Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.7 Živočichové - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Advertisements

Ověř si své znalosti z živočišné říše.
Základní skupiny živočichů
PRVOUKA 3. ročník Gabriela Mikulková 2012
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
OBOJŽIVELNÍCI Ocasatí.
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
PLAZI, OBOJŽIVELNÍCI, RYBY, BEZOBRATLÍ
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_10.
Zoologická zahrada Východ ZOO.
PTÁCI RYBY PLAZI SAVCI OBOJŽIVELNÍCI BEZOBRATLÍ ÚKOL ÚKOL ÚKOL ÚKOL
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Třídění živočichů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.16
Živočichové - obratlovci
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
ŽIVOČICHOVÉ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Plazi 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_11.
Savci 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM SAVCI ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: STAVBA TĚL ŽIVOČICHŮ
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Člověk a jeho svět 4. ročník
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.3 Houby Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.4 Rostliny - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ ŽIVOČICHOVÉ Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_294_ŽIVÁ_PŘÍRODA_ŽIVOČICHO.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.2 Živá a neživá příroda Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Jarmila Kolářová Název: VY_32_INOVACE_1A_04_Dělení živočichů Téma: Člověk a jeho svět Datum tvorby:
Živočichové – stavba těla, potravní vazby a druhy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Člověk a jeho svět 4. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ŽIVOČICHOVÉ - PROCVIČOVÁNÍ
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Ekosystém les Živočichové
Člověk je součástí přírody
OBRATLOVCI.
Obratlovci-prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_117_Obratlovci
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
VY_32_INOVACE_10_PŘV_OBRATLOVCI A BEZOBRATLÍ
Obratlovci Autor: Mgr. Iva Hirschová
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření září 2012 Ročník
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Třídění živých organizmů
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
OBRATLOVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
OBRATLOVCI - POPIS Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Živočichové.
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.7 Živočichové - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen žákům 4. tříd jako upevňování znalostí o dělení živočichů a seznámení s novými pojmy. Po výkladu žáci plní zadané úkoly. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně nebo jako pracovní list.

Ž ivo č ichové - d ě lení Ž ivé organismy

Dělení živočichů Obratlovci se dělí do skupin: a) ryby b) obojživelníci c) plazi d) ptáci e) savci Bezobratlí jsou ve srovnání s obratlovci mnohem početnější. Velkou skupinou bezobratlých živočichů je hmyz.

Ryby  žijí ve vodě, plavou  tělo kryto šupinami  místo končetin mají ploutve  dýchají žábrami  rozmnožují se vajíčky, které se nazývají jikry  dle způsobu potravy se dělí na dravé ( štika, pstruh, okoun) a nedravé ( kapr, lín, cejn )  živí se rybami, vodními živočichy nebo rostlinami  dle místa, kde žijí se dělí na sladkovodní ( kapr, štika ) a mořské ( treska, sardinka )

Obojživelníci  žijí ve vodě i na souši, plavou, skáčou a lezou  tělo kryto tenkou, vlhkou kůží  pulci dýchají žábrami, dospělí obojživelníci plícemi  rozmnožují se vajíčky, z těch se líhnou larvy = pulci  dělí se na bezocasé = žáby a s ocasem = mloci a čolci  živí se hmyzem, žížalami i slimáky

Plazi  žijí většinou na souši  tělo kryto šupinami nebo krunýřem  dýchají plícemi  rozmnožují se vejci s kožovitým obalem  mezi plazy patří: hadi, želvy, ještěrky  hadi nemají vyvinuty končetiny – plazí se, ještěrky a želvy končetiny mají  živí se hmyzem, ptáky, slimáky a drobnými savci  hadi se dělí na jedovaté (zmije) a škrtiče (užovka)

Ptáci  osídlili všechny ekosystémy  tělo mají pokryté peřím  přední končetiny jsou přeměněny v křídla  pohybují se většinou ve vzduchu – létají  hlava je zakončena zobákem  dýchají plícemi  rozmnožují se vejci s vápenitou skořápkou, z vajec se líhnou mláďata krmivá (holub, vrána, vlaštovka) nebo nekrmivá (kachna, slepice, bažant)  živí se semeny, hmyzem, plody, drobnými savci, podle potravy se dělí na: hmyzožravé, semenožravé, všežravé a dravé  někteří ptáci u nás přezimují (sýkora, vrabec), jiní jsou stěhovaví (vlaštovka, čáp)

Savci  žijí na souši, ve vodě i ve vzduchu  tělo převážně kryto srstí  pohybují se chůzí, během, šplháním, létáním, plaváním  dýchají plícemi  většina rodí živá mláďata, která sají mateřské mléko  Živí se rostlinnou a živočišnou stravou, podle druhu potravy se dělí na býložravce (kráva, kůň), masožravce – šelmy (vlk, liška) a všežravce (prase, myš)

Hmyz  hmyz žije na souši, ale i ve vodě  tělo je členěno na hlavu, hruď a zadeček  na hlavě má tykadla, oči a ústní ústrojí  na hrudi jsou 3 páry končetin a většinou 2 páry křídel  rozmnožuje se vajíčky, z vajíček se vylíhnou larvy (housenky, ponravy), ty se zakuklí ( u některých skupin hmyzu kukla chybí), z kukly se vylíhne dospělec  hmyz je nejpočetnější třídou živočichů na Zemi  mezi hmyz řadíme: brouky, motýly, včely, mouchy, saranče a vážky

Znáš odpovědi? 1. Jak se dělí živočichové podle stavby těla? obratlovci a bezobratlí _______________________________ 2. Jak se nazývají vajíčka ryb? jikry ____________________ 3. Jakými způsoby se pohybují savci? chůze, let, běh, šplh, __________________________ plavání 4. Čím je kryto tělo plazů? šupiny a krunýř _________________ 5. Jak dělíme ptáky podle toho, čím se živí? hmyzožraví, všežraví, _______________________________ semenožraví a draví 6. Čím dýchají pulci a čím dospělí obojživelníci? žábry a plíce __________________________________ 7. Které skupiny bezobratlých řadíme mezi hmyz? brouci, vážky, mouchy, ____________________________________ saranče, včely a motýli 8. Čím se liší člověk od ostatních živočichů? řeč, složitější myšlení _______________________________

Ryby

Obojživelníci

Plazi

Ptáci

Savci

Hmyz

Použité zdroje 1. ŠTIKOVÁ, Věra. Člověk a jeho svět : přírodověda pro 4. ročník. Brno : Nová škola, ISBN ČÍŽKOVÁ, Věra, BRADÁČOVÁ, Lenka, HÍSEK, Květoslav. Přehledy živé přírody pro 3. – 5. ročník. Turnov: ALTER, ISBN Obrázky z galerie klipart 4. Vlastní fotografie