Mgr. Alena Hrušková. 1. Uveď procentové zastoupení souše a oceánů na Zemi. 2. Co je to světový oceán a co ho tvoří? 3. Který oceán je největší? 4. Který.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

Hydrosféra.
HYDROSFÉRA.
Hydrosféra = vodní obal Země
Hydrosféra – vodstvo na pevnině
Rozdělení zásob vody na Zemi
HYDROSFÉRA.
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
Česká republika-1 poloha, rozloha…
HYDROSFÉRA - Vodní obal.
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
Hydrosféra = vodní obal Země
Světový oceán existuje na světě jeden – člověk si ho rozdělil na 4 (5) menších obsahuje 96,5 % vody na Zemi J polokoule (81% vody, 19% pevniny) - více.
Registrační číslo projektu
Pohyb vody na Zemi.
HYDROSFÉRA.
Světový oceán.
HYDROSFÉRA.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
video: obří vlny, korálové útesy, Panamský průplav, Suezský průplav
Hydrosféra oceánská voda
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
HYDROSFÉRA Hydrosféra = vodní obal Země
VY_52_INOVACE_03/2/01_ZEMĚPIS
Hydrosféra Kristýna Kotnová, 8.J.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
HYDROSFÉRA VODA NA ZEMI.
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy vodních nádrží, ať už přirozených,
PODPOVRCHOVÁ VODA Vítek Urban prima.
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
VODSTVO NA PEVNINĚ Vítek Urban prima.
HYDROSFÉRA - Vodní obal Země - Nezbytná podmínka života.
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Světový oceán Mgr. Petr Králík.
Jezera Přirozená vodní nádrž Zásobárna sladké vody
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření14.11.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
H YDROSFÉRA – SVĚTOVÝ OCEÁN Autor: Hana Brýdlová.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření15.11.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
Vodstvo na pevninách A) povrchová voda 1. tekoucí povrchová voda 2. voda se zpomaleným oběhem B) podpovrchová voda 1. půdní voda 2. podzemní voda.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
ZEMĚPIS VY_32_INOVACE_14_05_vodní plochy. Víš, jak se jmenuje nejstarší a nejhlubší jezero na světě? Jezero Bajkal je nejhlubším jezerem na světě – hloubka.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
{ Hydrosféra pevnin B. Hofmanová. veškeré vodstvo na Zemi97 % oceán + 3 % pevnina hydrologický cyklus ( malý a velký koloběh) obr. č. 1.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
PLANETA ZEMĚ SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY.
12.1 Hydrosféra - vodní obal Země
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Hydrosféra záliv podmořský svět jezero
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jezera, bažiny a vodní nádrže
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Hydrosféra – vody pevnin
Oceány.
Hydrosféra – vodní obal země.
Práce s atlasem HYDROSFÉRA autor: Mgr.Jana Mikešová
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Mgr. Alena Hrušková

1. Uveď procentové zastoupení souše a oceánů na Zemi. 2. Co je to světový oceán a co ho tvoří? 3. Který oceán je největší? 4. Který oceán omývá Francii? 5. Co je to ostrov? 6. Ukaž na mapě a pojmenuj největší ostrov světa. 7. Ukaž na mapě, kde se nachází Galapágy a vysvětli, zda se jedná o poloostrov, záliv, souostroví nebo ostrov. 8. Co je to záliv? 9. Ukaž na mapě a pojmenuj největší záliv Země, kde se protíná nultý poledník s rovníkem. 10. Vysvětli rozdíl mezi průlivem a průplavem a uveď příklady.

SALINITA = SLANOST - množství minerálních solí rozpuštěných ve vodě - měřena v promile (‰) nebo v gramech na litr roztoku Největší: - kolem obratníků Raka a Kozoroha - vysoké teploty, velký výpar, málo srážek, málo přítoků - Rudé moře 42 g/l, Perský záliv, Středozemní moře 38 g/l - Mrtvé moře 33O ‰ – bezodtoké jezero Nejnižsí: - v polárních oblastech - hodně přítoků řek a vody z tajících ledovců, malý výpar - Baltské moře (nejméně slané moře na světě) 1říční-5 ‰brakické Brakická voda = slaná + sladká (při ústí řek do moře)

Kaspické moře – největší slané jezero (nízká slanost) - hladina leží 28,5 m pod úrovní světového oceánu - v minulosti spojené s Černým mořem - Průměrná slanost 12,8 ‰

Kaspické moře „Caspian Sea from orbit“ od Jeff Schmaltz, MODIS Rapid Response Team, NASA/GSFC – red from English Wikipedia, original upload 2 November 2004 by Kbh3rd. Licencováno pod Volné dílo via Wikimedia Commons - m_orbit.jpg#mediaviewer/File:Caspian_Sea_from_orbit.jpg

1) TEPLÉ – proudí od rovníku k pólu př. Golfský proud, Rovníkový proud a protiproud, Guinejský p., Monzunové proudy, Brazilský p., Východoaustralský p. 2) STUDENÉ – od pólu k rovníku př. Západní příhon, Západoaustralský proud, Kanárský, Labradorský, Kalifornský p. Příčiny vzniku: - pravidelné proudění větru - rozdílná slanost vody - rozdílná teplota vody Atlas s.16 – 17

1. LEDOVCE a) pevninské (Antarktida, Grónsko) - obrovské rozměry b) horské (Alpy) - menší rozměry - modeluje horské údolí do tvaru U - Kar je ledovcový kotel, ve kterém ledovec vzniká - Moréna = kamenný val vzniklý ledovcovou činností

Vysv ě tli, jak vznikají jezera. řeka jezero ledovec Ledovec vyhloubil prohlubeň, kterou při svém tání, vyplnil vodou.

1. Světový oceán – kolik oceánů ho tvoří? Seřaď je podle velikosti a ukaž je na mapě. 2. Vysvětli rozdíl mezi průlivem a průplavem a uveď příklady. 3. Ukaž na mapě a pojmenuj největší ostrov světa. 4. Co je salinita a v jakých jednotkách se uvádí? 5. Které jezero je největší? V minulosti spojené s Černým mořem. 6. Golfský proud je teplý nebo studený? Uveď oceán výskytu. 7. Uveď 2 pevninské ledovce a ukaž je na mapě. 8. Ukaž na mapě a pojmenuj největší záliv Země, kde se protíná nultý poledník s rovníkem.

2. PODPOVRCHOVÁ VODA a) půdní (v půdě) - způsobuje vlhkost půdy - nezbytná pro život rostlin b) podzemní (v podzemí, v horninách) - zdroj pitné vody - minerální voda (obsahuje více minerálních l.) - termální voda (má vyšší teplotu) - krasová voda (v jeskyních, vznik krápníků)

3. POVRCHOVÁ VODA a) pramen (minerální, termální, gejzíry) b) řeka (VODNÍ TOK) Delta je typ ústí toku do jezera, moře, oceánu. - Amazonka (nejdelší řeka světa) - Nil, Dunaj, Volha, Mississipi - hlavní tok se větví na ramena - usazují se naplaveniny Povodí je území, ze kterého vodu odvádí 1 řeka. Rozvodí je hranice mezi povodími nebo úmořími. Úmoří je území, ze kterého všechna voda teče do 1 moře.

DELTA AMAZONKY

3. POVRCHOVÁ VODA c) jezero je vodní plocha vytvořená přírodou Kaspické moře – největší jezero světa Bajkalské jezero - nejhlubší jezero světa (1680 m) Černé jezero – největší a nejhlubší v ČR (cca 20 ha, 40 m)

3. POVRCHOVÁ VODA c) jezero je vodní plocha vytvořená přírodou Kaspické moře – reliktní jezero - zbytek moře Bajkalské jezero – tektonické j. - příkopová propadlina Černé jezero – pleso - ledovcového původu Crater Lake – sopečné j. (Aljaška -

* „MountKaguyak“. Licencováno pod Volné dílo via Wikimedia Commons -

3. POVRCHOVÁ VODA d) přehrada je vodní plocha vytvořená člověkem význam: protipovodňová, vodní elektrárny, rekreace, závlaha, pitná voda Tři soutěsky (Čína)– největší přehrada světa Lipno– největší přehrada v ČR

1. Suezská šíje - které kontinenty spojuje? Ukaž na mapě, kde se nachází. 2. Vysvětli rozdíl mezi průlivem a průplavem a uveď příklady. 3. La Manche – co to je, kde to je, ukaž na mapě. 4. Které moře je hodně slané a které málo? 5. Která řeka je na světě největší? Ukaž na mapě. 6. Golfský proud je teplý nebo studený? Uveď oceán výskytu. 7. Uveď 2 pevninské ledovce a ukaž je na mapě. 8. Vysvětli rozdíl mezi jezerem a přehradou.

3. POVRCHOVÁ VODA e) rybník je člověkem vytvořená vodní plocha pro chov ryb Rožmberk – největší rybník v ČR

Který t ř ebo ň ský rybník je nejv ě tší v Č R? Rožmberk

3. POVRCHOVÁ VODA f) bažina – hladina podzemní vody vystupuje na povrch - půda je prosycena vodou

1. Který oceán je největší? Ukaž na mapě, kde se nachází. 2. Které jezero je největší? Co o něm víš? 3. Která řeka je největší? Ukaž na mapě, kde se nachází. 4. Který ostrov je největší? Od čeho se oddělil? 5. Který poloostrov je největší? Ukaž na mapě. 6. Který záliv má souřadnice Oº š. Oº d. ? Uveď oceán výskytu. 7. Uveď 2 největší pevninské ledovce a ukaž je na mapě. 8. Který rybník je největší v ČR? Kde se nachází? 9. Která přehrada je největší v ČR? Na které řece je postavena? 10. Které jezero je největší v ČR? Jakého je původu?