Nové léky u maligních lymfomů a přehled aktuálních klinických studií MUDr. David Šálek za Lymfomovou skupinu IHOK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protokol DOXIL-MMY-3001 Randomizovaná kontrolovaná studie s lékem VELCADE (bortezomib) v monoterapii nebo v kombinaci s lékem DOXIL v léčbě relapsu.
Advertisements

Možné etické problémy klinických studií v psychiatrii
Česká myelomová skupina spolupracuje s lékaři v ČR a SR při zajištění nových léků pro léčbu nemocných s mnohočetným myelomem Jak získat Thalidomid pro.
Heterogenita nádorové buněčné populace v diagnostice a léčení
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY ANTIBIOTIK MECHANISMY BAKTERIÁLNÍ REZISTENCE
Léčba po transplantaci ledviny
Setkání MYGRA 2010.
Česká myelomová skupina spolupracuje s lékaři v ČR a SR při zajištění nových léků pro léčbu nemocných s mnohočetným myelomem Protokol MMY-3002.
Selhání imunitní tolerance: alergie a autoimunita
Novinky v onkologii ASCO 2009
MUDr. Věra Strnadová LŠ LŠ VS1.  Tradiční dělení – podle časové posloupnosti  4 fáze – podle GCP  Dle cíle – explorační / průzkumové.
Puritans’ Pride Doc. RNDr. Lubomír Opletal, CSc..
Česká myelomová skupina spolupracuje s lékaři v ČR a SR při zajištění nových léků pro léčbu nemocných s mnohočetným myelomem Jak získat mimořádně účinný.
Obrození imunoterapie v onkologické léčbě
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
Maligní lymfoproliferace
Randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná registrační studie fáze III hodnotící účinnost a bezpečnost placeba + trastuzumabu + docetaxelu.
Kooperativní lymfomová skupina Czech Lymphoma Study Group
Zlepšení výsledků léčby žen s pokročilým karcinomem vaječníků: GOG-0218 Michael Birrer Harvard Medical School, Boston, USA.
Biologická léčba v onkologii (monoklonální protilátky)
Léčebné strategie u kolorektálního karcinomu
Poruchy mechanizmů imunity
ANTIBIOTICKÁ LÉČBA INFEKCÍ MOČOVÉHO TRAKTU
Očkování a imunomodulace
Nicoletta Colombo University of Milan-Bicocca and European Institute of Oncology, Italy Závěrečné poznámky.
Farmakoekonomika terapie benigní hyperplázie prostaty (BPH) a karcinomu prostaty (CaP) v České republice Ivan Anděl Urologické oddělení Krajské nemocnice.
Session IV Professor Stanley Kaye Royal Marsden Hospital London, UK The shift, moving forward.
1 Studie PROMID Placebo-controlled, double blind, prospective, Randomised study on the effect of Octreotide LAR in the control of tumor growth in patients.
úvod do farmakologie co je to farmakologie
PRIMÁRNÍ IMUNODEFICIENCE
Léčba dětských leukemií Jan Zuna
Úvod předsedy: kontrola růstu nádoru inhibicí angiogeneze Martin Gore Royal Marsden Hospital London, UK.
Budoucnost léčby ovariálního karcinomu: přehled probíhajících a připravovaných studií Eric Pujade-Lauraine Hôpitaux Universitaires Paris Centre Site.
Virus HIV Retrovirus RNA virus Velikost nm
Prediktivní a prognostická patologie Prediktivní a prognostická patologie Část I Část I.
UK 2. lékařská fakulta Praha
-Změna konformace jako podstata řízení - cytokinetiky – -inhibice b. dělení-
Protinádorová chemoterapie. Historie Před naším letopočtem: sloučeniny Cu, Sb, As a kolchicin (alkaloid izolovaný z ocúnu; inhibuje mitózu)
MUDr. Tomáš Doležal Farmakologie 3. LF UK
Dorzolamid - Timolol MUDr. Martin Votava Ústav farmakologie 3. LF UK.
PREVENCE ►Primární prevence ► Primární prevence Cíl – odstraňovat nebo omezovat možné příčiny vzniku onemocnění Na základě nových poznatků o patogenezi.
Genová terapie II Terapie rakoviny ex vivo Genetický transfer TNF  do lymfocytů infiltrujících do tumoru (TIL) Adoptivní imunoterapie genetickou.
Protinádorová imunita Jiří Jelínek. Imunitní systém vs. nádor imunitní systém je poslední přirozený nástroj organismu jak eliminovat vlastní buňky které.
Kazuistika Jana Pospíšková David Belada IV. interní hematologická klinika Lékařská fakulta UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové Novinky v léčbě lymfoproliferací.
Novinky v diagnostice a léčbě lymfomů David Belada - IV. interní hematologická klinika Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta a Fakultní nemocnice.
Nové léky v léčbě lymfomů a jejich dostupnost MUDr. Robert Pytlík 1. interní klinika 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice Praha Celostátní setkání pacientů.
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
Novinky v léčbě chronické lymfocytární leukemie (CLL) Novinky v léčbě chronické lymfocytární leukemie (CLL) Monika Motyčková Martin Šimkovič, Lukáš Smolej.
Léčba refrakterní CLL ibrutinibem - kazuistika Seminář Novinky v léčbě lymfoproliferací, Hradec Králové, Pavel Vodárek IV. interní hematologická.
Hodgkinův lymfom Co je a není nového… Alice Sýkorová IV. Interní hematologická klinika FN HK a LF UK, Hradec Králové Regionální lymfomový/CLL seminář,
První klinické zkušenosti s antioxidační léčbou mužské infertility za pomoci inositolu Lukáš Bittner Urologická klinika 3.LF UK a FNKV.
NEZÁVISLÉ RADIOLOOGICKÉ HODNOCENÍ STUDIE FÁZE III GOG218 S BEVACIZUMABEM (BEV) V PRIMÁRNÍ LÉČBĚ POKROČILÉHO EPITELOVÉHO NÁDORU VAJEČNÍKŮ, PRIMÁRNÍHO NÁDORU.
Virové hepatitidy - léčba
Udržovací léčba NSCLC Nový léčebný přístup. Karcinom plic: celosvětový zabiják V 85 % případů se jedná o nemalobuněčný plicní karcinom (NSCLC) Celosvětově.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Novinky v hematologii Seminář Místo konání v pátek
Glioblastoma multiforme – možnosti léčby
PharmDr. Ondřej Zendulka, Ph.D.
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Jak se léčí MM v ČR = data z Registru Monoklonálních Gamapathií (RMG)
Boj o pacienta, boj o peníze
Počty pacientů v lékových registrech ČOS
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Co lze očekávat od intenzivního vývoje léků na CF?
Buněčný cyklus buněčný cyklus (generační doba) - doba mezi dvěma mitózami (rozdělení buňky na dvě dceřinné) - velmi variabilní, podle typu tkáně.
Terapie nádorových onemocnění
Poruchy mechanizmů imunity
Transkript prezentace:

Nové léky u maligních lymfomů a přehled aktuálních klinických studií MUDr. David Šálek za Lymfomovou skupinu IHOK

Non-Hodgkin Lymphoma, Main Subtypes: One- and Five-Year Relative Survival (%), All Ages info/cancerstats/types/nhl/survival/ Proč nové léčebné postupy?

Non-Hodgkin Lymphoma (C82-C85): Five-Year Relative Survival by Age, England info/cancerstats/types/nhl/survival/ 5-leté celkové přežití u NHL dle věku

Long-term outcome of patients in the LNH-98.5 trial, the first randomized study comparing rituximab-CHOP to standard CHOP chemotherapy in DBLCL patients: a study by the Groupe d’Etudes des Lymphomes de l’Adulte, Coiffier B, et al., Blood 116, 2040– 2045, 2012 Studie GELA LNH-98.5: pac. s DLBCL let, léčba 8x CHOP vs. 8x R-CHOP

Dlouhodobý trend přežití u NHL info/cancerstats/types/nhl/survival/ NHL, : One-, Five- and Ten-Year Relative Survival, Adults Aged 15-99, England

Dlouhodobý trend přežití u HL Age-Standardised Five Year Relative Survival, England info/cancerstats/types/hl/survival/

42 studií u lymfomů 14 aktivních studií u lymfomů Přehled klinických studií

Fáze klinických studií  I. fáze: - první podání léčivého přípravku malému počtů (desítkám) lidským subjektům (nejčastěji zdravým dobrovolníkům) - první podání léčivého přípravku malému počtů (desítkám) lidským subjektům (nejčastěji zdravým dobrovolníkům) - výzkum na zdravých dobrovolnících se neprovádí, je-li podání látky zdravému člověku vysoce nevhodné (např. cytostatika) - výzkum na zdravých dobrovolnících se neprovádí, je-li podání látky zdravému člověku vysoce nevhodné (např. cytostatika) - zjišťuje se, jak je nová látka lidským organismem tolerována a jaký je její osud v organismu. - zjišťuje se, jak je nová látka lidským organismem tolerována a jaký je její osud v organismu. - podávání nízkých dávek (odvozených z pokusů na zvířatech) s postupným navyšováním do maximální tolerovatelné dávky - podávání nízkých dávek (odvozených z pokusů na zvířatech) s postupným navyšováním do maximální tolerovatelné dávky  II. fáze: - látka se poprvé podává v konkrétní indikaci malému počtu (desítky až stovky) vybraných, přesně definovaných nemocných - látka se poprvé podává v konkrétní indikaci malému počtu (desítky až stovky) vybraných, přesně definovaných nemocných - ověřují se léčebné účinky a hledá se vhodná dávka - ověřují se léčebné účinky a hledá se vhodná dávka - upřesňuje se chování v organismu, snášenlivost a nežádoucí účinky - upřesňuje se chování v organismu, snášenlivost a nežádoucí účinky

Fáze klinických studií  při dobré účinnosti s přijatelně nízkým výskytem nežádoucích účinků → III. fáze: - velký počet zařazovaných osob (stovky až tisíce pacientů) - velký počet zařazovaných osob (stovky až tisíce pacientů) - prokázání účinnosti nového léčivého přípravku u konkrétního typu onemocnění, u určené skupiny pacientů a při zvoleném způsobu podávání - prokázání účinnosti nového léčivého přípravku u konkrétního typu onemocnění, u určené skupiny pacientů a při zvoleném způsobu podávání - nejčastěji srovnání s dosavadním standardem léčby či placebem - nejčastěji srovnání s dosavadním standardem léčby či placebem - sbírají se další informace o bezpečnosti hodnoceného léku - sbírají se další informace o bezpečnosti hodnoceného léku  registrace léku státní autoritou (EMA, SÚKL, FDA)  IV. fáze: - shromažďování dlouhodobých informací o výskytu nežádoucích účinků, o lékových interakcích, o účinnosti u speciálních skupin osob (např. staří lidé, děti, gravidní ženy…) - shromažďování dlouhodobých informací o výskytu nežádoucích účinků, o lékových interakcích, o účinnosti u speciálních skupin osob (např. staří lidé, děti, gravidní ženy…)

Difúzní velkobuněčný B-lymfom Nově diagnostikovaní pacienti: Nově diagnostikovaní pacienti: GOYA - GA-101 GOYA - GA-101 DLB ibrutinib DLB ibrutinib Udržovací terapie: Udržovací terapie: PILLAR-2 (CRAD001) - everolimus PILLAR-2 (CRAD001) - everolimus NHL-13 - rituximab NHL-13 - rituximab Relabovaní pacienti: Relabovaní pacienti: ARD10248 STARLYTE - anti CD19 + maytansin, fáze 2 ARD10248 STARLYTE - anti CD19 + maytansin, fáze 2 B inozutumab (anti CD22) ozogamycin, fáze 3 B inozutumab (anti CD22) ozogamycin, fáze 3 MEDI antiCD19, fáze 2 MEDI antiCD19, fáze 2

GOYA GOYA Studiový lék: GA101 (obinutuzumab) - monoklonální anti CD20 protilátka III.generace - uměle upravena s cílem zvýšit účinnost a snížit imunogenicitu Studiový lék: GA101 (obinutuzumab) - monoklonální anti CD20 protilátka III.generace - uměle upravena s cílem zvýšit účinnost a snížit imunogenicitu Recentně schválena FDA jako preparát GAZYVA ™ u B- CLL v kombinaci s chlorambucilem u neléčených pac. Recentně schválena FDA jako preparát GAZYVA ™ u B- CLL v kombinaci s chlorambucilem u neléčených pac. Mechanismus účinku: vazba typu II na CD20 molekulu – ve srovnání s Mabtherou (vazba typu I) zvýšený efekt přímé buněčné smrti, a úpravou Fc části i zvýšení ADCC (5-100x), při relativním snížení CDC (cytotoxicita závislá na komplementu) Mechanismus účinku: vazba typu II na CD20 molekulu – ve srovnání s Mabtherou (vazba typu I) zvýšený efekt přímé buněčné smrti, a úpravou Fc části i zvýšení ADCC (5-100x), při relativním snížení CDC (cytotoxicita závislá na komplementu) Indikace: nově diagnostikovaný DLBCL IPI 1-5, IPI 0 bulk Indikace: nově diagnostikovaný DLBCL IPI 1-5, IPI 0 bulk Randomizovaná otevřená studie fáze 3 Randomizovaná otevřená studie fáze 3 6x GA-CHOP (GA 8x) vs. 6x R-CHOP (R 8x) 6x GA-CHOP (GA 8x) vs. 6x R-CHOP (R 8x)

SIGNÁLNÍ DRÁHA B-BUNĚČNÉHO RECEPTORU (BCR) CAL101; idelalisib

DLB3001 DLB3001 Studiový lék: ibrutinib Studiový lék: ibrutinib Mechanismus účinku: irreverzibilní inhibitor Brutonovy tyrosinkinázy (BTK) - inhibice autofosforylace a fosforylace fyziologickým substrátem, čímž dále blokuje fosforylaci „nižších“ drah (např. PI3K, NF-κB…), výsledkem je zástava proliferace a smrt buňky (apoptóza) Mechanismus účinku: irreverzibilní inhibitor Brutonovy tyrosinkinázy (BTK) - inhibice autofosforylace a fosforylace fyziologickým substrátem, čímž dále blokuje fosforylaci „nižších“ drah (např. PI3K, NF-κB…), výsledkem je zástava proliferace a smrt buňky (apoptóza) Indikace: nově diagnostikovaný DLBCL, ABC subtyp, Indikace: nově diagnostikovaný DLBCL, ABC subtyp, klinické st. II-IV., R-IPI skóre 1 a více klinické st. II-IV., R-IPI skóre 1 a více Randomizovaná dvojitě zaslepená studie fáze 3: Randomizovaná dvojitě zaslepená studie fáze 3: 6x R-CHOP + ibrutinib vs. 6x R-CHOP 6x R-CHOP + ibrutinib vs. 6x R-CHOP

PILLAR-2 (CRAD001) PILLAR-2 (CRAD001) Studiový lék: everolimus - derivát sirolimu Studiový lék: everolimus - derivát sirolimu Mechanismus účinku: inhibice mTOR signální dráhy Mechanismus účinku: inhibice mTOR signální dráhy schválen v léčbě karcinomu ledviny a prsu, a jako imunosupresivum po transplantaci jater a ledviny schválen v léčbě karcinomu ledviny a prsu, a jako imunosupresivum po transplantaci jater a ledviny Indikace: DLBCL s vysokým rizikem dle IPI (3-5) Indikace: DLBCL s vysokým rizikem dle IPI (3-5) Pacienti: roční udržovací léčba pro pacienty v remisi po léčbě R-CHOP Pacienti: roční udržovací léčba pro pacienty v remisi po léčbě R-CHOP Randomizovaná, dvojitě zaslepená studie fáze 3 Randomizovaná, dvojitě zaslepená studie fáze 3 (everolimus vs. Placebo) (everolimus vs. Placebo)

NHL-13 Studiový lék: rituximab - monoklonální chimerická anti CD20 protilátka I. generace Studiový lék: rituximab - monoklonální chimerická anti CD20 protilátka I. generace Mechanismus účinku: vazba typu I na CD20 molekulu – nižší efekt přímé buněčné smrti, ADCC, vyšší CDC (cytotoxicita závislá na komplementu) Mechanismus účinku: vazba typu I na CD20 molekulu – nižší efekt přímé buněčné smrti, ADCC, vyšší CDC (cytotoxicita závislá na komplementu) Indikace: DLBCL v remisi po R-CHOP Indikace: DLBCL v remisi po R-CHOP Randomizovaná nezaslepená studie fáze 3 Randomizovaná nezaslepená studie fáze 3 maintenance rituximab á 2 měsíce po dobu 2 let vs. maintenance rituximab á 2 měsíce po dobu 2 let vs. pouhá observace pouhá observace dosavadní výsledky – rozdíl statisticky nesignifikantní dosavadní výsledky – rozdíl statisticky nesignifikantní

MEDI-551 Studiový lék: humanizovaná monoklonální protilátka Studiový lék: humanizovaná monoklonální protilátka anti CD19 (MEDI-551) anti CD19 (MEDI-551) Mechanismus účinku: na protilátce závislá buněčná cytotoxicita - aktivace protinádorových T-lymfocytů, NK- buněk a makrofágů (vychytávání nádorových buněk s navázanou protilátkou v játrech a slezině) Mechanismus účinku: na protilátce závislá buněčná cytotoxicita - aktivace protinádorových T-lymfocytů, NK- buněk a makrofágů (vychytávání nádorových buněk s navázanou protilátkou v játrech a slezině) Indikace: relabovaný či refrakterní DLBCL, tFL do DLBCL, FL gr.III po předchozí léčbě s rituximabem+chemoterapií Indikace: relabovaný či refrakterní DLBCL, tFL do DLBCL, FL gr.III po předchozí léčbě s rituximabem+chemoterapií Pacienti: věk nad 18 let, vhodní k autologní SCT Pacienti: věk nad 18 let, vhodní k autologní SCT Randomizace mezi 3x M-DHAP/M-ICE vs. R-DHAP/R-ICE Randomizace mezi 3x M-DHAP/M-ICE vs. R-DHAP/R-ICE Zakončení HD CHT + autologní SCT u pac. s CR/PR Zakončení HD CHT + autologní SCT u pac. s CR/PR

ARD10248 STARLYTE Studiový lék: SAR3419 = konjugát monoklonální protilátky antiCD19 + cytostatika maytansin (makrolidové antibiotikum z keře Maytenus sp.) Studiový lék: SAR3419 = konjugát monoklonální protilátky antiCD19 + cytostatika maytansin (makrolidové antibiotikum z keře Maytenus sp.) Mechanismus účinku: cílená vazba na CD19+ lymfocyty, internalizace a uvolnění M., který se váže na tubulin a inhibuje tak mikrotubuly a dělení nádorových buněk Mechanismus účinku: cílená vazba na CD19+ lymfocyty, internalizace a uvolnění M., který se váže na tubulin a inhibuje tak mikrotubuly a dělení nádorových buněk Indikace: relabovaný CD19+ DLBCL Indikace: relabovaný CD19+ DLBCL Pacienti: věk nad 18 let, po předchozí léčbě R+chemo a nevhodní k autologní SCT nebo pac. s relapsem po autoSCT Pacienti: věk nad 18 let, po předchozí léčbě R+chemo a nevhodní k autologní SCT nebo pac. s relapsem po autoSCT Nerandomizované i.v. podání SAR3419 v monoterapii Nerandomizované i.v. podání SAR3419 v monoterapii

B Studiový lék: inotuzumab ozogamicin - konjugát monokl. protilátky antiCD22 + cytostatika calicheamicin (antibiotikum z bakterie Micromonospora) Studiový lék: inotuzumab ozogamicin - konjugát monokl. protilátky antiCD22 + cytostatika calicheamicin (antibiotikum z bakterie Micromonospora) Mechanismus účinku: cílená vazba na CD22+ lymfocyty, internalizace a uvolnění cytostatika v buňce - vazba na DNA a její rozštěpení Mechanismus účinku: cílená vazba na CD22+ lymfocyty, internalizace a uvolnění cytostatika v buňce - vazba na DNA a její rozštěpení Indikace: relabovaný/refrakterní CD22+ agresivní B-NHL Indikace: relabovaný/refrakterní CD22+ agresivní B-NHL randomizované i.v. podání Inozutumab ozogamycinu + rituximabu vs. volba řešitele (tj. rituximab+ bendamustin nebo gemcitabin) randomizované i.v. podání Inozutumab ozogamycinu + rituximabu vs. volba řešitele (tj. rituximab+ bendamustin nebo gemcitabin) V 5/2013 ukončeno sponzorem pro neúčinnost ! V 5/2013 ukončeno sponzorem pro neúčinnost !

Folikulární / indolentní B-lymfomy Nově diagnostikovaní pacienti: Nově diagnostikovaní pacienti: GALLIUM - GA-101 GALLIUM - GA-101 Udržovací terapie: Udržovací terapie: PRIMA - maintenance rituximab při remisi (CR,PR) po PRIMA - maintenance rituximab při remisi (CR,PR) po iniciální R-CHT iniciální R-CHT EORTC maintenance rituximab při CR/PR po EORTC maintenance rituximab při CR/PR po léčbě relapsu léčbě relapsu Relabovaní pacienti: Relabovaní pacienti: HOMER- ofatumumab (antiCD20 protilátka II.generace) HOMER- ofatumumab (antiCD20 protilátka II.generace) GADOLIN – GA101, bendamustin GADOLIN – GA101, bendamustin

PRIMA Infekce 37% u R-maint. vs. 22% u observace

EORTC

Celkové přežití a maintenance u FL

GALLIUM Studiový lék: GA101 (obinutuzumab) - monoklonální Studiový lék: GA101 (obinutuzumab) - monoklonální anti CD20 protilátka III.generace anti CD20 protilátka III.generace Mechanismus účinku: cílená vazba II.typu na CD20 Mechanismus účinku: cílená vazba II.typu na CD20 Indikace: nově diagnostikovaný indolentní CD20+ B-NHL Indikace: nově diagnostikovaný indolentní CD20+ B-NHL (FL nebo MZL) (FL nebo MZL) Randomizovaná otevřená studie fáze 3 Randomizovaná otevřená studie fáze 3 6x GA-CHOP (GA 10x) vs. 6x R-CHOP (R 8x) + 12x 6x GA-CHOP (GA 10x) vs. 6x R-CHOP (R 8x) + 12x maintenance GA nebo R po dobu 2 let maintenance GA nebo R po dobu 2 let

GADOLIN (GAO4753g) Studiový lék: GA101 (obinutuzumab) - monoklonální anti CD20 protilátka III.generace Studiový lék: GA101 (obinutuzumab) - monoklonální anti CD20 protilátka III.generace Mechanismus účinku: cílená vazba II.typu na CD20 Mechanismus účinku: cílená vazba II.typu na CD20 Indikace: rituximab-refrakterní CD20+ indolentní B-NHL (FL,MZL, SLL) Indikace: rituximab-refrakterní CD20+ indolentní B-NHL (FL,MZL, SLL) randomizovaná otevřená studie fáze 3 randomizovaná otevřená studie fáze 3 6 cyklů GA101 + Bendamustin následovaných 6 cyklů GA101 + Bendamustin následovaných udržovací terapií GA101 max. 12x po dobu 2 let vs. udržovací terapií GA101 max. 12x po dobu 2 let vs. 6 cyklů samotného bendamustinu 6 cyklů samotného bendamustinu

Bendamustin (Levact ™, Ribomustin ™ ) klasické alkylační cytostatikum objevené v NDR v 70. letech - kovalentní vazba na DNA - její nevratné poškození a smrt buňky klasické alkylační cytostatikum (derivát nitrogen mustardu), objevené v NDR v 70. letech - kovalentní vazba na DNA - její nevratné poškození a smrt buňky omezená zkřížená rezistence k ostatním alkylač. cytostatikům omezená zkřížená rezistence k ostatním alkylač. cytostatikům schválen EMA (European Medicines Agency) v Německu + 12 dalších zemích EU k léčbě CLL, relabovaných/ refrakterních indolentních NHL a některých MM schválen EMA (European Medicines Agency) v Německu + 12 dalších zemích EU k léčbě CLL, relabovaných/ refrakterních indolentních NHL a některých MM i.v. infuze mg/m 2 den 1-2, á 28 dní, +/- mAb či CHT i.v. infuze mg/m 2 den 1-2, á 28 dní, +/- mAb či CHT v Německu se kombinace R-Benda v Německu se kombinace R-Benda stává „zlatým standardem“ nahrazujícím stává „zlatým standardem“ nahrazujícím klasický R-CHOP v léčbě iNHL klasický R-CHOP v léčbě iNHL nedělá alopecii nedělá alopecii

Mantle cell lymfom Nově diagnostikovaní pacienti: Nově diagnostikovaní pacienti: SHINE (MCL3002) - ibrutinib SHINE (MCL3002) - ibrutinib Relabovaní pacienti: Relabovaní pacienti: RAY (MCL3001) - ibrutinib vs. temsirolimus RAY (MCL3001) - ibrutinib vs. temsirolimus SPRINT (MCL002) - lenalidomid SPRINT (MCL002) - lenalidomid

RAY MCL3001 RAY MCL3001 Studiový lék: ibrutinib - inhibitor Brutonovy tyrosinkinázy Studiový lék: ibrutinib - inhibitor Brutonovy tyrosinkinázy Indikace: refrakterní/relabovaný MCL Indikace: refrakterní/relabovaný MCL randomizovaná otevřená studie fáze 3 randomizovaná otevřená studie fáze 3 ibrutinib 560 mg (4 tbl) denně trvale do progrese či NÚ ibrutinib 560 mg (4 tbl) denně trvale do progrese či NÚ vs. temsirolimus inf 175/75 mg 1x týdně do progrese vs. temsirolimus inf 175/75 mg 1x týdně do progrese rychlá regrese lymfadenopatie x lymfocytóza rychlá regrese lymfadenopatie x lymfocytóza nežádoucí účinky: průjmy, nausea, patolog. únava, kašel, infekce, hematologická toxicita, krvácení ! (blokuje funkce trombocytů) - u ¼ pac. Modřiny - KI pa.c s warfarinem nežádoucí účinky: průjmy, nausea, patolog. únava, kašel, infekce, hematologická toxicita, krvácení ! (blokuje funkce trombocytů) - u ¼ pac. Modřiny - KI pa.c s warfarinem Ibrutinib nově 11/2013 schválen FDA pro léčbu Ibrutinib nově 11/2013 schválen FDA pro léčbu relabovaného MCL - preparát IMBRUVICA ™ relabovaného MCL - preparát IMBRUVICA ™ (studie se 111 p., celková léč.odpověď 68% s 22% celk.remisí) (studie se 111 p., celková léč.odpověď 68% s 22% celk.remisí)

Temsirolimus Derivát sirolimu (rapamycinu) = Derivát sirolimu (rapamycinu) = inhibitor mTOR kinázy inhibitor mTOR kinázy („mammalian target of rapamycin“) („mammalian target of rapamycin“) u MCL je klíčová a charakteristická u MCL je klíčová a charakteristická nadměrná exprese cyklinu D1 - nadměrná exprese cyklinu D1 - inhibicí mTOR dojde k blokádě inhibicí mTOR dojde k blokádě translace mRNA pro cyklin D1 translace mRNA pro cyklin D1 FDA, EMA schválen pro Ca ledvin FDA, EMA schválen pro Ca ledvin a refrakterní MCL - Torisel ™ a refrakterní MCL - Torisel ™ hematologická toxicita hematologická toxicita

SHINE MCL3002 SHINE MCL3002 Studiový lék: ibrutinib - inhibitor Brutonovy tyrosinkinázy Studiový lék: ibrutinib - inhibitor Brutonovy tyrosinkinázy Indikace: nově dg. MCL, pac. nad 65 let nevhodní k ASCT Indikace: nově dg. MCL, pac. nad 65 let nevhodní k ASCT randomizovaná dvojitě zaslepená studie fáze 3 randomizovaná dvojitě zaslepená studie fáze 3 R-bendamustin 6 cyklů + ibrutinib 560 mg (4 tbl) denně R-bendamustin 6 cyklů + ibrutinib 560 mg (4 tbl) denně trvale do progrese či NÚ vs. R-bendamustin + placebo trvale do progrese či NÚ vs. R-bendamustin + placebo R-Benda vs. R-CHOP v indukci u MCL: R-Benda vs. R-CHOP v indukci u MCL: medián PFS 36 vs. 24 měs. ve prospěch RB, menší toxicita medián PFS 36 vs. 24 měs. ve prospěch RB, menší toxicita

T-lymfomy a Hodgkinův lymfom Nově diagnostikovaní pacienti s T-NHL Nově diagnostikovaní pacienti s T-NHL ECHELON-2 - brentuximab vedotin ECHELON-2 - brentuximab vedotin Relabovaní pacienti s T-NHL Relabovaní pacienti s T-NHL LUMIERE C alisertib LUMIERE C alisertib Nově diagnostikovaní pacienti s cHL Nově diagnostikovaní pacienti s cHL C brentuximab vedotin C brentuximab vedotin

Brentuximab Vedotin (Adcetris™) Brentuximab: chimerická monoklonální protilátka Brentuximab: chimerická monoklonální protilátka antiCD30 (SGN30) antiCD30 (SGN30) Vedotin: Vedotin: monomethyl auristatin E (MMAE) monomethyl auristatin E (MMAE) Mechanismus účinku: Mechanismus účinku: – vazba na CD30 – internalizace do buňky – uvolnění MMAE – blokáda polymerizace tubulinu – blokáda buněčného cyklu/dělení v G2/M fázi → apoptóza v G2/M fázi → apoptóza

ECHELON-2 Studiový lék: brentuximab vedotin (Adcetris) Studiový lék: brentuximab vedotin (Adcetris) Mechanismus účinku: vazba na CD30+ lymfocyty a cílené uvolnění cytostatika v nádorové buňce Mechanismus účinku: vazba na CD30+ lymfocyty a cílené uvolnění cytostatika v nádorové buňce Indikace: nově dg. CD30+ zralý T-NHL (mimo primární kožní typy) Indikace: nově dg. CD30+ zralý T-NHL (mimo primární kožní typy) randomizovaná dvojitě zaslepená studie fáze 3 randomizovaná dvojitě zaslepená studie fáze 3 CHOP21 vs. A-CHP CHOP21 vs. A-CHP -

C25003 Studiový lék: brentuximab vedotin (Adcetris) Studiový lék: brentuximab vedotin (Adcetris) Mechanismus účinku: vazba na CD30+ lymfocyty a cílené uvolnění cytostatika v nádorové buňce Mechanismus účinku: vazba na CD30+ lymfocyty a cílené uvolnění cytostatika v nádorové buňce Indikace: nově dg. pokročilý klasický Hodgkinův lymfom Indikace: nově dg. pokročilý klasický Hodgkinův lymfom Randomizovaná otevřená studie fáze 3 Randomizovaná otevřená studie fáze 3 A + AVD vs. ABVD A + AVD vs. ABVD -

LUMIERE Studiový lék: alisertib Studiový lék: alisertib Indikace: relabovaný/refrakterní periferní T-lymfom (PTCL) Indikace: relabovaný/refrakterní periferní T-lymfom (PTCL) Randomizovaná otevřená studie fáze 3 Randomizovaná otevřená studie fáze 3 alisertib vs. volba investigátora (pralatrexát či gemcitabin) alisertib vs. volba investigátora (pralatrexát či gemcitabin) Mechanismus účinku: Mechanismus účinku: Alisertib – perorální tbl - vysoce selektivní inhibitor Aurora A kinázy, která je nutná pro tvorbu dělícího vřeténka v mitóze Alisertib – perorální tbl - vysoce selektivní inhibitor Aurora A kinázy, která je nutná pro tvorbu dělícího vřeténka v mitóze Pralatrexát – antimetabolit - analog kys.listové blokující dihydrofolát reduktázu - porucha tvorby DNA, RNA a bílkovin Pralatrexát – antimetabolit - analog kys.listové blokující dihydrofolát reduktázu - porucha tvorby DNA, RNA a bílkovin Gemcitabin – antimetabolit deoxycitidinu - porucha tvorby DNA a její zlomy Gemcitabin – antimetabolit deoxycitidinu - porucha tvorby DNA a její zlomy-

Závěr Difúzní velkobuněčný B-lymfom Difúzní velkobuněčný B-lymfom - nové typy monoklonálních protilátek - nové typy monoklonálních protilátek - cílená léčba na podkladě určení konkrétního genetického defektu - cílená léčba na podkladě určení konkrétního genetického defektu - kombinace „malých chytrých“ molekul - kombinace „malých chytrých“ molekul Folikulární lymfom Folikulární lymfom - nové typy monoklonálních protilátek - nové typy monoklonálních protilátek - udržovací léčba monklonální protilátkou - udržovací léčba monklonální protilátkou - méně toxická léčba - méně toxická léčba - změna z R-CHOP na R-bendamustin ? - změna z R-CHOP na R-bendamustin ? Mantle cell lymfom Mantle cell lymfom - ibrutinib - ibrutinib CD30+ lymfoproliferace CD30+ lymfoproliferace - brentuximab vedotin - brentuximab vedotin

Děkuji za pozornost