 *21.9. 1902 Sussex - † 11. 9. 1973 Oxford (Velká Británie)  britský sociální antropolog a religionista Filip Macho Jan Bubeníček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Agrese u lidí s mentální retardací a s autismem
Advertisements

ČÍNSKÉ PŘÍSLOVÍ.
Jaro, láska a králíci Hudba – Symfonia Primaverii Posun snímků – klikáním !! Tak dneska k nám p ř išlo jaro. P ř išlo tak, jak se na jaro pat ř í. Se.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Nač jsou muži ? Evoluce mužských rolí Bc. Kateřina Vlčková 1. NR. Bi - Z.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.
Sociální kontrola Filip Keresteš.
Vznik Československé republiky
Realistický román.
Sociální konstruktivismus
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Max Weber ( ) Právník Ekonom Sociolog Politolog.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kmen: Asmet Vypracoval: Tomáš K..
Konflikt sociálních rolí
Motivační témata a životní příběhy
Teorie státu - pokračování
Socilog, politolog a ekonom Profesor univerzity v Lausanně.
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
Max Weber. Život – 1920 německý sociolog a ekonom absolvent práv na Heidelbergské univerzitě 1886 – profesor ekonomie v Heidelbergu 1904 – nervové.
Rodina a vzory Existují kladné vzory pro dnešní rodinu?
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
Motivační témata a životní příběhy
Člověk jako přírodní a společenská bytost
Darwin a divoši Evoluční psychologie
Společenské a hospodářské prostředí
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Erich Fromm Pavla Jiráková C4A.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základní principy geografického výzkumu
Snape ve svém kabinetu od Patrounus 13/06. Rozhovor s profesorkou Prýtovou 1.Já je vaše nejoblíbenější kouzelná bylina? Asi bych měla říct madragoru,
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Biometrie prezentace v předmětu X33BMI Filip Kroupa 2006.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Trnková Alžběta Jelínková Gabriela.  * , Minden – , New York  Židovský původ  Zajem se o botaniku, zoologii, geografii, astronomii.
M ARGARET M EADOVÁ Vypracovaly: Veronika Marešová, Dana Peremská.
 narodil se ve Shrewsbury v Anglii 1809  přírodovědec a zakladatel evoluční biologie  vystudoval teologii na University of Cambridge  plánoval navštívit.
Pohlaví, gender a posvátno Lucie Chudlařská Dagmar Nováková.
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMY - lidské sídlo, město, vesnice
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
Lidské rasy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ježíš.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Druh učebního materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Socializace Kejřová.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Daňová soustava České republiky
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Britské impérium.
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
VŠE O PENĚZÍCH..
SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA.
Transkript prezentace:

 * Sussex - † Oxford (Velká Británie)  britský sociální antropolog a religionista Filip Macho Jan Bubeníček

 proslavil se zejména svými výzkumy v Africe, konkrétně v Súdánu a na horním toku Nilu  mezi lety 1946 – 1970 profesorem sociální antropologie na Oxfordské univerzitě  roku 1971 byl povýšen do šlechtického stavu

Život  narodil se do rodiny anglikánského faráře  v letech 1921 – 1924 studoval moderní historii v Oxfordu  později studoval antropologii na London School of Economics u C. G. Seligmana, kam v tu dobu akorát přišel Bronislaw Malinowski  později se společně s R. Firthem stal jeho prvním, i když kritickým žákem  roku 1926 byl Seligman pověřen, aby pro britské ministerstvo kolonií udělal výzkum v Súdánu, ale onemocněl a tak byl tímto úkolem pověřen právě Evans- Pritchard

 z výsledků jeho prvního výzkumu Azandů (kmen v Súdánu, který zkoumal) sestavil i svou disertační práci, kterou obhájil – později se mezi Azandy pravidelně vracel  v roce 1930, když Britové krvavě potlačili povstání nilotských Nuerů, tam začal pracovat, ačkoliv mu dlouho trvalo než ho mezi sebe znovu přijali a přestali ho považovat za nepřítele  1932 – 1935 byl profesorem na univerzitě v Káhiře a od roku 1935 byl profesorem africké sociologie v Oxfordu  za Druhé světové války sloužil jako důstojník v Habeši (dnešní Etiopie), kde vedl partyzánskou válku proti Italům  ke konci války (1944) konvertoval ke katolictví  po válce přednášel rok v Cambridge a roku 1947 nastoupil po Alfrédu Radcliffe-Brownovi jako profesor antropologie v Oxfordu, kde přednášel do roku 1970  se svou manželkou měli 5 dětí

Dílo  byl především neobyčejně poctivý a kritický vědec, přísný kritik všech pouze spekulativních teorií, kterých i v antropologii bylo mnoho, přísně také posuzoval tehdy hodně populární Evolucionismus  snažil se o objektivní popis, který spojoval i s úsilím o hluboké porozumění studovaným kulturám  jeho popisy vycházejí z respektu k „domorodcům“, které studoval a u nichž předpokládal značnou míru racionality a dalších schopností  jakožto religionista také ostře kritizoval jak psychologické, tak sociologické teorie o vzniku náboženství, i když několika psychologů a sociologů si nesmírně vážil

 smysl svého antropologického zkoumání neviděl jen ve shromažďování informací - studium „primitivních“ společností může významně prohloubit lidské chápání, jak společností moderních, tak složitějších a méně přehledných  zdůrazňoval významné propojení práce antropologa a historika – to, že jeden pracuje s přímými svědectvími a druhý s archiváliemi, je podle něho jen technický rozdíl  jako se historik snažil překlenout propast času a pochopit minulé, snaží se antropolog překlenout kulturní a jazykovou propast a ukázat „domorodce“ ne jako nepochopitelné kuriozity, ale jako nám velice podobné lidi

Azande

 Azande či Azandové, jsou kmen obývající sever centrální Afriky  jejich populace je podle různých zdrojů odhadována na jeden až čtyři miliony jedinců  žijí především v severovýchodní části Demokratické republiky Kongo, v Jižním Súdánu a v jihovýchodní části Středoafrické republiky Azande

Čarodějnictví kmene Azande  Čarodějnictví má svou fyzickou formu. Zandové věří, že existuje čarodějná substance, se kterou se čaroděj rodí.  Má podobu tmavého váčku, ve kterém se často nacházejí různé drobné předměty.  Tato substance se dědí. Je přenášena unilineárně. Syn čarodějníka je tedy vždy čarodějníkem zatím co dcera nikoliv.

 Jakákoliv běžná činnost jako je lov, obdělávání půdy, domácí život nebo společenský život vesnice, to vše představuje prostor pro působení čaroděje.  Pokud se úrody zmocní pohroma, může za to čarodějnictví, pokud je lov v pralese dlouhý úporný, prováděný s veškerou snahou a přesto neúspěšný, je to vina čarodějnictví, jestliže je manželka nevrlá, netečná vůči svému muži může za to opět čarodějnictví.

 Pokud z jakéhokoliv důvodu existuje podezření na čarodějnictví, dotyčný člověk se může obrátit na věštbu aby se potvrdilo zda je tomu tak, popřípadě který čaroděj za neštěstím stojí. V momentě, kdy je čaroděj znám, mohou být podniknuta protiopatření aby útok mohl být odražen ochlazováním jeho nebo její čarodějné substance.  Nejznámější je jedová věštba.

 Většinou jsou v podezření z čarodějnictví vždy lidé nenávistní, svářliví, nevěrní, nebo bez úcty k ostatním.  Čaroděj je podle Zandů vždy zlý člověk proto nikdo nemá zájem dostat do podezření z čarodějnictví.  Víra v čarodějnictví zároveň vytváří určitý tlak na jednotlivce směrem k dodržování platných sociálních norem.

 Víra v čarodějnictví se stává regulátorem nevhodného chování.  Do podezření z čarodějnictví se dostávají konfliktní lidé. Pokud člověk kontroluje své chování, nedává najevo svou zášť vůči někomu jinému, dobře se chová ke své rodině a nepomlouvá ostatní lidi, pak se nařčení z čarodějnictví nemusí obávat.  Kdo se vůči těmto pravidlům proviňuje, spíše se dostane do podezření z čarodějnictví.

 Kupodivu čarodějem nemusí být člověk. Není to běžné, ale jsou případy usvědčení zvířete z čarodějnictví.  Nejobávanější ze zvířat spojených s čarodějnictvím je divoká kočka.

 Děkujeme za pozornost.