A LKALOIDY RNDr. Marta Najbertová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léčivý i nebezpečný Mák setý Papaver somniferum Silvie Ublanská, Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice, 2. ART.
Advertisements

Jana Navrátilová 2.MBB PřF UP
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9_05.
CHARAKTERISTIKA, ROZDĚLENÍ, STRUKTURA, FUNKCE
Pyridinové alkaloidy Zuzana Janků 3.D
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
VY_32_INOVACE_05_PVP_259_Hol
Opiáty Opiáty neboli narkotika jsou drogy, které utišují bolesti, často způsobí usnutí, zklidňují a navozují stav příjemného uvolnění, působí na CNS Tělo.
ALKALOIDY Lenka Zittová.
Alkaloidy RNDr. Naďa Kosová.
Pyridinové alkaloidy Zuzana Janků 3.D
Izoprenoidy.
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Historie léčiv.
..a co jste o nich nevěděli
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_165.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Ch. Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření:
Ch.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
HETEROCYKLY.
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
Alkaloidy Markéta Krejzarová 3.D.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Nicotiana tabacum Tabák viržinský Dva pěstované druhy (u nás jen na j. Moravě, více SR). Pěstování N.tabacum pro sklizeň listů podmíněno státním monopolem.
Návyk na opiáty, stimulancia, halucinogeny, sedativa
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
RULÍK ZLOMOCNÝ říše:rostliny podříše:cévnaté rostliny oddělení:krytosemenné třída:vyšší dvouděložné řád:lilkotvaré čeleď lilkovité rod:rulík Vypracovaly:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Alkaloidy Ch_064_Přírodní látky_Alkaloidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ilegální drogy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
H ETEROCYKLICKÉ SLOUČENINY RNDr. Marta Najbertová.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Ch_064_Alkaloidy Ch_064_Přírodní látky_Alkaloidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
A LKYNY RNDr. Marta Najbertová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní.
1. H ETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
Kofein 1,3,7-trimethylxanthin coffea arabica (kávovník arabský) bílý hebký prášek, hořké chuti alkaloid, derivát xanthinu (theobromin-kakao) guarana, maté,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Genetický kód – replikace
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Alkaloidy 6. února 2014 VY_32_INOVACE_130317
Užitkové rostliny VI Vít Grulich.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Citrátový cyklus Mgr. Jaroslav Najbert.
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ALKALOIDY VY_32_INOVACE_24_486
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Drogy Co je droga, účinky drog, druhy drog
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

A LKALOIDY RNDr. Marta Najbertová

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školy Sokolovská 1638 IČO Operační program Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.1.28/ Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_1.CH.27 Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Chemie Tematický okruh Alkaloidy Zhotoveno Ročník Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP – G) Anotace Materiál je určen jako studijní materiál v předmětu chemie. Je zaměřen na obecnou charakteristiku, rozdělení, vlastnosti a popis zástupců alkaloidů. Materiál je určen pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie.

Alkaloidy – obecná charakteristika Alkaloidy – dusíkaté zásadité sloučeniny, vyskytují se ve formě solí. Obvykle obsahují dusíkatý cyklus, dusík může být i v postranním řetězci. Vznikají z aminokyselin v těle rostlin a hub, pravděpodobně ochranná funkce proti predátorům, případně odpadní metabolit dusíku. Výjimečně i u obojživelníků. Obsah kolísá podle vegetačního stadia. Ve většině případů v jedné rostlině celá skupina chemicky příbuzných sloučenin. V malých dávkách léčebné účinky, ve „velkých“ jedovaté.

Alkaloidy - rozdělení Rozdělení – kombinace chemického složení, účinku a místa výskytu. Opiové alkaloidy – papaverin, morfin (heroin), kodein. Tropanové alkaloidy – kokain, atropin, hyoscyamin, skopolamin. Námelové alkaloidy – ergometrin, ergotamin, kyselina lysergová. Halucinogeny – mezkalin, psylocin, psylocybin, bufotenin, tetrahydrokanabinol. Indolové – reserpin, strychnin, brucin. Nezařazené – emetin, chinin, nikotin, koniin, lobelin, kurare, akonitin, kapsaicin. Methylderiváty xantinu – kofein, theobromin

Alkaloidy – opiové Šťáva z nedozrálých makovic (opium). Obsahuje 23 alkaloidů. Dělí na látky odvozené od fenanthrenu (morfinový typ) – morfin, kodein, thébain a benzylisochinolinu – papaverin. Morfin – silné analgetikum, tlumí CNS – jeho diacetát je heroin, oba návykové látky. Izolován 1806, syntéza od roku Stále získáván z opia (10%) nebo zpracováním makovic (do 0,9%, ale snadná izolace). Morfin Heroin

Alkaloidy – opiové Kodein – získáván ze surového opia (0,5%), synteticky nebo methylací morfinu. Používán jako centrální antitusikum (tlumí kašel) a do směsí s analgetiky a antipyretiky – potencuje účinek.

Alkaloidy – opiové Papaverin – v surovém opiu do 1%. Izolován 1848, syntéza Je nezastupitelným muskulotropním spasmolytikem (uvolnění hladké svaloviny trávícího ústrojí, žlučových cest a vylučovací soustavy). Vedlejší účinky- silný pokles krevního tlaku. Relaxace koronárních a mozkových cév.

Alkaloidy – tropanové Kokain – listy koky – lokální anestetikum (zubní lékařství), ale povzbuzuje CNS (blokuje centrum pro „vyhodnocování“ únavy). Vzhledem k silnému návyku dnes nevyužíván, nahrazen syntetickými analogy. V oblasti Jižní Ameriky využíván povzbuzující účinek – žvýkání listů koky.

Alkaloidy – tropanové Atropin – rulík, blín, durman – izolován 1833, syntéza Spasmolytikum (parasympatolytikum – oční lékařství). Smrtelná dávka 10 mg. V rostlinném materiálu ve formě L- antipodu hyosciaminu, extrakcí racemizuje na atropin. Specifické je použití při otravách inhibitory cholinesteras – organofosfáty (herbicidy, pesticidy, nervově paralytické bojové látky, otravy muchomůrkou červenou).

Alkaloidy – tropanové Skopolamin – izolován Podobné využití jako atropin. V psychiatrii využíván ke zklidnění (sedativum), vyvolává ztrátu paměti a neschopnost úsudku. K léčbě kinetóz a parkinsonismu.

Alkaloidy – námelové Produkty paličkovice nachové – parazitující vřeckovýtrusá houba na lipnicovitých. Vytváří sklerocium = námel. Obsah více jak 40 alkaloidů – významnější je skupina derivátů kyseliny lysergové. Využívány především v porodnictví a léčbě srdeční nedostatečnosti. ErgotaminErgometrin

Alkaloidy – námelové Kyselina lysergová – její diethylamid LSD – halucinogen. Syntéza 1938, psychoaktivní účinky Do šedesátých let zkoumána pro využití ve vojenství a psychiatrii. Kyselina lysergováDiethylamid- LSD

Alkaloidy - indolové Reserpin – hypotenzivní účinky. Rostlina Rauwolfie – dnes od použití ustupováno pro podezření z karcinogenity.

Alkaloidy indolové Strychnin, brucin – v rostlině kulčiba. V malých dávkách - oběhové a dechové analeptikum (povzbuzuje), při otravách barbituráty a tlumivými drogami, ve „velkých“ (30 – 200mg) – smrt obrnou dýchacího svalstva, zástava srdce, hubení hlodavců (Vávra).

Alkaloidy – methylderiváty xanthinu Kofein - stimulační účinky CNS, vazodilatace periferních cév, zesiluje účinek analgetik a antipyretik, tlumí účinek hypnotik. Kávovník (2%), čajovník (5%), kakaovník (4%), ořechy kola (2%), pasta guarana (až 7%).

Alkaloidy – methylderiváty xanthinu Theobromin – z kakaových bobů – až 4%. Silné diuretické účinky – využití při léčbě otoků a srdečních edémů. Slabší stimulační účinek než kofein. V poslední době se uvažuje o využití jako antitusika a afrodisiaka. Uvažuje se i o návykovosti na theobromin.

Alkaloidy - halucinogeny Halucinogeny – psychedelika (psyché+delein - manifestovat se) – „rozšířené vědomí“. Většina není návyková. Problémem poruchy ve vnímání časoprostoru. Využívány pro rituální účely. Mezkalin – současně blokuje v CNS centrum pro „vyhodnocování“ únavy – zvýšení fyzické kondice (Meskaleros). Získáván hlavně z kaktusu peyotl. N není v cyklu.

Alkaloidy - halucinogeny Psylocibin – obsažen v „houbičkách“ – u nás lysohlávka. Defosforylací přechází v účinný psylocin.

Alkaloidy - halucinogeny Tetrahydrokanabinol – rostlina konopí. Neobsahuje dusík. Marihuana – sušená rostlina, hašiš – pryskyřice. Bufotenin – výměšek žláz ropuch, i v rostlinách.

Alkaloidy - nezařazené Chinin – v kůře chinovníku – spolu s dalšími 24 alkaloidy – protoplasmatický jed – blokuje syntézu NK prvoků (krvinkovky – léčba malárie). Působí antipyreticky a analgeticky. Analog chinidin k léčbě arytmií a fibrilací komor. Nevhodný pro těhotné a malé děti (tonik – hořká chuť).

Alkaloidy - nezařazené Akonitin – oměj šalamounek – 3-4 mg smrtelná dávka – oblíbený jed travičů. Dříve jako antipyretikum a analgetikum.

Kolchicin – ocún – dusík v postranním řetězci. Vřeténkový jed – blokuje mitózu, cytostatikum – léčba nádorů. Vzhledem k toxicitě používány jeho analogy. Léčba polyartritid a dny. Alkaloidy - nezařazené

Efedrin – N v postranním řetězci. Sympatomimetikum - stimulace CNS (doping), antiastmatikum, antialergikum. V současnosti vyráběn pouze synteticky. Alkaloidy - nezařazené Vzhledem ke dvěma chirálním uhlíkům existují 4 diastereoizomery – souhlasné enantiomery označeny jako efedrin, nesouhlasné jako pseudoefedrin. Pseudoefedrin – součást léku proti chřipce – zdroj pro drogovou scénu.

Alkaloidy - nezařazené Emetin – výrazné amebicidní účinky – léčba nákaz prvoky (trichomonázy, trypanozomy, lamblie – humánní i veterinární léčba. Vedlejší, ale výrazné použití jako emetikum a sekretolytikum – léčba alkoholismu.

Nikotin – v malých dávkách stimulační, smrtelná dávka 50 mg. „Cévní jed“ – zvýšení rizika arteriosklerózy. Jedna cigareta obsahuje asi 8–10 mg nikotinu, vykouřením do těla asi 1 mg nikotinu. Snižuje hodnotu bazálního metabolismu – zvýšení hmotnosti při odvykání. Alkaloidy - nezařazené

Koniin – rostlina bolehlav – jedovatá celá rostlina, k otravě vede i vdechování vůně. Obsahuje komplex několika příbuzných alkaloidů. Smrt nastává obrnou kosterního svalstva a zástavou dechu. Ve starověku a středověku využíván pro travičství, oficiální jed pro odsouzené.

Alkaloidy - nezařazené Solanin – obsahuje steranový skelet – rostliny rodu solanum (brambory, rajčata). U rostlin původně fungicidní a insekticidní účinky. Otrava nepravděpodobná. V zelených částech rostliny zvýšená koncentrace.

Alkaloidy - nezařazené Tubokurarin – v kurare – myorelaxans, anestetikum, větší dávka ochrnutí a smrt. Používá se v chirurgii jako svalové relaxans, léčba tetanu, šoková terapie mentálních poruch.

Alkaloidy - nezařazené Kapsaicin (kapsicin) – dusík v postranním řetězci. Chilli papričky. Pálivá chuť. Dráždí nervová zakončení – pocit pálení nebo tepla. Zevně používán na prokrvení pokožky – zvýšení metabolické aktivity (revmatické bolesti, neuralgie), vnitřně jako koření, paradoxně jako ochrana trávícího ústrojí.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a literatura 1. Drogová poradna: Halucinogeny. [online]. [cit ]. Dostupné z: 2. Studium chemie.cz: Metodika protidrogové prevence. [online]. [cit ]. Dostupné z: VYSKOČIL, František. Kapsaicin a jeho vliv na lidský organismus. Casopis.vesmir.cz [online]. 2013, roč. 92, č. 10, s. 1 [cit ]. Dostupné z: vliv-na-lidsky-organismus

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a použitá literatura 1. MATOUŠ, Bohuslav. Základy lékařské chemie a biochemie. 1. vyd. Praha: Galén, c2010, xv, 540 s. ISBN MCMURRY, John. Organická chemie. Vyd. 1. V Brně: VUTIUM, xxv, 1176, 61, 31 s. Překlady vysokoškolských učebnic; sv. 2. ISBN Doc. RNDr. PhMr. Bohuslav Melichar, CSc., Chemická léčiva. 3. přepracované vydání. Praha: Avicenum, zdravotnické nakladatelství, n. p., 1987, 992 s. 4. JAN MUSIL. Biochemie v obrazech a schématech. II., zcela přepracované vydání. Praha: Avicenum, PACÁK, Josef. Stručné základy organické chemie. 1. vydání. Praha: SNTL-Nakladatelství technické literatury, Řada chem. literatury. 6. Fotografie a vzorce z vlastní databáze autora. Vytvořeny programy ACD FREE 12, Snagit