Jan Přikryl Anorganické pigmenty, technologie výroby barevných betonů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA EXPONÁTŮ V MUZEÍCH A GALERIÍCH
Advertisements

BETONY.
LEHKÉ BETONY.
KAMENIVO SPŠ stavební, České Budějovice.
Ing. Martin Vyvážil, Ing. Vladan Prachař
DPC GmbH & Co. KG Tenkovrstvé práškové laky Essenbach / Altheim.
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba betonu(STA23) Ing. Naděžda Bártová.
NAVRHOVÁNÍ A POSOUZENÍ VOZOVEK
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Sádra Vzdušné pojivo.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Vlastnosti dielektrik
Digitální učební materiál
ANORGANICKÁ POJIVA - SÁDRA.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Easycrete ® Ing. Vladimír Veselý Plzeň
Autoři: Ing. Dominik Gazdič Prof. Ing. Marcela Fridrichová, CSc.
Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory:
Jak specifikovat beton a další produkty
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Tato prezentace byla vytvořena
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
Vliv osvětlení a jasu na člověka
Teorie barevného vidění
Vliv přídavku odpadního čedičového a odpadního skelného vlákna
Moření Změna přirozené barvy dřeva barvícími kapalinami nebo parami. Málo výrazné dřevo se přibarvuje na tmavší odstín nebo se napodobují vzácnější druhy.
Atmosféra.
Závislost odrazivosti na indexu lomu MateriálIndex lomu Odrazivost (%) Minerální čočky 1,525 1,604 1,893 4,32 5,38 9,53 Plastové čočky 1,502 1,597 1,665.
50 ZAMĚSTNANCŮ VE VÝROBĚ 200 SPOLUPRACUJÍCÍCH SPOLEČNOSTÍ V ITÁLII 70 ZEMÍ CELOSVĚTOVĚ 15 MILIONŮ TUB V ROCE 2013.
Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Ing. Stanislav Smiřinský
Zkušební postupy pro beton dle ČSN EN 206 Tomáš Vymazal
RUGEN® lehké umělé kamenivo Vlastnosti a využití
Návrh složení cementového betonu.
Denzitometrie Reflexní fotometrie
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
BARVIVA A PIGMENTY Barva je obecný výraz pro rodinu produktů, používaných k ochraně a k barvení objektu nebo povrchu jejich pokrytím pigmentovaným nátěrem.
Světlo a barva Obrazová část. Vjem barvy Digitální fotografie – Světlo Světlo je elektromagnetické záření Šíří se vakuem rychlostí c = 3  10 8 m  s.
Využití odpadního materiálu z výroby minerální vlny do stavebních materiálů a produktů Ing. Ivana Chromková Ing. Pavel Leber Ing. Petr Bibora Ing. Jiří.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Laserová difrakce pro měření velikost částic Ing. Jana Kosíková SUPMAT – Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů Registrační.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-16 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
Barva těles. Barva neprůhledného tělesa je určena tím, jakou složku bílého světla těleso odráží a jakou pohlcuje. Žlutý citrón odráží žluté světlo, ostatní.
Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu. Účelem.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Zvláštní druhy betonu VY_32_INOVACE_02_031
Využití teplárenské strusky pro výrobu betonového zboží
ZKOUŠKY KONZISTENCE BETONOVÉ SMĚSI teorie
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Pedologie a ochrana půd
Rastrová grafika Základní termíny – prezentace barev, barevné modely.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kvalita humusu Rozdělení půdní organické hmoty Humusotvorný materiál
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Složení betonu VY_32_INOVACE_02_029
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
FVE.
Stabilizace vápnem Lime Stabilization
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Recyklace vozovek za horka
Nízkoteplotní asfaltové směsi
Moderní postupy využití škváry ze ZEVO
Transkript prezentace:

Jan Přikryl Anorganické pigmenty, technologie výroby barevných betonů

ÚVOD Beton v architektuře  Výborný konstrukční materiál  Uniformita / fádnost  Suroviny  Možnosti technologie Pigmenty  Jeskynní malby  Přírodní pigmenty – kopané (hlinky, rudy, zeminy)  Pigmenty syntentické (vyšší čistota) tis. let př. n.l., jeskyně Chauvet, Ardeche, Francie

BARVA A JEJÍ NOSITEL Munsellův systém 1. systém pro kategorizaci barev Vjem barvy (červená, zelená, modrá) Nositel barvy (obvykle barevný pigment) Fyzikální podstata – vjem barvy je spojený se světlem (elektromagnetické záření) E = h = hc/ Efekty světla při dopadu : rozptyl, absorpce, lom, odraz, ohyb, interference.

BARVA A JEJÍ NOSITEL Lidské oko vnímá pouze oblast od 390nm do 750nm elektromagnetického spektra Na vjemu barvy se podílejí 3 respektive 4 složky:  zdroj světla (obvykle Slunce)  předmět (který část dopadajícího světla pohltí či rozptýlí a tak změní jeho intenzitu při různých vlnových délkách)  detektor (který odražené světlo zachytí a vyhodnotí)  mozek

BARVA A JEJÍ NOSITEL  Další vývoj = převézt spektrum na číslo (3) – relativizované souřadnice  Teprve ve 30. letech min. století definován prostor Lab (Lch) Přenosný spektrofotometr  na základě jednoduchých geometrických pojmů zavést představu a definici rozdílu dvou barev jako jejich vzdálenosti v tomto prostoru

VÝROBA ANORGANICKÝCH PIGMENTŮ Základní přehled technologii  Termické metody - kalcinační proces surovina: Síran železnatý heptahydrát (zelená skalice)  Proces srážení - metody přímého srážení (Síran železnatý v Θ, plynný amoniak + vzdušný kyslík) - srážecí postupy spojené s kalcinací  Lauxův process – výroba anilínu z nitrobenzenu redukcí kovovým železem  Pennimanův způsob

MATERIÁLOVÉ FORMY ANORGANICKÝCH PIGMENTŮ Pigmenty práškové nejlevější forma dobrá vybarvovací síla Skladovatelnost práší obtížně se dávkují drahé dávkovače špatná manipulace Jedná se o oxidy železa: Hematit, Magnetit hydroxioxidy železa Goethit alternativně oxidy chrómu (zeleně) či hlinito-křemičitany kobaltnaté (modře)

MATERIÁLOVÉ FORMY ANORGANICKÝCH PIGMENTŮ Pigmenty granulované Neprášivá forma Dávkovatelná forma Skladovatelnost Vyšší cena pneudávkovače Vznikají většinou tak, že k práškové formě pigmentu je přidáváno granulační aditivum a na speciálním zařízení se pigment s gran. aditivem suší, vzniklé granulované částice jsou podrobeny vytřídění na vhodné frakce

MATERIÁLOVÉ FORMY ANORGANICKÝCH PIGMENTŮ Pigmenty granulované - výroba S pomocí granulačního aditiva jsou získávány aglomeráty kulovitého tvaru o velikosti 0,1 až 0,5mm

MATERIÁLOVÉ FORMY ANORGANICKÝCH PIGMENTŮ Pigmenty tekuté Neprášivá forma Dávkovatelná forma Snáze smíchatelné Horší skladovatelnost Skladovatelnost Vyšší cena Kontenery vysocekoncentrované vodní suspenze pigmentů s přídavkem aditiv, které umožňují ztekucení pigmentů a stabilizují je za účelem skladování

BALENÍ A PŘEPRAVA Kontejnery o objemu l Práškové a granulované pigmenty Tekuté pigmenty V pytlích po 25 (20) Kg V žocích po 1 tuně Jednorázové vícevrstvé žoky umístěné na paletách (1t, objem dle hustoty)

ANORGANICKÉ PIGMENTY V BETONU  Pigment je prášková látka, která po rozptýlení ve vhodném prostředí má krycí schopnost.  Dle „betonářské“ EN chápány jako inertní příměs (typ I)  Pro použití do betonů je nutno volit světlo-stálé a alkali- vzdorné pigmenty na bázi oxidů železa.  Pigmenty do betonu podléhají ČSN EN Pigmenty pro vybarvování stavebních materiálů na bázi cementu a/nebo vápna.  Spotřeba pigmentů neustále roste, ve světě již nyní dosahuje hranice 850 tis. t/rok.

TECHNOLOGIE VÝROBY BAREVNÉHO BETONU Práškové pigmenty 1.Práškový pigment přidávat do míchačky po promíchání kameniva s cementem a minerálními příměsemi…míchání pigmentů s ostatními surovinami „na sucho“ 2.přidání plastifikátorů a vody. Práškové pigmenty se mohou také přidávat po dispergaci v části záměsové vody, před přidáním plastifikátorů Tekuté pigmenty 1.jemné a hrubé kamenivo, 2.tekutý pigment, 3.cement, voda, plastifikátor. Granulované pigmenty 1.přidávány do suchého kameniva směs intenzivně míchána při prodloužené době míchání. V tomto časovém úseku se docílí semletí zrn granulátu, dojde k úplnému rozvinutí povrchu pigmentu, to zaručuje využití vybarvovací síly pigm. 2.Poté se nadávkují ostatní komponenty.

OBVYKLÉ DÁVKOVÁNÍ ANORGANICKÝCH PIGMENTŮ * vztaženo na množství cementu (hmotnostní % z mc) Typ pigmentu Dávka pigmentu [%]* ČervenýŽlutýČerný Práškové pigmenty2-4%6-9%4-5% Tekuté pigmenty5-6%10-15%7-8% Granulované pigmenty 2-4%6-9%4-5%

DÁVKOVACÍ ZAŘÍZENÍ NA GRANULOVANÉ A PRÁŠKOVÉ PIGMENTY  Gravitační či mechanický posun materiálu z násypky  Komorový podavač na tenzometru  Doprava ve vznosu (přefukování) až desítky m  Diskontinuální proces

DÁVKOVACÍ ZAŘÍZENÍ NA TEKUTÉ PIGMENTY  Tekutý pigment je skladován ve stacionárních kontejnerech  1 navažovácí nádoba až pro 4 odstíny  Doprava díky membránovým čerpadlům  Nutnost čištění a promíchávání obsahu kontejnerů

BETON JAKO MATRICE K PROBARVENÍ Aplikace - vibro-lisovaná výroba Aplikace - Konstrukční beton

BETON JAKO MATRICE K PROBARVENÍ Architektonická řešení

BETON JAKO MATRICE K PROBARVENÍ Moderní zástavba - Seoul, Paju, Korea

BETON JAKO MATRICE K PROBARVENÍ Administrativní budovy - Minnaert building u Utrechtu

BETON JAKO MATRICE K PROBARVENÍ Astra bridge - Stockholm

BETON JAKO MATRICE K PROBARVENÍ Lité podlahoviny

BETON JAKO MATRICE K PROBARVENÍ Vymývaný beton – barevné matrice

VLIVY NA ODSTÍN BETONU PŘI POUŽITÍ URČITÉHO DRUHU PIGMENTU  Dávka pigmentů musí být dodrženo naprosto stejné dávkování při stejném odstínu  Barva cementu šedé cementy mají v závislosti na složení mnoho odlišných odstínů šedi.  Vodní součinitel „w“ Vyšší „w“ vyvozuje vyšší jas i sytost (díky nižšímu podílu cementu)  Ovlivnění chemickými přísadami snížení vodního součinitele + speciální přísady s pozitivním účinkem na vybarvení betonu  Doba míchání a jeho způsob prodloužením doby míchání dochází u některých pigmentů k mírnému posunu do žlutého spektra (např. u červení či hnědí)

BARVENÍ KONSTRUKČNÍCH BETONŮ Předpoklady dle ČSN EN kategorie B, by barvený beton neměl po 28 dnech zrání vykazovat nižší pevnosti v tlaku než 8% oproti neprobarvenému (referenčnímu) betonu stejného složení

BARVENÍ KONSTRUKČNÍCH BETONŮ Požadavky na beton  Čerpatelnost  Obsah jemných podílů do 0,25 mm má být do 8 % a jejich množství spolu s cementem se limituje podle maximálního zrna kameniva.  Konzistence stupně F2 – F3 měřená metodou rozlití  vodní součinitel w = 0,45 až 0,55 Pro barevné konstrukční betony platí stejné zásady pro dopravu, ukládání a zhutnění jako běžných monolitických pohledových betonů.

VLIVY NA TRVANLIVOST BAREVNÉHO ODSTÍNU  Typ použitého anorganického pigmentu (závisí na použitém odstínu)  Klimatické podmínky (dávka solární energie, množství srážek, nadmořská výška)  Kvalita betonové matrice  Dávka pigmentu * Normou ČSN EN je doporučováno vystavovat testované vzorky barevných betonů přirozeným klimatickým podmínkám na povětrnostních stanicích po dobu nejméně dvou let.

HODNOCENÍ BARVY A STÁLOBAREVNOSTI Proměřování odstínů: -Spektrofotometr – číselné vyjádření barvy - trichromatický systém CIE, se složkami X, Y, Z (1964) -Převod do systému L,a,b

TESTOVÁNÍ NA POVĚTRNOSTI Léto PodzimZima Jaro Aplikační vzorky podrobeny reálným klimatickým podmínkám

SIMULACE POVĚTRNOSTNÍCH VLIVŮ  QUV panel – 12 hodinový cyklus (UV s kondenzací)  SUNTEST – UV zářivka  Q-SUN – nejlepší simulace přirozeného prostředí (Xenonová zářivka + ostřik kapalinou)

ÚROVEŇ BAREVNÝCH ZMĚN  2-leté testování v reálném prostředí  Průběžné a konečné vyhodnocení

DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. Jan Přikryl, Ph.D. Specialista aplikačního servisu Laboratoř stavebních hmot Precheza a.s. Nábřeží Dr.E.Beneše Přerov Tel: Fax: Precheza, a. s. - člen skupiny Agrofert