ČARINGA ( po mém pravítko na provázku ). Něco z historie Původní obyvatelé Austrálie náleží k australskému typu ekvatoriálního plemene, během 19. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLENOTY
Advertisements

Hynek Moliš Králík domácí
Invaze králíka divokého v Austrálii
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Povrch krychle a kvádru
AMERIKA Hospodářství, obyvatelstvo III2-Z7-I-07
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Objem a povrch ve slovních úlohách
Měření délky.
Pokládka Nářadí a materiál. Pokládka Nářadí a materiál.
Zvuk.
Kriteria třídění koní Podle fylogenetického původu - skupina mongolských koní - skupina orientálních koní iránských arabských araboberberských anglických.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Peru Doba vzniku: starověk Původní využití: společník Využití dnes: společník Průměrná délka života: 11 – 12 let Další jména:
PORTUGALSKÝ PODENGO MALÝ (Podengo Portuguese pequeno)
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: střední Afrika Doba vzniku: starověk Původní využití: lovecký pes Využití dnes: společník Průměrná délka života: 12 let Další.
AUSTRÁLIE.
S AMOJED. Rasa Samojed  Země původu je Rusko  Hmotnost je kg  Výška cm  Barva sněhově nebo krémově bílá  Velmi staré plemeno sibiřského.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Elektrický odpor a jeho měření
Egypt a Egyptské pyramidy.
OZUBOVACÍ FRÉZKY.
GIS - principy. Úkol: využijte server Mapy.cz. Zjistěte délku Karlova mostu v Praze, změřte vzdálenost středem mostu mezi oběma mosteckými věžemi. spustit.
Řezání na kotoučových pilách
Matematika 8. ročník Mgr. Marcela Kubátová
SOUSTRUHY A OKRUŽOVAČKY
Ten dělá to a ten zas tohle
Zvukové jevy.
Austrálie.
Linda Jelínková Gabriela Štěrbová
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Nová Guinea Doba vzniku: starověk Původní využití: pária, odklízeč odpadků Využití dnes: pária, odklízeč odpadků, společník.
Bulteriér.
RUČNÍ FRÉZKY.
Austrálie - SES Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Něco o této rase ( původ, země vzniku.. ) ● V roce 2001 tomu bylo deset let, co bylo toto plemeno dovezeno do České republiky ● Země původu - Velká.
Test ze znalostí: tělesa a látky
Vačnatcy Vačnatcy vývoj mláďat probíhá ve vakuu vývoj mláďat probíhá ve vakuu nedochází ke vzniku složité placenty, pouze jednoduchá nedochází ke vzniku.
1. ZŠ.  Nové informace  Seznámení s novými lidmi  Konstruování (vrhací stroj)  Přednášky - učení do budoucna  Kolmý vrh  Svislý vrh  Elektrárna.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Batika Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Neznámá ze vzorce. Vypočtěte výšku c kvádru o objemu V = 300 cm 3, když a = 3 cm, b = 2 cm a = 5 cm, b = 10 cm a = 4 cm, b = 5 cm a = 6 cm, b = 2 cm délky.
Zvuk a hudba.
EVROPA Stát, který jsem si vybral(a) a doporučuji ho i vám navštívit Název mé fiktivní cestovní kanceláře JMÉNO: TŘÍDA DATUM.
PLOCHY OBSAHY. S = a. b ROVNOBĚŽNÍK 10 m 3 m 4,6 m.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_F6-001 Předmět FYZIKA 6.ROČNÍK.
1. Nerovné cihličky Rozměr 200/50/4 Sloupky výška 0,5-2,5m Stříška na plot rozměr 200cm, hmotnost 40kg,
Austrálie (Rudý kontinent)
Pracovní list FRÉZKA KOMBINOVANÁ. Pracovní list FRÉZKA KOMBINOVANÁ.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Ulč Denis, Novák Tomáš, Teřl Pavel
Zobcová flétna.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
CZ / / Číslo projektu MŠMT:
Amerika – Austrálie – Evropa Asie –Afrika - Antarktida
P E R U STAŘÍ INKOVÉ - DOKONALÍ KAMENÍCI.
NABÍDKA VOLNÝCH REKLAMNÍCH PLOCH
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Význam matematiky v hudbě
Jednotky délky, hmotnosti, obsahu
Délka kružnice, obvod kruhu
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PROVĚRKY Převody jednotek (délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Dřevoobráběcí stroje pily frézky vrtačky dlabačky brusky.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
VY_32_INOVACE_Sib_II_0 Jednotky délky
Chodba plná zábavy Autorský kolektiv: Tomáš Vorlíček Adéla Posová
ZVUK.
Dějiny Austrálie
Transkript prezentace:

ČARINGA ( po mém pravítko na provázku )

Něco z historie Původní obyvatelé Austrálie náleží k australskému typu ekvatoriálního plemene, během 19. století byli téměř vyhubeni bělochy. Austrálci byli kočovní lovci a sběrači, dnes sevětšinouusazují a pracují jako dělníci na farmách, část i průmyslu. Jejich posvátný předmět – čaringa je ze dřeva nebo kamene, o kterém věří, že v sobě uchovává část duše majitele. Čaringy jsou obyčejně eliptické, ploché, zdobené rytými symboly.

Čaringa Je to vlastně ploché, středně těžké dřevo (pravítko) přivázané na provaze (délka je určena podle výšky jejího vlastníka), zdobené povětšinou různymi vyřezávanými ornamenty nebo opletené barevnými tkaninami (podle využití pro které je určen). Vyráběn je údajně v délkách od 17 do 36cm a šířkách 2,5 až 7,5cm. ( mé pravítko má rozměry 15 x 3 cm )

Zvuk je vytvářen chvějícím se rotujícím pravítkem rozrážejícím vzduch a přivázaném na provázku, tón zvuku závisí na délce provázku, hmotnosti pravítka a na jeho otáčkách