Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tržní opatření Březen 2003 Žatec. 22 Společných organizací trhu - chronologicky •nařízení Rady (EHS) č. 136/1966, o zřízení společné organizace trhu olejů.
Advertisements

Zahraniční obchod Obchodní politika.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Volný pohyb zboží.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise.
Proč CAP? Strategicko politické důvody (soběstačnost 85%) Zájem na rovnoměrném osídlení Ochrana drobných zemědělců Stabilita cen primárních surovin je.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Společná zemědělská politika Evropské unie. Společné politiky EU: Společná obchodní politika Společná zemědělská politika Společná dopravní politika Společná.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
1 VŠFS – kombinované studium bakalářské – Základy práva ES/EU Regionální a strukturální politika EU
1 VŠFS – kombinované magisterské studium Prameny práva ES – právo EU Dodatky k politikám EU Regionální a strukturální politika EU
Celnictví Význam a druhy cel.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Společná zemědělská politika Michal Částek. Historie SZP SZP zakotvena v zakladatelských smlouvách – Smlouva o EHS Sektor získal po druhé světové válce-
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Ovlivní nová Společná zemědělská politika český potravinářský sektor? Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR.
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
Společná obchodní politika EU
Vnější hospodářská politika
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Společná zemědělská politika ES/EU Představení problematiky; vývoj a reformy SZP 21. září 2009.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Robert Zbíral EU pro „přírodovědce“ 28. března 2011 Základní společných politik EU II. Regionální (strukturální) politika, společná zemědělská politika.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
Hospodářská politika a integrace České zemědělství Základní ukazatele.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět – světová potravinová.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Mgr. Oldřich Hájek.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Jednotná měnová politika
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Evropská integrace Společná zemědělská politika
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Společná obchodní politika
Ekonomická geografie Geografie zemědělství
Potravinářský průmysl renesanci neprožívá
Regionální a strukturální politika
EU v ekonomických vztazích
Společné a koordinované politiky EU
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Hospodářská politika a integrace České zemědělství
Za rovné podmínky pro české zemědělce
Transkript prezentace:

Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek

Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou roli jako v minulosti Trendem je nadprodukce, ekologizace

Společná zemědělská politika 1. etapa SZP První myšlenka z roku 1958 Pro zejména Francie, Itálie a Nizozemí Proti Německo Hlavním motivem byla potravinová soběstačnost Evropy, záporné obchodní saldo a nízký výkon evropského zemědělství Snaha o modernizaci – uvolnění pracovních sil Potřeba zajistit nárůst investic EvropaUSA počet z.17,5 mil.4 mil. plocha65 mil.ha400 mil.ha populace150 mil.ob200 mil.ob

Společná zemědělská politika SZP do 80. let 1962 Volný pohyb zboží pro zemědělské komodity Pro každou stanoven systém garantovaných cen Systém intervenčních skladů s výkupní povinností Ceny stanoveny na úrovni společenství Problém konvergence měn Vztah ke třetím zemím - princip komunitární preference (klouzavé dávky) Subvenční dávky při vývozu

Společná zemědělská politika Financování SZP (1970) Zemědělské dávky (prémie, přirážky a vyrovnávací dávky, které jsou uvaleny na obchod zemědělskými produkty se třetími státy) Cla Příjmy z DPH (nejprve 1%, po ,4%) Po roce 1988 podíl státu z HDP Dnes polyká SZP 47% rozpočtu EU (asi 5O mld. €) Celkové výdaje 8,682,35448,416057,146604,670013,5 Zemědělský fond 5228,311596,127233,840222

Společná zemědělská politika SZP – oběť vlastního úspěchu Úspěch Výrazná modernizace sektoru Pokles sektoru na HDP na 1,7% Sektor opustily miliony osob Enormní nárůst produkce Stabilita trhu Neúspěch Vysoké přebytky u dotovaných komodit (1972 zásoba uskladněného mléka milion tun) V roce 1980 výdaje na SZP 72% rozpočtu Vnitřní a vnější tlaky na reformu 1991 na skladech 15 mil.t. obilí Tlak třetích zemí (USA) na odstranění cel v zemědělském sektoru 1994 WTO – EU se zavázala: Redukovat výši vývozní podpory o 21% Přístup na trhy EU – zrušení klouzavých dávek systémem fixních cen Redukce výše domácích podpor z kontextu s referenčním obdobím Reforma není dokončena – pouze polovičatá řešení

Společná zemědělská politika Agenda2000 a budoucnost SZP I přes úspěchy reformy z 1994 stále polyká 47 mld.€ Důraz na kvalitu potravin a animal welfare GMO potraviny Snaha o další snižování dotací a intervenčních cen „západ“ HDP 2,5%, 8 mil.z., 3,5x větší populace „východ“ HDP 8%, 9,5 mil.z. komodita1998 (mil. €)1998 (%) obilniny ,7 mléko29767,4 hovězí maso578614,3

Společná zemědělská politika Obilniny Dobré klima Vysoká produktivita (5,5t/ha EU, 2,5t/ha USA) ,5t/ha 1996 – zásoba 25 mil. tun Na světovém trhu cena za tunu o 50 USD nižší Mechanismy regulace trhu Pokles intervenčních cen – 101,3 €/t Přímé platby 64 €/t Uvedení půdy do klidu 63 €/ha Ochrana trhu – (intervenční cena x 55%) – cena na světovém trhu = clo obilniny 1998 produkce208 mil.t. plocha37,2 mil.ha. výnos5,5 t/ha ČR výnos4 t/ha

Společná zemědělská politika Hovězí a vepřové maso Pokles produkce Intervenční ceny2224 € /t hovězí BSE 1998 hovězí7,6 mil.t. vepřové8,2 mil.tun. dotace na hovězí5,7 mld. € dotace na vepřové329 mil. € Německo 107 Španělsko56 Belgie41 Itálie25 Nizozemí20

Společná zemědělská politika Situace v ČR Moderní intenzivní zemědělství Podíl na celkové zaměstnanosti méně než 4% (Polsko 18%) Výše přímých plateb v úrovni asi 44% EU15 Na 100% stav v roce 2013

Společná zemědělská politika Situace v ČR Rozvoj sektoru je ohrožen zejména neznalostí podpůrných finančních prostředků Možné oblasti:  SAPPARD  SZIF  SROP  Program pro rozvoj venkova a multifunkčního zem.  LEADER+  Inovační a technická pomoc  Podprogramy krajů a jejich grantová schémata Na vině není jen zemědělec, ale i úředník

Společná zemědělská politika Doporučená literatura: Strukturální fondy Ministerstvo zemědělství Evropská Unie Euroskop Integrace EurAktiv