZIDENČNÍ MÍSTA METODIKA Oddělení nelékařských zdravotnických povolání a uznávání kvalifikací Mgr. Pavla Povolná.
Podnikáme SPOLU – ženy dvou generací aktivně na trhu práce na Ústecku OBHAJOBA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU DĚTSKÁ SKUPINA jako nástroj harmonizace profesního.
I NFORMATIVNÍ SCHŮZKA PRO ABSOLVENTY MAGISTERSKÉHO STUDIA Šafránkův pavilon
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
1 Kariérní systém a reforma financování Jaroslav Fidrmuc MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROVÁDĚCÍM PRÁVNÍM PŘEDPISŮM zákona č. 95/2004 Sb. Hana Blechtová vedoucí oddělení lékařských povolání a uznávání kvalifikací.
Pracovní právo pro veřejné správu Prameny práva Vznik pracovního poměru.
Kultivace systému SVL v ČR Doc. MUDr. Vojtěch Havlas, PhD. Předseda KOR 2. lékařská fakulta UK UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 2. LÉKAŘSKÁ FAKULTA.
SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ZMĚNY NA OBZORU ? II. sněm Mladí lékaři o.s MUDr. Martin Švestka.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Cesta k uplatnění na trhu práce Fond dalšího vzdělávání, 2017
Fakulta zdravotnických studií
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
Fakulta zdravotnických studií
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Reforma vzdělávání Vyhláška o oborech specializovaného vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů a oborech certifikovaných kurzů V této vyhlášce je.
NOVELA ZÁKONA č. 95/2004 Sb. Konference NCO NZO 12. září 2008
Studijní program Ošetřovatelství
Adaptační program lékařů – absolventů 2018
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Adaptační program lékařů – absolventů 2019
Cesta k uplatnění na trhu práce
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Rozpis rozpočtu a normativy
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

MLADÍ LÉKAŘI o.s. FINANCNI PODMINKY LEKARU V PREDATESTACNI PRIPRAVE MUDr. Štěpán Sulek Poslanecká sněmovna ČR

MLADÍ LÉKAŘI Závěrečné prohlášení: 1. Žádáme rychlou úpravu náplně předatestační přípravy a její kompatibilitu s předchozími vzdělávacími systémy za aktivní účasti odborných společnosti, zástupců Mladých lékařů a České lékařské komory. 2. Žádáme o aktivní participaci při tvorbě nového systému atestační přípravy společně se zástupci ČSL JEP, zástupci lékařských fakult a ČLK. 3. Žádáme o takovou změnu financování předatestační přípravy, aby tuto prakticky povinnou přípravu nebyl nucen dotovat mladý lékař ze svého podprůměrného platu nebo závazky v různých formách. 4. Při stávajících pracovních, vzdělávacích a ekonomických podmínkách lékařů reálně hrozí další zhoršovaní kvality a dostupnosti zdravotní peče v ČR. 5. Emigrace lékařů není řešením pro české zdravotnictví.

Plat ový stup eň Roky započita teln é praxe Tř í da červeně: nástupný plat lékaře, fialově: plat lékaře po zapsání do oboru zeleně: plat lékaře před atestací, který je v praxi 6. rok, modře: plat lékaře po složení atestace modře: plat lékaře po složení atestace Do 1 roku do 2 let do 4 let do 6 let „ Př í loha č. 3 k nař í zen í vl á dy č. 564/2006 Sb. (aktu á ln í tabulka 12/2009) Stupnice platových tarifů podle platových tř í d a platových stupňů pro zaměstnance uveden é v§ 5 odst. 3 (v Kč měs í čně) Kč

Financování předatestační přípravy Plný úvazek na akreditovaném pracovišti vyššího typu Kvalifikační dohoda Formálně zkrácený úvazek +/- PhD Rezidentura Mladý lékař

MLADÍ LÉKAŘI MLADÍ LÉKAŘI – kvalifikační dohoda I.

MLADÍ LÉKAŘI MLADÍ LÉKAŘI – kvalifikační dohoda II.

Mapa kvalifikačních dohod Zde tabulka/města kde a za kolik se podepisuje atestace - Kvalifikační dohoda

Plný úvazek na akreditovaném pracovišti

Formálně krácené úvazky bez PGS studia II

Úvazky při PGS studiu I.

MLADÍ LÉKAŘI – úvazky při PGS studiu III.

Minimální mzda 2002 leden , leden ,10

Pro absolventy medicíny Klíčovou změnou je přehodnocení celé filozofie vzdělávání. „Po ukončení studia si lékař vybere jeden ze základních oborů. Po prvních dvou letech tak bude moci nově vykonávat některé činnosti samostatně. Po získání atestace se bude moci rozhodnou pro další specializaci v některém z nástavbových oborů.“ vysvětluje Dana Jurásková, ministryně zdravotnictví a dodává, „výrazně se tak zvýší motivace pro mladé lékaře i jejich prestiž.“ Ministerstvo zdravotnictví na základě dotačního programu zafinancuje rezidenční místa pro lékaře i nelékařská povolání. Některé obory budou dotovány zcela, některé pouze částečně. Plně budou podporovány především obory, kde je v současné době velký nedostatek lékařů, například: ARO, patologie, praktický lékař pro dospělé, praktický lékař pro děti a dorost, neurologie, dermatovenerologie nebo radiologie a zobrazovací metody

Rezident se zavazuje: a.řádně plnit všechny požadavky vzdělávacího programu a dbát pokynů školitele, b.dokončit specializační vzdělávání úspěšným absolvováním atestační zkoušky, a to nejpozději v termínu minimální délky specializačního vzdělávání, zvýšeném maximálně o 3 roky, tj. nejpozději do ……………, c.vykonávat v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby povolání lékaře po dobu nejméně 5 let od data ukončení specializačního vzdělávání na území České republiky v oboru ve kterém získal specializovanou způsobilost jako rezident, tj. v oboru ………………, a to jako zaměstnanec poskytovatele zdravotních služeb nebo jako poskytovatel zdravotních služeb.

II. V souladu s § 21a odst. 2 zákona č. 95/2004 Sb. Ministerstvo poskytne dotaci na žádost akreditovaného zařízení včetně mzdových nákladů ve výši ………. Kč ročně na celou dobu trvání specializačního vzdělávání podle vzdělávacího programu dle čl. I. odst. 2, tj. maximální celkovou částku ……….….. Kč (slovy:…………….korun českých). III. 1. Rezident prohlašuje, že si je vědom svých povinností uložených ustanovením § 21c odst. 1 a 2 zákona č. 95/2004 Sb., a to:  řádně plnit všechny požadavky vzdělávacího programu a dbát pokynů školitele,  dokončit specializační vzdělávání úspěšným absolvováním atestační zkoušky, a to nejpozději v termínu dle délky vzdělávacího programu, zvýšeném maximálně o 3 roky, tj. nejpozději do ……………,  vykonávat povolání lékaře /zubního lékaře/ farmaceuta/ po dobu nejméně 5 let od data ukončení specializačního vzdělávání na území České republiky v oboru…………, ve kterém získal specializovanou způsobilost jako rezident.  Setrvat v pracovním poměru se zdravotnickým zařízením s rezidenčním místem, a to do doby ukončení specializačního vzdělávání atestační zkouškou. Stabilizační dohoda R 2010

Smlouva rezidenta se zdravotnickým zařízením Předmět smlouvy Bod 1.1. místo výkonu stáže: Klinika ….. druh práce: sekundární lékař – stáž, úvazek 1,0 doba trvání stáže: – den nástupu k výkonu stáže: Bod 1.4. Po dobu dočasného přidělení na stáž k jiné osobě bude stážistovi poskytovat plat /mzdu/ jeho zaměstnavatel.

Mladý lékař

MLADÍ LÉKAŘI – Řešení I. Jakékoliv, které povedou ke zlepšení Změna specializační vyhlášky –Nerozšiřovat počet stávajících oborů. –Zvýšení počtu kmenů na základě požadavku odborných společností. –Úprava náplně kmene jednotlivých oborů –Umožnit absolvování co největší části na akreditovaných pracovištích 1. stupně, tj. i v okresních nemocnicích –Stanovení kompetencí po absolvování kmene v rámci oboru, ve kterém je lékař zapsán. –Zajištění kompatibility s předchozími systémy ve smyslu délky stáže, výkonů dle logbooku a dosaženého základu dle vyjádření odborných společností (interní základ/kmen).

MLADÍ LÉKAŘI – Řešení financování Je v zájmu státu Financování specializačního vzdělávání hradí stát a příspěvek není podpora platu lékaře –Nutné zastropování cen ve specializační přípravě Nemůže být založeno na principech tržního hospodářství Absence smluvních závazků Konsezus na principech – zástupci asociace krajů, děkanů, ČLK, ČLS JEP a ML

MLADÍ LÉKAŘI – Kvalifikační dohody Může si lékař opravdu vybrat zda může atestovat? Změna obsahu –Změna náplně jednotlivých kmenů a oborů Umožnit absolvování co největší části na akreditovaných pracovištích 1. stupně, tj. i v okresních nemocnicích Zastoupení primářů okresních nemocnic v akreditačních komisích Změna financování –Povinnou praxi v plné délce dle atestačního indexu hradí stát/nehradí lékař Cenu určuje stát prostřednictvím FN, kde probíhá většina stáží Cenu lze zastropovat např. akreditací pro vzdělání Náklady při ceně stáže 300Kč/den jsou 36 mil (na 1000 lékařů a ½ rok) –Zlevněním systému lze docílit zrušení kvalifikačních dohod –Zůstává otázka financování mezd lékařů – stážistů

MLADÍ LÉKAŘI – Residenční místa –Tvorba smluvních závazků státem funguje v Lotyšsku, Litvě, Estonku a Slovinsku –Republikový konkurz na volná místa testem ve Francii, Španělsku Změna financování –Povinnou praxi v plné délce dle atestačního indexu hradí stát/nehradí lékař Odpadne většina residenčních míst, systém bude navíc levnější Odpadnou vysoké náklady spojené s jejich administrativou –Residenční místa Ponechána pro praktické lékaře pro dospělé a pro děti a dorost Stát tak bude mít možnost regulovat složku primární péče Předpokládáme jiné podmínky než podprůměrná mzda se závazkem na 10 let Jasná definice mateřské dovolené při rezidentuře a zrušení závazků při „zneužití“ rezidenta

MLADÍ LÉKAŘI – Zkrácené úvazky Případy existují i bez PGS studia, ML předali podklady MPSV Změna obsahu –Změna náplně jednotlivých kmenů a oborů Umožnit absolvování co největší části na akreditovaných pracovištích 1. stupně, tj. i v okresních nemocnicích Stážista dosud funguje ve FN i jako „levný sekundář“ Změna financování –Zkrácené úvazky lékařů před atestací jako obchod za započítání praxe na vyšším pracovišti nelze tolerovat. Devalvace práce lékaře / otrokářský systém Porušování zákoníku práce Nadaný lékař se nepozná podle toho, jaký úvazek si nechá naložit

MLADÍ LÉKAŘI – PhD studium -Podmínky PGS studentů na klinikách přispívají k devalvaci práce lékaře -PGS studenti pracují jako sekundární lékaři za minimální mzdu -Na PGS studium v prezenční formě dosáhne každý přihlášený Změna obsahu a financování –Změna PGS studia na klinikách na M.D.-PhD. programy ve všech FN PGS student ≠ levný sekundář 0,5 úvazek + stipendium = tabulkový plat Garantování časoprostoru k realizaci PhD studia Atestace v oboru o 2 roky později –Na teoretických ústavech navýšení stipendia

MLADÍ LÉKAŘI Řešení financování Jakékoliv, pokud lékař nebude nucen dotovat prakticky povinné specializační vzdělávání ze svého podprůměrného platu nebo závazky v různých formách Plat ový stup eň Roky započita teln é praxe Tř í da červeně: nástupný plat lékaře, fialově: plat lékaře po zapsání do oboru zeleně: plat lékaře před atestací, který je v praxi 6. rok, modře: plat lékaře po složení atestace modře: plat lékaře po složení atestace Do 1 roku do 2 let do 4 let do 6 let

Srovnání mezd

Děkuji za pozornost

5 tisíc jako řešení financování… Příspěvek na dva roky za desetiletý závazek Současných 3500 lékařů bez atestace hozeno přes palubu Návrh vůbec neřeší výdajovou stránku rezidenta (kurzy, den ve FN), při realizaci příspěvku lze očekávat další navýšení ceny stáží Návrh neřeší tzv. kvalifikační dohody, problematiku formálně zkrácených úvazků ani problematiku PhD studia Existují residenti, jejichž mzda se závazkem vyměřená na MZ je nižší, než tabulkový plat Rezidenční místa a poplatek za atestace jako nepovedený symbol tržního hospodářství ve specializační přípravě –Pokud se má lékař chovat tržně, půjde za výdělkem

Vážení, rádi bychom Vám touto cestou nabídli volná místa v naší nemocnici. Česko-německá horská nemocnice Krkonoše,Vrchlabí Přijme - větší počet absolventů na všechna oddělení - chirurgie, interna, ARO, dětské, gynekologie- porodnictví Prosím Vás o zveřejnění naší nabídky na Vašich stránkách. Předem děkuji! Žatec: hledá se deset lékařů Žatec - V současné době nehrozí žádnému oddělení žatecké nemocnice problémy. Pokud by ale vedení zdravotnického zařízení zaspalo a lékaře nesehnalo, chirurgie a interna by nedostatek kvalifikovaných doktorů pocítily. Dlouhodobý nedostatek lékařů a dalších zdravotníků bude kraj Vysočina letos poprvé podobně jako některé další regiony řešit komplexním stabilizačním programem. Severočeské nemocnice začínají bolestivě pociťovat nedostatek lékařů. Krajské zdravotní chybí 93 lékařů, zejména na odděleních interny, ARO, ORL, gynekologie a pediatrie.