Reformace VY_32_Inovace_08SJ-4 Mgr. Jana Šenkeříková ZŠ A MŠ Nedašov Květen 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Advertisements

Věda a technika VY_32_Inovace_01SJ-4 Mgr. Jana Šenkeříková ZŠ a MŠ Nedašov Listopad 2011.
HABSBURSKÁ PŘEVAHA VE STŘEDNÍ EVROPĚ HABSBURSKÁ PŘEVAHA VE STŘEDNÍ EVROPĚ – v roce 1519 umírá Maxmilián I. Habsburský – uznával samostatné postavení českého.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_16_Absolutismus v Anglii.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Mgr. Romana Vítková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_12 VR-2 Mikuláš.
BAREVNÝ ŠNEK VY_32_I NOVACE _09MD-2 Dagmar Matúšů ZŠ a MŠ Nedašov.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Charta 77 VY_32_Inovace_10ŠJ-4 Mgr. Jana Šenkeříková ZŠ A MŠ Nedašov Červen 2012.
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou Eurobankovek. AutorČekalová Sylva JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Z latiny: přetvoření, obnovení, napravení, zlepšení
REFORMACE A rekatolizace
VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_11_31_Oblečení
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Romantismus.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Středověká filozofie PATRISTIKA
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Lidstvo a jeho dějiny (1) – Časová přímka
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
REFORMACE V EVROPĚ SVATÁ ŘÍŠE ŘÍMSKÁ NIZOZEMÍ ANGLIE FRANCIE
Filozofie renesance II – Přírodní filozofie
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Jan Hus Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Víra, náboženství, církve, sekty (2) – Seznam
Závěrečné opakování VY_32_Inovace_20TK-1 Mgr
Název projektu: Moderní škola
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Májovci CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rozmach Španělska a boj Nizozemí za nezávislost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Revoluce ve Francii
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh _I. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Geometrická tělesa VY_32_Inovace_010KJ-1
Západní Evropa VY_32_Inovace_03KR-7
Víra, náboženství, církve, sekty (1) – Rozložení ve světě
Člověk a společnost, Dějepis
RANÝ NOVOVĚK.
Jednotky délky VY_32_Inovace_16 TK-1 Mgr
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
VY_32_INOVACE_04_16_Moje rodina
Revoluce v evropských zemích 1848
AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_20
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Šablona 32 VY_32_INOVACE_08_22_I. SVĚTOVÁ VÁLKA
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_30_ Převody jednotek obsahu-procvičení.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_31_ Barvy.
Zlomky VY_32_Inovace_07KJ-1
AUTOR: Petra kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ
Transkript prezentace:

Reformace VY_32_Inovace_08SJ-4 Mgr. Jana Šenkeříková ZŠ A MŠ Nedašov Květen 2012

AnotaceReformace AutorMgr. Jana Šenkeříková JazykČeský Očekávaný výstupReformace, rekatolizace Speciální vzdělávací potřebyPrezentace Klíčová slovaReformace, Martin Luther, Jan Kalvín, anglikánská církev, Jindřich VIII., rekatolizace, jezuitský řád Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityPracovní list Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělávání – druhý stupeň, 7. ročník Typická věková skupina7. ročník Celková velikost1,75 MB Datum vyhotoveníKvěten 2012

Počátky novověku Reformace Martin Luther Protestanté Jan Kalvín Jindřich VIII. a anglikánská církev Rekatolizace Jezuitský řád

Reformace Hnutí za nápravu poměrů v církvi vedla k rozdělení Hlavní myšlenky: Důraz na Boží slovo v Bibli Odsouzení falešné zbožnosti Opravdová víra vychází ze srdce

Martin Luther (10. listopadu 1483 Eisleben – 18. února 1546 Eisleben) byl německý teolog, kazatel a reformátor zakladatel protestantismu autor řady duchovních, politických, pedagogických spisů, církevních písní a překladů jeho nejvýznamnějším dílem je překlad Bible do němčiny

Protestanté Příznivci Lutherova učení Kritizovali církevní představitele za: a)Hromadění majetku b)Prodávání odpustků c)Povrchní víru Odmítli podřízení papeži protestanté luteráni

Jan Kalvín Vlastním jménem Jean Cauvin (10. července 1509– 27. května 1564 Ženeva) Švýcarský teolog francouzského původu Významný představitel křesťanské reformace 16. století Prosazoval asketický život naplněný tvrdou prací Kázal o předurčení ke spáse

Jindřich VIII. a anglikánská církev Anglický král Jindřich VIII. Tudor 1491 –1547 Byl král Anglie a Irska Jeho rozvod se stal důvodem rozporů s papežem Založil vlastní církev anglikánská církev Společné rysy kalvinistů a anglikánů = vydědily se z římsko-katolické církve

Rekatolizace - protireformace = česky Tovaryšstvo Ježíšovo Působení Jezuitů na vyšších školách, gymnáziích a univerzitách Zřízení řádu bylo jednou z reakcí katolické církve na reformaci Tovaryšstvo Ježíšovo vzniklo 15. srpna 1534, kdy sedm studentů Université de Paris vedených Ignácem z Loyoly složilo vstupní sliby Hlavní činností řádu byla misijní, vzdělávací a vědecká činnost = latinsky Societas Jesu Jezuitský znak

Citace NEZNÁMÝ, Neznámý. leccos.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ, Neznámý. hansa-hewlett.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ, Neznámý. upload.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _-_Interior_1.jpg _-_Interior_1.jpg NEZNÁMÝ, Neznámý. verticallivingministries.files.wordpress.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: image.jpg image.jpg NEZNÁMÝ, Neznámý. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ, Neznámý. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: