 Mgr. Věra Knappová, Ph.D..  „Cvičím, abych se dobře cítil a byl fit“  kondičně-zdravotní programy ve fitness  fitness je součástí wellness, obsahem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Advertisements

Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Teorie sportovní přípravy Školení trenérů baseballu II.tř. Nymburk 2010.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Dětské umění překonává hranice. Principy přeshraniční spolupráce projektu Možnost poskytnutí širší nabídky oborů i v případech, kdy by pro školu (samostatně)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Andrea Kunovjánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_TV_18.
VYUŽITÍ ERGONOMIE PŘI PRÁCI Michal Kalina. ERGONOMIE Sníží náklady na nemocnost a úrazovost Zvýší výkonnost Ulehčí práci VYUŽITÍ POZNATKŮ ERGONOMIE Optimalizace.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Zdeňka Kučerová, Online marketing manager, REAL-CITY Principy vyhledávání nemovitostí.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
 Mgr. Věra Knappová, Ph.D..  „Cvičím, abych se dobře cítil a byl fit“  kondičně-zdravotní programy ve fitness  fitness je součástí wellness, obsahem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Protahovací cvičení pro zádové svaly a páteř Výukový materiál č.: VY_INOVACE_32_68_protahovací cvičení – záda a páteř Vypracovala: Mgr. Miroslava Spurná.
Správné držení těla Správný postoj Správný posed Správná chůze VY_32_INOVACE_04_36.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Senzory pro EZS.
Základy automatického řízení 1
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_04_20_první pomoc.
Fyziatricko – rehabilitační oddělení Nemocnice Břeclav, p.o.
NEJVÍCE ZATĚŽOVANÉ SVALY PŘI BADMINTONU
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
HUDEBNÍ VÝCHOVA ORFFOVY HUDEBNÍ NÁSTROJE
Elektromotor a jeho využití
Instruktor sjezového lyžování (50) jen pro vnitřní potřebu
Základní informace o poskytovateli
Tvar a pohyb těla Kostra.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii - CZ.1.07/2.2.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Stavební fakulta ČVUT, B407
Útočné činnosti jednotlivce vztahového typu
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Konstrukce trojúhelníku
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Suchá příprava, fyzioterapie
PŘEDZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
ADAPTACE NA ŽIVOT VE ŠKOLE
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Život bez střeva , Praha.
Geometrie řízení a uložení kol.
ORIENTACE NA LIDSKÉM TĚLE
Kondiční PŘÍPRAVA LAKROS.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
KOSTRA.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

 Mgr. Věra Knappová, Ph.D.

 „Cvičím, abych se dobře cítil a byl fit“  kondičně-zdravotní programy ve fitness  fitness je součástí wellness, obsahem jsou čtyři složky: o Kardiorespirační vytrvalost o Svalová síla a svalová vytrvalost o Flexibilita o Celkové složení těla Všechny tyto složky spolu vzájemně souvisejí, nesmíme žádnou opomenout Kondičně orientované programy (často označované jako tzv. rychlé, tj. související s energetickými možnostmi organizmu člověka) Zdravotně orientované programy (často označované jako tzv. pomalé, tj. související s procesy řízení a regulace pohybu).  Programy prováděné na strojích, s využitím náčiní a bez náčiní.

 Fyziologické řetězení: zdravý pohybový aparát správně provádí pohybový program, se správným timingem jednotlivých svalů…interindividuální variabilita stereotypů  Patologické řetězení: pohybový aparát je dysfunkční a není schopen pohybový program správně realizovat. Dysfunkce, které toto mohou způsobit, bývají funkční blokády, nebo strukturální poruchy (Tichý, 2008).  Svalová smyčka je tvořena skupinou svalů, upínající se na dvě vzdálená místa. Mezi nimi je umístěn pohyblivý kostní segment, který se na základě aktivity svalů stává buď pohyblivým či je fixován a můţe se stát oporou pro jiný pohybující se segment (Véle, 2007).  Vzájemným sloučením několika svalových smyček, propojených mezi sebou fasciálními, šlachovými i kostními strukturami, vzniká svalový řetězec a tvoří tak funkční jednotku (Janda, 1999).  Kolář (2001) přidává k této problematice kineziologii posturální ontogeneze

 Otevřený řetězec je definován možností změnit postavení segmentu bez pohybu segmentu ostatních (pohyb ruky při volném stoji)  Uzavřený kinematický řetězec - změna v jednom segmentu je možná pouze se změnou postavení v ostatních kloubech (při přesunu těžiště z horních na dolní končetiny).  V rámci pohybu v otevřeném řetězci nemá pohyb končetinou žádnou souvislost s postavením a pohybem trupu, akrum se tak chová jako punctum mobile, trup jako punctum fixum, u zavřeného řetězce je pohyb končetinou doprovázen pohybem trupu, akrum se chová jako punctum fixum, trup jako punktum mobile  Příklad lokomoce – chůze – jedno a dvouoporové postavení

 SM systém…  Cvičení v uzavřených a otevřených kinematických svalových řetězcích  příklad cviku

 aerobní cvičení na klasických strojích, vibračních strojích, skupinové kondiční programy s využitím a bez využití strojů  aqua programy, se kterými se setkáme pouze v některých fitness centrech a funkční programy – největší současný trend  Ve fitness centru: zóna strečinku, kardio zóna, fitness zóna, relaxační zóna, příp. aqua zóna

 Kardio stroje: o Orbitrek o Běhací pás o Stacionární kolo o Veslovací trenažér Hromadné provedení : Heat Alpinning K2 Hiking Indoor cycling Jumping (trampolínky) Různé typy aerobiků… NOVINKY: Balanční kolo „RealRyder“  umožňuje při jízdě neustálý pohyb ze strany na stranu až do vychýlení ze směru jízdy o 20° - zapojení HK a trupu

 Vibrační - např. Power-plate, Power bike o KI: těhotenství, trombóza, cukrovka, kardiovaskulární onemocnění včetně varixů, epilepsie, otevřená poranění, pooperační stavy, umělé či kovové protézy, kojení a mnoho dalších… + osteoporóza  Gravity – GTS o vychází z „Total Gymu“ o cvičení s vlastní váhou těla na pohyblivé desce, která je uvedena do pohybu vlastní svalovou aktivitou horních nebo dolních končetin

??? = souhrn cvičení skupinového i individuálního charakteru, který využívá váhu vlastního těla, různých specifických pomůcek a strojů k tomu, aby cvičení co nejvíce napodobovalo každodenní situace...???  při cvičení dochází k zapojení velkého počtu svalových skupin.  charakteristické pohyby, zvl. tahové, tlakové a rotační cviky, kliky, předklony a výpady.  zakladatelé jsou Paul Check a Gary Gray spolu s Národní akademií sportovní medicíny v USA.

Navození modelových situací zahrnujících kombinaci rychlého a pomalého pohybu, který přispívá ke stabilizaci tělních segmentů ve třech základních rovinách.  čelní (frontální)  příčná (transverzální)  předozadní (sagitální)

 Alternativa silového cvičení  Zařazujeme před posilovnu nebo mezi posilovací trénink (stimulace hlouběji uložených, fázických a funkčně lépe využitelných svalů)  Koordinovaný pohyb - KVALITA PROVEDENÍ!!!  Zrychlení, zpomalení, stabilizace segmentů  Vychází z poznatků moderní fyzioterapie  BOSU  Balanční podložky  TRX  Kettlebell  AQUABAG  GUMY (therrabandy, expandery..)

 skluzné systémy  Vznik ve Švédsku  Trénink desetibojařů – všestrannost  Využití u dalších sportů  Pracujeme v protažení svalu…možný vznik napínacího reflexu!!!  U osob se zdravotními problémy má funkční frikční pohyb svá omezení. Mezi ně patří chronické záněty kloubů, šlach a vaziv, nedoléčené svalové zranění, problémy s páteří jako jsou blokády a výhřezy meziobratlových destiček. Dále nezahojené jizvy, diabetes a akutní infekční onemocnění…

 Závěsný systém  USA – armáda  Skupinově či individuálně  Nutné zpevnění těla – náročné cvičení, vliv gravitace, hmotnost, nastavení popruhů

 Zdravotní provedení  Možné zacílení účinku  SDT!!! kontrolovaný pohyb, dýchání, zátěž  Optimální doplněk PA pro jedince s nadváhou, sedavým způsobem života, rychlá cílená odezva na cvičení…  cviky jsou zaměřeny nejprve na svalstvo trupové (zvl. fázické, svaly vypadávající z činnosti) a fázické svalstvo končetinové.  Cvičíme zprvu hlavně jednoruč a jednonož s využitím přesunu napětí přes střed těla diagonálně  Při obouručním provedením prohlubujeme případné stranové asymetrie.  Efektivněji aktivujeme HSSP